1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Vaeltaja_Jns
Käyttäjän Vaeltaja_Jns kuva
Tein rimakanootin

Tein viimekeväänä Redbird -rimakanootin. Rakentaminen alkoi 26.4. ja vesillelasku oli juhannuksena 26.6.Kuvia ja tarkempia tietoja löytyy www-sivuiltani (www.elisanet.fi/gliderpilot) "Vaellus ja melonta" -osastolta.

teesaa

Hieno - tätä ei varmaankaan lainata veljenpojan koskimelontaharjoituksiin...

Wannabe mies monessa lajissa!

Markku Jussila

Niin hieno, että alkoi kiinnostaa projekti. Tosin kajakki kiinnostaa kun yksi inkkarikanotti on jo. Pistäkää linkkejä parhaisiin ohjeisiin ja rakentelusivustoihin.

MrKnowItAll
Musi Musinen
Käyttäjän Musi Musinen kuva

Björn Thomassonin designit:

http://www.thomassondesign.com/

Hobgob

Kaunis kanootti &mukavasti dokumentoitu projekti.

Muutamia kysymyksiä &sivullisen jälkiviisauksia tuli mieleen (tosin omaa projektia harkitsevan):

Mikä takasi kanootisi keveyden takaaja, josta sivuillasi mainitsit?

Eivätkö muotokaaret istuinten kohdalla &keskellä toisi lisäjäykkyyttä &kestävyyttä vain pienellä painon lisäyksellä?

Löytyisiköhän jostain modernin koskikajakin piirrustuksia?

Osaatteko kertoa tai arvella, kuinka kuusirima reagoisi kuumailmapistooliin, jota LAughing Loon suosittelee pasutusta helpompana &parempana metodina tai esim koivurima (olen liki ummikko puiden ominaisuuksien suhteen)

Entäs noista yli kahdesta tusinasta kirjasta aiheesta Amazonilla; mitkä ovat mielestänne parhaita?

Tuo laughing loon vannoo ilmakuivatun pohjoisen valkoisen seetrin nimeen. Mistäköhän moista irtoaisi tai onko jossain kotimaisessa puussa vastaavia ominainuuksia (ei välttämättä olennaista juuri nyt)..

OS

[quote author=hobgob link=topic=35987.msg190214#msg190214 date=1305041845]
Löytyisihökän jostain modernin koskikajakin piirrustuksia?Tarkoitatko koskikajakeilla "muodokkaita" rodeopaatteja vai selkeämuotoisempia laskupaatteja?

Olen itsekin pähkäillyt rimarodeon rakentamisesta, mutta mielestäni tuon tyypin kippurat ja käppyrät kajakit ovat liian muodokkaita rimatekniikalla toteutettaviksi. Rimat eivät kerta kaikkiaan taivu noihin runsaisiin muotoihin. Laskukajakki sen sijaan voisi olla helpompi toteuttaa.

Hobgob

Mietin samaa, mutta voisihan konseptia yksinkertaistaa &katua jälkikäteen menetettyjä ominaisuuksia.

Oikeastaan olen kiinnostunut sekä lasku- että rodeotyyppisistä &jos joku on löytänyt poikkeuksellisen nerokkaan pohjaltamelottavan solokanootin piirrustukset, niin se voisi kiinnostaa ensin. Harjoitusprojektiksi on harkinnassa modifioituna Björkan Singoala tai joku LL:n designeistä.

MrKnowItAll

Jättiläistuija (red cedar) on parasta materiaalia, helppo työstää, oksatonta, epoksi pysyy hyvin, kevyttä ja rapakon takana vieläpä halpaa. Ei meillä, mutta sitä löytyy joittenkin höyläämöitten valikoimista ainkin tilaamalla.

Rimakanootti on niin jäykkä, että se ei kaipaa minkäänlaisia lisäkaaria minnekään. Kaaret luutavasti vain haittaisivat.

Joillakin puuvenemessuilla (Kotkassa) näin kerran suomalaisen version rimakanootista: tehty ilman keula- ja perävantaita, penkit oli liimattu suoraan kylkiin... Oli oikein jonkin oppilaitoksen mallityö. Ihmettelin opettajalle moista konstruktiota, mutta "kyllä tällainen on ihan yhtä hyvä ja helpompi tehdä", oli vastaus... Ilmeisesti joku oli päivän mittaan koeistunut, kun takapenkki oli revennyt irti... Onneksi kukaan ei rantautunut kokeeksi keula edellä...

Siis jos alkaa rimakanoottia tekemään, kannattaa tehdä just jetsulleen niinkuin amerikkalaiset ovat asian ajatelleet eikä ryhtyä keksimään oikoteitä ja parannuksia.

Hobgob

Jep
Mitäpä hyvää innovaatiot koskaan olisivat aiheuttaneet

Muutama sadan gramman muotokaari lisää siis &rimapaksuus 3 tai 4 mm!

Tuon luunin mukaan valkonen seetri taipuu paremmin kuin punainen &on muutenkin parempaa mm. koska on ilmakuivattu, rimojen pasuuttaminen on tarpeetonta kuumailmapistoolien myötä &rimapaksuus 4,5 mm riittävä epoksien &mattojen halpuuden takia klassisen yli 6 mm riman sijaan. Edelliset 3 pelkästään yhdestä lähteestä poikkeamina klassiseen rakentamiseen &tuo dude on opiskellut 20 vuotta aihetta.

MrKnowItAll

[quote author=hobgob link=topic=35987.msg190221#msg190221 date=1305053611]
Jep
Mitäpä hyvää innovaatiot koskaan olisivat aiheuttaneet

Muutama sadan gramman muotokaari lisää siis &rimapaksuus 3 tai 4 mm!Kertomassani tapauksessa innovaatio oli jättää vantaat pois: liimataan vain puoliskot vastakkain! Tai liimataan penkit suoraan kylkiin ripustamatta niitä partaisiin. Idiotismia. Amerikan intiaanit kehittivät tuohikanootin, uudisasukkaat kehittivät siitä kangaskanootin ja edelleen rimakanootin epoksin ja lasikuidun keksimisen jälkeen. Tietyt konstruktioratkaisut ovat kuitenkin säilyneet kuten parraslistat ja penkkien ripustus niistä ilman että parannuksia olisi keksitty. Muotokaarien lisääminen tuskin parantaa konstruktiota, lisää vain epäjatkuvuuskohdan muodon luonnolliseen joustavuuteen. Jos haluaa muotokaaria, niin tekee sitten kangaskanootin (noin 60 kaarta, 3 mm viilu ja lyijymönjällä tiivistetty kanvaasi pintaan). Sellainen on kaikkein hienoin kanootti mitä ylimalkaan löytyy tältä planeetalta. Valitettavasti se vaatii melko isotöisen muotin, en tiedä että Suomessa olisi ikinä klassista kangaskanoottia rakennettu.

Jos rimaa ohentaa pitää kuitukangasta ja epoksia lisätä. Jossain on epäilemättä paino/jäykkyysmaksimi, minä en osaa sanoa onko se 6, 5 vain 4 millin rimapaksuudessa. Oletettavasti kajakissa voi rima olla ohuempi kuin avokanootissa, koska putkilomainen muoto tuo lisää jäykkyyttä.

Toki kannustan kaikkia yrityksiä, yritelmiä ja kokeiluja. Silti olen skeptinen sen suhteen, että pystymetsästä kanootin tekoon ryhtyvä heti keksii olennaisen parannuksen yli sata vuotta vanhaa metodiin. Karua kieltään tästä kertovat jo ne lättäpohjaiset 45 kiloa painavat lasikuitumatosta ja polyesterihartsista leivotut suomalais"kanootit" jotka ovat kotoisia parannuksia (innovaatioita?) alle 30 kiloisiin vakuumiteknikkalla epoksista ja lasikuitu- ja kevlarkankaista tehtyihin ketteriin jenkki-inkkareihin.

Hobgob

Nämä innovaationi eivät valitettavasti kumpua pystymetsästä niinkäin kuin mm. ainakin kolmen sukupolven veneilystä &kahden sukupolven kilpaveneilystä. Mainitsemasi luontainenjoustavuus ei ole kaivattua vedessä &oikeastaan rakennetta voisi edelleen jäykistää rakentamalla siihen köliriman lisäksi kulmarimat suht olemattomalla painon lisäyksellä. Muotokaarihan otettiin laivanrakennuksessa käyttöön verrattain myöhään, jossa se paransi laivojen runkonopeutta merkittävästi (katso esim. Master &Commander). Valitettavasti tyhjiökammiota ei ole käytössäni, jossa saisi balsan ympärille komposiittejä imuroitua..

Ehkä se 3 mm riittää..

^__^

MrKnowItAll

Kölirimaa kyllä joskus käytetään, mutta se tuo muassaan epätoivottuja ominaisuuksia koskikäyttäytymiseen: purtilo ei luista poikittain kiven yli vaan kaatuu. Ei hyvä. Kangaskanooteissa se toisaalta on pakollinen suojaamaan kanootin herkintä kohtaa. Kölirima on niissä(kin) tosin enemmänkin lituska lista kuin mikään köli, ja suunnanpitäjäksi ei sellaista todellakaan tarvita eikä sitä sellaiseksi muotoilla.

Veljelläni on kaksi jenkkivalmisteista punaseetristä rimakanoottia, erittäin jäykkiä rungoiltaan ihan sellaisinaan, jäykempiä kuin oma kevlarpaattini (kevlar 23 kg 18´, rimakanootti 30 kg, 17´). En siis edelleenkään näe tarvetta ohentaa rimaa ja lisätä kaaria. Rakenne monimutkaistuu ja tuskin kevenee jos jäykkyys pidetään samana. Uskon optimaalisen rimapaksuuden olevan kanooteissa 5-6 mm, kajakissa varmaan hieman ohuempi. Kerrosrakenteen jäykkyys taitaa kasvaa osapuilleen kerrospaksuuden neliössä.

Toki suon kokeilunvapauden, mutta jenkeissä näitä on tehty mallista riippuen tuhat/yli sata/monta kymmentä vuotta, ja monenlaista "parannusta" on varmaan sinä aikana kokeiltu ja matkan varrelle hylätty.

Hobgob

<http://shop.northwestcanoe.com/>

Tarjoaa ilmaiset rimakanoottin rakennusohjeet &piirrustuksia.

Lomakkeen huijaamiseksi saa käyttää kaupan osoitetietoja:

NorthWest Canoe Company, Inc.
308 Prince Street, B50
St. Paul, MN 55101

651.229.0192
877.220.0192

Vaeltaja_Jns
Käyttäjän Vaeltaja_Jns kuva


Sori että ei ole tullut vastattua aiemmin.

>Kaunis kanootti &mukavasti dokumentoitu projekti.
Kiitos Smile

>Mikä takasi kanootisi keveyden takaaja, josta sivuillasi mainitsit?
Sori en oikein ymmärrä mitä tarkoitat...

>Eivätkö muotokaaret istuinten kohdalla &keskellä toisi lisäjäykkyyttä &kestävyyttä
>vain pienellä painon lisäyksellä?
Kuten muut jo minua ennen vastasivat, niitä ei tarvita koska rakenne on suunniteltu sellaiseksi että niitä ei tarvita. Rimakanootin idea on juuri se että siinä on laminoitu kerrosrakenne joka antaa tarvittavan jäykkyyden. Soutuveneessä (tai puulaivoissa) on kaaret koska niissä ei ole tällaista kerrosrakenetta.

>Löytyisiköhän jostain modernin koskikajakin piirrustuksia?
Bearmountainilla on kirja Kayakcraft ja piirrustuksiakin varmaan sieltä saa. Muuta en tiedä.

>Osaatteko kertoa tai arvella, kuinka kuusirima reagoisi kuumailmapistooliin, jota >Laughing Loon suosittelee pasutusta helpompana &parempana metodina tai esim >koivurima (olen liki ummikko puiden ominaisuuksien suhteen)
Periatteessa puuta voi taivuttaa kun se on lämmitetty tietyyn lämpötilaan tavalla tai toisella. Pikkujuttuihin (runkorimat) kuumailmapuhallin on käyttökelpoinen mutta suurempien kappaleiden kanssa (partaat, vantaat) voi tulla hankaluuksia kuten kappaleen epätasainen lämpiäminen ja paikoin yli-kuumuminen. Nämä ongelmat on helpompi hallita pasuttamalla tai keittämällä.

>Tuo laughing loon vannoo ilmakuivatun pohjoisen valkoisen seetrin nimeen. Mistäköhän >moista irtoaisi tai onko jossain kotimaisessa puussa vastaavia ominainuuksia (ei >välttämättä olennaista juuri nyt).
Perustelivat asiaa ko puulajin taipuisuudella. Ei liene kynnyskysymys sillä taipuu kaikki puut sen verran. Jenkkilässä tietysti suositellaan omia tuttuja puulajeja. Luulen että suurin etu eksoottisempia puulajeja käytettäessä saadaan ulkonäössä. Kuusi on hyvä materiaali ja siihen saa väriä petsillä ja ilmettä käyttämällä muita puulajeja koristuksiin.

Voin muuten myydä kanoottipukin ja kaaret jos jotakuta kiinnostaa.

&quot;I was just thinking, that of all the trails in this life,<br />there is one that matters most. It is the trail of a <br />true human being.&quot;<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; (Kicking Bird in the &quot;Dances with wolves&quot;)