1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Apua pyörän hankintaan! Cyclocrossi vai mikä?

Kaipaisin kovasti vinkkejä pyöränhankintaan! Erityisen kiitollinen olisin ihan esimerkeistä pyörämerkeistä ja malleista.

Ensinnäkin - kaksi pyörää ei ole nyt vaihtoehto tällä hetkellä. Tässä listaa mihin käyttöön pyörä tulisi + ym toiveita ajatuksia:

- Ajan enimmäkseen ihan työmatkaa ja harrastuksiin kaupungissa n. 10-30km päivässä.
- Teen toisinaan pyöräreissuja viikonloppuisin ja joskus pidempäänkin, ehkä noin 100km päivässä letkeää mutta suht reipasta vauhtia (ehtii katsoo maisemia ja juttelee kaverin kanssa siis).
- Haluan pystyy ajaa helppoja polkuja yms ilman, että tarvii ajatella että voikohan tällä pyörällä nyt mennä tästä ettei mikään hajoa.
- Pyörä ei saisi maksaa uutena yli 800-1000€ mahdollisene extra osineen (käytetty hyväkuntoinen käy toki myös).
- Pyöräilen myös talvisin mutta tähän puuhaan ehkä säästän vanhan pyöräni jos parempi säästää uusi tältä.

= Cyclocross? Minkälaisessa maastossa sillä pystyy ajaa? Voiko niihin vaihtaa eri levyisiä renkaita?
Tai Kannattaisko olla kuitenkin joku missä on etujousitus? Onko etujousituksesta matka-ajossa muuta haittaa kuin että tulee lisää painoa pyörään?

Esim. Joku Nishikin Cross Road? Tai Konan Jake?
Onko Scottin pyörissä jotain vaihtaria?

Kiitos kovasti jos on jotain vinkkejä! Mulla ei ole kiire tämän uuden hankinnan kanssa vaan mielummin testailen huolella ja otan selvää mikä olisi paras vaihtis. Tällä hetkellä huitelen noita samoja matkoja mutta aika epämukavasti halpis cityhybridillä..

-Anne

Matts

CC pyörä on ainakin allekirjoittaneen mielestä se paras normiolosuhteisiin suomessa. Ja pystyy tuolla nyt kohtuudella ajamaan myös metsäpoluilla. Ja koska sen on kevyt, niin taluttaminen/kantaminen pahimmista paikoista on helppoa.

Kaposilla renkailla CC-pyörällä ajaminen on kuin maantiepyörällä päästelis. Ja talveksi kannattaa sitten vaihtaa pikkasen leveemmät kulkineet nastoilla alle. Ei oo paha nakki ja tuon jälkeen talviajettavuus on todella hyvä. Sohjossa renkaat leikkaavat kivasti (ainakin Shwalben winter marathonit), kevyesti ja ilman mutkittelua.

Maasturin käyttö on vähän kuin kulkisi traktorilla kiikkureissuilla. Parempi ajaa mukavasti se perusajo ja sitten käyttää kumppareita sen vimosen 50m hanskaamiseen.

Ite vaan suosittelisin että pistä oikeesti siihen sellaset about 1000€. Ja tingatkaa hyvät ihmiset. Alkaa olla se aika että liikkeet oikeasti antavat sen 100-200 euroa alea tuon reilun tonnin pyöristä. Varsinkin jos ei ole vaihtopyörää.

Pari seikkaa mihin ite panostaisin (huonojen kokemusten kautta opittua):
1. Koko sarja samaa osasettiä. Erityisesti napoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Monasti takavaihtaja saattaa olla jotain semilaadukasta, mutta sitten navat on paskaa. ja se tuntuu sekä lompsassa että ajomukavuudessa pitkän päälle.
2. Panostakaa siihen että sarja on edes semilaadukas. 200€ sijotuksella saa jo huomattavan parannuksen. Esmes Shimanon 105:sia (tuo Jack the snake esmes, ei pelkkä jack) alkaa olla jo tuossa tonnin pinnassa. Samoin Campagnolon perussetteja. Muutenkin kannattaa suosia maantievaihteistoja. Halvemmissa saattaa olla jopa sekasi maantie- ja maastosetteja.
3. Ajakaa eri malleja. Niisson pirusti eroa muutakin kun se väri.
4. Hommaa lukkopolkimet.
5. Tuo sweet spot on monasti tuossa tonnin huitteissa. Käyttämällä hivenen rahaa saa kamppeen joka kestää kilsoja, toimii vittuilematta ja muutenkin miellyttävästi.

Ugh, olen puhunut.

Raid

Cyclocrossari kuulostaa tuohon tarpeeseen sopivalta, varsinkin jos säästät vanhan pyörän talvifillariksi. Itse en ole kovin viehtynyt krossarin käyttäytymiseen lumisilla pyöräteillä. Maastopyörä tai hybridi maasturin stongalla on vain paljon rennompi ajaa tosi huonolla kelillä. No, sellaisiahan ei ole montaa talvessa, lähinnä pyryn jälkeen.

800€:lla ei saa hyvää krossaria, tonnillakin tekee tiukkaa. Paitsi jos sattuu sopiva tarjous kohdalle. Mutta väärän kokoista ei sitten kannata ostaa, vaikka halvalla sais.

Matts

[quote author=Raid link=topic=31449.msg177420#msg177420 date=1276621110]
800€:lla ei saa hyvää krossaria, tonnillakin tekee tiukkaa. Paitsi jos sattuu sopiva tarjous kohdalle. Mutta väärän kokoista ei sitten kannata ostaa, vaikka halvalla sais.Jep. Mutta heinäkuussa alkaa pyöräalet. Muutenkin kun puhuin 1000€ pyörästä, tarkotin järestään sen 200-300 euroa isommalla OVH hinnalla varustettuja vehkeitä. On vaan urpoa maksaa OVH oikeastaan mistään tuotteesta.

pekoni
Käyttäjän pekoni kuva

Pitää ensin varoittaa, että tein itse samaa kartoitusta noin kolme vuotta sitten, joten voi olla, että aika on mennyt jo pyörätiedoistani ohi. Ajokokemuksiin se ei kuitenkaan vaikuta.

Itse annan äänen cyclocrossille. Esimerkiksi eilen ajelin polun pätkää, missä oli melko suuria juurakoita ja kiviä cc:llä ilman mitenkään enempää varomatta. Sen jälkeen muutama kilsa sateen pehmentämää hiekkaa ja lopuksi 30 km hyvää ja välillä huonoa asfalttia kotiin.
Pysyin itse kohtuu siistissä kunnossa sateessa toisin kun edellä ajanut maantiepyörähemmo eli ääni lokasuojille ja kiinnikkeille. Ja ennen kuin joku tästä alkaa itkemään niin pyörähän on tulossa työmatka yms. käyttöön.

Aikoinani pyörää hommatessa koin lyhyenä kaverina suurimaksi ongelmaksi sopivan runkokoon löytymisen. Meridalla sattui olemaan sellainen (50 cm) noin kaksi vuotta sitten, nyt toivottavasti muillakin valmistajilla. Jos jotain haluaisin muuttaa niin levyjarrut sopisi retkipyörään enemmän kuin hyvin. Varsinkin joskus kaupungissa tulee nopeita tilanteita jolloin toivoisi jarruilta enemmän. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka, fillarifoorumilta löytyy eri vaihtoehdoista hyvää ja huonoa vertailua. Sitten vaan liikeeseen kokeilemaan, sokkona en ostaisi ainakaan itse mitään. Jos olisin näin toiminut olisin tällä hetkellä aivan liian ison runkokoon omistaja.

Mattsin listassa on hyviä pointteja.  Osasarjaan kannattaa panostaa jos ei tykkää säätää. Itsellä Shimanon 105 ja voisi olla paremmat. Lukkopolkimet ihan must. 

Toisaalta kannattaa muistaa se, että yleensä myyntihinnoissa kyseessä on pelkän pyörän hinta. Lisää tulee polkimsta, kengistä, lokareista jne.

Kehoitan tutustumaan seuraaviin:
Merida - Velosport myy
Focus - Larun pyörä
Spessut ja Cicli B- pyörähuolto.com voi kysellä myös eri paketteja. Okka saattaa tehdä sulle hyvän tarjouksen. Jos olisin ollut vähemmän innoissani olisin ostanut Okalta pakettina Surlyn Crosschekiä, jota olisi saanut pienenä runkona. Olisi ehkä kannattanut malttaa.
Fortia pääsi jossain koeajamaan ja Itiksessä joku paikka myi Rossanoa.

hehautal

Crossipyöristä ei mulla ole kovasti omakohtaista kokemusta, mutta tuskin paljon menet metsään kun katsot ettei ole se kaikista halvin osasarja, navat ja keskiö mukaan lukien, kuten aiemmat tuossa jo sanoi. CC varmaan kestää myös poluilla jos kiekot on kunnossa eli on kelvot vanteet sekä puolat ja ennen kaikkea on hyvin kasattu tai ainakin pienen kevyemmän ajon jälkeen puolien kireydet hyvin käyty läpi.

Jos et sopivan kokoista käytettyä budjettiisi löydä niin uutta ostaessa voi tulla mieleen säästää lokareissa, tarakassa yms. tarpeellisissa lisukkeissa. Älä suotta osta halvimpia hilppeitä, jotka nitisevät ja ruostuvat hetimiten. Osta vaikka ennemmin pyörä ilman lisukkeita ja hanki käytetty taakkateline ja muut käytettynä foorumeilta, kierrätyskeskuksesta tai metallin keräyksessä olevista pyöristä. Niitä on kyllä tarjolla.
Päivitä sitten ajan myötä kunnon tarakka joka ei nitise, ruostu ja johon on hyvä laukut kiinnittää. Sivulaukku on kuitenkin se missä arkisessa hyötykäytössä paperit ja ruokaostokset kannattaa kuljettaa. Selkää hiostavat reput on maastopyöräilyä varten.

Vaikkei näin ihan keskikesällä tule heti mieleen niin arkipyörää hankkiessa kannattaa tutkia myös laadukkaan napadynamon ja ledivalon mahdollisuutta (S.O.N. ja B+M) vaikka mainitulla budjetilla pitää kyllä alkuun jättää pois. Samoin niiden levyjarrujen kanssa. Toisivat varmuutta jarruttamiseen ja helppoutta pyöränhuoltoon, mutta mainitulla budjetilla kannattaa unohtaa ja satsata ennemmin kaikesta tärkeimpiin osiin niin ei kostaudu tiheänä pyörän huoltamisena ja vaihtamisena.

Minkä pyörän laitatkaan niin panosta sen puhtaanapitoon etenkin ketjun kohdalla ja korjaa mahdolliset ylimääräiset äänet ja viat pikaisesti. Myös silloin kun pyörä ei ole enää uusi.

-Heikki

Jipsu

Jos ajat enimmäkseen asfaltilla ja rennosti, niin cc-pyörä sileillä renkailla voisi olla ihan toimiva vaihtoehto. Toki, jos sinun nykyinen halpis-city-hybridipyöräsi on käyttökelpoinen, ja siinä on vain edelleenkin asennettuna (jostakin älyttömästä syystä ne vahvasti kuvioidut) ensiasennusrenkaat, voisit selvitä silläkin renkaiden vaihdon ja pienehkön huollon jälkeen.

Jos ihan ehdottomasti haluat uuden pyörän, niin kokeilun sarkaa riittää. Edellä on kyllä mielestäni ihan hyviä vinkkejä. (Ai niin, - vanha ja käytetty pyörä voi olla hyvä sekin...)

ahto

[quote author=aadee link=topic=31449.msg177409#msg177409 date=1276589265]
Cyclocross? Minkälaisessa maastossa sillä pystyy ajaa? Voiko niihin vaihtaa eri levyisiä renkaita?
Tai Kannattaisko olla kuitenkin joku missä on etujousitus? Onko etujousituksesta matka-ajossa muuta haittaa kuin että tulee lisää painoa pyörään?


Kaikenlaisessa maastossa. Joku HC DH-mäki kannattanee jättää kuitenkin väliin. Etujousituksesta ei ole matka-ajossa muuta kuin haittaa: painon lisäksi se _joustaa_, eli vie voimaa pois polkemisesta. Elastopolymeerihyppykepillä ei tee tasan yhtään mitään. Kannattaa mieluummin panostaa vaikka hyvälaatuiseen hiilikuitu- t. teräskeulaan.

[quote author=aadee link=topic=31449.msg177409#msg177409 date=1276589265]
Esim. Joku Nishikin Cross Road? Tai Konan Jake?
Onko Scottin pyörissä jotain vaihtaria?

Merkillä ei niin väliä, kannattaa katsoa sopivan kokoinen runko ja se, että osasarja on kohdillaan. Simpasta en katselisi juurikaan 105:n alle (Tiagra/Sora), Sramilla soveltuu kaikki ja Gampagnolostakin melkeinpä.

Älä missään nimessä osta tonnin pyörää uutena, vaan satsaa alle tonni käytettyyn. Pyörän hinta tippuu nimittäin liikkeestä ulos ajettaessa lähes puoleen ja pyöräilyn samana kesänä aloittaneita ja lopettaneita löytyy aika paljon Wink

Fillarilehden tori on hyvä paikka etsiskellä käytettyjä Huuto.netin lisäksi.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Kiitos todella paljon kaikille hyvistä vinkeistä! Cyclocrossi on siis ostoslistalla ja varmaan syksyn ja talven aikana moinen tulee hankittua. Jos jollain on tulossa myyntiin joku 54cm rungon omaava cyclocross niin saa vinkata! Ei ole kiirus.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren