1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Bivi neljän vuodenajan käyttöön

Olisiko suosituksia jostain biveistä mm. talviretkeilyyn ja alppitouhuihin? Minua kiinnostaa esimerkiksi BD:n bivit. Spotlight olisi kevyt mutta muutaman arvostelun mukaan ei niin vedenpitävä.. Eli ehkä Bipod malli olisi parempi vaikka painoa tuleekin noin 400gr lisää.

Artturi Kröger

Vähän (aika paljon) pelkään, että bivyissä on sama kuin hakuissa, jalkineissa, nutuissa, jne. jne., eli että yhtä passelia tuotetta kaikkeen ei ole olemassa.

"... noin 400 gr _lisää_" ei kuulosta kovin hyvältä, jos aiot alppireiteillä rymytä Smile

Filemon

Kannattaa harkita bivi-pussin sijaan ennemmin jotain ultrakevyttä 2-h telttaa. Esim. kevyimpien BD:n telttojen paino alkaa olla jo aika lähellä tota Bipodin painoa ja telttaan mahtuu se köyden toinenkin pää (mm. Firstlightiin on mahdutettu suhteellisen mukavasti kolmenkin hengen köysistö). Painoa voi vähän jakaa, kun lyö toiselle reppuun telttakankaan ja toiselle kepit (versus oma painava bivi-pussi kummallakin?). Bivi-pussissa makoilu on muutenkin aina vähän kärvistelyä, kosteutta tiivistyy makkariin enemmän ja jos tarttee pitää suojaa, menee homma aika ankeaksi, kun tilaa on minimaalisesti.

Jos tarvitsee viilata oikeasti grammoja (tai omaa masokistisia taipumuksia), niin sitten hankintaan winter bivy tai vastaava simppeli ja kevyt gtx-pussi tai bothy-bag.

-Filemon

Timoa

Mulla on marmotin alpinist bivy. Ei kaaria tai muitakaan kikkailuja lisäämässä painoa eli se on kevyt ja pitää vettä kunnolla. Hengittävyyskin on todella hyvä, mutta jos on huono sää niin bivyssä on todella kurjaa!
Vesisateessa bivyä ei voi pitää auki koska muuten kastuu. Vetoketju kiinni niin ei voi hengittää. Koita siinä sitten päättää miten päin olisi...
Talvella lumessa bivy on ihan mahtava. Kaikki varusteet kenkiä ja makuualustaa myöden mahtuu sisään ja pysyvät lumettomina. Kunnes alkaa satamaan lunta. Taas sama juttu kuin sateen kanssa. Tietty lumi ei valu niin syvälle bivyn sisään kuin vesi.

Lumen kanssa homma toimii vielä kohtuu siedettävästi vetoketju raollaan ja hegitysaukko sijoitettuna lähelle kasvoja, mutta kivaa se ei ole enkä ainakaan minä nuku kovinkaan hyvin kun koko ajan heräilee varmistamaan ilman saantia ja työntämään märkää ja jäistä kangasta pois kasvoilta...

Eli, jos säätiedotus sanoo ettei sada mitään taivaalta bivy on ihan mukava ja kiva kevyt majoite yhdelle hengelle. Jos ennuste lupaa sadetta joko vetenä tai lumena ei tuollainen yksinkertainen bivy ole mitään mukavaa puuhaa ellei se ole vain hätämajoitteena.
Kahdelle hengelle teltta on jo kevyempi vaihtoehto, tietty sitä ei saa joka kielekkeelle pystyyn. Black diamondin beta light on kuin kahden hengen bivy ilman sadeongelmaa naamalle. Kokkailukin onnistuu sisällä jos vähäsen siirtelee kamoja.

Marmotin bivyn kanssa kosteusongelmat on vähäsen hankalat. Hengittävä osuus (20000g/m2 24h) on ollut aina riittävän kuiva niin kesällä kuin talvellakin, mutta pohja ja varsinkin pohjan reunat jotka nousee jonkinverran ylöspäin on aivan märkänä ja kastelee makaria yllättävän paljon. Olisivat tehneet koko bivyn kalvokamasta niin ei olisi ongelmaa. Vesitiiveyskin riittäisi siihen (20000mm)

Kuten ennen ja tulevaisuudessakin bivy kuuluu kaappini yhdeksi majoitusvälineeksi jos säätiedotus lupaa kohtalaisen hyvää säätä. Lisäksi bivy tuo makarin lämpöarvoihin yllättävän monta astetta lisää varsinkin tuulisessa paikassa eikä lumi pääse sulamaan alustan ja makuupussin väliin.

ps. Kokemukseni bivyistä rajoittuu suomen syksyyn ja talveen. Vuoristohommista tai vastaavasta ei ole mitään kokemusta.

pps. BD winterbivyn materiaalit ei maksa kovinkaan paljoa jos haluaa rakennella itse lumelta ja roiskevedeltä suojaavan hengittävän pussukan esimerkiksi yksikerrosteltan kanssa käytettäväksi. Näppärä kapistus jos teltassa ei ole pohjaa ja viima pääsee painamaan liepeen alta.