1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Raid
Black Diamond vaihtaa omistajaa

Yksi ulkoilumaailman merkittävimmistä yrityksistä, kiipeily- ja vapaalaskumaailman ikoninen varustaja Black Diamond on myyt 90:n miljoonan dollarin summalla Clarus Corporation nimiselle sijoitusyhtiölle. Työntekijöidensä omistamana tunnettu yritys on perustettu vuonna 1989, henkilöstön hankittua itselleen Chouinard Equimpment Ltd:n konkurssipesän.

Yvon Chouinardin perustaman, kiipeilyvälineitä valmistaman yrityksen kyljestä nousi myös legendaarinen ulkoiluvaatteita valmistaja Patagonia, jonka toimintaan Chouinard itse keskittyi. Patagonia tunnetaan ennen kaikkea ympäristöön ja kestävään kehitykseen suuntaavasta tuotekehityksestä ja markkinoinnista sekä vahvasta ihmisläheisestä yritysfilosofiastaan. Patagonia on edelleen yksityinen yritys. Patagonian ja Black Diamondiksi muuttuneen Chouinard Equipmentin alkutaipaleesta ja Chouinardin yritysfilosofiasta voi lukea hänen loistavasta kirjastaan Let My People Go Surfing. (Kirjaa myy Suomessa ainakin Camu. Openworld suosittelee!)

Kaupan yhteydessä BD muuttuu julkiseksi osakeyhtiöksi ja samaan ryppääseen yhdistyy myös kantolaitteita valmistava Gregory Mountain Products. BD:n pääjohtaja ja yksi perustajista Peter Metcalf viittaa tiedoksiannossaan Black Diamond 2.0 version syntyyn ja vakuuttaa että yrityksen filosofia ja tinkimätön rakkaus ydintoimintaan ja sitä ympäröiviin lajeihin säilyy. Black Diamondin viime vuoden liikevaihto oli 92 miljoonaa dollaria, ja tulevalle kaudelle ennakoidaan kaksinumeroista kasvua.

Virallisen tiedotteen löydät osoiteesta: http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/about-us/company

Lainaus:http://www.openworld.fi

pyh

Herättää näköjään monenlaisia ajatuksia:

http://www.wildsnow.com/2989/black-diamond-equipment-to-go-public-and-merge-gregory-mountain-products/

MissäOnJJ

Eli hommasta tulee "tuloksia kvarttaalille tai ulos"?

5480

Tuo on huono uutinen. BD kuului samaan premium-sarjaan kuin Patagonia, Arc Teryx ja Mammut. Keskisarjan valmistajia ovat Haglöfs, Mountain Hardwear, Mountain Equipment, Marmot, TNF. Ja rupusarjaan kuuluvat Halti, Fjällräven, Columbia, Nordisk, Tatonka, Salewa ja Jack Wolfskin

VilleF

[quote author=5480 link=topic=31156.msg176684#msg176684 date=1273820000]
Tuo on huono uutinen. BD kuului samaan premium-sarjaan kuin Patagonia, Arc Teryx ja Mammut. Keskisarjan valmistajia ovat Haglöfs, Mountain Hardwear, Mountain Equipment, Marmot, TNF. Ja rupusarjaan kuuluvat Halti, Fjällräven, Columbia, Nordisk, Tatonka, Salewa ja Jack WolfskinNiin ja miten tää viimeisin käänne vaikuttaa tähän? Voisi kuvitellä että sieltä tulee samaa laatukamaa tuutista jatkossakin vaikka omistajat vaihtuvat.

MissäOnJJ

Aika todennäköistähän tuollaisessa on, että osa tekijöistä lähtee talosta. Ainakin ne jotka ovat saaneet rahaa yrityskaupassa. Saa nähdä minkälaisen merkin perustavat vai onko joku kilpailukieltosopimus tehty...

5480

[quote author=VilleF link=topic=31156.msg176689#msg176689 date=1273827634]
[quote author=5480 link=topic=31156.msg176684#msg176684 date=1273820000]
Tuo on huono uutinen. BD kuului samaan premium-sarjaan kuin Patagonia, Arc Teryx ja Mammut. Keskisarjan valmistajia ovat Haglöfs, Mountain Hardwear, Mountain Equipment, Marmot, TNF. Ja rupusarjaan kuuluvat Halti, Fjällräven, Columbia, Nordisk, Tatonka, Salewa ja Jack WolfskinNiin ja miten tää viimeisin käänne vaikuttaa tähän? Voisi kuvitellä että sieltä tulee samaa laatukamaa tuutista jatkossakin vaikka omistajat vaihtuvat.


Ei suinkaan. BD:n omistivat sen johto ja työntekijät. Eivät enää vaikka he taloon jäävätkin. Eli mikä on heidän motivaatio tehdä laatukamaa? Hehän ovat nyt kuukausipalkalla.

BD:n uudet omistajat ovat taas pääomasijoittajia, joiden intressi on aivan muu kuin tehdä mahdollisimman hyvä kantoväline. Heidän tavoite on se kvartaalitulos.

Jokainen tietää miten Haltille kävi kun perustaja/omistaja Juhani Hyökyvaara vaihtui ekonomi Saloon ja englantilaiseen pääomasijoittajaan (3i). Monet tämän palstan seniorilukijoista muistaa vielä ajan kun Halti teki laatukamaa. Toinen varoittava esimerkki (tosin ei vielä ihan kuralla) on The North Face.

teesaa

Nortti on degeneroitunut jonkin verran "Expedition System" ajoista - MUTTA myönnettäköön, että malliston tuhatkertaistamisesta huolimatta laatu on säilynyt melko hyvänä. Olen yllättynyt ja pyörrän sen aikaiset arvosteluni.

Toivotaan, että BD:n laatu ja "mojo" tarttuu myös muuhun sortimenttiin. Pidettäköön tätä mahdollisuutena eikä uhkana, kunnes toisin todistetaan.

Wannabe mies monessa lajissa!

BelowZero

Täytyy myöntää, että näin ensitöiksi ei tuota uutista voi ihan positiivisena ottaa tosin onhan niitä todella laadukkaitakin merkkejä suurten sijoitusyhtiöiden hallussa kuten vaikka Arc´Teryx ja MSR. Lähinnä kysymys kuuluu näkeekö sijoittaja BD:n jo sellaisenaan yrityksenä johon haluaa investoida vai onko tarkoitus tehdä toiminnan rationalisointeja. Mikäli lähdetään rationalisoinnin tielle voi suosiolla unohtaa BD:n laatukamojen valmistajana. Sääli sinäänsä ettei uudella mantereella malteta kasvaa yrityksenä luonnollista kasvua noudattaen vaan halutaan jossain vaiheessa ottaa rahat ja exit.  Euroopassa sentään löytyy vielä retkeily ja kiipeily lafkoja joille perinteet tuntuvat merkitsevän jotain.