1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Antsu
Henkilökohtainen hätälähetin PLB

Onko kokemusta henkilökohtaisesta hätälähettimestä PLB (Personal Locator Beacon)? Toimii samassa järjestelmässä kuin merenkulun EPIRB ja ilmailun ELT -hätäpoijut.
Minkälainen lupakäytäntö ja maksut?

api

Uudet 406 Mhz hätälähettimet pitää koodata aina johonkin tiettyyn maahan. Jos lähettimen koodaa Suomeen ja käyttää sitä Suomessa, pitää lähetintä käytettäessä olla meriradioviestinnän pätevyystodistus. llmeisesti kyseessä on siis rannikkolaivurin radiotodistus, jonka hankkiminen ei sinänsä ole mitenkään mahdoton tehtävä. Muissa maissa käytäntö vaihtelee melkoisesti.. joissakin niitä saa vuokrata vapaasti, eikä lähettimiä tarvitse rekisteröidä henkilökohtaisesti kullekin käyttäjälle. Joka tapauksessa maan päälle tarkoitetun lähettimen käyttö muussa maassa kuin siellä minne se on rekisteröity ei taida olla sallittua. Tämä siis poikkeaa vesillä liikkuville tarkoitetun vastaavan majakan käyttösäännöistä. En usko että Suomessa muulla kuin armeijalla on vielä käytössä näitä PLB-majakoita.

Uusissa GPS:llä varustetuissa lähettimissä satelliittiin voidaan lähettää aktivointipaikan tarkka sijainti GPS-koordinaatteina. Vanhassa 121.5 Mhz systeemissä satelliittien piti mennä pari kertaa signaalin yli ennen kuin alue saatiin rajattua n. 20 km tarkkuudella.

Vuodesta 2009 lähtien ei enää vanhoja 121.5 Mhz hätäkutsuja käsitellä satelliiteissa. Syynä on se, että vääriä hälytyksiä tulee niin paljon eikä signaalin lähdettä voida liittää tiettyyn tahoon kuten uudessa systeemissä. 121.5 Mhz taajuutta voidaan kyllä jatkossakin vielä käyttää vielä lähietsinnässä, kun esim. helikopteri etsii signaalin tarkkaa lähdettä.

Antsu

[quote author=Antsu link=topic=18886.msg124899#msg124899 date=1185799722]
Onko kokemusta henkilökohtaisesta hätälähettimestä PLB (Personal Locator Beacon)? Toimii samassa järjestelmässä kuin merenkulun EPIRB ja ilmailun ELT -hätäpoijut.
Minkälainen lupakäytäntö ja maksut?Hommasin tutun vuoristo-oppaan suosittelemana aparaatin itselleni ja samalla selvisi luvat ja maksut:

PLB-laitteet toimivat Cospas-Sarsat -satelliittijärjestelmässä maailmanlaajuisesti.
Cospas-Sarsat -järjestelmässä toimivan 406 MHz hätälähettimen paikannustarkkuus on 5 km ja paikannusaika 20-40 min jos laitteessa ei ole sisäänrakennettua GPS-paikanninta. GPS-paikantimella varustetun laitteen paikannustarkkuus on 200 m ja paikannusaika 10-15 min.
Cospas-Sarsat -järjestelmän vastaanottama hätähälytys välitetään sen maan yhteyspisteeseen jonka alueelle hälyttävä laite on paikannettu. Suomen alueella Cospas-Sarsat -hälytykset välitetään Turun meripelastuskeskukseen.
Lähietsintää varten pelastushelikoptereissa ja -laivoissa on suuntimalaitteet hätälähettimen lähettämää 121.5 MHz signaalin vastaanottoa varten.
PLB-laitteiden käyttö ja lupakäytäntö vaihtelee maakohtaisesti ja selviää järjestelmän www-sivuilta http://www.cospas-sarsat.org/. Suomessa PLB-radiolupia myöntää viestintävirasto http://www.ficora.fi/.
Suomessa laitetta hankittaessa täytetään PLB-laiteen rekisteröinti- ja radiolupahakemus joka lähetetään viestintävirastoon. PLB-radiolupaa varten ei käyttäjältä vaadita pätevyystodistusta tai tutkintoa.
Viestintävirasto myöntää hakemuksen perusteella laitteelle omatunnuksen jonka myyjä koodaa laitteeseen.
Radiolupa 5-vuodeksi ja 20,28€ lasku vuosimaksua varten tulee postissa kotiin. Muita maksuja ei ole.

api

[quote author=Antsu link=topic=18886.msg127136#msg127136 date=1188212701]
Suomessa laitetta hankittaessa täytetään PLB-laiteen rekisteröinti- ja radiolupahakemus joka lähetetään viestintävirastoon. PLB-radiolupaa varten ei käyttäjältä vaadita pätevyystodistusta tai tutkintoa.
Viestintävirasto myöntää hakemuksen perusteella laitteelle omatunnuksen jonka myyjä koodaa laitteeseen.
Radiolupa 5-vuodeksi ja 20,28€ lasku vuosimaksua varten tulee postissa kotiin. Muita maksuja ei ole.No kas, soittelin itsekin Ficoraan aiheesta viime kesänä ja yhdistivät herralle, joka kertoi että pätevyystodistus nimenomaan tarvittaisiin. Ilmeisesti käytäntö on sitten muuttunut tässä vuoden kuluessa, mikä onkin aivan loistava juttu.

Laatokannorppa

Onko tietoa mitä Suomessa huudetaan Kannadin PLB-laitteista?

Taasunohtusalasana

Tekisi mieli tuollainen 800 euron Kannad + 20 euron vuosilupa hankkia. Sille luvataan takuuta viisi vuotta. Laite on kuitenkin niin pirun kallis, että ainakin kymmenen vuotta sen pitäisi kestää. Osaisiko joku kertoa, kuinka kauan nuo ovat tavanneet sietää elämää?

Jos kahdessa vuodessa tekisi keskimäärin kolme yksinvaellusta ja laite kestäisi kymmenen vuotta, niin radiolupineen laitteen hinnaksi tulisi vajaat 70 euroa per kerta. On se kyllä pirun paljon. Voisihan sitä toisaalta ryhmävaelluksillakin mukana kantaa.

Ja mitenkäs on, jos laitteen ostaa Suomesta ja vastaavana tahona on Turggusen meripelastus, niin miten homma hoituu muissa maissa Euroopan ulkopuolella?

Petri Paavonpoika

Hätälähetin on tuoretavaraa akkupakettinsa osalta. McMurdon akkupakettiin on merkitty "parasta ennen"- päivämäärä. Sen mukaan akkupaketin kesto on viisi vuotta. Kymmenen vuoden hälytysvalmius siis saadaan aikaan kahdella akkupaketilla.

Mikä tahansa patteri ei käy vehkeeseen. Tekninen syy tähän on, että hätäsignaalin pitää lähteä ilmoille sen luvatun 24 tai 48 tuntia, vaikka vehje omistajineen olisi esimerkiksi meressä kellumassa. Uusien lähetinmallien akkupaketteja ei ole käytännössä saatavissa, koska niiden kysyntä käynnistyy vasta kun "parasta ennen" - päivä lähenee.

Hätälähettimen signaali toimitetaan pelastustoimia varten aina kahteen paikkaan, yhtäältä signaalin lähtöalueen ja toisaalta laitteen rekisteröintimaan viranomaisille. Kaukana kotoa olevan retkeilijän pelastamisessa jälkimmäinen osapuoli on usein turhanpuoleinen.

Hätälähetin ei ole halpa, mutta se on kiva olla mukana etenkin paikoissa joissa kännykkäverkkon piiriin ei pääse edes muutaman päivän patikoinnilla. Viranomaiset vaativat tällaisen laitteen mukanaoloa mm. suurimmassa osassa Huippuvuoria ja ilmeisesti myös Grönlantia.

lapinpöllö

Mulla on tollanen vehje ollut pari vuotta. http://www.mypilotstore.com/mypilotstore/sep/4678 . Nyt on varmaan saatavilla entistäkin parempia vermeitä, tietysti, netti pullollaan.

Onneksi en ole tarvinnut omaa aparaattia laukaista. Hyvä vehjehän se on vasta sitten jos sen tarve on todellista - ainakin omaisille. Mulla laite on mukana kotimaankin reissuilla, vaikka hankinnan syy on se että vaellan itänaapurin taigassa, mittaamattomien laajoissa erämaissa.

Rahalla saa ja hevosella (helikopterilla) pääsee... (ruumishuoneelle ja hautuumaalle).

Kari Kossila
Käyttäjän Kari Kossila kuva

Gröönlannissa ainakin jäätikön poikkihiihto vaatii PLB:n.

Itse tilasin briteistä mcmurdon gps mallisen plb:n ja furuno ohjelmoi sen.

Sitä ennen pitää olla yhtedessä viestintävirastoon. Ja kun ohjelmointi on suoritettu niin paperit takas virastoon.

Sitten vain voi toivoa että ei tarvitse käyttää.

Niin 20 euron suuruinen maksu tulee viestintävirastolta kerran vuodessa.

rakka

Onko kenellekään kertynyt mitään uutta ja ajanmukaista tietoa näihin laitteisiin liittyen? Hinnat ovat varmaan halventuneet.  Onko hätäilmoituksen vasteaika tällä laitteella yhtä nopea kuin hätäpuhelulla? Antsu kirjoitti neljä vuotta sitten että hälytys menee Turun meripelastuskeskukseen ensimmäisenä. Tällöin voisi olettaa, että ainakin merellä pelastus olisi nopea, mutta miten käy jos sattuu olemaan vaikka napapiirin pohjoispuolella? Ohjautuuko hätäviesti edelleen meripelastuksen kautta, vai meneekö se tällöin suoraan lähempänä oleville viranomaisille? 

Ja samantien vastauksia googlesta:
McMurdon laitteet näyttää olevan näkyään 300-400e+20e/vuosi
http://www.marinea.fi/shop/product_catalog.php?c=552

SPOT noin 229e+100e/vuosi?
http://www.merikartat.fi/spot-2gen-hatalahetin-p-10369.html

Ja lisää keskustelua täällä:
http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=6907

Selkeää tekstiä eri laitteista:
http://korpijaakko.wordpress.com/2011/12/01/satellite-communication/

antero
Käyttäjän antero kuva

Tässä kopiota Viestintäviraston meri-VHF -oppaasta, vastannee joihinkin kysymyksiin:

Henkilökohtainen hätälähetin, PLB
PLB tulee sanoista Personal Locator Beacon. Laite toimii Cospas-Sarsatjärjestelmässä,
ja käyttää samoja taajuuksia kuin aluksissa olevat EPIRBhätälähettimet.
PLB-lähettimet ovat usein kooltaan pienempiä ja helpommin
mukana kuljetettavia. Nykyaikaiset PLB-lähettimet toimivat satelliittien
päivystämällä 406 MHz:n taajuusalueella sekä ilmailun hätätaajuudella
121,5 MHz. Uusimmissa laitemalleissa on usein myös sisäänrakennettu
satelliittipaikannusvastaanotin (esim. GPS). Tällaisen PLB-lähettimen hätähälytyssignaali
sisältää valmiiksi paikkatiedon. Pelastustoimet saadaan täten
käynnistettyä nopeammin.
PLB-lähetin on luvanvarainen radiolaite, mutta ei edellytä käyttäjältä
erityistä pätevyystodistusta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää toimenpiteet ja
vastuut silloin, kun kyse on vahingossa (aiheettomasti) tapahtuneesta hätähälytyksestä.
Viestintävirasto myöntää hakemuksesta luvan PLB-lähettimelle.
Luvan myöntämisen yhteydessä laitteelle annetaan sellainen tunniste,
jolla hätätapauksessa laitteen käyttäjä voidaan tunnistaa.
Viestintäviraston järjestelmä huolehtii siitä, että PLB-lähettimeen ja sen
luvanhaltijaan liittyvät tunniste- ja yksilöintitiedot ovat pelastusviranomaisten
käytössä. Onkin erityisen tärkeää, että PLB-lähetintä hankittaessa ollaan
yhteydessä Viestintävirastoon tarkempien ohjeiden saamiseksi lupamenettelyyn
ja laitteen ohjelmointiin liittyen.
PLB-lähettimen luvasta peritään vuosittainen taajuusmaksu, joka on noin
20 euroa.
HUOM. Vaikka laitetta käytettäisiinkin aluksessa tai ilma-aluksessa, on
laitteen ohjelmointi tehtävä siten, että hätäsignaalista ilmenee laitteen olevan
PLB-lähetin. Suomessa kaikki PLB-hätähälytyksiin liittyvät hätäsanomat
ohjautuvat ensimmäisenä MRCC Turkuun.
PLB-laitteen ohjelmoinnista (koodaamisesta)
Suomalaisen luvanhakijan PLB-lähettimen ohjelmointi on tehtävä kahdella
eri ohjelmointitavalla, molemmat kansainvälisesti hyväksyttyjä:
• “NATIONAL LOCATION PROTOCOL”-ohjelmointi, jos laitteessa on sisäänrakennettu
satelliittipaikannusvastaanotin (esim GPS),
• “SERIAL USER PROTOCOL”-ohjelmointi, jos laitteessa ei ole sisäänrakennettua
satellittipaikannusvastaanotinta.
PLB-lähettimen edustaja tai valtuutettu huoltoliike huolehtii laitteen ohjelmoinnista.
Laitteeseen ohjelmoidaan aina Suomen maatunnus sekä yksilöllinen
tunnistenumero, jonka Viestintävirasto antaa omasta järjestelmästään.
105
Huomioitavia asioita!
Jos PLB-laite hankitaan ulkomailta, kannattaa varmistua siitä, että Suomessa
on kyseisen laitteen edustus. Laitteen oikeaoppisen ohjelmoinnin, ohjelmoinnin
muuttamisen ja useasti myös pariston vaihdon voi suorittaa vain
laitteen virallinen edustaja.
Maailmalla on useita eri hätälähettimien rekisteröintiorganisaatioita.
Suomalaisen käyttäjän ollessa kyseessä rekisteröinti on tehtävä Viestintäviraston
kautta.

Korpijaakko

Huomasin, että joku oli klikannut yllä olleesta linkistä blogiini (kiitos kehuista). Tuon jälkeen on tullut kirjoiteltua aihetta sivuten enemmänkin. Varsinaisista PLB-lähettimistä ei ole juttua, mutta mm.

SPOT-laitteista (en voi suositella, kokemukseni mukaan epävarmoja): http://korpijaakko.wordpress.com/2013/09/06/satellite-communication-spot...

Yellowbrick-laitteesta (kallis, mutta toimintavarma, voin suositella): http://korpijaakko.wordpress.com/2013/09/22/yellowbrick-yb3-review/

Jutut englanniksi, mutta toivottavasti ovat avuksi. Kumpikaan noista ei siis ole PLB-lähetin eikä varsinaisesti korvaa sellaista (varsinkaan SPOT), mutta mahdollistaa yhteydenpidon ja avun hälyttämisen kännykkäverkon kuulumattomissa (Yellowbrick varmemmin, SPOT ehkä sijainnista riippuen).

jariarkko

[quote=Bound]

Yellowbrick-laitteesta (kallis, mutta toimintavarma, voin suositella): http://korpijaakko.wordpress.com/2013/09/22/yellowbrick-yb3-review/

Oikein mielenkiintoinen ja kattava selostus. Ja vaikuttaa hyvältä laitteelta. Kiitos!