1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Korpijaakko
Kaksiosainen kuivapuku - kuinka kuiva se on?

Ohjelmassa on mahdollisesti kuivapuvun hankinta ja monikäyttöisyyden nimissä, ja hinnankin puolesta, kiinnostaisi kaksiosainen puku eli erilliset housut (mieluiten kiinteillä sukilla) ja melonta-anorakki. Mietin vain, että kuinka kuiva tuollainen yhdistelmä voi olla? Jos päätyy uimaan vaikkapa kolmosen koskeen, niin onko anorakin ja housujen sisällä vettä pieni tilkka vai haitaksi asti?

Miten toimisi vaikkapa tällainen Hikon anorakin ja housujen (Noissahan ei ole kiinteitä sukkia, mutta näin esimerkkinä.) yhdistelmä? Kokemukset muistakin vastaavista yhdistelmistä ovat varsin tervetulleita.

Korpijaakko

Ilmeisesti kukaan ei käytä tällaisia?

Englanninkielisen taustamateriaalin perusteella on selvinnyt, että vyötärön liitos vuotaa väkisin jonkin verran, samoin mahdolliset neopreenimansetit, mutta noita saa latekseillakin. Mutta vuotaako se niin vähän, että ei-toivotun koskiuinnin ja reskuttamistoimien jälkeen voisi jatkaa melontaa vaikka loppupäivän vai pitääkö puku tyhjentää ja vaihtaa kuivat vaatteet?

Kaitsu

Håi!

Suurin osa koskimelojista käyttää juurikin tuollaisia kaksiosaisia systeemejä. Jos joudut uimaan kolmosen koskeen, kannattaa uida nopeasti rannalle, niin ei kastu niin paljoa. Jos aikoo urakalla uida, suosittelen kuiva-anorakkia ja neopreenihaalaria, koska neopreenihaalarit kelluttavat jalkoja ja suojaavat vähän kivien iskuiltakin. Jos ei ole aikomuksena kauhiasti uida, kuiva-anorakki joidenkin kuivahkojen housujen kanssa on mukavampi yhdistelmä. Mitään kiinteitä sukkia ei kyl min mielestä tarvita, turhaan vain saa varoa puhki menemistä.

Koskissa uidessa kastuminen ei ole se ongelmista suurin, kivien iskut ovat.

Korpijaakko

Kiitos kommentista!

Märkäpuku (kylläkin hihoilla) löytyy ennestään ja se höystettynä tavallisella kalvokuoritakilla on vaihtoehto, jos en investoi kuivapukuun, olkoot yksi tai kaksiosainen. Ensisijaisesti varustusta olisi tarkoitus käyttää packrafting-hommissa, jolloin olisi etu, jos samat vehkeet toimisivat kävellessä sadevaatteina. Tämä ei tietysti suosi kiinteitä sukkia. Toisaalta, packraftissa on useimmiten aina vettä pohjalla ja pohjan alla kylmä vesi, joten jaloille voi tulla vilu. Tämä suosisi kiinteitä sukkia. Kamoja on kuitenkin tarkoitus kantaa selässä jonkun verran, jolloin keveys on etu.

Tarkoitushan ei tietenkään ole uida, mutta epäilen, että ajoittain sitä joutuu uimasille. Kivien varalta on tarkoitus olla suojana kypärä, liivit ja kengät. Pehmustava ja kelluttava kerros neopreenia jaloissa ei kyllä varmasti olisi haitaksi.

IlkkaL

Kyllä myös koskimelonnassa yhä useammin käytetään ihan koko kuivapukua. Se on kyllä ehdottomasti kuivin vaihtoehto, jos paljon meinaat uida. Mulla itsellä on sekä kuivapuku että sukalliset housut ja anorakki lateksimanseteilla. Kyllä toi yhdistelmä aina vuotaa, mutta kuitenkin yllättävän vähän jos ei jatkuvasti pulikoi. Riippuu aina tietenkin housujen ja takin malleista.

Ja mä olen kyllä ehdottomasti sukkien kannalla. Ei tarvitse istua märillä jaloilla kajakissa ja pysyy varpaat lämpimänä.

pauliina

Hikon kangas ei välttämättä pidä vettä kovin pitkään. Tai siis kaikenmerkkisten anorakkien ja housujen kankaat mitä mulla on ollut on jossain vaiheessa elämäänsä alkaneet päästää vettä läpi kun vaan aalto roiskahtaa syliin, mutta hikon housuilla istuin lätäkössä uudesta asti (ja ei ollu kyse liian jännittävistä paikoista siis). Kankaiden hengittävyydessäkin on eroja. Myös vyötärön rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota, eli miten housut ja takki sopii yhteen. Ja en tiedä miten kaksiosainen koskimelontaan tarkoitettu puku  toimii kun ei sulla raftihommissa ole aukkopeittoa, varmaan vuotaa enemmän kuin neopreenisen aukkopeiton kanssa. Ja eri merkeillä on hoikemmat mitoitukset  kuin toisilla, älä osta sovittamatta. Esim Nookiet ja Hikot on aika kapeita ja kun taas palmin miesten mallit on tosi leveitä vyötäröstä, tosin niillä on naisten mallit erikseen mutta ne taas on vaan lyhyille ihmisille sopivia.

Korpijaakko

Ilkalle ja pauliinalle kiitoksia näkemyksistä!

Packraftissa ei ole aukkopeittoa vaan enemmän "roiskesuoja". Tämä aiheuttaa myös sen, että paatin pohjalla on aina koskissa (ja varmaan aallokossakin) vettä ja jalat siis märät.

Alan kallistua sille kannalle, että pyrkisin välttämään uimista (vaikka sitten enemmän portagea vaikeissa paikoissa) ja jos lähden varta vasten puljaamaan, niin yleensä voi valita sään ja pääsee lämmittelemään. Tältä pohjalta packrafting hommaan sopiva budjettiratkaisu voisi olla neopreeni haalarihousut ja yläosaan kuoritakki tai melonta-anorakki. Jaloille pitää vaan hankkia paksut neopreenisukat/tossut, että pysyvät lämpimänä.

Sitten jos/kun innostuu puljaamaan kylmissä koskissa tai jos vaikka kiinnostun vakavasti merimelonnasta, voisin hankkia kunnollisen kuivapuvun siihen käyttöön.