1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Anonyymi
Kokemuksia Teflonista varusteissa

Haluaisin kuulla millaisia käyttökokemuksia ihmisillä on Teflonista eli kemialliselta nimeltään Polytetrafluorieteeni, PTFE. Aluksi pieni johdatus aiheeseen.Teflon on monikansallisen kemianalan yrityksen DuPont:in keksimä ja rekisteröimä merkki joka on muodostunut tuolle kemialliselle yhdisteelle yleisnimeksi. PTFE:tä on saatavilla myös mm. ICI:ltä ja Hoechst:lta (Hostaflon).Kuluttajahan tuntee Teflonin lähinnä paistinpannujen pinnoitteesta, materiaalina johon ei mikään tartu, kiitos olemattoman kitkakertoimen. Jos Teflonia levitetään kankaille tai nahalle ohuena kerroksena pitäisi lopputuloksena olla huomaamaton, materiaalin käsittelyn tunnun säilyttävä, vettä ja likaa hylkivä, hengittävä ja verkkomainen pinta. Teoriassa Teflonin verkkorakenteen pitäisi estää vesimolekyylin meno sisälle materiaaliin ja samalla päästää vesihöyry verkon läpi ulos. Mutta onko näin?Muita Teflonin ominaisuuksia ovat erinomainen sähköneristävyys ja muoveille poikkeuksellisen laaja lämpötilojen kestävyys (muistaakseni useista kymmenistä pakkasasteista aina +300 asti). Teflonin huono puoli on sen heikko mekaanisen kulutuksen kestävyys - Teflon ei kestä raaputtamista tai pitkäaikaista hankaamista. Siksi Teflon suojattuja autoja ja pannuja ei saisi naarmuttaa ja vaarana onkin esteettisesti ilkeän näköinen, hilseilevä (maali)pinta. Samoin PTFE:n valmistushinta on muovien korkeimpia.Fluoriyhdisteitä ei käsittääkseni juurikaan esiinny vapaina luonnossa joten PTFE-tuotteet eivät yleisesti ottaen myöskään reagoi minkään aineen kanssa toimien täten pätevänä suojana kaikkia kemiallisia reaktioita vastaan. Samalla tämä reagoimattomuus on tavallaan luontoystävällistä koska se ei myrkytä mitään, mutta toisaalta PTFE ei myöskään hajoa luonnossa. Kuitenkin poltettaessa PTFE saattaa hajota lievästi myrkyllisiksi yhdisteiksi . Haitallisimpia ovat kostealla ilmalla poltetun PTFE:n palamistuotteet.Siis, ovatko foorumilaiset kokeilleet suojata nupukkavaelluskenkiään tai tekstiilejään Teflonilla? Miten se on toiminut maastossa? Hengittävyys? Miten usein käsittelyn on joutunut uusimaan?

Esimerkiksi eräs Teflonpohjainen suoja-aine ainakin jossain vaiheessa oli SoftProtector (SoftCare?) aerosoli. Onko siitä käyttökokemuksia?

Anonyymi

Älkee polttako sitä Teflonia, PTFE:n palamistuotteena syntyvä fluorivety on erittäin myrkyllistä hengitettynä ja lisäksi syövyttävää.

Nixter

Taitaa tuo HF olla lisäksi ainoa happo, joka syövyttää myös lasia

Jos et yritä, et koskaan saa tietää mihin et pysty.

Anonyymi

Jos teflon on aine johon ei tartu mikään, niin kuinka teflon saadaan tarttumaan paistinpannuun...hmmm Biggrin

Anonyymi

Lisäys aikaisempaan.Goretex (Gore-Tex?) on myös PTFE -pohjainen materiaali. Ymmärtääkseni se on tehty expanded (paisutettu, venytetty) PTFE:stä jolloin tuloksena on verkkomainen rakenne jota sitten yhdistetään eräänlaisena hengittävänä kalvona muihin matriaaleihin. Tarkemmin en Goretexin valmistusmenetelmää tunne mutta kyse on siis periaatteessa samasta muovista kuin Teflon. Toki mihin tahansa muoviin voidaan lisätä jopa 80% erilaisia täyteaineita jotka muuttavat sen perusominaisuuksia ja silti sitä voidaan kutsua ko. muoviksi.Vierailessani reitkeilyliikkeessä havaitsin että Goretexille suunniteltuja nupukki/tekstiilisuoja-aineita oli tarjolla useilta eri valmistajilta. Joissakin oli sisällöstä maininta fluoroelastomeereistä, eli kyseessä olisivat mahdollisesti jotkin PTFE suoja-aineet, tai ainakin sen sukuiset muovit. Tuotteita löytyi ainakin Nikwax, Grangers, ja ScotchGard perheistä.Käsitteenä tämä Goretexin suojaaminen on hieman sekavaa, sillä ei kai Goretex enää laminoituna tai muuten varsinaisen pinnan, eli nahan tai kankaan, sisäpuolelle kiinnitettynä tarvitse erityistä lisäsuojaa? Kyse lieneekin kenkien ja tekstiilien pinnan suojaaminen siten että tuotteen hengittävyys säilyy läpi koko rakenteen. Mikäli esimerkiksi nupukkikenkä rasvataan tai vahataan sadaan melko varmasti vedenpitävä kalvo kengän pintaan mutta samalla menetetään hengittävyys!Itseasiassa pinnan suoja-aineilla ei ymmärtääkseni pitäisi olla juurikaan mitään tekemistä sen kanssa miten sisäpuolinen hegittävyys on toteutettu, olkoon se vaikka Goretexia, Sympatexia, Drymaxia tai mitä niitä onkaan. PTFE -pintasuojalla pyritään vain estämään veden pääsy rakenteen sisään samalla kun vesihöyry pääsee sieltä ulos. Asia erikseen on konepesussa käytettävät Goretex suoja-aineet joiden toimintaperiaatteita en tunne, mutta toki niidenkin tomivuudesta voi jakaa tietoa.Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen: Mitä käyttökokemuksia foorumilaisilla on edellämainituista tai muista vastaavista aineista. Mikä lienee kestävin, parhain yms. PTFE -pintasuoja-aine?

Anonyymi

Mulla on haglöfsin rabot-housut joissa on jonkunnäköinen teflonisuojaus kankaassa. Ne ei siis ole kuorihousut. En tiedä johtuuko ominaisuudet teflonista vai kankaasta muuten mutta vaikka ne onkin jämäkät niin kuivuvat todella nopeasti eikä niihin ekat tihkupisarat tartu. Kesähelteeseen liian kuumat.