1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Kuntokajakkia retkikäyttöön

Toisessa ketjussa pohdittiin retkikajakkien soveltumattomuutta muutamien tuntien lyhyehköihin retkiin rauhallisilla sisävesillä. Eli ei monen yön yöpymistarvikkeita, ei tuulisimpia isoja selkiä, eikä aallokkoa.

Nykyään vain tuntuu siltä, että ainakin täällä rannikolla kaikkialla tuputetaan vain retkikajakkeja ja merikajakkeja.

Nyt siis kaivattaisiin muutamia vinkkejä hyviksi havaituista kuntokajakeista. Kiitos!

Kaitsu

Aikoinaan sai Welhonpesästä venäläisiä Lancer-kilpakajakkien kopioita hyvinkin halvalla (muutamalla satkulla). Penkki pois ja matalasta foamin palasta ittelle matala penkki, ni avot (näin kajakki tukevoitui amatöörimelojallakin riittävän vakaaksi). Jos pelkää kaatumisia, ni voi kehitellä turvavyön, jolla pysyy penkissä, kun joutuu eskimoa vääntämään. Näin välttyy uintikeikoiltakin. Toinen vaihtoehto on väsätä sellaiset reisikoukut penkiin (ne voi tehdä myös vaikka kuormaliinoista tai vanhoista turvavöistä). Sellaisia käyttivät mm. aikoinaan ACR:ää piikeillä meloneet.

Itte oon joskus koittanut Bearin Flash-kuntokajakkia (http://www.bearwater.fi/kauppa/kajakit/kuntokajakit/flash/), minusta se oli hyvä, paljon parempi juuri mainittuihin iltalenkkeihin kuin mikään retkikajakki, ja sillä kyllä pystyy jo melomaan melkoisissa keleissä. (siihenkin kyllä itte virittelisin reisilenkit mahdollisen kaatumisen varalle, uskaltaisi sitten vaikka kunnon myötätuulessa reippaammin surffailla.)

P.S. Näistä kapeista "nopeista" eskimokajakeista oon kokeillu Wyneckiä. en tykänny yhtään. Ihan törkeän kankea, yhtä kiikkerä kuin vaikka tuo mainittu Lanceriviritys, otti sivutuulta eikä kuitenkaan kovin nopea. Ainakaan itte en ottaisi mitään v-pohjaista peliä yhtään mihinkään käyttöön. (no, soutuveneeksi)

steppenwolf

Nelo Razor on hyvä kompromissikajakki, jos haluaa tehdä päiväkeikkoja kuntokajakilla. Se on melko vakaa, kohtuullisen nopea ja siinä on pieni tavaratila, mitä ei kaikissa kuntokajakeissa ole. Luonnollisesti siinä on laipiot. Vanhemmissa malleissa on tehtaan jäljiltä hieman viheliäinen peräsin, joka alkaa temppuilla vauhdin ylittäessä 9 km/h. Se (peräsin) myös käyttäytyy hieman epäjohdonmukaisesti suuremmissa takaa tulevissa aalloissa. Peräsin on helppo vaihtaa parempaan tarvittaessa. Nelo Viper 51 on melko vastaava, mutta pohjaperäsimellä ja korkeammalla keulalla eikä siinä ole laipioita. Puhtaasti melomisen kannalta se on mielestäni parempi kuin Razor, mutta retkeilykäytössä vähemmän kätevä.

Jos vanhempia kajakkeja tulee vastaan, Neumann Rasmus on astetta Razoria nopeampi ja taka-aallokossa helpompi melottava. Se on ehkä aavistuksen vähemmän vakaa muuten.

puusuutari

Mulla on Flash kuntokajakki. Tosi liukas peli, mutta siihen melkoiseen aallokkoon en  sillä pelillä  mene.Kun painan vain 65kg ja kun kajakissa ei ole lastia, se on erittäin vaikea hallittava reippaassa tuulessa ja merenkäynnissä.Päivän eväät siihen hyvin mahtuu, mutta nyt katselen jotain vastaavaa, johon saisi vaikkapa telttavarustuksen mukaan.
Kuvan ja mittojen perusteella Welhonpesän myymä Nemo nättäisi oikein mielenkiintoiselta.Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta Nemosta; nopeus, tukevuus,paino, melottavuus jne?Kertokaa jos tiedätte!

belpave

Tässä on valikoima:

BAKO Escape tai Duck
KAPE Rapido tai Master sarjaa
HODY Marlin tai Bonito.


Haluatko myös hyvän melan? Kajner:n melassa on Jyväskylän Yliopiston fysiikan laitoksessa kehitetty nanohiiliputki-epoksi. Paina "eimitään" ja kestää "vaikkamitä".

belpave

ja yllä mainittuja maahan tuo ja Suomessa myy Tavinsulka Jyväskylässä

steppenwolf

Kesän mittaan kertyneitä uusia kokemuksia:

Seuraan saapui uusi Citius 55, jota Welho kauppaa. Melottavuudesta en sano vielä mitään, pitää meloa sitä hieman enemmän vielä. Ulkoisesti se on aika samaa kokoa kuin Viper 55 ja ensivaikutelman perusteella hyvinkin merikelpoinen päiväretkialus ja sopii kokemattomallekin kuntomelojalle. Normaalitasapainoisella melojalla ei pitäisi olla kovin suuria vaikeuksia meloa sillä. Laatuvaikutelma on positiivinen ja tavaratila kohtuullisen kokoinen.

Pääsin myös melomaan reilun kympin lenkin Zedtech TCR:llä. Se oli erittäin miellyttävä kokemus. Hymy hiipi huulille heti kun tuuppasin kajakin laiturista, se vain liukui ja liukui. Se kulkee hyvin kevyesti eikä tunnu paljoa hermostuvan tuulesta. Aaltoja ei ollut, joten siitä puolesta en osaa sanoa mitään. Kokonaisvaikutelma oli, että TCR on käytökseltään melko lähellä Traceria, ehkä aavistuksen vakaampi, eikä siis ole aivan vasta-alkajan kuntokajakki.

Porkkakoski

Inuk soveltuu sekä retkeilyyn että kuntoiluun. Welhonpesän kautta.

Porkkakoski

Lettman Streamliner S, on todellinen kuntokajakki, iso aukko. Lastitilat soveltuvat viikonloppuretkelle. Welhonpesän kautta.
http://raulirautavuori.wordpress.com/2012/05/04/lettmann-streamliner-s/