1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
tunnus54321
Kajakin maalaus

Morjens! 
Tarkoitus on maalata uudestaan kajakki. Maalien käytännön erot tai reaktiot on meikäläisellä hakusessa, joten kaikki VINKIT ja KOKEMUKSET  otan kiitollisena vastaan. Kyseessä olisi lasikuitu kajakki. Tarkemmin sanottuna virossa valmistettu Mari. (Muutama huono kokemus kaiuttimien ja "auton" paikkamaalauksesta. joo myyjä muka osasi)  Mukava olisi kerralla lopullinen tulos. Kiitos mahdollisista vinkeistä ja kokemuksista

Petri Paavonpoika

Onkohan niin että sen kajakin pinta ei ole maalipinta ihan perinteisessä mielessä.
Puhutaan gelcoatista, jossa taitaa olla pigmenttiä, polyesterihartsia ja kovetetta.
(Onko muuta?). Pinnoite taitaa olla jokusen millin paksu; sitä voi ehostaa
hiomalla ja sitten vahaamalla.  Karhennetun gelcoatin päälle voi lisätä uusia kerroksia.
Tämän jouduin tekemään yhdelle paatille kun pohja kului.
Gelcoatpinnan saa kuulemma kiiltämään hienolla paperilla hiomalla. Minulle jäi matta.

Kun kajakkia tehdään, gelcoat valetaan muottiin. Lasikuitu laminoidaan sen päälle.
Kajakin pohjan uudelleen päällystys ei ole kovin vaikeaa, siinä kun on lähinnä suoran
puoleisia pintoja. Kantta en ole kokeillut pinnoittaa. En lähtisi vaihtamaan kannen väriä.

ET

Lasikuidun maalaaminen niin että lopputulos olisi hyvä on ilmeisen vaikeaa. Siksi hyvien, käytännössä toimivien ohjeiden saaminen on vaikeaa.

Kysy suoraan valmistajalta: http://www.tahekayaks.com/  mailto:service@tahekayaks.com

vesi on pilaantunutta puuteria, kuten Sepi sanoo

Melontaa

Packemin Topcoat, on maali jota yleisesti käytetään kajakkien maalaamiseen ,gelcoattia laitetaan muottiin valamisen yhteydessä. Hempelillä voi olla jotain maaleja, mitä voi ainakin kokeilla.

Maalamisen pitäisi hoitua pensselillä. Kannatta kysellä maalaamisesta maalikauppiaalta.

Lisätietoja:
Pakcem

Petri Paavonpoika

Topcoat taitaa olla Gelcoat+vaha.
Maaliike voi valmistaa Topcoatin lisäämällä Gelcoatpurkkiin vahaa.
Tocoatilla viimeistelemällä ilmeisesti saa helpommin kiiltävän pinnan.
Gelcoattiin taas tarttuvat lisäkerrokset helpommin.

pikku-eetu

Biggrin Moi,

Mä maalasin WWR:n muutama vuosi sitten. Väri oli tikkurilan 2-komponentti metallihohto hopea, johon sekotettiin pehmennintä. Lasikuitukajakki on todellisuudessa pirullinen maalata. Maalin pitää kestää jatkuva veteen upottaminen ja kuitenkin olla niin joustava ettei murru kun pohja taipuu, siksi pehmennin. Maalit, pehmennin ja liuotin maksavat maksavat törkeästi mutta jos haluat tehdä sen kunnolla niin paikallisen teknisen maalimestarin luokse ja kysymään.

Tsemppiä

pikku-eetu

YuSa

Korjasin rikkomani seuran kajakin pohjan ja viimeistelin sen GelCoatilla syksyllä. GelCoat osoittautui melko helpoksi käyttää. Kolme asiaa on kai tärkeitä:
1. Lämpötila, huoneenlämpö: ei kylmissä tiloissa.
2. Vanha pinta karhennettava ja puhdistettava hyvin.
3. GelCoat on mitattava ja sekoitettava erittäin huolellisesti. Erityisesti pitkä ja perusteellinen sekoitus!

Tässä on joku ohje netissä:
http://www.jamestowndistributors.com/decoder_gelcoat.jsp

an55

Lasikuituisen kajakin ja minkä tahansa lasikuidusta valmistetun välineen maalaus onnistuu mainiosti esimerkiksi akryylipolyuretaanimaalilla. Olen maalannut kanootteja Tikkurilan Temadurilla  (90, kiiltävä) ja tulos on ollut hyvä niin ulkonäön kuin pysyvyyden suhteen. Temadurin elastisuus on ollut kokemukseni mukaan riittävä tuollaiseen käyttöön enkä ole sen lisäämistä pitänyt tarpeellisena.

Siveltimelläkin maalaus onnistuu mutta ruiskulla lopputulos on parempi.

Lukas

Unohda alkuunsa nuo kaikki topcoat ja gelcoat jutut. Mene lähimpään auto- ym. maaleja myyvään liikkeeseen ja kysy 2-komponentti venemaalia. Osta maali ja tallustele kajakki kainalossa johonkin automaalaamoon, pistä maalipurkki tiskiin ja pyydä hoitamaan homma.

Muista kuitenkin ennen maalattavaksi viemistä tehdä pohjatyöt kunnolla, eli kitata veneisiin tarkoitetulla kitillä kaikki isommat ja miksei pienemmätkin naarmut ja kolot. Sen jälkeen hio nelisatasella vesihiomapaperilla koko paatti. ekaks voi joutua käyttämään karkeampaakin paprua. Pidä huoli, että kajakki tulee hiottua joka paikasta, kiiltäviä kohtia ei saa jäädä.

Pohjamaalia joutuu käyttämään kitattuihin kohtiin. Homman voi tehdä myös 1-komponenttimaalilla, mutta kuivuminen on tosi paljon hitaampaa ja maali halvempaa.

Siis tuo edellä mainittu vain siinä tapauksessa, että haluat lopputuloksen olevan näyttävä ja kestävä. Muussa tapauksessa voit sutia Gelcoatia pensselillä kajakin pintaan.

pikku-eetu

:o Huomenta,

Tuossa ylempä AN55 kertoi Temadur - maalista. Oli samaa kamaa millä minä sudin WWR:n. Venemaalit ovat kovia eivätkä kestä pohjantaipumista kuten kajakissa helposti tapahtuu. Ruiskulla tulee upea jälki ja pohjat 180 hiekkapaperilla ja pyörivällä hiomakonella tasanen hionta.

Tsemppiä

Lukas

Pohjaa ei yleensä kannata edes maalata, vaan on parempi jättää se gelcoat pinnalle, silloin sitä on helpompi tarvittaessa korjailla.
Kajakissa mielestäni vain kansi on järkevää maalata, silloin tietenkin kannen väri tulee valita yhteensopivaksi pojan värityksen kanssa.
Itselläni on joskus kansikin notkahtanut hieman, mutta venemaali on täysin halkeilematon ja hyvän näköinen.

Ymmärtänette, että kannen ja pohjan ei tarvitse välttämättä olla saman väriset : Smile

pikku-eetu

Biggrin

Juu vielä pikkusen kajakin maalaamisesta. Kajakki kannattaa todellakin maalata ulkopuolelta ympäri. Niin kivaa kun auringonpaiste onkin niin maalaamaton lasikuitu/kevlar/hiilikuitukajakki ei siitä tykkää. Aikoinani kun asiaa selvitin niin asiantuntijat kertoivat että resinit vanhentuvat auringonpaisteessa ja kajakki ränsistyy.

Mutta jokainen tekee mitä haluaa.

Tsemppiä ja melontaa odotellessa mennään mäkeen
8)

Lukas

Kyllä, kyllä, mutta on siinä useinmiten kuitenkin gelcoat päällä. Jos siinä on päällimmäinen kerros pelkkää hartsia, niin silloin on allergisempi auringolle.

seacat

Terve! Kaivoin vanhan ketjun esiin kajakin maalauksesta... tarkoituksena olis maalata kajakin pohja valkoisesta mustaksi kylkilistasta alspäin. Tästä ketjusta menin kylläkin vain enemmän sekaisin...

Eli nyt kysyisin, mikä maali kävisi tähän? Gelcoatilla olen joskus maalaillut, mutta se on työläs ja ehkä kalliskin. Kyllä siihen pitäs löytyä joku 1-komponenttinen maali.

Kajakissa nyt tietenkin gelcoat-pinta, jonka päälle maalaan hionnan jälkeen ja käytössä tarvittaessa sähköruisku. Kiitokset tiedoista !! Biggrin