1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
karumaa
Suomeen tarvitaan uusi ulkoiluvaatemerkki – tehdään se

Luodaan uusi voimakas ulkoiluvaatebrändi.

Kuinka monta menestyvää ja arvostettua ulkoiluvaatemerkkiä voit nimetä suomesta? Täällä osataan kyllä suunnitella hyviä ulkoiluvaatteita, mutta silti brändit nikottelevat.

Tätä palstaa lukee monen alan asiantuntijoita. Tehdään harrastuspohjalta innovatiivinen kollektiivi ja luodaan sisulla ja taidolla erinomainen outdoorvaatebrändi. Jos brändin ja tuotteiden innovointiin saataisiin mukaan edes pienellä panoksella kahdeksankymmentä henkilöä, olisi alkuvauhti jo erinomainen. Ulkoilijat, seikkailijat, kaupallisen alan ihmiset, valokuvaajat, graafiset suunnittelijat, web-nikkarit, vaatealan asiantuntjat jne ammattilaiset antaisivat ison avun jo pienellä panoksella.

Brändin mallisto olisi aluksi pieni, mutta laadusta tinkimätön. Sitä ohjaavat arvot rakennettaisiin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi. Tuotteiden markkinointi saataisiin käyntiin tehokkaalla verkostoitumisella, sosiaalisella medialla ja kansainvälisesti keskustelupalstoja lobbaamalla. Jos hanke toteutuu, on kaupallinen mediakin mahdollista saada kiinnostumaan.

Tällä tavalla luodulla brändillä on paljon etuja pörssiyhtiöiden omistamiin kankeisiin ja markkinoiden muutoksiin hitaasti reagoiviin firmoihin nähden.

Talouden taantuma on tällaisen projektin polkaisulle myös otollinen ajankohta, sillä aluksi harrastajatarmolla pyöritettävä touhu ei vaadi suuria investointeja.

Mitä tällä saavutetaan? Saamme tänne (toivottavasti tulevaisuudessa kilpailukykyisen) outdoorbrandin, jota kunnioitetaan ja arvostetaan. Tehdä toisin ne asiat, jotka täkäläisissä brändeissä ärsyttävät ja vähintään yhtä hyvin ne asiat, joita ihailemme.

Aivoriihi käyntiin. Sana kiertämään. Facebooksivut käyntiin. Oma asiantuntemus peliin. Aloitetaan tältä palstalta, siirrytään Evernoteen, dropboxiin tms jakelukanavaan. Annetaan projektille hyvä työnimi - brändin nimi saa odottaa. Mitä enemmän tämä saa julkisuutta, sitä lähempänä on toteutuminen.Markku Jussila

Hieno ajatus, kannatetaan!

Perehdytysoppaana käy Basso TV:n julkaisema neliosainen Making of Makia -lyhytdokumenttisarja.

[url=]MAKING OF MAKIA, part 1: A brief history on Vimeo[/url]

[url=]MAKING OF MAKIA, part 2: In to the wild on Vimeo[/url]

[url=]MAKING OF MAKIA, Part 3: Nine-to-five on Vimeo[/url]

[url=]MAKING OF MAKIA, Part 4: Traces of a Pint on Vimeo[/url]

Makialla omat haasteensa kun puuhastelee ulkoiluvaatteiden sijaan katuvaatteissa. Mutta veikkaan että ulkoiluvaatepuolella on paljon vastaavia haasteita ja tuosta dokkarisarjasta paljon hyvää opittavaa.

Ensimmäisenä ottaisin yhteyttä nuoreen vaatesuunnittelija Matti Liimataiseen (http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/ulkoiluvaatesuunnittelu-murroksessa-%E2%80%93-kevyemp%C3%A4%C3%A4-rohkeampaa-spesifimp%C3%A4%C3%A4) ja houkuttelisin Matin vähintäänkin neuvonantajaksi projektiin.

f-setä

Hyvin istuvaa, laadukkaat vetskarit, riittävän pitkät hihat, hihatasku,lumisuoja lahkeissa ja vyötäröllä, laadukas huppu...Neoshelliä.
Merkiksi pohjoisen viimalta kalskahtava
            Scandinavian Blue

Nimeä voi käyttää uutta pukua vastaan Wink

(Viime ideoinnista tuli reppu Norrönalta...)

mtb-lohja.com

depadjöö

Hieno ajatus!

Pieni ja laadukas toimija voisi erottua hyvällä laadulla, freshillä ja ennennäkemättömällä designilla joihin firmat joita haglöfssit sunmuut seuraavat eivät uskalla taipua. Tämä tietenkin edellyttää että merkin ympärille kertyy riittävän koherentisti eteenpäinkatsovaa & ennakkoluulotonta jengiä.

Oma fiksaatio ja ihmetyksen aihe on ollut vuosia miksei juuri kukaan valmista teknisistä kankaista vaatteita joilla voi polkea rivasti myräkässä duuniin ja marssia suoraan kokoukseen. Sellaiselle vaatelinjalle olisi salettiin menekkiä.

Ja miksi metsässä pitäisi näyttää joko joulukuuselta tai tukkijätkältä.

Se hieno ja iskevä fennomaani-nimi tulee varmasti omalla painollaan jos tohon vaan kertyy riittävästi riittävän innostuneita toimijoita.


Markku Jussila

[quote author=depadjöö link=topic=41988.msg208015#msg208015 date=1349442956]
Oma fiksaatio ja ihmetyksen aihe on ollut vuosia miksei juuri kukaan valmista teknisistä kankaista vaatteita joilla voi polkea rivasti myräkässä duuniin ja marssia suoraan kokoukseen. Sellaiselle vaatelinjalle olisi salettiin menekkiä.Arc'teryxin Veilance on samaan aikaan sekä vilpitön hieno vastaus tähän tarpeeseen että esimerkki siitä miten tarpeeseen pystyy vastaamaan hienosti teoriassa ilman että onnistuu käytännössä poistamaan sitä tarvetta juuri keneltäkään. Työ- ja kaupunkihousut 350 euroa, perusneulepaita 350 euroa, pikkutakki 600 euroa jne...:
http://veilance.arcteryx.com/

Arttu Muukkonen

Voin ottaa kuvia!

Highlander

Hieno ajatus!

Itsekin ennen alalla olleena ja aikanaan paljon retkeilyvaatteiden kanssa kikkailleena ehti ihmettelemään montaa juttua isoista firmoista. Tuntuu olevan yleisesti kaikilla firmoilla iso tarve tehdä jokaiselle jotain periaatteella kledjuja. Esim: Häglöfsiltä löytyy "top-of-the-line-kuoret", "hyvät-muttei-niin-hyvät-kuoret", "karvalakki-gore", läjä halvan kankaan kuoria, active-shellit, eritarkoituksien softshellit jne... Tähän päälle kengät, reput, ( teltat meni pois... ) hanskat, pipot, hatut, alusasut jne. Kaipa tarkoitan sitä, että pitäisi olla periaatepäätös siitä mitä ja kuinka paljon haluaa mallistoonsa?

Siten siis vaihtoehtona on joko tehdä:
- Mallistopohjaisia sarjoja per tarkoitus
- Yleispohjaisia vaatteita jotka käy about kaikkeen ( joka lienee sairaanloisen vaikeata )
- Tai fokusoida vaan johonkin tiettyyn lajiin.

Käytännössä varmaan näppärintä olisi kaapata jostain suunnittelija joka ymmärtää miten tuotesuunnittelu käytännössä toimii ja sit vaan alkaa kollektiiviseen suunnittelutyöhön realisimin kiilto silmissä.

Tuotanto onkin sitten varmaan aika lailla eri peli... Mutta kiinnostava topic indeed, kyllä tollaiseen omaan näkemystään ihan mielenkiinnosta voisi luovuttaa!

MAZCU

Erittäin kannatettava ajatus!

Jos vielä olisi sellainen mahdollisuus että niin halutessaan asiakas voisi päättää materiaalin mistä vaate tehdään(joku rajallinen valikoima tietysti). Perus mallit olisi valmiina hyllyssä mutta niitä saisi lisähinnasta muokattuna myös omiin mittoihin. Esimerkiksi 3 eri vaihtoehtoa lahkeen tai hihan pituuteen. Luonnollisesti toimitusajalla.

Niin ja valmistus mieluiten täällä kotomaassa.

Mika K

Hieno idea, jonka todellakin luulisi olevan sopivasti profiloitumalla erittäin toteuttamiskelpoinen.

Joku tuommoinen Shelbyn oloinen konsepti semi-customin kera voisi olla mielenkiintoinen mahdollisuus, sillä enemmän harrastavat todella haluavat niitä omalle kropalle istuvia vaatteita ja se saattaa olla hyvin ratkaiseva tekijä kauppojen toteutumiselle. Myöskin tuo jo mainittu valmistus täällä kotimaassa on ehdoton vaatimus ja kynnyskysymys ainakin oman kiinnostukseni heräämiselle projektiin.

Läskikymppi Freeride Team

MAZCU

Voisin lähteä mukaan projektiin. Mitään en kyl lupaa tehä, koska en osaa.Tai no voinhan mä kyl juoda muittenki edestä kahvia ja polttaa miettimistupakkia. Sen mä osaan.

karumaa

Kiva kun Makia nostettiin esille. Siinä on mielenkiintoinen kotimainen merkki, joka on tehty "hyvällä porukalla". Makialla oli keväällä hyvä näkyvyys Munchenissä Ispo-messuilla ja niillä on tarpeeksi pilkettä silmäkulmassa, se hidastaa sammaloitumista. Makialla on tosin valtava mallisto, joten tuotetta kohden käytetty suunnittelu- ja tuotekehitysaika on pieni. Tässä projektissa olisi parempi panostaa, ainakin aluks,i tiivistetysti muutamiin mallistoa kannatteleviin päätuotteisiin.

Opiskelijat huom: tähän käytetystä ajasta voi saada projektipisteitä, näyttöjä ja suortuksia opintoihin.

Minulla on itsellä taustaa vaatesuunnittelualalta ja voin piirtää tuotteista tasokuvat. Ohjeistuksiin ja kaavoitukseen tarvitaan mallimestaritaustaista poppoota...

Aluksi on tietysti tärkeintä levittää sanaa ja kehittää innostusta projektia kohtaan, jotta saadaan tekijöitä homman pariin.

Kaikenlainen apu ja tuki ilman sitoutumista on hyväksi, ketään ei pakoteta tai velvoiteta tietenkään mihinkään.

Highlander aloitti oikein miettimällä kohderyhmää.
[quote author=Highlander link=topic=41988.msg208020#msg208020 date=1349448905]

Siten siis vaihtoehtona on joko tehdä:
- Mallistopohjaisia sarjoja per tarkoitus
- Yleispohjaisia vaatteita jotka käy about kaikkeen ( joka lienee sairaanloisen vaikeata )
- Tai fokusoida vaan johonkin tiettyyn lajiin.Miten kohderyhmä tulisi rajata? Mieluiten mahdollisimman tarkasti, mutta niin, että se vastaa kotimaisen (aluksi) kohderyhmän tarpeita.
Mielestäni olisi hyvä pyrkiä tuotannon kotimaisuuteen, ja sertifioituun kestävän kehityksen periaatteiden mukaan rakennettuun tuotantoon. Laadusta ei pitäisi alkaa tinkiä, hinta saadaan pysymään kilpailukykyisenä muillakin keinoilla kuin laadullisilla rimanalituksilla.
Tukkijätkät eivät ole minunkaan mielestäni otollisin käyttäjäryhmä tälle tuoteperheelle.

Miten olisi, jos rajaisimme käyttäjäryhmäksi Relaa.comin lukijat? Ketä täällä käy? Ainakin sänkileukaisia extremistejä jotka tietävät kaiken bensakeittimen purkamisesta lumituiskkussa, mutta silti enemmistö on enemmistö lienee tavallisia retkeilystä innostuneita poluntallaajia, joille outdoor on asenne?

Tässä myös lohdutusta suomalaisten outdoorbrändien esimiehille, jotka pelkäävät tästä kehittyvän ikävän kilpailijan: katse naapuriin. Hyvä merkki tarjoaa vetoapua toiselle ja tarjonta lisää kysyntää. Peakperformance ei töni Klättermusenia, Haglöfs Fjälräveniä tai Plusminusnoll Tierraa tai Lunhagsia.

Tätä lukevat toimittajat, seuratkaa jutun kehitystä ja tehkää pikku jutut lehtiinne!
Sitä ennen olis hyvä saada faceboksivut pystyyn, jotta saadaan laikseja...

Korpijaakko

Noin lähtökohtaisesti pyörittelen päätäni ja mutisen, että ei onnistu... Mutta kyllähän idea on niin hieno, että siitä pitää innostua!

Kansainväliset ja vähän näkyvyyttä saavat, mutta pirun pienet markkinat voisi aueta retkikuntakuteista, jollaista perään itse haikailen. Juuri mikään standardi-tavara ei tällä hetkellä ole täydellistä siihen. Eli tarjoudun mukaan ainakin antamaan ideoita yhden käyttäjäryhmän tarpeista. Lisäksi tautalla on tuotantotalouden ja markkinoinnin opintoja ja akateemista puuhastelua niiden parissa, joten jos tosissaan innostun voin yrittää auttaa jotenkin muutenkin.

Brändi rakentuu vasta ajan kanssa jos tuotelupaus onnistutaan lunastamaan. Näkisin, että sille emme voi muuta kuin tehdä kaikkemme. Tulee jos on tullakseen. Kohderyhmästä/-ryhmistä olisi varmaan hyvä aloittaa. Näkisin, että tämä menee väkisin kalliiksi (customointi mahdollisuudet, sota-kamaa ja kotimainen valmistus...), joten kai sen pitäisi olla joko "rikkaat wannabet" (miettikää mihin ne kaikki Canada Goosen takit myydään...) tai heavy userit. Valitettava juttu on tietysti se, että tosi kovat tekijät ei välttämättä tarvitse viimeisintä hifeintä kamaa, vaan ne on niin kovia, että pärjää vähemmälläkin... Hankalaa. Ideoita?

Yhtenä isona haasteena näen tuotannon... Pitäisi olla tasokas tuotanto ja accessi aikalailla hich tech materiaaleihin ja ehkä tuotantomenetelmiinkin...

karumaa

[quote author=Bound link=topic=41988.msg208039#msg208039 date=1349471763]
Yhtenä isona haasteena näen tuotannon... Pitäisi olla tasokas tuotanto ja accessi aikalailla hich tech materiaaleihin ja ehkä tuotantomenetelmiinkin...


Suomessa tehdään työvaatteita ja univormuja, mutta kalvomateriaalien käsittelyyn ei taida olla tarjolla kuin korjauspalveluja. Korjatkaa jos olen väärässä. Viron puolelta löytyy huippulaatuisia kalvo-ompelimojakin.

Suomen Joutsen on oiva esimerkki brändistä, jonka tuoteet edustavat laatuskaalan parasta päätä ja ne tehdään täällä. Joten kyllä kotimaisen ja kaupallisesti kannattavan laatutuotteen valmistamisen pitäisi olla mahdollista käytännössä. (myös mm Suunto Ambit kellot tehdään vantaalla...) Kotimaan valmistus ehkäisee monta logistiikkaan liittyvää ongelmaa, joista Makian videoissakin puhuttiin.

Toinen hyvä esimerkki on tuo kanadanhanhi. Ne takit on oikeasti laadukkaita, tehty Canadassa, niissä käytetyt turkikset on villeistä, riistanhoidollisista syistä pyydetyistä, eläimistä, ja ne ovat saavuttaneet mairean maineen. Tosin yrityksellä on pitkä historiakin ennen kansainvälisen menestyksen vuosia.

Tuo tuotteiden customointimahdollisuus tilauksesta on hyvä idea ja sitä kannattaa kehitellä.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

[quote author=MAZCU link=topic=41988.msg208023#msg208023 date=1349454888]
Erittäin kannatettava ajatus!

Jos vielä olisi sellainen mahdollisuus että niin halutessaan asiakas voisi päättää materiaalin mistä vaate tehdään(joku rajallinen valikoima tietysti). .....Mä ostaisin Marimekon Unikko-kuosisen kuoritakin  ja maksaisin iloisena hintaeron nykyiseen huipputakkini verrattuna :-}...

niittäjä

On käynyt mielessä että voisi alkaa tekemään harrastukseen vaatteita omalle merkille.Onhan noita luhta ja halti, sasta mutta esim ruåttalaismerkkien tai esim norronan kaltainen laatu puuttuu.

Valmistuslinja kemijärvelle koska paikka on saanut osumia viimeaikoina ja jotain positiivista sinne sekä lyhyt matka testipaikoille.Melkeinpä voisi laittaa nettikaupan pystyyn jossa on mahdollisuus tilata halaumansa eräänlaisen customointi pelin kautta eli voi päättää jopa värit itse sekä käytettävät materiaalit.

Juha Viitala

Tästähän ei voi olla innostumatta Biggrin

Jos tähän voi jonkun innovaation tuoda mukaan niin se olisi jakelutie. Tai ei siinä enää ole kyse mistään jakelutieinnovaatiosta, mutta se olisi outdoor-bisneksessä uutta ja erilaista. Eli tehdas joka tekee nopeasti tilauksesta tavaraa koko ajan, kysynnän mukaan.

Esim. Dell aikoinaan räjäytti koko tietokonevalmistuksen konvention valmistamalla omassa tehtaassa, joka lienee avainsana, ja nopeasti tilausten perusteelle. Toisin kuin vanha maailma, jossa tavarat tilattiin hyvissä ajoin ja isolla varastoriskillä.

Tosin tälläinen vaatii voluumia ja olisi helpompi tehdä jollekin olemassa olevalle brändille, mutta niin se Dell:kin lähti pienestä ja kasvoi hetkessä miljardien bisnekseksi.

Outdoor-riepufirmat vaativat edelleen ennakkotilaukset vähintään vuosi etukäteen.. Sitten kun ja jos joku malli myy hyvin niin sitä on mahdoton saada lisää.

I'M IN!

Juha

Korpijaakko

[quote author=Juha Viitala link=topic=41988.msg208055#msg208055 date=1349539459]
Tästähän ei voi olla innostumatta Biggrin

Jos tähän voi jonkun innovaation tuoda mukaan niin se olisi jakelutie. Tai ei siinä enää ole kyse mistään jakelutieinnovaatiosta, mutta se olisi outdoor-bisneksessä uutta ja erilaista. Eli tehdas joka tekee nopeasti tilauksesta tavaraa koko ajan, kysynnän mukaan.
- -Tuon idean osalta kannattaa katsella mitä jenkkiläiset pienet "cottage manufacturer" -sarjan outdoor-firmat ovat tehneet. On "Made in USA", on kustomointimahdollisuudet ja vaikka mitä. Ja lisäksi useimmiten 1-3kk jonotusaika tuotteille! Toki valmistuskapasiteetti on näillä firmoilla rajallista, mutta tuo pitkä toimitusaika muodostuu ongelmaksi. Esim. itse olen sen vuoksi jättänyt tilauksia tekemättä. On haastavaa tarjota tilaukseen valmistettavia tuotteita nopealla toimitusajalla ja kilpailukykyisellä hinnalla. Haastavaa, muttei suinkan mahdotonta varsinkin jos se huomioitaisiin alusta alkaen tuotteiden suunnittelussa.