1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Kaitsu
Skinit viikon suksissa kiinni?

Schi Heil!

Amatöörikysymyksiä. Voiko skinit jättää yöksi suksiin kiinnì? Kahdeksi? Viikoksi, jos tietää, että seuraavana viikonloppuna taas hiihtelee, vai alkaako jo liima jankkiintua suksiinkin?

Meinasin vaan, kun retkellä aina päivän lopuksi joutuu hiihtelemään, ja taas seuraavana tai sitä seuraavana aamuna?

Eli onko jokailtainen skinien kuivattelu tarpeen, vai voiko sukset vain jättää yöksi skinit pohjassa vaikka pihalle? Torstaina mennään pääsiäisiksi Jotunheimiin, ja siellä vissiin pitää vielä hiihdellä aukeiden yli illalla kämpillekin.

Advanced

Ei ole tullut kokeiltua, että toimiiko, mutta tuskin viikkoa pysyvät pohjissa jos käyttöä päivittäin. Ilmeisesti et suksilla laske, jos voivat olla viikon pohjassa?

Itse kuivattaisin välillä. Syö nimittäin miestä, kun jäätynyt skini irtoaa kesken matkan.

anaconda

  Joskus oon jättänyt skinit yöksi kiinni ja hyvin ovat aamulla toimineet ainakin kuivalla pakkaskelillä. Jos karvat pääsee kostumaan, kuten Jotunheimin pääsiäiskelissä olettaisin käyvän, niin kylläpä mie ainakin ne silloin yöksi kuivamaan irrottaisin.
  Liiman tarttuminen suksen pohjiin riippuu paljolti liiman tuoreudesta ja lämpötilasta. Eli jos sukset johkin lämpimään tilaan yöksi tuot niin aina karvat irti. Eikä myöskään kevätauringossa kannata kovin pitkäksi aikaa jättää suksia karvoineen pohjat kohti taivasta.

  edit. reittivalinnoissa kannattaa huomioida etteivät Jotunheimin ylittävät tiet Fv 51 ja 55 vielä ole auki. Molemmista suunnista pääsee kyllä jo pidemmälle kuin keskitalvella, muttei vielä kokonaan yli. Monesti kyllä yrittävät pääsiäisenä avata jos keli sallii. Hyvää reissua! 8)

Kaitsu

Moro ja takkar!

Lasketaan kyllä välillä, mutta iltapuoli päättynee karvat pohjassa hiihtelyyn, ja aamu alkaa hiihtelyllä, joten aattelin, ettei siinä väillä repisi irti. Pitää varmaan koittaa, jos illalla jättäisi sukset ulos mutta varjoon nahat kiinni.

Joo, ensin kolme yötä Leirvassbussa (aika ökykallista on!), sitte ajellaan Romsdaliin Innfjordeniin. Pääseeköhän Vågåsta yli Slådalsvegeniä (epäilyttää), vai pitääkö ajella alempaa Seliin? Ei kai sentään ihan Ottan kautta?

P.S. Löyty Vegvesinin sivuilta, että Ottan kautta. No, Ottassa on ainakii sopuhintainen pitseria siinä Kiwi-kaupan yläkerrassa.

anaconda

Terve
...jos karvat säillyy kuivana niin eihän ne sitä tiedä kestikö tauko tunnin vai päivän, meno jatkuu kyllä. Mut jos ne on kastuneet, niin kylläpä ne sitten myös Jotunheimin yössä jäätyy.

  Vågåsta muutama kilsa Ottaan päin on oikotie Seliin joka kyllä on auki, siinä lukee muistaakseni jotta Sel 15? Oikaisee hieman Romsdaliin päin mennessä, mutta jää kyllä pizza Ottassa syömättä...

Kukko Mirri

Terve Kaitsu,

Karvojen kiinnijäsähtäminen on harvemmin ongelma, päinvastainen kylläkin! Vanhoissa vaellustelluissani on pohjat ämpärimuovia, joten niissä kiinnijäämisen pelkoa ei ole, ei karvoilla eikä perinteisillä voiteilla, säilytti niitä miten tahansa:-) Nykyiset sivakat ovat jo paremmalla pohjamateriaalilla varustettu ja uusilla karvoilla hiihdellessä pohja imaisi sen verran karvaliimaa, että loivemmat mäet pystyi hiihtelemään ylöspäin ilman karvojakin...

Kuten anaconda mainitsikin, niin pakkaskeleillä karvat voi pitää hyvällä omallatunnolla suksissa kiinni. Nuoskakelillä karvoja kannattaa kuivatella, eritoten jos yöpyy lämmitettävässä kämpässä. Telttailumoodissa tilanne sitten onkin jo toinen...

Jos karvoja vekslaa päivän aikana useita kertoja edestakas, eritoten kevätloskalla, niin kyllä itte antaisin kevätauringon niitä kaikessa rauhassa lämmitellä, esim. tauoilla, ei ne viikon parin käytöstä mikskään mee, mut läpimärkiä karvoja voi olla vaikea saada pohjassa pysymään.

Ollaanko sitä huomattu, että samoilla välineillä voi hiihtää sekä tasamaata, ylämäkeä että alamäkeä?

Korpijaakko

Kun tapaan itse hiihtää lähinnä tasamaata ahkio perässä on skinit olleet reissussa kiinni yhtä kyytiä päälle kaksi viikkoakin ilman ongelmia. Ainakin Colltexin mixit kestää tuollaista hyvin pari kautta, sitten alkaa liima kärsiä ja vaatii vähän jesaria kantaan, että pysyy paikoillaan.

Samoin säilytyksessä suksipussissa/varastossa/jossain talvikaudella ovat useinkin viikosta kuukauteen skinit kiinni suksissa hiihtoreissujen välillä. Joskus vähän irtoavat jos sukset on pystyssä, mutta kyllä ne jämähtää takaisin ja tasamaata hiihdellessä ei ole niin justiinsa, vaikka kannasta 10-15cm irtoaisikin välillä, jyrkässä paikassa varmaan asia erikseen.

Ei tule paljon viikon, kolmen telttareissuilla skinejä kuivateltua, joskin idea on kyllä hyvä. Pitänee ottaa huomioon. Keittimellä lämmitettävässä teltassa skinti kuivaa varmaan hyvin kun kiepsauttaa ne kuivausnarulle roikkumaan. Tällä tavalla olen ainakin lämmittänyt niitä (ja suksia) ennen liimaamista jos on tullut välissä hiihdettyä ilman skinejä. Lämmin ja kuiva skini lämpimään jak uivaan sukseen jämähtää ihan eri tavalla kuin kylmä ja jäinen.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Ski heil,

Bound tuossa kiteytti homman. Eli jos tykkäät hiihtää aamusta iltaan skinit päällä niin laita kiinni. (Ja varmista tarvittaessa jeesusteipillä.)

Jos haluat välillä laskea mäkeä niin skinit aina irti silloin kun et niitä tarvitse.

Se haluaako ne silloin saada lämpimäksi ja märäksi, pitää kylmänä, vaiko saada kuivaksi on vähän tilannekohtaista. Useimmiten tämä ei ole mikään kysymys.

b3

Mulla on olleet skinit kiinni joskus kuukauden, säilytän suksia lämpimässä ja skinit kuivuu. Hiihtelen treenimielessä ylämäkeä ja lasken skineillä alas. Kuukaudessa ne kyllä liimaantuu suksen pohjaan aika tehokkaasta. En ole muita ongelmia huomannut