1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
HannuV.
Din-siteet randoille

Mitkä tavalliset, rinnekäyttöön tarkoitetut siteet (eivät siis randositeet tms.) sopivat kumipohjaisille, tämän mallisille http://www.garmontusa.com/garmont/luster.html monoille?

Kaitsu

Ongelmia tulee...

Huutelin jo aiemmin, miten uudemmat Markerit (Squire jne. joissa etukappaleen korkeussäätö) pelittää rando-monojen kanssa. Pelittää ja ei pelitä. Monot saa hyvin kiinni, siteet jopa laukeavat, mutta kärkikappale kovin nahkeasti.  Saattaa olla, että toimisivat paremmin, jos vähän hioisi kumipohjasta rokkeria pois.

Omien testieni perusteella ainakin kielsin Irmaa käyttämästä jippisuksiaan randokenkien kanssa, vaikka sanomista siitä tulikin (kuulemma tavalliset monot on niin painavat, ettei hyrrät voi mitenkään pyöriä). Sisäsuksivirhe, ja voi polvi paukahtaa. Tai sitten ei. Lookin Pivotit voisi vielä testata, mutta testata siis pitäisi. Olipas viksusti sanottu.

veturi

Randomonoista ei ole minkäännäköistä kokemusta, mutta voiskohan Salomonin siteet toimia? Etukappaleessa on korkeussäätö, ja ainakin vanhemmissa malleissa oli sellainen sivuttain liukuva kisko etukappaleen laukeamista auttamassa.

Pivot/FKS on kyllä huikee side lumituntuman osalta, mutta en lähtis ihan hirveesti retostelemaan laukeamisominaisuuksilta. Laukee kyllä luotettavasti kun tulee kunnon pannut, mut ei oo se kaikista herkin side hitaammissa väännöissä.

Raid

Omat kokemukset on Markereista, ja niiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Markereissa etukappaleen säätö toimii niin, että liukulevy liikkuu ylös-alas suunnassa ja sen saa kyllä esim. käyntikortti-testin avulla herkisteltyä just sopivaksi. Eli käyntikortti/joku muu ohut pahvi liukulevyn ja monon väliin. Liukulevyn säätö niin, että sen saa nyhdettyä sormivoimin ja ehjänä pois

Salomoneissa ja Lookeissa taas liukulevy on kiinni siteen pohjassa, ja etusiteen korkeus säätyy ruuvista. Mutta ei kai säädön toimintaperiaate tee eroa siteen toiminnalle, jos säätövara vaan riittää.

Markku Jussila

Jollain 2000-luvun alun Salomonilla ongelmia oli turkasesti. Syynä juuri mainittu randomonon pehmeän pohjakumin kärjen rockermuoto. Randomonon pohjakumi osui kunnolla etusiteeseen vain erittäin lyhyeltä alueelta. Kärjempää randon rockerpyöristetyn pohjakumin ja siteen pohjalevyn väliin jäi väkisin tyhjää tilaa tai ainakin kontakti pohjakumin ja pohjalevyn välillä jäi kärjessä tosi heppoisaksi.

Mono pääsi vääntyilemään siteessä koska randomonon pohjakumi otti kunnolla kiinni siteeseen vain tosi pieneltä alueelta. Kunnollinen kontaktipinta oli reilusi alle 1 cm pitkä. Sellainen alle 1 cm levyinen kohta pehmeää pohjakumia antaa kyllä periksi kun painetta tulee tarpeeksi.

Ei auttanut korkeussäätö. Mono näytti hyvältä siteessä ja tuntui pikakatsomisella istuvan napakasti. Mutta kun monoa kunnolla väänsi, niin monon pohjakumi jousti ja mono heilui holtittomasti siteessä.

Tuossa vanhassa Salomonissa olisi auttanut vain se että etusiteen pohjalevy olisi ollut pidempi. Pohjalevyn olisi pitänyt tulla ainakin 1 cm lisää takasidettä kohti. Silloin kontaktipintaa olisi ollut pari senttiä ja se olisi jo riittänyt ehkäisemään isoimmat heilumiset.

Ongelma koski siis vain randomonon pehmeää kävelykumipohjaa. Monissa vapaalaskumonoissa pohjan voi vaihtaa mukana tulevaan vähän standardimpaan kovempaan ja tasaisempaan pohjamuoviin. Minäkin jouduin siis vain vaihtelemaan Adrenalinien pohjamuovia että olisin saanut Salomonit ja Adrenaliinit futaamaan yhdessä. Päädyin käyttämään enemmän niitä kovia tasaisia pohjamuoveja. Skinnaillessa tulee käveltyä tosi vähänkovalla alustalla eikä pehmeälle pohjakumille ole siksi aina oikeaa tarvettakaan. Pehmeä pohjakumi varmaan hyödyllisempi jalkaisin oppilaiden parissa pomppivilla hiihdonopettajilla kuin perusrandoajilla.

Randomonot ovat rinnemonoja lyhyempiä. Lyhyyden takia tavallisiin siteisiin menevät "kielekkeet" ovat rinnemonoja lyhyempiä. Sekin saattaa vaikeuttaa ja vaikuttaa.

Tuo lyhyys on vähän kuin pehmeä pohjakumi. Turha ominaisuus aina kun ei kävellä paljoa kovalla alustalla. Skinnaillessa tai syvässä hangessa rämpiessä ihan yhdentekevää onko monon pohja pari senttiä pidempi vai ei.

Onneksi nyt on markkinoilla monoja jotka ovat vähän rinnemonoja kevyempiä ja joissa on varren kävelyasennotkin yhtä hyviä kuin randomonoissa mutta silti pohja ja kielekkeet on pitkiä ja pohjakumi tasainen. Tuollaiset nykyaikaiset "vapaalaskumonot" ovat oikeastaan randomonoja parempi vaihtoehto kaikille joilla rinnepäiviä enemmän kun randoilupäiviä.

HannuV.

Kiitoksia hyvistä vastauksista.

Ko. monot tulivat käyttöön, koska niistä oli saatavilla riittävän pieni koko (23), lesti on erinomainen ja hinta kohdallaan. Hiihdonopetuksen vuoksi kävelyasento, keveys ja kumipohjakin puolsivat ostoa.

Itsellänikin oli aikoinaan side, jossa etukappaleen liukulevy liikkui kokonaisuudessa (olisikohan ollut Marker?). Em. on varmaan normivaihtoehtoa turvallisempi kumipohjaisille kengille. Muutamassa Markerin siteessähän on nytkin tuo ominaisuus, mutta teidänkin kirjoitusten jälkeen epäilyttää, kannattaako niihin satsata - eli siis toimivatko ne kuitenkaan.

Edellisissä monoissa oli mahdollisuus vaihtaa pohan kärki paremmin normisiteeseen sopivaksi, mutta Lusterissa se ei taida onnistua.

Kohta voisi siis olla myynnissä hyvin vähän käytetyt Lusterit sopuhintaan Smile

Olisiko ehdottaa lestiltä saman mallista normisiteeseen sopivaa monoa, mielellää walk-modella, josta myös saa ko. koon?