1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Timo Madman Papunen
Melomalla Porvooseen

Viikonloppuna meloessa mökkimme tuntumassa olevalla Kotojärvellä sain villin idean lähteä melomaan Porvoonjokea Laukkoskelta Porvooseen ja takaisin. Mökkijärvi alkaa tuntua jo liian tutulta, ja kaipaisin vähän vaihtelua melontareissuihin.

Onko reitin varrella joitakin pahoja koski- tms. paikkoja, joissa kohdin Coleman Venture -kajakkini joutuisi kantamaan/siirtämään muilla keinoin?

Eilen kotiin ajaessani huomasin, että Hinthaaran kohdalla oli joku kyseisellä joella kajakin (retkimalli näytti olevan) kanssa melomassa, mikä vain lisäsi intoani lähteä kokeilemaan kyseistä reissua. Eväitä vain mukaan ja kunnon varusteet päälle, niin ei pitäisi olla mitään ongelmaa...

Ajattelin ajoittaa tuon reissuni vasta kesälomani aikana eli Elokuu-Syyskuun taitteessa. Silloin voin käyttää vaikka koko päivän kyseisen "päähänpiston" toteuttamiseen. Sunnuntaina kävin katsomassa alustavasti jo kohtaa, jossa saan kajakkini laskettua joelle.

Onko toteutettavissa?

Timo Madman Papunen

Viime viikonloppuna kävin tarkistamassa pari "ongelmakohtaa" melontareittini varrella. Laukkosken koskella oli hyvä kohta, jolla saan kajakkini laskettua vesille. Vekkosken koskikaan ei ollut mikään paha, joten saan toteutettua ainakin näiltä osin aikomani melontareissun niin pitkälle Porvoon suuntaan (ja takaisin) Porvoonjokea pitkin kuin mahdollista. Siitä tuleekin aika mielenkiintoinen reissu varmaankin.

Bear&Waterista tiedustelin aukkopeitettä Coleman Venture-kajakkiini (eivät tunteneet kyseistä mallia entuudestaan, mitä nyt Hobby Hallin erikoismallistosta voi toisaalta uskoakin). Toivon mukaan sieltä löytyisi sopiva.

Näillä näkymin lähden yrittämään tuota melontareissuani jo seuraavan viikon lauantaina eli 21.07.2007. Elikkä moikatkaa rohkeasti mikäli satutte liikkumaan Porvoonjoen maastossa (ainakin Laukkoski-Vekkoski-Hinthaara -vesistöissä). Itse liikun tuolloin kirkkaankeltaisella Coleman Venture-kajakillani.

PowerFlip

Muistiinpanot Porvoonjoelta on hiukka hukassa mutta muistaakseni nuo mainitsemasi koskien nimet vaikuttaa Mustijoen koskilta eikä Porvoonjoen koskilta.

Olipa kyseessä kumpi tahansa niin jos noilla joilla meloo yli 20 km niin todennäköisesti matkalle sattuu koski jos toinenkin. Melontakelpoisuus yleisesti näin kesäaikaan voi olla hieman kyseenalainen (=ilman aiempaa virtaavan veden kokemusta suosittelen pysymään poissa vaikka näyttäisikin helpolta lirulta)

Lisäksi ko. alueen jokien koskille on tyypillistä se, että ne on vaikea kiertää maitse (ei kaikki kosket mutta varsin moni). Lisäksi ainakin allekirjoittaneella on maanomistajien kohtaamisista monenlaisa kokemuksia; erään  kosken luona oleskelu oli edelliselle vierailijalle päätynyt sairaalaan rantamaan omistajan puheiden mukaan...

Timo Madman Papunen

Kiitos tarkennuksesta. Olen aina ollut siinä käsityksessä, että lomapaikkamme Laukkosken läpi kulkeva joki on osa Porvoonjokea. Ei sitä ole koskaan tullut tarkistaneeksi kartastakaan. Jotenkin meloessa niillä vesialueiden nimillä ei ole niinkään väliä. Pääasia on, että niillä pääsee melomaan. Kotiin ilmoitettaessa on toki tärkeää ilmoittaa tarkka vesialue, jolla liikkuu. Mitä vain voi sattua matkan aikana...

Hyvä tietää myös nuo maanomistajien mahdolliset reaktiot kajakkimatkailijoita kohtaan.  No, täytyy vain käydä kokeilemassa miten pitkälle sitä oikein pääsee.

PowerFlip

Laukkosken yläpuolella on melojalle ihan mukava nähtävyys Jokimäen pato. Ainakin kesän 2004 huipputulvalla näytti varsin kuohkealle Smile

Muistaakseni Laukkoskelta alaspäin olevat kosket: Vekkoski, Tyysterinkoski ja vielä yksi ennen merta <- Yksikään koskista ei ole melottavissa muutoin kuin tulvalla (ei sovi aloittelijoille)

Tyysterinkoski on padottu (vaarallinen patoluukku!!) ja siihen on rakennettu pari vuotta sitten uusi voimala. Voimalaitoksen kaverilta menin kysymään kerran että voisiko patoluukkua säätää surffiaallon säätämiseksi mutta yritti häätää meidät tiehensä...

Voimalaitoksen rakentamisesta on riidelty oikeudessa asti paikallisten sitä vastustaen. Lisäksi voimalaitosyhtiö on ilmeisesti pitänyt yläveden korkeutta korkeammalla kuin mihin lupa antaa myöden. http://195.156.244.167/dynastia/kokous/20075351-10.PDF

Viime syksynä ohi ajaessa Tyysterinkosken niskalle oli viritetty sellainen vedenohjain (puomi+jokin matto alaspäin) joka ohjaa kaiken kelluvan roskan patoluukkuun eli myös mm. uimasilleen joutuneen ihmisen. Erittäin vaarallinen; Olin yhteydessä Porvoon kaupunkiin sekä ympäristökeskukseen asiasta mutta en tiedä onko poistunut (voimayhtiön yhteystietoja ei löydä mistään).

Jos liikut siellä päin niin katso onko musta ohjauspuomi edelleen paikoillaan. Jos puomi on siellä vielä niin on aika tehdä rikosilmoitus ja johdattaa rosmot telkien taakse ennenkuin joku teloo ittensä tuossa.

Tyysterinkoskelle löydät kun ajat Vekkoskelta noin 8 km itään ja käännyt Tyysterintielle. Tie menee melkein heti joen yli, koski on 100 m alavirtaan.

Timo Madman Papunen

Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Mustijokihan se oli, joka on Laukkosken tuntumassa. Tarkistin juuri kartasta. Sitä pitkin näyttäisi pääsevän ainakin merelle saakka Kilpilahdelle. Täytyy käydä tarkistamassa miten pitkälle sitä oikein melomalla pääsee omalta mökkialueelta, kun Kotojärvi alkaa käydä liian tutuksi. Onhan siellä tullut melottua jo vuodesta 2003 lähtien kajakilla sekä soutuveneellä kierrettyä pienestä pitäen.

Täytyy tarkkailla noita mainittuja ongelmakohtia. Samalla tulee tarkistettua muutenkin reitit. Pitääkin laittaa muistiinpanovälineet sekä kamera mukaan, niin saan kirjattua ja taltioitua tuon melontareissun vaiheet.

Reilu viikko pitää vielä odottaa ja sitten pääsen testaamaan tuonkin melontareitin.


PowerFlip

Vihdoin sivustot parsittu kuntoon eli Mustijoesta löytyy jotakin tietoa http://www.koskimelonta.com -> puljauspaikat

Tosin tiedot koskevat lähinnä vain koskia

Timo Madman Papunen

Suurkiitokset tuosta linkistä! Siitä löytyy tosi paljon hyödyllistä tietoa melontareissuani varten. Hyviä kuvia koskista. Käyn ainakin katsomassa niitä paikan päällä, mutta laskemaan en niitä lähde edes yrittämään. Osassa oli sellaisia paikkoja, ettei niistä pääse oikein pois uimallakaan.

Onneksi Mustijokea pääsee etenemään aika pitkälle rauhallista vesireittiä pitkin. Täytyy käydä kokeilemassa noita koskia sitten kun on muitakin melojia taikka huoltojoukkoja matkassa. Ensi lauantaina on tarkoitus matkata yksin jokea pitkin. Ihan mukava päivämelontamatka edes tiedossa siinäkin.

Bear & Waterista sain eilen hommattua aukkopeitteetkin kajakkiini. Hyvät ja selkeät nettisivut www.bearwater.fi, josta löytyi helposti halutut tavarat. Myymäläkin löytyi suhteellisen helposti. Asiakasparkkipaikkoja oli rajoitetusti. Ammattitaitoiset myyjät löysivät aika nopeasti tarvitsemani tuotteet varusteita täynnä olevasta myymälästä. Wau! Suosittelen!

Mii

Mustijoesta ja muutamasta muustakin joesta on saatavilla hyviä maksuttomia esitteitä, joista näkyy vesillelaskupaikat, koskien ohittamistavat, telttapaikat, nähtävyydet, uimarannat ja sen sellaiset.
Julkaisijana Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien - ja ilmansuojeluyhdistys: http://www.vesi-ilma.fi/

Ja lisäksi Eerikki Rundgren on kolunnut Suomen mereen laskevat joet, joista kuvauksia kirjassaan ja netissä. Mustijoesta netissä tällä tavalla: http://www.melontaseikkailu.info/2002_11.htm

Timo Madman Papunen

No niin. Viime lauantaina 21.07.2007 kello 08.00 Laukkosken kosken alapuolelta melomaan Mustijokea pitkin Porvoon suuntaan. Sää oli mitä mainioin, paikoitellen puolipilvistä ja paikoitellen taas aurinko paistoi täydeltä terältä - niin ja muutama pisarakin tuli taivaalta lopussa.

Mustijoella oli todella mukava meloa. Sen verran rauhallinen joki se on. Ainoa suurin yllätys oli löytää pieni koskipaikka noin tunnin melontamatkan päästä Laukkoskelta Vekkosken suuntaan mukavan syrjäisessä kohdassa, että ihan suoraan ei miltään tieltä sitä edes nähnyt. Kyseisen kosken kohdalla oli kyllä useampi mökki oikeanpuoleisella rannalla.

Katselin jo hyvissä ajoin koskimelonta.com -sivustoilta Mustijoen koskipaikkoja, eikä tuota kyseistä pientä koskea oltu mainittu siinä... Tämä koski oli sen verran kivikkoinen ja matala, että kajakkini pohja oli tuon tuostakin jollakin kivellä lepäämässä. Ihan hyvä sinänsä, koska se tarjosi ainakin rauhallisen eväshetken nauttimisen, kun ei kajakki lähtenyt virran vietäväksi. :lol: Puolisen tuntia sai tehdä hartiavoimin töitä, että pääsin taas rauhalliselle jokiosuudelle. Kosken molemmassa sivussa oli sopivia kiviä, joita pitkin saisi kuljetettua kajakkia takaisin ylävirtaan (melomalla se ei nimittäin onnistuisi).

Vekkosken myllyn kohdalle kesti matkaa 2 h 45 min (eväs-, kuvaus- ja tekstaritauot mukaan luettuna). Vekkosken uimarannalla jalkauduin katsomaan jatkomahdollisuuksia. Koski ei ollut mikään paha (ennakkokuvista poiketen). Olisin kyllä saanut kajakkini roudattua helposti kosken alapuolellekin, mutta en jatkanut matkaa enää Porvooseen, vaan käännyin takaisin Laukkosken suuntaan.

Vekkosken uimarannalla laitoin remmin etukahvaan ja lähdin klo 11.15 melomaan takaisin. Sen pienen kosken alapäässä oikeassa reunassa (kajakin nokka kohti Laukkoskea) oli rauhallinen paikka, jossa sain jalkauduttua kajakistani kiville. Eväskylmälaukku reppuun ja reppu selkään.  Melalla koetin kiviä ja remmistä vedin kajakkia ylävirtaan vettä pitkin. Suurimmaksi osaksi kivet olivat kiinteästi paikoillaan ja helposti kuljettavissa, mutta muutama irtonainen ja tosi liukaskin oli mukana. Kosken yläpäässä oli niinikään rauhallinen kohta, josta pääsi kapuamaan kajakin kyytiin ja pystyi jatkamaan matkaa. Yllätyin itsekin, kun virta ei edes vetänyt yhtään taaksepäin missään vaiheessa. Rauhallisin vedoin pääsi siitä jatkamaan matkaa.

Laukkosken kosken alapäässä olin klo 14.10 eli pelkästään tähän reissuun meni jo 6 h 10 min. Itse olin tosi tyytyväinen tuohon suoritukseen, koska se oli ensimmäinen ajallisesti näinkin pitkä melontamatka. Tähän saakka pisimmät melontamatkani ovatkin olleet pelkästään lähellä olevan mökkijärven eli Kotojärven kiertämisreissut, joihin kuluu aikaa "ainoastaan" vajaat kaksi tuntia (eväs-, kuvaus-, kiikarointi- ja tekstaritauot mukaanluettuinakin). Seuraavalla kerralla kokeilen jo kenties pitemmälle.

Kiitos tosi oivallisista vinkeistä ennen tälle melontamatkalle lähtöäni! Niistä oli suunnattomasti apua tätä reissua miettiessä. Mielenkiinnolla odotan valokuvia, joita tuli otettua kahdella kameralla. Toinen oli kajakissani mukana oleva vesitiiviissä kotelossa oleva peruskamera, ja toinenkin oli peruskamera, jolla äitini otti eri melontaetapeiltani kuvia (ainakin Laukkosken koskelta ja kävelysillalta sekä Vekkosken myllyltä ja uimarannalta). Neljä rullallista filmiä sain viikonlopun aikana otettua (lauantaina kaksi melontareissulta ja sunnuntaina toiset kaksi rullaa 45 km:n fillarointireissusta).

Mukavia melontareissuja kaikille!

T: Timo

mk0

Mitenkäs Porvoonjoki? Onko tullut melottua viime aikoina?

Tarkoituksena olisi lähteä parilla inkkarilla jostain Orimattilan eteläpuolelta kohti Porvoota. Jonkun verran ollaan melottu, mutta ei missään nimessä paljoa.

Joku näkemys joesta on ja siitä, että kuinka pitkään menee Orimattilasta Porvooseen. Mitä mieltä olet?

salla

Olimme pari vuotta sitten vappuna Porvoonjoella inkkareilla. Aika hämärtänyt muistot, mutta pientä tarinaa löytyy osoitteesta http://teamsnowflakes.blogspot.fi/2010/04/vappumelonta-porvoonjoki-2010.html

mk0

Hyvä juttu. Eli edelleen uskaltaa kuvitella ehtivänsä perille tai melkeen perille jos lähtee ennen kukon laulua ja tekee pitkän päivän kun valoakin riittää.

Juge
Käyttäjän Juge kuva

Kuis onko jollakulla kokemusta miltä Porvoonjoki nykyjään tuntuu meloa?