1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Turhat ulkoiluvaatteet

Pitäiskö listailla täysin turhia ulkoiluihmisille myytäviä vaatteita?

Enkana tuli mieleen:

- Paksu untuvaliivi

Ollut Northin untsikkaliivi kaapissa käyttämättömänä varmaan 10 vuotta. Mitä ihmettä sillä tekee? Koska on niin kylmä just rinnasta ja selästä, että tarvii untuvalämmikkeen, mutta niin kuuma käsisitä, ettei käsissä pysty pitään mitään takkia? Tai pakkautuuko toi muka taukokäyttöön jotenkin niin paljon takkimuotoisia taukolämmittimiä paremmin, että tossa olisi joku järki?

Espanjassa näyttivät voita untuvaliivejä kadulla kun oli +15 astetta. Kivan näköinen silloin ja lämmittää varmaan. Mutta ilman untuvaliiviäkin tarkeni kun samaan aikaan pystyi kulkemaan hihattomassa t-paidassakin...

Korpijaakko

Suurin osa vaatteistahan on muita kuin välttämättömiä eli jossain määrin ovat turhia. Tässä on tämä tarve =/= halu -juttu..

aksusta untuvaliivistä en tiedä (mikä kenellekin on paksu), mutta pitkään pidin liivejä typerinä varusteina. Viime talvena kokeilin, ja hitto että nehän on käteviä! Hiihtovaeltaessa ja telttaillessa talvella tuo riittää lämmikkeeksi kuoren päällä lyhyellä tauolla, kylmällä kelillä riittää lisälämmikkeeksi (lämmitetyssä) teltassa ja se pakkautuu niin naurettavan pieneen tilaan, että sen voi ottaa varuille mukaan päiväretkelle tai huiputuskeikalle. Tuo korvaa aika hyvin paljon painavamman ja isomman pörröfleeen telttakäytössä ja periaatteessa untuvatakin voisi tuon kanssa vaihtaa pykälää ohkaisempaan untuvaan tai kuituun ja käyttää kylmällä kelillä yhdistelmää.

Syksyn vaellusreissuilla liivi oli myös ihan huippu. Kylminä iltoina (0...+5C) tunturissa avomajoitteessa kun laittoi liivin kuoritakin alle niin kivasti tarkeni. Ja taas oli kevyempi ja pakkautuvampi kuin fleece. Niin, ja viimeksi liivin palveli peittona makuupussissa kun oli keliin nähden liian ohut pussi messissä. Ja hyvän tyynynkin siitä saa pakkauspussiin sullottuna. Katsotaan mitä muuta käyttöä vielä keksin liivilleni. Ei kritiikkinä vaan osoituksena siitä, että turhaa on vaikea määritellä. Wink

Kukkanen

Retkelle otan mieluummin kevyemmän ja pienempään tilaan menevän liivin, mutta ei untuvaliivikään turha ole. Omani hankin miinus 70% alennusmyynnistä, ja se on vallan mainio esim. koirien pikapissatuksilla mutta varsinkin autoillessa ja kaupoillakäydessä. Lämmittää vartaloa mutta kainalot ei kuitenkaan kostu Biggrin Tykkään kovasti, vaikka en nyt ehkä olisi täytä hintaa siitä ryhtynytkään maksamaan.

Yudi

Minulla on Marmot:n TNF:n liiviä vastaava versio. Minusta se on aika näppärä käyttää syksyisin nollakelin molemmin esim. tauoilla. Kädet pysyvät muutenkin lämpiminä mutta keho saa lisälämpöä jota tarvitaa esim. siksi kun torso on hikoillut ja kosteat paidat eivät enää eristä kauheasti. Liikkeessä keho taas tuottaa lämpöä jolloin kosteiden vaatteiden eristyskyky riittää.

Myös pakkasella (-20...-30 C) hiihtäessä joskus liivi on ollut käyttökelpoinen. Kädet tuottavat lämpöä kun sauvojen käyttö vaatii voimaa. Kehon lämmön tuottto ei riitä kostuneiden paitojen vuoksi. Liivillä avonaisenakin saa sopivasti pelkälle torsolle lisälämmintä.

Minusta hankalia/turhaa on se että joka vaatekappaleessa piposta kenkiin pitää olla muovikalvo. Hyvin leikattuja/suunniteltuja kalvottomia varusteita on melko vaikea löytää.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

1. Kaikki kalvolliset talvivaatteet. Kalvon idea on hengittää, pitää vesi ulkona ja päästää kehon tuottama kosteus ulos. Siis hengittävä sadevaate, kun ei talvella edes tarvitse sadevaatetta? Kehon tuottama kosteus kertyy kalvolle, jäätyy ja sitten on kallis vaate rikki. Kalvot eivät kestä painavia kantamuksia, vaan rinkkaa kantaessa olkapäissä kalvo hajoaa. Kalvovaatteiden korjaaminen on hanurista. Istut kivellä niin tulee kalvoon reikä. Ainoa mihin sopivat, on turaaminen istuen tai polviltaan lumessa. Silloinkaan ei tarvi kalvohousuja vaan vedepitävät vahvikkeet persauksiin ja polviin.

2. Tekniset alusasut. Joku keksi että tehdään alusasu muovista. Koetapas pitää sitä mikrokuituista teknistä alusvaatetta reissussa, niin se haisee jo toisena päivänä niin, että voisi käyttää ketunloukussa syöttinä. Mikä merinovillassa tai alpakassa on materiaalina vikana? Teknisen alusasun kehuminen on vähän niinkuin sanoisi, että keinonahka on parempaa kuin aito nahka.

3. Kalvolliset talvikengät. Kengät, joissa jalat kastuvat vaikka ei olisi märkää. Kengät, joissa jalka hikoaa ja paleltuu samaan aikaan. Mikä ihmeen järki näissä on? Kumisaappaan ja tavallisen kengän huonot puolet yhdistettynä.

4. Puuvillavaatteet, eli vaattet, jotka on tarkoitettu imemään mahdollisimman paljon kosteutta itseensä. Näissä ei ole mitään järkeä missään tilanteessa kenellekään ikinä koskaan, ellei sitten kyse ole jostain palosuojatuista puuvillaisista armeijakamppeista, joilla aikoo kaatua nuotioon after-skin jälkeen. Siihenkin sarka sopii paremmin.

5. Lyhytvartiset talvihansikkaat. Hansikkaat, joiden tärkein tehtävä on palelluttaa ranteet. Vai luottaako hansikasvalmistaja siihen, että takkivalmistaja tekee ylipitkiä hihoja?

6. Henkselittömät lasketteluhousut. Voi kiesus nää on kauheita! Ainoa ratkaisu on käydä ostamassa kunnon Jonsered-henkselit ja pistää pysymään niillä ylhäällä. Miksi ne integroidut henkselit piti poistaa? Housut eivät pysy ylhäällä laskiessa ilman erillisiä olkaimia. Sitten näissä on vyölenkit, ehkä vyökin, ihan niinkuin vyön saisi vedettyä niin kireälle, että se pitäisi housut ylhäällä.

7. One-size-fits-all asiat. Kun ne asiat nyt vaan *ttu ei sovi kaikille! Esimerkiksi, sellaset harvaankudotut villa-lycra-polyester-elastaani-sekoitelangasta harvaanneulotut pipot jotka sopii ehkä 5-vuotiaalle tenevalle, mutta joita myydään ylihintaan ulkoilukaupassa läskipäisille äijille.

Wink

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Raid

Sähän sen tossa viimeisessä kohdassa sanoit; kaikki ei sovi kaikille. Mulla ainakin on käyttöä kaikille sun luettelemille "turhakkeille". Tai ei ehkä tosin lyhyille hanskoille ja lörppöpipoille. On myös käyttöä toisenlaisille kamoille, kelin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Esim. sun parjaamat kuorivaatteet ja -kengät on kuitenkin moniin talviolosuhteisiin se vähiten huono ratkaisu, kun useaa vaatekertaa ei voi mukana roudata. Mä ainakin olen valmis hieman hikoilemaan, jos tiedän että säilyn kuivana paskan kelin yllättäessä. Ja kuorivaatteitakin on monenlaisia, jotkin niistä hengittää jopa siedettävästi.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote author=Raid link=topic=38503.msg197916#msg197916 date=1323597515]
Sähän sen tossa viimeisessä kohdassa sanoit; kaikki ei sovi kaikille. Mulla ainakin on käyttöä kaikille sun luettelemille "turhakkeille". Tai ei ehkä tosin lyhyille hanskoille ja lörppöpipoille. On myös käyttöä toisenlaisille kamoille, kelin ja käyttötarkoituksen mukaan.Tiedän. Ei niitä kamppeita turhaan valmisteta. Niitä valmistetaan koska niille on kysyntää. Niille on kysyntää koska niille on tarvetta - oli se tarve sitten kuviteltua tai ei.

Ketjun aihe on vähän outo. Eikös oleellisempaa olisi se, mikä on tärkeää eikä se mikä on turhaa? Kaikelle löytää varmasti jonkin käyttötarkoituksen. Se, että onko kyseessä kuinka oleellinen varuste, on sitten eri kysymys.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Markku Jussila

[quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
1. Kaikki kalvolliset talvivaatteet.


Talvi on laaja käsite. Turhan voisi rajata kalvolliseen Pakkasvaatteeseen. [quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
2. Tekniset alusasut.

+1

Just luin lahjaksi saamani tuoteselostetta. Pitkät teknokalsarit oli suunniteltu vain siirtämään kosteutta iholta. Ne ei lämmitä, ne vain siirtää kosteutta. Jos kärsin talvella hikoilusta, niin jätän sitten pitkät kalsarit pois. Jos tarviin talvella pitkät kalsarit, niin haluan että ne lämittää.

En siis ymmärrä pitkiä kalsareita jotka ei lämmitä ollenkaan, mutta auttaakin sitten kun on liian kuuma. Mutta saatan olla erikoistapaus sillä hikoilu ei ole mulle koskaan ongelma. Jollain muulla voi olla ihan toinen tilanne. [quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
3. Kalvolliset talvikengät.
Kalvolliset PAKKASkengät.[quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
4. Puuvillavaatteet, eli vaattet, jotka on tarkoitettu imemään mahdollisimman paljon kosteutta itseensä.
+1[quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
5. Lyhytvartiset talvihansikkaat.

Hanskat ja takin hihat on kokonaisuus. Vihaan liian pitkiä ja paksuja varsia, joita ei saa sullottua minkään takin hihan alle. Paksu oitkä hiha ja paksu pitkä hanskan varsi rullalla toisiaan vasten on pahinta. [quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
6. Henkselittömät lasketteluhousut.
[quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]. Joidenkin välikerrosten ja takkien kanssa pärjää hienosti henskelittömillä ja sillon ne on vaan kivemmat. [quote author=ecky link=topic=38503.msg197911#msg197911 date=1323561373]
7. One-size-fits-all asiat.
+1