1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva
Surfcity Las Palmas (Relaa.comin artikkeli)

Gran Canarian pääkaupunki Las Palmas on suosittu lainelautailukohde. Las Palmasissa voikin helposti yhdistää surffauksen muuhun lomailuun. Relaa.com artikkelissa perustiedot kaupungin surffipaikoista ja surffauksesta.
------------------------------------------------------------------
Lue kokonaan.

pecos

Kyllä ei hyvää päivää! Kun kirjoitetaan surffista, niin kirjoitetaan sitten joko siitä tietäville tai sitten niille ketkä siitä ei mitään tiedä. Kun ampuu haulikolla ja tähtää "jokaiselle jotain" -tyyliseen tekstiin syntyy tuloksena pelkkää sekavaa kuraa joka ei palvele ketään. Kirjoittaja on haastellut kalliossa surffista aikanaan siihen malliin, että odottaisi edes termistön tason olevan paremmin hallussa. Nyt nämä suomennokset lähinnä aiheuttaa myötähäpeää. "Aallon loppumurtuminen", "kallioriutta", "surffihyppy" jne... wtf?

Toiseksi, jos wannasurffista on löydettävissä kaikki tieto, miksi se pitää yrittää suomentaa tähän? Siksikö että toimittaja pääsee laittamaan oman kuvan knee-high aallolla jarruttelusta? Ei sillä, kiva jos on mukavaa, mutta mikä tämän artikkelin tarkoitus oli? Pintaraapaisua ilman konkretiaa. Olisit saman tien laittanut lentohinnat, parhaat majoitukset ja safkamestat ihan niinkuin hiihtokeskusesittelyssä, olisi suomiturre saanut ainakin lihaa luiden ympärille.

Kun aikanaan kirjoittaja jutteli pitkät pätkät surffaamisen epäekologisuudesta sen lentomatkustamisen takia, niin pysyttäiskö sitten tällä palstalla vaikka vaan härmän surffeissa? Jaa tieto siitä millä perus-janne pääsee helpoiten lajin pariin ja millä saadaan kotimaan paikat tukkoon. Kuvat jakoon ja ajo-ohjeet spoteille, the more the merrier, eiks vaan.

Jätetään surffijutut ihan toisille palstoille, sitä on yhtään turha alkaa laventamaan enää yhdellekään uudelle alustalle. Ja pidetään kivaa itsekseen, nautitaan omasta tekemisestä mutta annetaan puolinaisen tahattoman alkeellisen jakamisen olla.

Juha Viitala

Ilmeisesti surffijutut pitäisi julkaista wikileaksin kautta, niin arkaluontoiselta asialta vaikuttaa. Yritin muotoilla jotain pidempää vastausta tähän, mutta olen nyt niin ällikällä lyöty, että ei oikein äidinkieli taivu.

Artturi Kröger

Biggrin Ja mä kun luulin, että jääkiipeilyssä mestoihin ja "tietoon" liittyy huvittavia jännitteitä Biggrin Mutta hyvä kun keskustellaan! Smile

Markku Jussila

Pecos on oikeassa termistön suhteen. Koin kirjoittamisen niiden osalta tuskaiseksi projektiksi. Sorruin vääntämään aika paljon suomennoksia, koska minusta puhtaasti englanninkieliset termit kuuluvat vain keskustelupalstoille mutteivat oikeisiin artikkeleihin. "Medioissa" enkkutermit maistuu aina jotenkin sisäpiiritermeiltä.

Samaa termien suomentamisen problematiikkaa on käyty läpi Onshoressakin. Ja samalla tuloksella eli mitään linjaa mediapuolen suomennoskäytäntöön ei surffiyhteisö itsekään oikein saanut muodostettua. Suurin keskustelu taidettiin käydä kun pohdittiin suomennosta osana jonkun animaatiofilmin suomentamista. Osa yhteisöstä oli suomentamisen kannalla, osa enkkutermien.

Spottitiedosta olen pecos eri mieltä. Jutussa mainittujen osalta Wannasurf antaa lähinnä karttalinkin, mutta lopputieto on siellä Kanarian surffista tosi vaihtelevaa ja osittain jopa harhaanjohtavaa. Vai selviääkö Wannasurfista esim. ruuhka-ajat samalla tasolla? Ja Wannasurf on Wannasurf. Jos lähtee siitä ettei netissä jo olevaa tietoa kannata koskaan edes yrittää tarkentaa, täsmentää, korjata ja kuvailla lisää, niin 99% nettikirjoittamisesta on turhaa. Kaikestahan on jo jotain jossain sanottu. Tuosta syystä halusin kirjoittaa spoteista. En koe, että niistä olisi jo kaikki sanottu ja vieläpä selvällä tavalla. En koe niin vieläkään, joten please täydentäkää kaikkialla!

Mitä tule muuhun sisältöön, niin niitä löytyy surffijuttua täydentävästä Las Palmas -artikkelista (http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/las-palmas-sopii-ulkoiluun-ja-kaupunkilomailuun). Tämän oli siis tarkoitus olla vain kainalojuttu tuolle toiselle Las Palmas -pläjäykselle.

Surffista julkaistaan Suomessa liian vähän asiaa suomeksi. Maailman suurin "vapaaurheilulaji" ja täällä yleisemmin ihan tuntematon! Siksi en lähtisi siitä, että kaikki surffikirjoittelu pitäisi keskittää vaikka Onshoreen ja joka kolmas vuosi täysin satunnaisesti vaikkapa lumilehdissä tai sanomalehtiliitteissä julkaistaviin lehtijuttuihin. Relaan lisäksi tarvitaan vielä monia muitakin nettimedioita kirjoittamaan surffista!

pecos

Olet Markku oikeassa siinä että oma avautumiseni kuuluu myös  tuohon 99%:n osaan, täysin turhaa kenellekään muulle kuin ehkä sinulle kirjoittajana suorana palautteena. En jakanut yhtään lisää tietoa mikä ei olisi ollut jo saatavissa.

Silti surffista kirjoittaminen ei ole niin yksikoikoista kun luullaan. Enemmän on vähemmän - pitää kuitenkin täysin paikkansa tässä lajissa ja siksi on ihan turhaa tuoda surffia tälle palstalle. Tosin ehkä pitää olla kiitollinen siitä että artikkeli keskittyi kohtuullisen merkityksettömään spottiin, mutta kohta sitä puuhelmet kilisee kampin aussiebaarissa tai funkyburgerissa entistä pahemmin kiitos lisääntyneen kirjoituksen.

Jos on pakko hehkuttaa, niin hehkutetaan omia mestoja, ei vaikka Palmasin locojen mestoja. Tää keskustelu on käyty niin monta kertaa että sinne menemiseen ei oo enää syytä.

Viitala ja Kröger, hyvät kommentit. Ette taida tietää kuinka herkälle hiekkalaatikolle lapiotanne sohaisette. Tän lajin jännitteet ei oo yhtään huvittavia vaan ennemmin "huvittavia". Kumit puhkee ja nyrkit viuhuu ja se ei oo yhtään edes harvinaista. Porissa kuulemma vahattu jo tuulilaseja. Puhumattakaan buugereista.

Markku, junalla Poriin ja sillä hyvä. Tai sit laitat sen 2MEur likoon ja avaat Wavegardenin, sitä saat sitten hehkuttaa ihan niin paljon kun jaksat. Ja mä kyllä ostan kausikortin!

Markku Jussila

Puhdas surffikeskustelu kannattaa keskittää Onshoreen, jossa tiedon määrä kuitenkin maksmimaalinen ja tietoa ei Suomessa lajista vielä liikaa ole.

Tää surffiartikkeli oli tosiaan isomman Las Palmas -jutun kainalojuttu ja siksi Relaassa.

Juhan ja Artturin kanssa itse asiassa jonkin aikaa sitten keskusteltiin tästä spottitietoasiasta. Kiipeilypuolella ja esim. jääkiipeilyssä ilmeisesti eletty eri vaiheita spottitiedon jakamiskulttuurissa ja nykyinen käytäntö ilmeisesti paljon avoimempi kuin joskus aikaisemmin.

Minä sitten esim. jääkiipeilyä tuntemattomana puolustelin surffin rankkaa spottitietopihtailua sillä, että ruuhkat on surffissa todellinen ongelma toisin kuin kiipeilyssä. Yritin järkeillä sillä, että surffispottien määrä ei ole samalla tavalla enää lisääntyvä kuin kiipeilyspottien määrä. Merien rannat kun oikeesti spotattu aika tarkkaan viimeisen 20 vuoden aikana koska rantaviiva on helppoa spotattavaa vaikeakulkuisempiin vuoriin, mäkiin ja kallioihin verrattuna. Ja vaikka spotteja ei surffiin tule lisää, niin silti harrastajamäärä on valtava esim. kiipeilyyn verrattuna. Eli mun järjen mukaan surffissa tilanne pahempi ja siksi spottisalailu ok.

Sitten kuulin jotain faktoja esim. jääkiipeilyspoteista. Tyyliin sen, että osaamaton harrastaja voi helposti jääkiipeilyssä pilata spotin. Siis pistää jäätä sellaiseen kuntoon ettei kukaan pysty siinä nautittavasti kiipeämään vähään aikaan. Täysin tuntematonsa surffissa. Surffissa ruuhka on ruuhka, mutta kun ukot lähtee ruuhkaisesta vedestä, niin aallot jatkaa tulemistaan seuraavina päivinä eikä sitä voi kukaan yksittäinen surffaaja muuttaa töppäilyllään. Jne...

Kun olimme keskustelleet niin aloin jo ihmetellä, miten esim. jääkiipeilypuolella spottitiedon jakaminen on muuttunut avoimeksi ja silti aktiiviharrastajat pystyvät perustelemaan tiedon avoimemman jakamisen olleen eduksi lajille. Siinä vaiheessa olin surffipuolen kokemukset omaavana jo sitä mieltä, että kiipeilyssä pitäisi ehdottomasti vallita 110% spottisalailu.


Heitin tämän vielä tänne, vaikka onkin Onshoressa jo läpikäytyä asiaa. Tää vertailu jääkiipeilyyn tai kalliokiipeilyyn on kuitenkin tavallaan Relaaseenkin sopivaa näkökulmaa. Mutta jos joku aiheesta erityisesti surffispottisalailun osalta kiinnostuu, niin tsekatkaa tosiaan Onshoren puolelta ja setvikää asiaa siellä, samaa turha tuoda tänne. Onshore on surffin spottipohtimiseen oikeampi paikka ja sieltä löytyy kovan luokan kokemusta lajin sisältä.


Mun lopputulema on se, että surffin spottisalailu ei liity mihinkään rationaaliseen faktaan spoteista ja ruuhkaongelmasta ja vastaavasta. Kaikki faktat suhteutettuna vanhemmissa lajikulttuureissa jo koettuun tukisi ennemmin spottitiedon jakamista. Surffin spottisalailu selittyy ehkä vähintään yhtä paljon jollain ihan spottien ja vetämisen ulkopuolisella lajikulttuuriasialla. Surffissa on vaan joku juttu joka tukee eri tavalla harrastejien välistä kilpailuhenkisyyttä, lajin sisäisten ryhmittymien välistä luokittelua ja syrjintää, jopa aggressiivuutta jne...

Gradun tai väitöskirjan aihe jollekin alakulttuurisosiologille...

Arttu Muukkonen

Wow, wow, wow. Tosi kivan oloinen tää surffaushomma Suomessa, huh. Ettei nyt kukaan ota itseään liian vakavasti?

Surffaus - lainelautailu - on outdoor-touhua ja siitä saa kirjoittaa ihan missä vain. Mieluiten yleistajuisesti, jotta sellaisetkin, jotka eivät lajia harrasta, kokevat artikkelin kiinnostavaksi ja voivat siten kasvattaa tietouttaan ja sivistystasoaan.

Suomentaminen on osa yleistajuistamista, vaikeaa toki, mutta silti kaikkia palvelevaa. Sisäpiiritermit eivät kuulu journalismiin, ellei niitä voi hyvin perustella, tai sitten tehdä erillistä faktaboksia selityksineen.

Alkaa tuntua siltä, että surffispottien avaaminen olisi tosi hyvä juttu. Sisäpiiriläiset huomaisivatkin, että ohoh, ei täällä silti mitään ruuhkaa ole.

Alppipuolella joo salaillaan paikkoja tietysti, mutta mukaan pääsee jos osaa huolehtia itsestään. Ja yleensä mitä vanhempia laskijat ovat, sitä avoimemmin he ottavat innokkaita tyyppejä mukaan.

vortextat2

Jengii vaan vituttaa ku lajit saavuttaa suuren suosion ja perässätulijat saavuttaa ilmasiks kaiken sen,mistä polunraivaajat makso vuosien oppirahat yksin ilman lähteitä.Ihan vitun huvittavaa tää agressiivinen ja jo rannalla vaarallinen surffiskene,pitää varmaan kokeilla joskus Biggrin

plehti
Käyttäjän plehti kuva

Eikä sitten mennä aaltoja pilaamaan kaiken maailman sit-on-topeilla, kajakeilla tai supeilla. Mutta eihän se ole kunnon urheilua, ellei voi harjoitella sanallisia lahjojaan eri kielillä muiden laineilla kelluvien kanssa elämänsä aaltoa odotellessa.

Jännä juttu, että suurimmat kärhämät käydään yleensä rantapärskeissä - aivan kuin joku nyt mitään elämänsä surffia pienestä pärskeestä saisi.

/ Panu.

Gravity Fabulous - Sleep well, Climb more! (http://www.facebook.com/gravityfabulous / http://www.gravityfabulous.com)