1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
aftereight1977
Merikajakki Nordkapp PE - hyvä vai?

Moi

Olen jo monta vuotta sitten rakastunut Nordkapp PE kajakkiin. Se istuu kuin sukka. Mutta, nyt kun olen vihdoin päättänyt että sellaisen minä ostan - niin ihmiset alkaa kyseenalaistamaan materiaalia. Joku jopa sanoi että se on kuin heittäisi rahat mereen jos ostaa muovi-kajakin  Sad syy olisi se että muovikajakki menettää muotonsa auringossa jos sitä ei varastoida oikein.

Ok. Varmaankin. Mutta voisiko vastaan väittää että Nordkapp ei menetä muotonsa yhtä helposti kuin mikä tahansa muoviämpäri???

hayhaj

Onhan tuo Nordkapin muoviversio paljon jämäkämpää tekoa kuin ämpärimuoviset peruskajakit. Muistaakseni se on rakennettu kahdesta kerroksesta ja on jämäkän oloinen. En ole kuullut, että kenelläkään olisi tuon runko vääntynyt, edes melontaseuroissa.

Itselläni on lasikuituinen kajakki, mutta reissukaverilla on ollut muutaman kerran mukana tuollainen muovinen Nordkap. Oli kyllä hyvä peli.

zamboni

Osta pois jos se istuu hyvin. Hyvä kajakki.

PE muoviahan se on ja vaihtaaä muotoaan lämmössä ja lämmöllä saa sitten muotoiltua toiseenkin suuntaan. Enpä ole aikaisemmin kuullut että joku tuosta ongelman itselleen tekee. Ämpäriin en vertaisi sillä kajakki on kertaluokkaa paksumpiseinäinen ja paljon jäykempi. En ole myöskään huomannut että ämpärit olisivat itsestään vaihtaneet muotoaan ja ei se kajakkikaan itsestään sula. Nordkapp PE on myös jäykkä muovikajakiksi eikä notku tai jousta pahasti kuormattunakaan.

Varmat tavat saada pohja mutkalle on kaataa kajakki kivien väliin joessa, lastata kajakki lämpimänä päivänä täynnä tavaraa kärryyn, vetää kuormaliinat räikällä tiukalle tai säilyttää kajakkia täynnä tavaraa tai painavan kasan alimmaisena.

Lasikuitu- ja hiilikuitukajakeissa on sitten omat huoltotoimenpiteensä ja tavaroistaan nyt vaan joutuu pitämään hieman huolta. Muovikajakkeja pidetään yleisesti kuitukajakkeja huolettomampina.

plehti
Käyttäjän plehti kuva

[quote author=zamboni link=topic=35734.msg189102#msg189102 date=1302120907]Lasikuitu- ja hiilikuitukajakeissa on sitten omat huoltotoimenpiteensä ja tavaroistaan nyt vaan joutuu pitämään hieman huolta. Muovikajakkeja pidetään yleisesti kuitukajakkeja huolettomampina.Kuten aina, niin täydellistä ei taida olla olemassakaan. PE -kajakkien etuna on huolettomuus, mutta melontatuntumaltaan ne ovat merellä vähänkin kovemmassa aallokossa aivan eri maata lasikuitu- ja kevlar/hiilikuitupaattien kanssa. Merellä jäykempi paatti on pirun paljon mukavampi meloa, kulkee helpommin haluttuun suuntaan ja nopeampikin. 

/ Panu.

Gravity Fabulous - Sleep well, Climb more! (http://www.facebook.com/gravityfabulous / http://www.gravityfabulous.com)

zamboni

Kuten varmaan tiedät niin melontatuntuma riippuu noin sadasta eri tekijästä joista kajakin materiaali ei ole kärkipäässä. Se on kyllä täysin totta että mitä sopivampi, jäykempi ja kevyempi kajakki niin sitä parempi parempi meloa.

PE on painavaa ja joustavaa mutta silläkin on puolensa. Omakohtaisestai Nordkapp PE oli tietoinen valinta ja olen ollut siihen äärimmäisen tyytyväinen. Pohjaan jäi jäljet liian tiukoista kuormausliinoista mutta jäljet oikenivat kuumalla vedellä. Runko on jäykempi kuin Point65 tai Wilderness Systems vastaavat ja jokatapauksessahan sitä tarvitsee aina yhden kajakin lisää.

jannel

PE Nordkapp on yllättävän paljon hitaampi kuin vastaava kuituinen. Itselläni on kuituinen Nordkapp ja kaverilla PE. Nopeusero on selvä. Jos kajakilla melotaan vain merellä, en oikein näe mitään järkevää syytä hankkia painavaa ja hidasta muovikajakkia. Ja jos kajakilla melotaan joella, en oikein näe mitään syytä hankkia sitä varten merikajakkia. Merelle merikajakki ja joelle jokikajakki. Oma Nordkapp on hankittu 80-luvun lopulla ja ollut tosi kovassa käytössä ja yhä pelittää. On tosin paikattu eväkotelon vierestä pariinkin kertaan.

t. Janne

aftereight1977

Kiitos hyvistä vastauksista! Sellainen ostan.

Varmasti on lasikuituinen kajakki nopeampi ja kevyempi. Mutta Nordkapp PE olisi siinä mielessä just hyvä koska useimmiten tulee melottua ihan merellä, mutta melkein joka kerta olen kuitenkin kaislikossakin hääräämässä, kokeilen jos pääsen noittenkin kivien välistä tällä, entäs tuon yli ja hei, kartta näyttää että tämä olisi kova maa, mutta täällähän pääsee kajakilla Smile ja kun surffaillee aallokossa missä on myös vähän liiankin vaarallisia kiviä, niin jotenkin tuntuisi siltä että PE on turvallisempi vaihtoehto......kunhan se ei väänny auringossa liikaa Smile

Oikein mukavaa melontakautta kaikille!!!

hayhaj

[quote author=jannel link=topic=35734.msg189160#msg189160 date=1302201413]
Jos kajakilla melotaan vain merellä, en oikein näe mitään järkevää syytä hankkia painavaa ja hidasta muovikajakkia.Tuon voi kyllä allekirjoittaa. Ei lasikuitu materiaalina ainakaan huononna toimintaa merellä. Liikaa en lähtisi pelkäämään noita kiviä tai rantautumisia. Ainoa tilanne milloin olen muovin perään haikaillut on rantautuessa erittäin kivikkoisiin paikkoihin sisävesillä, mutta aina olen kuitenkin maihin päässyt.

Todetaan vielä, että muovinen Nordkap jäi nopeudessa omasta kajakistani selkeästi voimakkaassa myötäaallokossa, johon kyllä vaikuttaa varmaan joku muu tekijä kuin materiaali.

nikohak

Nordkappien kanssa tulee seinä vastaan aika nopeasti jos haluaa mennä perus retkivauhtia kovempaa. Mutta se on kyllä ihan hyvä peli aallokossa.

M-J-B

[quote author=nikohak link=topic=35734.msg189199#msg189199 date=1302259956]
Nordkappien kanssa tulee seinä vastaan aika nopeasti jos haluaa mennä perus retkivauhtia kovempaa. Mutta se on kyllä ihan hyvä peli aallokossa.No riippuu tietysti siitä mikä on perus retkivauhti. Jos se on noin 7 km/t ei millään Nordkappilla jää jalkohin, ja kun keli pahenee pysyy Nordkappi vauhdissa mukana vaikka moni muu pläkällä nopeampi hyytyy. Jotain kummaa on kuitenkin Nordkapp PE:ssä koska omien koelenkkieni perusteella se on kaikista Norkappeista hitain ja raskain, hitaampi kuin vanha liukaspintainen Avocet PE vaikka mittasuhteet viittaisivat päinvastaiseen. Nordkapp Jubileella taasen ylläpitää 15km matkalla 9,3km/t keskinopeutta joten en menisi ihan hitaaksi haukkumaan, ottaen huomioon että kyse on pahan kelin retkeilyvehkeestä eikä rataraaserista. LV on ehkä 0,6km/t Jubileeta hitaampi. Jos retkimelonnassa on kauhea kiire on lajivalinta mennyt pieleen.

Nordkapp PE:n kolmikerrosrakenteesta ei sinällään ole mitään huomautettavaa, mutta ihmettelen miksi pinta on tehty karheaksi. Varmasti materiaalina riittävän kestävää, mutta P&H:n Corelite vaikuttaa inan verran fiksummalta vaikken sitä olekaan päässyt rääkkäämään.

välimeri

Mulla on toista vuotta P&H:n Scorpio. Hyvä peli ja Corelite ei ainakaan vielä ole menttänyt muotoaan. Mielestäni riitävän nopea ja ketterä. Pinta karhea, myyjä sanoi, että ei vaikuta nopeuteen mutta vähentää hankauksesta tulevien naarmujen syvyyttä.
Saattaa pitää paikkansa.
Joiden koemalleiksi rakennettujen autojen pinta on ollut nypyliäinen aerodynamiikan parantamiseksi. Voi olla, että sileys ei korreloi suoraan liukuominaisuuksiin. 
Bear & Waterin sivuilla "käyttäjäarviossa" todetaan Nordkapp PE:stä näin
"Kajakissa on hyvät kantokahvat, mutta polyeteenisen kajakin paino yllätti jonkin verran. Kajakin painoksi valmistaja ilmoittaa 26 kg, mutta koemelojien puntari näytti peräti 30 kg:aa. "
Se on aika paljon (ainakin mulle), jos peliä pitää itekseen nostella auton katolle.

Porkkakoski

[quote author=hayhaj link=topic=35734.msg189195#msg189195 date=1302257425]
Todetaan vielä, että muovinen Nordkap jäi nopeudessa omasta kajakistani selkeästi voimakkaassa myötäaallokossa, johon kyllä vaikuttaa varmaan joku muu tekijä kuin materiaali.Olen samaa mieltä, pohjanmuoto vaikuttaa. Myös NK Jubilee on PE:tä nopeampi surffissa ja huippunopeudessa, mutta ei muuten matkavauhdissa. Minustakin NK PE on mainio kajakki, sillä on paljon vahvuuksia, myös talvimelonnoissa. Mutta luukkujen ja aukkopeiton kiinnittämiseen joutuu sen kanssa käyttämään enemmän aikaa ja näppejä.

t. Erkki 

OS

[quote author=Porkkakoski link=topic=35734.msg189954#msg189954 date=1304333899]
Mutta luukkujen ja aukkopeiton kiinnittämiseen joutuu sen kanssa käyttämään enemmän aikaa ja näppejä.Joo, nuo Valleyn kajakkien luukut vaativat ainakin kylmemmissä olosuhteissa lujia näppejä ja aikaakin saa kulumaan niiden parissa touhutessaan. Seuralla olevasta Skerraysta on omakohtaista kokemusta, mutta muovinen Nordkapp on vielä koeajamatta.