1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Suomisurffauksen tulevaisuus alkaa?

http://www.stabmag.com/elliot/wave-garden

http://vimeo.com/wavegarden

Ehkä meidän lapsista joku voi jo oppia surffaajaksi laskettelun, lumilautailun, skeittauksen tai fillarihurjastelun sijaan? Mua ainakin kiinnostaa. Kiinnostaako muita mahdollisuus tulevaisuudessa virittää mökkilaiturin viereen pieni surffiaalto?

Keinoaaltojen ja surffialtaiden parissa on iso kuhina käynnissä. Kelly Slater ja kumppanit haluavat tosissaan siirtää surffauksen ruuhkaisilta ja säärintamien määräämiltä rannoilta "surffiparkkeihin". Teknologiaa kehitetään isoilla rahoilla eri puolilla maailmaa.

Muualla toi merkkaa lähinnä kaupallisuuden lisääntymistä, surffauksen kallistumista ja vähän ruuhkien helpottumista niille harrastajille, jotka haluu maksaa surffistaan. Suomelle tai jollekin Sveitsille taas toi merkitseekin kokonaan uuden ison ulkourheilulajin mahdollista jalkautumista maahan.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Tollanen töölönlahteen. Joku vois ottaa asiakseen samalla lailla ku zei & co hoiti kivikon snoukkapaikan pykäämisen

Markku Jussila

[url=]Mallia Baskimaan uudesta altaasta[/url]. Kelatkaa millaista vaikka lasten on opetella surffaaminen, jos kotikylässä on tollanen verrattuna olosuhteiltaan aina arvaamattomaan ison meren luonnonrantaan.

Toi Baskiallasaalto ei sovellu järviin tai luonnonvesiin. Mutta tarkoitusta varten erikseen väsätty alas ei ole mahdoton projekti.

Pitää alkaa selvitteleen vähän tuota kustannuspuolta. Sitten vaan tonttihakemukset vetään eri kaupungeille. Kai nyt joka kylä haluu oman surffipuiston?

IlkkaL

Mä uskon, että melontapuolellakin olisi paljon kiinnostusta tuollaista kohtaan. Olisi helppoa harjoitella ja opetella aallokkomelontaa, kun olisi varmasti aaltoja.

Tietenkin kaikki riippuu kustannuksista ja saadaanko joku kaupunki tai vastaava rahoittamaan tätä. Olisi kiva tietää, minkä verran tuollaisen rakentaminen maksaa.

Raid

Pyhtäällehän on tulossa semmonen Flowrider-aalto.
viimeisimmät kuulumiset: http://www.loviisansanomat.net/lue.php?id=4729

Toi Wavegarden vempele on varnasti halvempi kustannuksiltaan ja surfauksen kannalta kiinnostavampi, mutta tietysti Suomessa ulkoaltaan käyttöaika on vähän rajoitettu.

Markku Jussila

Mulla on yhteydenottopyyntö ja tiedustelu sisällä Wave-Gardenilla. Toistaiseksi veikkailen jokaisen altaan tekniikan ja laitteiston olevan alle 100 000 euroa. Siihen tietysi päälle itse altaan kaivaminen/rakentaminen ja tonttivuokrat.

Aaltoallashan on pitkälti tonttikysymys. Oikeasti aaltokeskuksessa pitäisi olla kaksi allasta, isompi ja pienempi. Pientä huoltorakennusta ja muuta vieressä. Silloin tilantarve onkin sitten melkein 4 hehtaaria.

En tunne ketään, jolla olisi kaupungin lähellä ja hyvien liikenneyhteyksien varrella 4 hehtaaria ylimääräistä maata ja lisäksi takataskussa pullottaisi 1/2 miljoonaa. Silti tilanne on varmasti helpompi kuin ensimmäisiä laskettelukeskuksia aikoinaan Suomeen pystyttämään ruvenneilla.

Aaltoallashan on busineksena sikäli haastava, että jokainen allas vetää ruuhka-aikanakin vain noin 20 tyyppiä/tunti. Silloin jokainen asiakas saisi vetää tunnissa ainakin 10 aaltoa, mikä on varmaan minimivaatimus maksavalle asiakkaalle. Laskettelukeskuksessa ja muissa vastaavissa jokainen rinne/hissi vetää reilusti enemmän porukkaa tarvittaessa.

Markku Jussila

[quote author=Raid link=topic=34840.msg186626#msg186626 date=1297931237]
Pyhtäällehän on tulossa semmonen Flowrider-aalto.
viimeisimmät kuulumiset: http://www.loviisansanomat.net/lue.php?id=4729Flowrider ja surffi on hankala yhdistelmä 3 syystä:

1. Ei voi käyttää evällisiä surffilautoja, eli ei voi harjoitella kunnolla samoja surffitekniikoita kuin oikeasti surffatessa. Flowrider on liian matala laudan eville, koska se perustuu veden pumppaamiseen. Kapasiteetti nopealle pumppaamiselle on tietysti rajallinen, olisi vaikeaa ja kallista pumpata ja suihkuttaa vesimäärää, joka tekisi vedensyvyydeksi edes 40 cm.

2. Epätasainen pinta. Veden suihkuttaminen korkealla paineella aivan pinnan tasolla saa veden pinnan erittäin epätasaiseksi.

3. Melu. Veden pumppaaminen on äänekästä. Veden suihkuttaminen korkealla paineella ihan pinnan tasolla on vielä äänekkäämpää.

Flowrider on ekan polven keinoaalto. Flowriderin jälkeen erityisesti Jenkeissä kehitettiin 2. sukupolven keinoaaltoja aaltoaltaisiin. Sellaisia jossain Disneyworldissa tai vastaavassakin ja jossain päin Kanarian saariakin. Niissä aallon vaatima vesi "kaadettiin" altaaseen toisesta päästä ja se murtui sitten altaassa aaltona edetessään ihan normaalisti pohjan muotojen ja syvyyden mukaan. Valtavaa pumppaamista vaadittiin edelleen, koska altaaseen kaadettu vesi piti saada pois ennen seuraavan vesimassan kaatamista. Tavallaan noissa vaadittiin edelleen veden suihkuttamistakin, koska se pumpattu vesi piti toisessa päässä saada nopeasti johonkin säiliöön odottamaan taas altaaseen kaadetuksi tulemista.

Noissa 2. sukupolven aaltoaltaissa oli kuitenkin riittävän syvää evällisille surffilaudoille. Lisäksi melua ja tunnelmaa saatiin hieman hallittua kun äänekäs pumppaaminen ja suihkuttaminen tapahtui jossain veden alla ja suljetussa vesisäiliössä. Toki ääntä edelleen syntyi kun tuhansia litroja vettä yht'äkkiä vapautettiin jotenkin kaatamalla altaaseen, mutta kuitenkin hillitty äänimaisema Flowrideriin verrattuna.

Nuo 2. sukupolven aaltoaltaat jäivät torsoiksi. Valtavat kustannukset ja muutenkin megalomaanisia projekteja.

Nämä tulevat 3. sukupolven keinoaallot eivät vaadi enää ollenkaan veden pumppaamista. Sama vesimäärä pysyy siis koko ajan samassa altaassa  ja liikkuu siellä altaassa vapaasti ihan ilman valtavaa pumppaamista ja suihkuttelua. Tuo veden siirtäminen pumppaamalla ja suhkuttelemalla vei liikaa energiaakin. 3. sukupolven keinoaaltoaltaat siis tavallaan ympäristöystävällisempiäkin.

Sääli, että Pyhtäällä on ilmeisesti jo sopimukset tuollaisesta 1. sukupolven tekniikasta. Toisaalta Pyhtäällä on vain 2 hehtaarin tontti ja siihen luvattu tehdä tavallinen uima-allas pyhtääläisille ja lisäksi halutaan jotain muutakin aktiviteettia kuin aaltojuttu. Eli Pyhtään tontilla oikea aaltoallas on sikälikin poissa kuvioista.

IlkkaL

Lyhyt sesonki on tietenkin ongelma, mutta kyllä Suomessakin nyt helposti 6 kuukautta on tuohon sopiva sesonki.

Tuohon luulisi jostain suur-Helsingin alueelta riittävän kokoinen tontti löytyvän.  Olettaisin, että kaavoittajat ja liikuntapäättäjät yms. tukisivat tälläistä rakentamista. Ja kyllähän porukka laskettelukeskuksiin löytää, vaikka kaikki ei olekaan helposti julkisilla saavutettavissa.

Kapasiteetti on tietenkin ongelma. Jos saadaan monipuolisia toimijoita innostumaan asiasta, niin varmasti on mahdollista saada riittävästi kävijöitä. Eri asia on sitten, että ovatko ihmiset valmiita maksamaan tästä ja kuinka paljon? Ja löytyykö mistään tahoa, joka tätä lähtisi rahoittamaan.

Raid

Niin, mä luulen että Pyhtäällä on ajatuksena tehdä kylpylä/vesihuvittelukeskus venäläisille turisteille ja suomalaisille viikonlopun viettäjille. Aika olennaista on, että tossa on katto pään päällä, jolloin sinne pääsee keskellä talvea pitämään hauskaa lämpimissä vesissä.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Vertailun vuoksi voi todeta että Helsingissä on ainakin kolme kaupallista sisäkiipeilypaikkaa. Noista Salmisaaren Kiipeilyareena on suht massiivinen. Ne on kalliita vehkeitä pystyttää ja pyörittää ja kuitenkin kannattavia. Toki kiipeilijöitä on Suomessa jo omasta takaa aika paljon, mutta puhutaan siltikin marginaalilajista jos vertaa vaikka futikseen tai murtsikkaan.

Surffi on superkivaa. Suunnilleen hauskinta sporttia. Oon varma että kävijöitä riittäis homman klaaraamiseksi, paikan sais varmasti pyörimään ok vaikka se oliski ulkona ja auki vaan n puolet vuodesta.

Tossa on just tasan sama idea ku seinäkiipeilymestassa: lajin tekujen opettelu on helpointa vakioiduissa "täydellisissä" oloissa. Lumilautailijoista, skeittareista yms extremeurheilijoista aivan varmasti kohtis moni kävis opettelees tollasessa, jo surffaavista phjumattakaan, jos hinta olis siedettävä, tyyliin muutaman euron per veto.

rakka

Millä tavalla tämä 3. sukupolven aalto synnytetään? Mekaanisella liikkeellä?

Markku Jussila

Kyllähän surffattavassa aallossa on aina tonnikaupalla vettä liikkeellä ja sen liikkeelle saamiseen tarvitaan voimakas mekaaninen liike. Baskimaalla altaan pohjassa liikkuu ilmeisesti kiskoilla "vesijyrä" tai "vesiaura", joka nostaa ja työntää vettä edellään.

Kallio.org/onshoressa lisää aiheesta ja Kelly Slaterinkin virityksestä.

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Musta ei ole mitään väliä sillä synnytetääks toi auralla, kuokalla tai vaikka mustalla magialla, olennaista on se että toi vehje toimii ja ilmeiseen on sen verran kustannustehokas että toss on järkeä muillekin kuin dubain öljysheikeille. Tossa on markkinarakoa, ja kapitalismin ansiosta se täyttyy, ja toivottavasti asap myös stadissa. Just mikään ei olis siistimpää ku se että pääsis surffaan, olkoonki että jossain altaassa, kotikulmilla. Ohan se tietysti vielä siistimpää indoissa tai jossain eksoottisessa mestassa missä palmut huojuu ja sangria on halpaa, mutta ku ei noissa mestoissa kuitenkaan tuu vietettyä aikaa ku ehkä sen kk:n n vuodessa, eikä se riitä siihen että oppis surffaan, noin niinku oikeesti. Tarvittavia toistoja ei tuu myöskään Hangossa tao Porissa, se vaan on karu fakta. Toi pitäis ehottomasti saada Helsinkiin.

Markku Jussila

Rahamiehet nostakoon käden ylös ja ilmoittautukoon Wink

----------------------------------------------------------

Setting up a Wavegarden facility of the recommended dimensions (250 x 80 meters and a wave height of 1.6m) as explained in the document “Manual for layout and investment design of your Wavegarden”, requires an approximate investment of around 3,5 million Euros. The outline breakdown of costs is as follows:

  1. Wavegarden generator: approximately 2 million Euros.
  2. Civil works and water treatment: 1.300.000 Euros. This amount could be reduced if an appropriate lake, lagoon or artificial body of water already exists and complies with the specified Wavegarden technical requirements (www.wave-garden.com).
  3. Landscaping and fitting-out (surfacing, asphalting, lighting, parking, etc): between 50.000 and 500.000 Euros.
  4. Building Works (shop, restaurant, reception area, etc.) for 100m2 building: approximately between 50.000 and 100.000 Euros.

----------------------------------------------------------

Artturi Kröger

Ansiokasta taustoitustyötä, Markku, propsit.

On vain ajan kysymys, kun relaalaisia on 50 000. Sehän tekee 70 e/kärsä, ja vot, meillä on 3,5 Me.

Ooyytä vaan pydeen hyvissä ajoin ja osuudet esimarkkinointiin. Jarkosta hallituksen pj.

Markku Jussila

Surffialtaisiin on liittynyt myös olympiakeskustelua. Surffiliitolla oli joku isompi projekti, jolla surffi saatiin tulevien kesäkisalajien harkintalistalle. Harkintalistalla oli 12 lajia. Samalla kun slopestyle päätettiin kaikkien suomalaisten iloksi ottaa talvilajiksi, niin tuo 12 lajin harkintalista karsittiin 8:aan. Siinä yhteydessä surffi tiputettiin pois listalta. Ilmeisesti surffiliitolla ei siis ole nyt mitään mahdollisuutta saada surffia edes näytöslajiksi ennen 2020.

Surffin olympiamitaleja saadaan siis odotella vielä reilu vuosikymmen. Ja jos surffin huume- ja dopingtouhu säilyy nykyisellään, niin voi mennä kauemminkin.

Markku Jussila

Tuore video Wavegardenista:
[url=]Wavegarden Pro - Gabriel Medina (Bra) vs Miguel Pupo (Bra)[/url]

Ei itse asiassa näytä kovin hyvältä. Näyttä just siltä että menee Baskimaassa ja missä tahansa muussa surffipaikassa totaalisen hukkaan ja kannattaisi siksi suosiolla kärrätä koko höskä tänne härmään, jossa tuokin jo riittäisi mullistamaan koko lajin.

Markku Jussila

Old Skool -fiilistely todistaa ettei aina kaivata parhaita puitteita:

[url=]Flowrider in Bø[/url]

Markku Jussila

[url=]CBS News Sunday Morning - All hail king Kelly Slater[/url]

Kelly Slaterin pyöreästä ja siksi ikuisesti jatkuvasta altaasta ekat kuvat. Kyseessä siis vasta pienoismalli.

Markku Jussila

Toisen sukupolven massiivisten aaltoaltaiden hyvä puoli on se, että parhaimmillaan ne tarjoavat todella hyvät ja luonnolliset aallot harvoille ja valituilla surffaajille:

[url=]Wadi Adventure Al Ain.mov[/url]

Markku Jussila

Wavegardenin lisäksi markkinoita pitkään dominoineella Wavelochillakin on siis oma 3. sukupolven valmis aaltoallaspaketti.

http://www.waveloch.com/attraction/surf-pool

Waveloch on siis firma, joka myy noita 1. sukupolven FlowRidereitä. Myyvät siis 1. ja 3. sukupolvea, mutta skippasivat kokonaan järkälemäiset 2. sukupolven ratkaisut. Wavelochilla valmiit myyntiverkostot ja asiakasrajapinnat kaiken maailman huvikeskusgryndereihin. Noita aaltoaltaita tulee siis ihan takuuvarmasti kohta valmiiksi muutama joka vuosi jonnekin päin maailmaa.

Nyt on siis jo muutamakin ihan valmis aaltoteknologian toimittaja, jos joku haluaa alkaa rakentamaan omaa jättiuimahallia surffaajille.

Vedonlyönti pystyyn siitä minä vuonna Suomessa surffataan hyvää keinoaaltoa? Ja tuleeko lähialueen eka Suomeen, Ruotsiin, Viroon vai Venäjälle? Ja siitä minä vuonna ihan toimivien keinoaaltoaltaiden määrä maailmassa ylittää 10 kpl, 20 kpl ja 50 kpl?

jjhenttonen
Käyttäjän jjhenttonen kuva

Mun kaverilla Tukholmassa on jo ne pumput ja muut jutut joista toi flowhärveli väsätään, mutta sillä ei kai ole vielä mestaa mihin sen laittais. Et ehkä Ruotsi. Tai ehkä sit kuiteski tää Suomi, ku me ollaan nyt innovaatioyhteiskunta ja surffi on pop.

Jusam

Tossa Kellyn ympyräaltaan pohjassa vipeltää kai myös jonkinlainen "aura", joka nostaa aallon. Mitenköhän siinä estetään ettei vesi rupee kiertämään rinkiä?

Markku Jussila

Jostain ymmärsin ettei Kellyn ympyräallas ole enää ympyrä. Se on nykyään kai banaanin mallinen. Ei siis ikuisesti kiertävää aaltoa vaan lähempänä perinteistä aaltoallasta, jossa selvä alkupää ja loppupää. Banaanimuoto vaan optimoi aaltoa ja tilankäyttöä.

Markku Jussila

Surffialtaat siirtyivät juuri hörhöjen puuhastelusta oikeaan surffiin. Globe rakentaa nimittäin nyt brändiään allasvideolla!

F**k kaiken maailman Indojen pikkusaarten eksoottiset rannat - nyt altaat kutsuvat cooleimpiakin.

[url=]GLOBE'S ELECTRIC BLUE HEAVEN on Vimeo[/url]

Arttu Muukkonen

Mites tää Pyhtään keissi? Mukana myös "leijuntatorni".

Kymen Sanomat: Pyhtään surffikeskuksen rakentaminen on alkanut

Markku Jussila

Pyhtään keissiä oli tuolla ketjun alussa helmikuussa 2011.

Vaikka tuoreempi lehtijuttu käytti termiä "allas" niin kyseessä on ilmeisesti silti edelleen vain Flowrider. Eli ei ole mitään aaltoallasta vaan termi allas viittasi vain yleiskäsitteenä siihen että Pyhtään paikassa on vettä ja vesipulikointia.

Spiridon

Onko kellään tietoa miten toi Pyhtään rakentaminen edistyy? Yritin googlettaa mutta eipä oikein informaatiota löydy ja nuissa lehtijutuissa sanottiin et mahollisesti auki jo 2012 kesällä.

Raid

No, toi Artun linkittämä Kymen Sanomien uutinen oli päivätty 14.8.2012.
Jos vielä tuoreempaa tietoa haluu, pitänee mennä itse montulle norkoilemaan.

Henkka

Kivittäkää minut, mutta tuo Abu Dhabin vesipuiston video oli vastenmielisyydessään omaa luokkaansa. Hämmästyin kuitenkin hinnoittelua eli 22 egee sisäänpääsy ja 22 egee per surffialtaassa vietetty 55 min. Siis investoinnin suuruuden huomioiden halpaa. 

Kivittäkää lisää, mutta minusta surffauksen hohto on pienen ihmisen ja meren suunnattoman voiman kohtaamisessa. Perustan käsitykseni elokuville Big Wednesday ja Myrskyn ratsastajat sekä lukemattomiin purjelaudalla ja purjeveneessä vietettyihin tunteihin. Lainelaudalla en ole koskaan seisonut.

nimim. "Don´t let my people go surfing in a waterpark"

Markku Jussila

Ei tarvii kivittää. Haasteita keinosurffissa on nimittäin muuallakin kuin surffiasenteissa.

Ketjun kahdessa edellisessä videossa on ollut tosiaan kyseessä Wadi Adventure Parkin surffiallas Arabiemiraateissa. Kyseessä 2. sukupolven allas jossa vettä pumpataan joka aallon jälkeen pois altaasta, jotta uuden aallon vesimassa voitaisiin taas laskea takaisin altaaseen.

2. sukupolven teknologioiden seurauksena Wadissa aaltoväli on pahimmillaan 90 sekuntia eli altaan kapasiteetti vain 40 aaltoa tunnissa. Jos ostaisi surffilipun Wadiin, niin haluaisi varmaankin vetää 10 aaltoa tunnissa niin että samalla allolla olisi aina vain 2 vetäjää. Muuten ei kokisi saaneensa rahoille vastinetta ja riittävästi hyvää surffiaikaa.

Tolla matematiikalla Wadin valtavan kallis mega-allas vetää 8 surffaajaa tunnissa. Busineksenä lähtökohta vähän eri kuin vaikka yksittäisessä suunnilleen saman hintaisessa laskettelurinteessä koska sen laskettelurinteen kapasiteetti on yksinäänkin helposti 50 laskijaa tunnissa.


Surffiteknologian on päästävä paljon lähemmäksi inhimillisiä olosuhteita sekä surffimielessä että businessmielessä ennen kuin voidaan kelata surffia vaikka olympialajiksi. Nykyteknologioilla touhu jää just öljyarabien ja surffiammattilaisten erikoiskikkailuksi jolla ei (onneksi?) ole vaikutusta normaalisurffajien elämään.

Sivut