1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Hamyx
untuvapussit ja jäätikkö

Onko kellään kokemuksia pidemmästä viipymisestä kosteissa ja kylmissä oloissa Joutsenen Halla EXT (tai vastaava) kanssa? Tarkoitus olisi mennä laskuvarjoj.killan jäätikkökurssin 2. osalle Kebnelle. Ei ole tullut vietettyä teltassa useampaa yötä putkeen olosuhteissa, joissa pussia ei pääse kuivaamaan välillä... Korjaako meidät poloiset kuolo, vai uskaltaako untuvapussin kanssa lähteä reissuun?Untuvapussi tuli ostettua, kun se on lämmin ja kevyt... Kuivana... Tähän liittyen olen myös ihmetellyt, miten ihmiset saavat pakattua 60 L pussukkarinkkoihinsa 2 viikon kamat (teltta, makuupussi, keitin, ruoat, vaatteet) ja rinkan paino on alle 15 kg? Myönnän olevani rähmäkäpälä pakkaamisessa, mutta... :shock:

mek

Olin Kebnellä LJK:n kurssilla kesällä 2001, "keskimmäisellä viikolla" jolloin paistoi yhden päivän ja 6 päivää satoi vettä, räntää ja lunta. Itselläni on Joutsen Taiga EXT (täyte 700 g untuvaa). Kastumisen ja tarkenemisen kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaikka lumisadeyönä oli reilu pakkanen. Parina aamuna oli sen verran selkeää jonkin aikaa, että sain pussin hetkeksi ulos tuulettumaan. Ota mukaan kaksi makuualustaa, jää on kylmä ja kova alusta nukkua.Kunnon teltalla ongelmia ei pitäisi tulla (meillä Hilleberg Nammatj 2 GT), tosin tuuli oli välillä helvetillinen ja teltan paukkeessa nukkuminen oli korvatulpista huolimatta välillä hankalaa. Geodeesimallinen teltta olisi varmaan niissä tuulissa hiljaisempi, vaikka laadukas tunnelikin kyllä kestää. Meidän viikolla katkesi yhdestä teltasta kaari (Hilleberg Nallo 3), mutta kaikki muut (Hilleberg, Moss, TNF, Halti, Fjällräven, Helsport) kestivät hyvin. Tärkeää on huolellinen pystytys ja narujen kiristely niin, ettei teltta pääse hakkaamaan ja kaaret taipumaan.Pirullisinta on, kun lumi sulaa teltan ympäriltä viikossa noin 20 cm, jolloin ulkoteltta painuu saman verran ja sisäteltan lattia ei. Se kaikki 20 cm on elintilasta pois, joten viikkoa pidemmällä asustelulla kannattaa ottaa välillä teltta pois ja tasoittaa pohja. Vesi on irti, joten kaiva kunnon oja teltan ympärille. Hanki/tee telttaan 50 cm pitkät lumikiilat 5 cm leveästä alumiinilistasta tai vaikka puurimasta. Jos löydät jostakin halpoja venäläisiä jääruuveja, niin niitä kannattaa ostaa teltan pystytystä varten. Hautaa kiilat/ruuvit kunnolla lumeen, niin sulaminen ja löystyminen hidastuu vähän. Tavallisia kiiloja ei tarvi muualla kuin viimeisenä yönä Nikkaluoktassa yövyttäessä.

No pain, no gain...

Anonyymi

Ilmoista riippuen voi jäätikölläkin kuivata pussiansa. Heittää aamulla teltan katolle sen aamutoimien ajaksi tai jotain. Huono säkä jos jokaisena aamuna on sadetta/sumua ilmassa.Ne alle 15kg:n vaellusvarusteet eivät sisällä kiipeilyromua eikä mitään lisäkenkiä yms. Jos luet varustelistoja läpi niin huomaat että sillä kilomäärällä voi harrastaa lähinnä perinteistä vaeltamista.En tiedä meneekö yksinvaeltajan kamat tuohon kilomäärään, mutta jos teillä joku järkevänkokoinen esim. 3hlön teltta joka jaetaan kolmelle ja samoin 3:n ruuat voi keitellä yhdellä keittimellä.Kyllä 60l rinkkaan voi saada tavarat mahtumaan, jos laitat ulkopuolelle kaikki köydet, kypärät, raudat yms tavarat. Itse kyllä lainasin vastaavaan tarkoitukseen kaverilta isomman repun, mutta toisaalta kyllä siellä oli joillakin pienemmätkin pakaasit.

Panda

Liioitellanko untuvapussejen kosteuseristävyydestä? Tarinat huonoista ja hyvistä kokemuksista jakautuu noin 50/50 vaikka "tietäjät" sanovat keinokuitupussejen ersitävän kosteutta ja säilyttävänsä lämmön kosteana paremmin kuin untuvan. Tätä en epäile. Onhan keinokuitu sama kuin muovi ja muovi ei paljoa jos yhtään kosteutta itseensä ime, mutta onko käytännössä untuva kosteana todellakin aivan peräsuolesta? Pistää makuupussejen ostajat aika pihalle.

Henk. koht. olen kallistumassa kuitupussin puoleen, koska käytössä on jo Joutsenen kesäpussi jolla olosuhteiden pukatessa voi kuitupussia vahvistaa. Mutta ainoaksi pussiksi en osaisi valita.

[b][size=15px]ROCK![/size][/b]

Hamyx

Jos untuva on läpimärkää, ei sillä ole mitään virkaa... Tiedän kokemuksesta, kun pesin untuvatakkini... Kuivuminen kesti sisätiloissa ja hyvällä tuuletuksella 4 - 5 vrk. Takki oli painava ja onneton lituska. Untuvan eristävyys katoaa totaalisesti kun se kastuu. Se mitä en oikein ole onnistunut selvittämään, on Halla EXT:n hengittävyys. Pertexin kangashan on jotenkin vettähylkivä eikä sitten kai hengitä yhtä hyvin kuin toisenlaiset kankaat. Jos pussiin sitten "hengittää" ihostaan 0,5 l vettä/yö, niin kuinka paljon jää untuviin? Hmm...

Anonyymi

Ei laadukas untuvapussi siellä vielä viikossa ehdi niin paljoa kostua että sen kanssa ongelmia tulisi. Ei ne yöpakkaset siellä kuitenkaan kovia ole. Huonollakin pussilla pärjää. Tärkeämpää on olla hyviä makuualustoja koska se altapäin se kylmä siellä tulee.

Anonyymi

Ne 60-litraiseen hyvin mahtuu -jutut ovat isommalla porukalla reissaavien puheita. Usein vielä yövytään tuvissa ja keitellään tupien liesillä. Teltassa yöpyvä yksinretkeilijä tarvitsee tilaa paljon enemmän.Kebnelle on turha ruveta tavaroita minimoimaan ja ahtaasti tunkemaan, helikopterihan ne kantaa.

Anonyymi

Itse pärjäsin 2002 Kebnellä joutsenen 1000 pussilla jonka kokonaispaino on joku 1300g, untuva määrää en muista, makuualustan ja untuvapussin väliin olin levittänyt toisen pussini auki, joka oli kuitupussi. Suurempi kastumisen vaara siellä on se, että teltan lattialle tiivistyy vettä ja jos makuupussi pääsee kosketukseen tuon veden kanssa. sen voi ehkäistä sillä että pyrkii peittämään koko teltan lattian makuualustoilla, lisäksi wettex on ihan pakollinen pintojen kuivana pitämiseen. oman pussini laitoin kerran aurinkoisena päivänä aamutoimien ajaksi teltan katolle 'kuivumaan' vaikka kosteutta en ollut havainnut.Alumiiniset kiilat, oli kuin isojat tahansa ovat sinäänsä huonoja siellä koska pyrkivät sulattamaan lumen ympäriltänsä, jos on leuto keli. puukepit ovat 'huolto vapaampia'.Kannattaa katsoa telttansa paikka leirin ylä reunaan, jos jäätikkö pääsee sulamaan sen verran että alimmaiset teltat rupeavat saamaan vettä 'kyökkiin' tai syvennettyyn apsidiin.-Rocka

zorro

Anonymous wrote:
Alumiiniset kiilat, oli kuin isojat tahansa ovat sinäänsä huonoja siellä koska pyrkivät sulattamaan lumen ympäriltänsä, jos on leuto keli. puukepit ovat 'huolto vapaampia'.
Ne kannattaa haudata tuhtiin lumihankeen sulamisen hidastamiseksi!Ja kyllä todellakin mahtuu yhdenkin hengen viikon varusteet 60 litran reppuun! Köydet tietenkin vaikkapa yläläpän alle ja kypärä ulkopuolelle kiikkumaan, rautarojut slingiin ja olalle painoa tasaamaan (tai vaikkapa köysipussiin niin ei kilise kävellessä)! Tietenkin jos kopterilla pääsee niin mitä sitä tunkemaan, isompaa reppua ja enempi ylellisyyksiä niin on lokoisampaa oleilla leirissä! "Mitä mukavampaa, sitä epämukavampaa", niinkuin sanotaan! Eli jos joudut vähän kantaessa kärsimäänkin niin leirioloissa on sitä mukavampaa!

Untuvapussissa olen nukkunut sellaisia reissuja että on tullut vettä enempi tai vähempi kaatamalla kaksi viikkoa putkeen ilman kosteusongelmia!Aamen!!

Anonyymi

Joo, siis tarkoitin sitä että telttailuvälineet talvimakuupusseineen ja kaksine makuualustoineen, sekä keitin ja polttoaineet ja ruuat yms talvivaellustavarat mahtuvat 60-litraiseen. En puhunut mistään autiotupamatkoista. Niillehän riittää 30l reppu ihan hyvin.Tosin jos tuonne saa hekokyydin niin kai sinne kannattaisi raahata jotain mukavuusvälineitä, kuten reilu pilkkihaalari illaksi ja tuoretta ruokaa... 8)

Anonyymi

60-litraisen omistaja wrote:
Tosin jos tuonne saa hekokyydin niin kai sinne kannattaisi raahata jotain mukavuusvälineitä, kuten reilu pilkkihaalari illaksi ja tuoretta ruokaa... 8)


Kebnen jäätiköllä leirin paras mukavuusvaruste on Nokia kumisaapas. Kaikki siellä olleet kyllä tajuavat miksi.

zorro

60-litraisen omistaja wrote:
Joo, siis tarkoitin sitä että telttailuvälineet talvimakuupusseineen ja kaksine makuualustoineen, sekä keitin ja polttoaineet ja ruuat yms talvivaellustavarat mahtuvat 60-litraiseen.
Quote:
Niin minäkin tarkoitin! Tosin, tarvitaanko jäätiköllä kesällä talvimakuupussia ja mikä se kenenkin mielestä on!? Itse ottaisin kilon painoisen untuvapussin. Onnistuu joka tapauksessa!!

Anonyymi

onko kyse asenne ongelmasta va onko tosiaan niin että putki rinkka on huono pitkillä vaelluksilla joissa pitää lasketella?

entä jäätoköllä mitä ongelmia ilmenee?

Anonyymi

Kebnekaisen nettisivuilla on muuten lämpötila-tilastoja, täältä voi kattoa millaista säätä on tilastojen perusteella luvassa:http://www.kebnekaise.nu/se/index/temperatur.php

Anonyymi

Anonymous wrote:
onko kyse asenne ongelmasta va onko tosiaan niin että putki rinkka on huono pitkillä vaelluksilla joissa pitää lasketella?

entä jäätoköllä mitä ongelmia ilmenee?


Jos omistaa valmiiksi putkirinkan niin kyllähän sitä voi käyttää suksivaelluksillakin. Aika useinhan siellä kuitenkin pidetään leiriä paikallaan silloin kun ollaan laskupaikoilla. Eli ei välttämättä tarvii syöksyillä Savotta selässä ellei halua. Vaikkakin tosimies laskee vaikka Alepan kärryt selässä... tai siis näin on isot pojat kertonut. SmileJäätiköllä sama juttu: jos pidetään perusleiriä ja varsinainen touhu tapahtuu päiväretkuiluilla niin ihan sama millä ne kamat sinne tuo. Kaikki kamat jatkuvasti kannossa on helpompaa anatomicilla. Hiukan paremmin tilaa heiluttaa käsiä (hakunkäyttö) ja muutenkin köysistössä puljaaminen helpompaa (valjaat, vermeet yms.) Varsinkin vaikeammilla paikoilla ja hassummissa asennoissa.Eli lumella ihan miten parhaaksi näet. Jäällä asia voi jo kiinnostaa muitakin samassa köysistössä kulkevia...

Anonyymi

No jos hakulla pysäyttää liukua (rinkka selässä) niin ehkä silloin olisi kivempi jos ei olisi kovin paljoa niitä putkia pään yläpuolella... eli anatomicilla ehkä helpompaa. Kannattaa kokeilla omalla rinkalla (täyteen pakatulla) ennen matkaa jos moisia paikkoja tulee reitillä vastaan.

Anonyymi

jäksterit valittaa sivuillaan pohjoisnavan reissulla kuitupussien muistuttavan lähinnä jääpalapusseja, kun kosteus jäätyy pussin sisälle. Kuitupussin sisällä käyttivät untuvaa, joka siis sirtää kosteuden näköjään ulkopussiin, joka taas ei sitä pysty haihduttamaan. Samaa on sanonut useaan otteeseen etelämantereella olleet tutkijat, että kuidut eivät sitä kosteutta pysty siirtämään. tietysti "uhrina" toimiva kuitupussi ottaa kosteuden vastaan alemmasta untuvasta, mutta pelkällä untuvalla ei tätä ongelmaa kuulemma ole.

mutta sitä ihmettelen oikein todella, että jäksterit valittavat vielä untuvan imevän vettä ja käyttävät silti -30 pakkasessa siinä päällä gorea. ei mene jakeluun miksi. katsokaa kuvat missä kaveri kirkkaassa säässä hiihtää gorella ja jäätyykö kosteus urheilukalsareihin...

Anonyymi

löytyskö mitää sivuja mist löytys lisä infoo tost ljk:n kurssist?

Anonyymi

Anonymous wrote:
jäksterit valittaa sivuillaan pohjoisnavan reissulla kuitupussien muistuttavan lähinnä jääpalapusseja, kun kosteus jäätyy pussin sisälle. Kuitupussin sisällä käyttivät untuvaa, joka siis sirtää kosteuden näköjään ulkopussiin, joka taas ei sitä pysty haihduttamaan. Samaa on sanonut useaan otteeseen etelämantereella olleet tutkijat, että kuidut eivät sitä kosteutta pysty siirtämään. tietysti "uhrina" toimiva kuitupussi ottaa kosteuden vastaan alemmasta untuvasta, mutta pelkällä untuvalla ei tätä ongelmaa kuulemma ole.

mutta sitä ihmettelen oikein todella, että jäksterit valittavat vielä untuvan imevän vettä ja käyttävät silti -30 pakkasessa siinä päällä gorea. ei mene jakeluun miksi. katsokaa kuvat missä kaveri kirkkaassa säässä hiihtää gorella ja jäätyykö kosteus urheilukalsareihin...
Nyt on taas ymmärretty oikein huolella väärin! :cry: Ei sillä ole hengittämisen kannalta sanottavaa merkitystä onko sisempi pussi kuitu- vai untuvasäkki. Tuo homma perustuu siihen, että sisempi pussi on kokonaan plussan puolella, jolloin kosteus ei jäädy siihen vaan siirtyy höyrynä ulompaan pussiin, johon se siis tosiaan jäätyy. Untuvaa käytettiin sisäpussina sen vuoksi, että sen keveys/pakkautuvuus voittavat vastaavat kuitupussit. Kuitua taas käytettiin ulkopussina sen vuoksi, että se kestää huomattavasti paremmin tuon kosteuden ja jään.Yllä kuvattu systeemi toimii uskomattoman hyvin: jo viikon jälkeen alkoi pelottamaan, että mitenköhän tässä käy kun ulkopussissa oli jo silloin runsaasti jäätä, mutta kummasti pysyi sisäpussi kuivana ja kokonaisuus lämmitti loppuun asti. Toki pusseja yritettiin kuivata aina kun oli mahdollisuus. Pelkällä untuvapussilla en olisi uskaltanut lähteä reissuun, vaikka kuinka Vieraan mukaan "kuulemma" kylmillä alueilla käyneet sanovat että toimii täydellisesti. Ei untuvassakaan mitään kosteuspumppua ole!Tuota "untuvien päällä goret" -kommenttia en ymmärrä. Missäköhän kuvassa meillä joku hiihtää untuvat päällä? Tauoilla heitettiin untuvatakit päälle, jonka vuoksi niihinkin kerääntyi ajan mittaan huomattavat määrät kosteutta = jäätä.Tero Teelahti

Remu

Tero Teelahti wrote:
Tuota "untuvien päällä goret" -kommenttia en ymmärrä. Missäköhän kuvassa meillä joku hiihtää untuvat päällä? Tauoilla heitettiin untuvatakit päälle, jonka vuoksi niihinkin kerääntyi ajan mittaan huomattavat määrät kosteutta = jäätä.

Menee vähän ohi topicin, mutta ei kai sillä väliä. Luulen, että tässä viitataan siihen kuvaan, jossa joku esittelee kuoriasunsa reilusti huurtunutta sisäpintaa.Miksi käytitte hiihtäessä goreasuja päällimmäisenä? Seurailin sivujanne suhteellisen aktiivisesti, ja koko ajan lämpötila tuntui pysyvän reilusti pakkasen puolella. Siis taivaalta ei tullut mitään märkää. Eikö "pelkkä" tuulenpitävyys riittäisi tällaiseen keliin? Ainakin omassa käytössäni, vaikkei olekaan ollut viikkoja arktiksessa, softshell-kuori toimii oikein hyvin ellei taivaalta tule vettä muodossa tai toisessa.

Anonyymi

Remu wrote:


Miksi käytitte hiihtäessä goreasuja päällimmäisenä? Seurailin sivujanne suhteellisen aktiivisesti, ja koko ajan lämpötila tuntui pysyvän reilusti pakkasen puolella. Siis taivaalta ei tullut mitään märkää. Eikö "pelkkä" tuulenpitävyys riittäisi tällaiseen keliin? Ainakin omassa käytössäni, vaikkei olekaan ollut viikkoja arktiksessa, softshell-kuori toimii oikein hyvin ellei taivaalta tule vettä muodossa tai toisessa.
Asiaa mietittiin etukäteen ja päädyttiin perinteiseen goreen. Näin jälkikäteen ajateltuna päätös ei ollut yhtään hullumpi, sillä goret toimivat olosuhteisiin nähden hyvin. Eniten hikoilevilla saattoivat alusasut olla tiukan väännön jälkeen sellaiset kuin www-sivuilla olevassa Vainion Karin kuvassa, mutta normaalisti alusasu oli varsin kuiva ja kuoressa oli jäätä vain teippausten kohdalla. Gorea puolsi sen (tai oikeammin sen kanssa käytettävien pinta + vuorikankaiden) jo aikaisemmin todettu kestävyys: asut ovat varsinkin haaroista ja vyötäröltä aika kovilla tuollaisella reissulla - kankaat alkavat pikku hiljaa kulua puhki. Softshell-materiaalit saattaisivat kestää, mutta niistä ei ollut riittävästi kokemusta. Painon säästämiseksi jätimme mukaan tehdyn Softshell-testitakinkin pois, eli sen toimivuudesta ko. olosuhteisiin ei ikävä kyllä voi sanoa mitään varmaa.Asun valinnassa oli myös mahdollisuus jäihin putoamiseen otettava huomioon: mitä paremmin kangas pitää vettä ja mitä vähemmän se imee vettä, sitä turvallisempi se on mahdollisen uimisen yhteydessä. Ainakin kuivatus on helppoa.Se, että hengittääkö mikään asu noin kylmissä lämpötiloissa jää jonkun enemmän tieteestä kiinnostuneen ihmisen selvitettäväksi. Maalaisjärjen mukaan, jos kuoriasun sisäpinnalla on pakkasta, ei höyry voi siirtyä ulkopuolelle koska se ei enää siinä vaiheessa ole höyryä vaan jäätä!Oli asu mikä tahansa ja tehty mistä materiaalista tahansa, niin missään nimessä siinä ei saa olla _mitään_ vettä imevää materiaalia (esim. vuorta). Meillä oli asuissa fleecestä tehty kauluksen sisäpinta, joka oli erittäin miellyttävä kuivana, mutta keräsi aikamoisen määrän jäätä. Myös hupussa oleva karvareunus keräsi jäätä, mutta se oli asteen verran helpompi pitää kunnossa kuin fleece; riitti että muisti silloin tällöin pöllyyttää karvan niin pieni kuura lähti siitä pois. Umpijää lähti karvastakin vain keittimellä.Ja ennenkuin kukaan muu asiasta huomauttaa, niin kerrottakoon että retkikunnan sponsorina oli kuoriasujen tekijä (Sasta). Se ei kuitenkaan vaikuttanut lopullisiin materiaalivalintoihin, koska Sasta olisi tehnyt asut vaikka olisimme päätyneet muuhun kuin goreen. Nämä kommentitkin ovat sponsorista huolimatta (toivottavasti) objektiivisia.Tero Teelahti

Anonyymi

Jäi vielä mainitsematta hiihtoasustuksesta: jos ilma oli tuuleton ja suht' lämmin (>-25), niin monet hiihtivät ilman kuoritakkia pelkällä alusasulla ja Powerstretch-paidalla. Tällöinkin paita keräsi jäätä, koska hiki ehti jäätyä ennen haihtumistaan.Tero Teelahti

Remu

Ok, kiitos asiallisesta ja avartavasta vastauksesta. Tuntuu ihan järkevältä idealta pitää päällimmäisenä kerroksena kuoritakkia, jonka pintaan kosteus sitten jäätyy. Siitä jää on sitten helppo poistaa. Samaten jäihin putoaminen on varmasti noissa oloissa huomioitava asia.Kuitenkin ihan maalaisjärjellä tuntuisi, että yllä kannattaisi pitää mahdollisimman hyvin hengittävää asua, ettei kosteus tiivistyisi kalvon sisäpintaan ja jäätyisi siihen. Pakkasilman absoluuttinen (ja suhteellinenkin) kosteus on erittäin pieni. Siihen mahtuisi siis paljon kosteutta. Pyykitkin kuivuvat pakkasilmassa. Siis varmastikaan kaikki hikihöyry ei vaatteisiin jäädy.Miltä siis tuntui; oliko Powerstretcheissä enemmän jäätä kun Goretakeissa?

Anonyymi

Remu wrote:


kosteutta. Pyykitkin kuivuvat pakkasilmassa. Siis varmastikaan kaikki hikihöyry ei vaatteisiin jäädy.

Taas puhun asioista joista en varmaksi tiedä, mutta eikös tuo kuivuminen lopu jossain 25 pakkasasteen tienoilla?Remu wrote:


Miltä siis tuntui; oliko Powerstretcheissä enemmän jäätä kun Goretakeissa?
Kyllä goren sisäpintaan jäi enemmän jäätä. Se, että goretakissa kuura oli pääosin teippausten kohdalla todistaa Remun mainitseman seikan, että kyllä siitä takista _jotain_ menee läpi pakkasellakin.Tero Teelahti

Remu

Ei kuivuminen (eli veden höyrystyminen) missään lämpötilassa lopu. Kyllä vesikattila tai avanto höyryää varmasti tulipalopakkasillakin, tahtoo vaan jäätyä melko nopeasti.Vettä imeneessä kankaassa jäätyminen tapahtuu varmaankin vielä kattilaa tehokkaammin, mutta periaatteessa kuivumista kuitenkin tapahtuu - ainakin marginaalista.Goretakit olivat varmasti hyvä valinta reissullenne, erikoisesti kun jäihin putoamisen vaara oli olemassa. Mielenkiintoista olisi vain ollut tietää jonkun softshell-takin hyöty rankoissa talvioloissa. On ollut mukava huomata, että kerättyä tietotaitoa ja kokemuksia jaetaan näinkin auliisti.

Anonyymi

Syy miksi pussin pinta jäätyy on sen liika lämpimyys ja paksuus, pussin pitää päästää kehon lämpöä ulos juuri sen verran ettei pinta jäädy, silloin haihtuminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin jos pinta on jäässä eikä hikoilemistakaan tapahdu yön aikana niin paljon, myöskään mikään Gore tai muu kalvo ei toimi päälimmäisenä huonon hengittävyytensä takia.

Kaikki tuntuu unohtaneen että teltan tuuletus yöllä on tärkein tekijä pussin kuivana pysymisen kannalta, harvoissa teltoissa tuuletus aukot edes ovat riittävän suuret, tällöin on syytä kovillakin pakkasilla jättää ovi hieman auki yläosasta, pois lukien kovat myrskyt. Myös sisä teltan ikkunan on hyvä olla auki ja oven yläreunastaan niin kosteus haihtuu.

Kun tieto ja taito puuttuvat haetaan turhaan apua uusista materiaaleista.

Ei ole vaikea kuivattaa makuupussia kuumavesi pullolla, kiehuvaa vettä pulloon ja pullo pussiin, haihtuminen on niin tehokasta että jos sen pullon kosteaan pussiin laittaa niin kosteuden haihtumisen näkee silmälläkin, mutta jollei teltan tuuletus toimi, on kosteus kohta takaisin kaikissa sisällä olevissa varusteissa.

Untuva on vielä nykyäänkin paras materiaali makuupussiin.

Anonyymi

LPH 03-04 wrote:
Syy miksi pussin pinta jäätyy on sen liika lämpimyys ja paksuus, pussin pitää päästää kehon lämpöä ulos juuri sen verran ettei pinta jäädy, silloin haihtuminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin jos pinta on jäässä eikä hikoilemistakaan tapahdu yön aikana niin paljon, myöskään mikään Gore tai muu kalvo ei toimi päälimmäisenä huonon hengittävyytensä takia.

Tuo ei kyllä pidä alkuunkaan paikkaansa!!

Monta esimerkkiä matkoilta, että pussin pinta on jäässä vaikka olisi -5 asteen pussi ja toisella on -40 pussi ja tuo huonompi pussi on pinnaltaan jäässä.

Myös itselläni omakoht. kokemuksia, että huonossa pussissa pintajäässä ja paremmassa ja paksummassa ei jäätä.

Tosin lähes aina tuo jää pinnassa = kuitupussi!!

Ei niinkään untuva!

Kuinka untuvapussin pinnan saa jäätymään??? Kosteudesta??

Anonyymi

LPH 03-04 wrote:
Syy miksi pussin pinta jäätyy on sen liika lämpimyys ja paksuus, pussin pitää päästää kehon lämpöä ulos juuri sen verran ettei pinta jäädy, silloin haihtuminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin josKuulostaa oikein hienolta, mutta ei toimi jos on kylmä. Jotta makuupussin pinta olisi plussan puolella, pitäisi makuupussin olla erittäin ohut. Tällöin kylmenee kyllä ihminenkin pussin sisällä.LPH 03-04 wrote:


Kaikki tuntuu unohtaneen että teltan tuuletus yöllä on tärkein tekijä pussin kuivana pysymisen kannalta, harvoissa teltoissa tuuletus aukot edes ovat riittävän suuret, tällöin on syytä kovillakin pakkasilla jättää ovi hieman auki yläosasta, pois lukien kovat myrskyt. Myös sisä teltan ikkunan onToki tuuletus pitää pitää hyvänä, mutta ei sekään ihmeitä tee. Keron 3 GT:ssä on osoittautunut hyväksi pitää sisäteltan kumpaakin päätä noin 1/3 matkalta auki, ja ulkoteltan tuuletusräppänät hyttysverkolla silloin kun keli sallii. Tuuletuksesta huolimatta makuupussit keräävät jäätä, näppituntumalla ulommaiseen pussiin kerääntyi viime reissulla jäätä reilu kilo per viikko.LPH 03-04 wrote:


Ei ole vaikea kuivattaa makuupussia kuumavesi pullolla, kiehuvaa vettä pulloon ja pullo pussiin, haihtuminen on niin tehokasta että jos sen pullon kosteaan pussiin laittaa niin kosteuden haihtumisen näkee silmälläkin,


Onnistuu silloin kun kosteutta on vähän ja sen haluaa haihduttaa pois. Meillä toimi sisäpussissa, jossa ei ollut kuin nimeksi kosteutta. Mutta ulkopussi, jossa on jäätä kilokaupalla, ei tosiaankaan kuivu kuumavesipullolla. Tai sitten pullo saa olla todella iso. Jos märän (ei siis kostean) makuupussin haluaa kuivattaa, niin se onnistuu kiinnittämällä pussi teltan kattoon, laittamalla sisäteltan ovet melkein säppiin asti kiinni, ja polttamalla kahta tehokasta keitintä tuntikaupalla teltan sisällä. Testattu on, mutta bensaa ja aikaa menee sen verran ettei kannata kovin usein suorittaa. Myös riski polttaa makuupussinsa on turhan suuri.LPH 03-04 wrote:


Untuva on vielä nykyäänkin paras materiaali makuupussiin.


Aika lailla kärjistävä kommentti. Omasta mielestäni untuvalla ja kuidulla on kummallakin paikkansa.Tero Teelahti

Anonyymi

Tero kirjoitti:

"Toki tuuletus pitää pitää hyvänä, mutta ei sekään ihmeitä tee. Keron 3 GT:ssä on osoittautunut hyväksi pitää sisäteltan kumpaakin päätä noin 1/3 matkalta auki, ja ulkoteltan tuuletusräppänät hyttysverkolla silloin kun keli sallii. Tuuletuksesta huolimatta makuupussit keräävät jäätä, näppituntumalla ulommaiseen pussiin kerääntyi viime reissulla jäätä reilu kilo per viikko. "Kokeileppa seuraavan kerran pitää ne hyttysverkotkin auki niin alkaa makuupussit pysymään kuivina.Tero kirjoitti:

"Onnistuu silloin kun kosteutta on vähän ja sen haluaa haihduttaa pois. Meillä toimi sisäpussissa, jossa ei ollut kuin nimeksi kosteutta. Mutta ulkopussi, jossa on jäätä kilokaupalla, ei tosiaankaan kuivu kuumavesipullolla. Tai sitten pullo saa olla todella iso. Jos märän (ei siis kostean) makuupussin haluaa kuivattaa, niin se onnistuu kiinnittämällä pussi teltan kattoon, laittamalla sisäteltan ovet melkein säppiin asti kiinni, ja polttamalla kahta tehokasta keitintä tuntikaupalla teltan sisällä. Testattu on, mutta bensaa ja aikaa menee sen verran ettei kannata kovin usein suorittaa. Myös riski polttaa makuupussinsa on turhan suuri."Kuumavesi pullo voi olla esim. 1,5l ja kun sen ottaa pussiin jo illalla ei se pussi ehdi maräksi edes päästä eikä ulkopussikaan jäädy.

Myöskin jos jotain aiot teltassa kuivattaa niin avaa ne sisäteltan ovet kokonaan ja ulkoteltan räppänät myös niin ei kuivattelu kestä niin kauan, se ei nimittäin ole lämpö joka kuivattaa vaan ilman kierto (lämpimän).

Anonyymi

03-04 wrote:


Kokeileppa seuraavan kerran pitää ne hyttysverkotkin auki niin alkaa makuupussit pysymään kuivina.En tiedä ymmärsitkö väärin, mutta mainitsemassani tuuletuksessa ei sisäteltan ovissa ole hyttysverkkoja paikallaan, vaan ne ovat täysin auki, ulkoteltan tuuletusräppänissä on hyttysverkot paikallaan koska ne estävät melko tehokkaasti tuulen mukana tulevan lumen sisään kulkeutumisen. Tällä tuuletuksella tuulee sisällä öisin ihan tarpeeksi, joten en suostu vieläkään uskomaan että makuupussini olisivat säilyneet kuivana jos olisin esim. nukkunut koko viime reissun ulkona.03-04 wrote:


Kuumavesi pullo voi olla esim. 1,5l ja kun sen ottaa pussiin jo illalla ei se pussi ehdi maräksi edes päästä eikä ulkopussikaan jäädy.

Myöskin jos jotain aiot teltassa kuivattaa niin avaa ne sisäteltan ovet kokonaan ja ulkoteltan räppänät myös niin ei kuivattelu kestä niin kauan, se ei nimittäin ole lämpö joka kuivattaa vaan ilman kierto (lämpimän).


Jos kaikki ovet ovat auki on sisällä pakkasta kaikkialla muualla paitsi keittimen yläpuolella (olettaen että ulkona on kylmä). Kun sisäteltan ovet ovat melkein kiinni, nousee sisällä lämpö huomattavan korkeaksi, ja lämmin ilma puskee ulos tuuletusaukosta. Korvausilma imetään oven raosta lattiarajasta. Ulkoa katsottuna teltasta tulee jatkuva vesihöyryputki tuuletusaukosta ulos, kyllä siinä on ilman kiertoa tarpeeksi.Juomapullokikastakaan en vieläkään ole samaa mieltä. Sisällä olevan lämmön lähteen pitäisi olla niin tehokas, että se riittää pitämään makuupussin kokonaan nollan yläpuolella, jolloin vesi puskee höyrynä vielä päälikankaankin läpi. Aikaisemmalla reissulla olen kerran kokeillut pitää kiehuvaa vettä 4 litran juomasäkissä makuupussissa, jotta aamun lähtö olisi mahdollisimman nopea. Pakkasta oli noin 35 astetta, ja yö oli harvinaisen tuskainen - makuupussissa oli aivan liian kuuma ja hiki virtasi vaikka yritti availla pussia, eikä lämpöä saanut oikein jakautumaan tasaisesti (aina oli jossain päässä joko hiki tai kylmä). Puolentoista litran pullo ei olisi aivan yhtä paha, mutta en usko että se riittäisi haihduttamaan kaikkea yön aikana hikoilemaani nestettä pois. Voin olla väärässäkin, pitäisi joskus nukkua pitempi aika kunnon pakkasilla juomapullo makuupussissa, niin näkisi miten käy.Tero

Anonyymi

Valaiskaahan, että miten huolehditte häkämyrkytyksen estämisestä, kun kuivaatte kamoja suljetun teltan sisällä bensakeittimen telttaan luomalla lämmöllä. Kiitos.

Sivut