1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
autsaider
evä

Kertokaa viisaat ja kokeneet mikä merkitys kajakissa on evällä....eväiden merkityksen jo tiedänkin...... olen hankkimassa itselleni ensimmäistä kajakkia ja imuroin itseeni kaiken tiedon aiheesta ennen ostoa... vinkkejä aiheesta!

Anonyymi

Kajakilla on yleensä taipumus nousta tuuleen eli kääntää keulaansa vastatuuleen. Evällä voidaan tätä pyrkimystä kompensoida tai poistaa se kokonaan. Säätöevällä varustetun kajakin saa helposti trimmattua kulkemaan tietyssä kulmassa tuulta vasten jolloin välttyy toispuoliselta melomiselta. Myös lastin sijoittelu vaikuttaa, mitä edempänä painopiste on sitä helpommin kajakki kääntyy ylös tuuleen.

Aallokossa melottaessa ei evällä ole kovin suurta merkitystä sillä kanootin surffatessa alamäkeen se kulkee itse asiassa veden mukana ja evä menettää tehonsa.

autsaider

No mitä mieltä olette materiaalista ? pitäisikö sen olla lasikuituinen? (sisävesillä ja pikkujoilla olisi tarkoitus meloa) .... kertokaa puolesta ja vastaan ....olen tosi kiitollinen niille jotka vaivautuvat vastaamaan .

Rabarberg

Suosittelisin polyeteenistä kajakkia moiseen käyttöön, koska se on kestävämpi ja helppohoitoisempi kuin kuitukajakit.

Anonyymi

Joissakin kajakeissa on evän tilalla peräsin, eli sellainen isompi, mitä voi ohjata jalkatuilta. Sen voi nostaa kivikoissa ja rannalla ylön narusta.No, mielipide on se, että osta sellainen kajakki missä pärjäät evällä. Yleensä tuo peräsin on laitettu sellaisiin ruuhiin jotka ei evän avulla pysy aallokorssa kurssissa.Oon kylläkin sanonut aikaisemminkin, että mitäs jos vaikka liittyisit paikkakunnan melontaseuraan ja käyttäisit heidän kajakkejaan ekan kesän. Saisit kokemusta eri malleista ja kokenutta melontaseuraa. Sekä pääsisit kokeilemaan melonnan eri lajeja ja vaikka ostaisitkin vaikka oman järvikajakin niin voisit käyttää seuran koskareita tai miten vaan.Joka tapauksessa suosittelen että ostat oma sitten vasta kun tiedät mitä haluat. Samoin panosta kunnon melaan. Seurassa pääset halvalla harrastuksen alkuun kun maksat vaan seuran jäsenmaksun & kajakkien käyttömaksun. Sitten siitä alat pikkuhiljaa hommailemaan omia varusteita, pelastusliivin, anorakin, hanskat, tossut, vesitiiviitä pakkauspusseja, melan jne... melontaharrastuksen alussa tarvitaan muutakin kuin pelkkä kajakki.Pikkupaikkakunnilla voi olla vähän huonosti noita seuroja.Seuroja löytyy Kanoottiliiton alta

http://www.kanoottiliitto.fi/ -> lisätietoa, ja seurat löytyy maakunnittain ja lisää löytyy Suomen Ladun alta (monilla ladun seuroilla on ohjelmassa myös melontaa, mutta harvoin ne pelkkiä melontaseuroja on): http://www.suomenlatu.fi/

autsaider

kiitos vastanneille!!!! Wink No täällä ei ole minkäänlaista seuratoimintaa melonnalle vettä kyllä piisaa silmänkantamattomiin! siksi haluankin ostaa oman ....aijon kyllä lähikaupungissa käydä kokeilemassa joitain kajakkeja , mutta on helpompi odotella kuumeisena kesää kun saa keskustella aiheesta ja imeä tietoa itseensä.

Anonyymi

Joo, sitten vaan oman ostoon.Jos hinta on ratkaiseva niin Star 500 PE muovikajakki olisi ihan kelvollinen botski kevyille ja keskikokoisille melojille, sillä uskaltaa meloa joissakin kun ei tarvii pelätä naarmuja, mutta toimii järvellä aallokossakin ihan kelvollisesti. Ei ole niin lättäpohjainen kuin jotkut "aloittelijakajakit" mutta ei tuollausta aloittelijakajakkia kannata kenenkään ostaa kun parin viikon melontakokemuksen jälkeen niistä alkaa jo ominaisuudet loppumaan.www.welhonpesa.fi myy tuota, expedition varusteluun kuuluu välilaipiot jotka on ihan ehdottomat pakkaamisen ja turvallisuuden kannalta, sekä se suuntavakautta antava evä. 1050e

Anonyymi

Koeistu se star ensin... kiinteä kuppipenkki ei sovi kaikkien pyllyille...

Anonyymi

autsaider wrote:
Kertokaa viisaat ja kokeneet mikä merkitys kajakissa on evällä....
Tässä minun käsitykseni evän teoriasta, korjatkaa jos on väätää käsitystä:

Kajakin liikkuminen vedessä aiheuttaa turbulenssia takaosaan, siis leveimmältä kohdalta taaksepäin. Tässä turbulenssissa kajakin perä (muodosta huolimatta) vain liiraa, eikä "pidä". Evä (tai peräsin) tulee syvemmälle veteen kuin turbulenssialue eli se saa otteen tasaisesta vedestä ja siksi se pitää kajakkia enemmän suunnassa.Muutenhan sitä vois ihmetellä, että mitä se evä vaikuttaa kun pinta-ala on todella pieni verrattuna kajakin perän pinta-alaan, mutta tässä siis virtausopillinen selitys (koolla ei ole väliä, vaan oikealla paikalla 8) ).