1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
JoonasG
Ei ehkä kaikkein kevyin, mutta mukava ja kevyt setti Lappiin

Tein taannoin blogipostauksen viime syksyn Lapin vaelluksen varustelistasta. Tarkoituksena oli viettää viisi yötä UKK-puistossa kevyesti, mutta mukavasti. Ei siis varsinaista grammanviilausta. Toivottavasti tästä on apua vastaavanlaista reissua suunnitteleville!

http://www.stranded.to/196/how-to-pack-light-for-5-days-in-the-wilderness/Rinkan kokonaispaino n. 13KG

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

Ihan hyvä kevytpakkaus. Jatkopohdintana, mitä itse tekisin toisin / mistä pystyisit vielä nipistämään:

 

Toinen t-paita pois. Pitkä kerrasto ja yksi t-paita riittää.

Jetboil pois, tilalle MSR Pocket Rocket -tyyppinen minikeitin (alle 100 g) ja titaanikattila (n. 120-150g)

Kevyempi rinkka, esim. Osprey Exos 58 painaa noin 1150 g eli puolisen kiloa säästöä. Silti todella hyvä kantaa, aivan riittävän tukeva tällaisille kuormille.

MealKitit ja astianpesuhärdellit pois. Osta retkiruokia jotka valmistuu omassa pussissaan kuumassa vedessä. Nämä vastaavat myös ravintoarvoltaan enemmän tavallista ruokaa kuin pelkkä pastasoosi, eli näissä on myös proteiinia.

Deodorantti pois. Mihin sitä metsässä tarvii?

Pyyhe pois. Kesä kuivaa minkä kasteleekin. Ja sulla on vaatteita mihin voi kuivata.

Itse ottaisin mieluummin puukon kuin multitoolin. Painonsäästöä vaihdosta ei tule, tämä oli vain makuasia ja mun tapa toimia.

Nalgene pois ja limsapullo tilalle. Nuo uudet kierrätyspullot on lähes painottomia. (Tosin itsekin pidän Nalgenesta, koska iso suuaukko on mukava erityisesti pulloa täytettäessä)

Teltassa varaa tinkiä. Jätä footprintti pois. Jos teltta on niin huono ettei se kestä käyttöä ilman footprinttiä, osta parempi. Hilleberg Anjan 2 painaa 1,7 kiloa, majoittaa hyvin 2 henkeä ja tilaa on vähintään sama kuin tuossa MHW:ssa. Tai tsekkaa Vaude Power Lizard, kaksikerrosteltta nippanappa päälle kilon. Sitten on tietty näitä alle kiloisia ihme yksikerros-goretex-telttoja, mutta joku raja sentään.

Vaihda makuualusta. Kevyin vaihtoehto lienee ohut solumuovinen retkipatja. Eristävyys on mitä on, mutta toimii ainakin mulla niin kauan kun ei ole pakkasta.  Parempi vaihtoehto on Thermarest Neoair XLite. Säästät 110 g ja se myös eristää paremmin (R-value 2.2 vs 3.2)

 

No tuleehan näille päivityksille hintaakin jos tähän ralliin lähtisi. Kunhan ideoita nakkelin. Ihan hyvä setti sulla on tuo nykyinenkin. Millään muotoa ei ole tarkoitus dissata, vaan jatkaa aiheen kehittelyä. En laskenut tarkkaan mitä tuosta tulisi jos kaiken ehdottamani toteuttaisi, mutta melkein kaksi kiloa taitaisi lähteä selästä. Se on aika paljon kun lähtöpaino on niinkin alhainen kuin 13 kiloa.

vanha akka

Ruuasta en keventäisi, sllä pitäähän ruoan myös maistua joltakin.?

vanha akka

dabomba
Käyttäjän dabomba kuva

[quote=vanha akka]

Ruuasta en keventäisi, sllä pitäähän ruoan myös maistua joltakin.?

[/quote] No retkimuonat maistuu retkimuonalta. Ei tietty ole tuoreen savustetun lohen, kunnon pihvin tai nuotioperunoiden veroista, mutta vähintään yhtä hyvää kuin valmiit pastasoosit. Uskaltaisin myös väittää että retkimuonista löytyy enemmän makuvaihtoehtoja kuin pastasooseista. Minusta retkimuonat ovat hyvä komromissi vaihtelevien makujen, helppouden ja painon suhteen.

 

Ruoka-asiat on mielipidejuttuja, siinä kuin muutkin varusteet. Mulle ruoka on erämaassa ensisijaisesti polttoainetta, jolla jaksan kävellä. Mun varsinainen "juttu" miksi menen erämaahan on luonnossa kulkeminen ja upeista paikoista nauttiminen. Kevyt rinkka mahdollistaa helpomman kulkemisen, ja yksinkertainen ruokavalio on osa rinkan keventelyä. Reissun jälkeen sitten palkitaan rehkiminen hyvän ruuan, hyvän viinin ja hyvän viskin kera.

 

Toiset menee retkelle syömään hyvin, eikä siinäkään mitään väärää ole. Jokainen nauttii tavallaan.

Artturi Kröger

Kiitti Joonakselle kiinnostavasta avauksesta ja Dadomballe aika timanttisesta kommentista - täältä +1 jokaiseen kohtaan, paitsi yhteen. Juomapullo on sen verran kriittinen yksittäinen kama, että en lähtisi limppariputelin kanssa maastoon, etenkään yön yli reissua pitemmälle turneelle. Yksi horjahdus ojan yli loikatessa ja pannutus niin, että reppu ja ohutmuovipullo jää alimmaiseksi -> saattaa loppureissun aikana suuta kuivata.

satunnainenhaah...
Käyttäjän satunnainenhaahuilija kuva

Tämä tuli kyllä juuri oikeaan aikaan - ensi viikonlopulle on suunnitteilla kesän ensimmäinen yöretki. Aikaisemmat retkeni ovat olleet päiväretkiä, joten nyt täytyy jo miettiä vähän perusteellisemmin, mitä aion syödä ja myös kantaa maastoon. Minun rinkkaani menee myös pieni kimpale poron kuivalihaa, siitä tulee sitä dabomban mainitsemaan proteiinia.

Tuossa setissä näkyy olevan vain litran vesipullo. Ilmeisesti tarkoitus on täyttää sitä matkan varrella puroista? Entä veden puhdistus, oletko katsonut tarpeelliseksi? Oma retkeni suuntautuu suoseudulle, jossa vettä kyllä riittää, mutta ei sitä oikein tee mieli juoda. Vai voisiko sittenkin, jos laittaa vesipulloon Micropur -tabletin?

Kasperi

^

Eipä taidan vedn puhdistelu olla niin tarpeen ukk-puistossa, kunhan ei lätäköstä täytä ja katsoo ettei koko tokallinen poroja ole kuolleena ylävirrassa;)

Suovedestä ei micropur-tabletti makua poista (ja tyypistä riippuen ei mahdollisia taudinaiheuttajiakaan), mutta juomakelpoisuudesta pääsee varmuuteen. Maun voi peittää vaikka mehutiivisteellä tai dexal-jauheella (tms.)

Vanhasta retki-lehdestä luen tässä testiä, jossa toinen micropur-tabletti ei läpäise laatuvaatimuksia (tehoaineena hopeaionit) ja toinen taas läpäisee (tehoaineena natriumdikloori-isosyaniuraatti ja hopeaioni)...