1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
seacat
Kaj väri ja maalaus

Tuossa aiemmin jo kyselin "kajakin maalaus" säikeessä ja saanen aloittaa uuden...

Päädyin maalaamaan sen tunnetun länsinaapurimme autotarvikefirman topcoatilla. Ei ollut kallista tavaraa ja menee ruiskusta läpi.

Maalaus johtui siitä, että nestorilla oli kuuleman mukaan melottu jo ainakin 5000 km ja ainahan se pohja kolisee jossain vaiheessa (ainakin täällä Turun sameissa lähivesissä). Sivumennen mainiten, jo kun pääsee Nauvon eteläpuolelle, ero veden kirkkaudessa on huima. Tiedän tämän innokkaana veneilijänä.

Mutta sellaista, vähäpätöistä asiaa rupesin miettimään, että onko jokin syy siihen että ne pohjat ovat valkoisia??? Katoin jostain jenkkinettisivuilta mustapohjaisia kajakkeja, ja olivat hyvän näköisiä! Tämä mun SeaCat on semmoinen tyypillinen öö normikajakki : keltainen kansi, mustat kylkilistat ja valkoinen pohja Sad (nooh, nyttemmin musta...) Onko mustapohjainen kulkine kenties huonompi havaita ylösalaisin ollessaan vai mitä? Ainakin huviveneiden pohjat ovat mustia

Josie

Mustassa/värillisessä pohjassa naarmut näkyvät kauemmas ja paremmin... Valkoinen pysyy esteettisesti kauniimpana pidempään. En tiedä onko sillä väliä, mutta ainakin kokemus kertoo tämän. Ja niitä naarmujahan tulee joka tapauksessa rantautuessa jne.

nikohak

Joo se musta pysyy mustana vain ensimmäisen melontapäivän ajan vaikka sinällään ihan hieno onkin. Valkoinen on myös helpoiten korjattava, koska lähes tarkalleen samansävyistä tököttiä löytyy suoraan kaupan hyllystä.

Eri värien turvallisuusasioista oli joskus paljon puhetta http://www.ukrivesguidebook.co.uk -foorumilla ja lopputulema oli jotain tämän tapaista:

Se mikä näkyy parhaiten riippuu kelistä, mutta useimmiten parhaiten näkyvät vaaleat, räikeät, tai todella tummat värit. Olellista on että poiketaan tummuuden puolesta taustasta ja ei haittaa jos sävykin on eri.

Eli hyvät: valkoinen, keltainen, oranssi, pinkki, musta (fluorisointi yms. jutut on tietty plussaa)
Vähemmän hyvät: harmaa, sininen, vihreä, violetti, ruskea jne.

Mutta kantsii myös muistaa, että mahdollisimman iso yhtenäinen väripinta erottuu parhaiten, eli täysin valkoinen tai vaikkapa kelta-valkoinen näkyy paremmin, kuin valko-musta.

seacat

Moro ja kiitti mielenkiintoisista vastauksista, vaikkei maailman tärkein asia olekaan... !

Nyt se on musta ja sillä sipuli - hyvältä näyttää ainakin ennen veteenmenoa. En kyllä usko noihin kahteen kohtaan, että a) naarmut näkyy paremmin b) pysyy mustana vain ekan päivän jälkeen... pitkä kokemukseni moottoriveneilystä (musta myrkkymaali). Ainakin kajakki on helppo pestä ja paikkamaalata !

Rattoisaa melontakesää, itse ainakin into piukkana ja aion osallistua Suomen Ladun ym. tapahtumiin ja muuta mukavaa. Saa nähdä miten äijän (45 v.) käy

OS

[quote author=seacat link=topic=36023.msg190235#msg190235 date=1305090935]
Nyt se on musta ja sillä sipuli - hyvältä näyttää ainakin ennen veteenmenoa. En kyllä usko noihin kahteen kohtaan, että a) naarmut näkyy paremmin b) pysyy mustana vain ekan päivän jälkeen... pitkä kokemukseni moottoriveneilystä (musta myrkkymaali). Ainakin kajakki on helppo pestä ja paikkamaalata !Viime kesän meloin omatekoisella mustalla kajakillani ja eipä tuonne pohjaan kovinkaan suuria ja näkyviä naarmuja tullut. Maalipinta on tavallista mattamustaa spraymaalia, mutta tälle kesälle maalaan pohjan kiiltävällä mustalla.

Naarmujen peittäminen onnistuu helposti mustalla tussilla.  Smile

Kuvat: