1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
henripe
Vahviketta kajakin pohjaan

Moro
Mitäkähän kajakin (lasikuitu) pohjaan kannattaisi liimailla (jos mitään), jos on odetattavissa, että kajakki karahtaa kerran jos toisenkin kiville? Esim kuulin joidenkin käyttävän sellaista kuin kevlar-teippiä. Onko kellään kokemusta? Mistähän saisi ostettua sellaista, joka tähän käyttötarkoitukseen soveltuisi.

pointxp

Ainakin Kajaksportissa näkyi kevlar-nauhaa olevan myynnissä pari kesää sitten. Reilun parikymmentä vuotta olen kolistellut lasikuitukajakilla eikä toistaiseksi ole ollut tarvetta muuhun kuin naarmujen kiroilemiseen. Ylimääräiset teipit sun muut vaikuttavat melottavuuteen hyvin marginaalisesti, jos lainkaan. Joskus nykykajakkini keulaan olen liimannut jesseteippiä, mutta turhaa touhua sekin oli: naarmut kun tulevat yleensä juuri sen teipin viereen.
Kehotan suhtautumaan kolhuihin ja naarmuihin tervetulleena lisänä - saapahan hyvän syyn kajakinvaihtoon ; )

nikohak

Ymmärtääkseni sillä "teipillä" tarkoitetaan nauhan mallisena myytävää kevlar-mattoa, jossa ei siis ole mitään liimapintaa, vaan se kiinnittäminen pohjaan vaatii ihan täysveristä läträämistä myrkkyjen kanssa.

Jos sun kajakki on alunperin suunniteltu siihen, mihin sitä käytät, niin en lähtisi etukäteen siihen mitään vahvistuksia laittamaan. Naarmut on Suomen olosuhteissa (pl. virtaava vesi) yleensä yllättävän pieniä, kun kivet on pyöreitä ja limaisia. Ja ne naarmut saa taiottua pois gelcoatilla jos jää harmittamaan.

Jos taas olet huolissasi että repeääkö se pohja, niin kannattaa haastatella jotain samoilla vesillä melovaa. Uskoisin että vahvistuksille ei ole tarvetta.mjk

Lasikuitukajakin pohjaan voi laminoida lisää vahvuutta, jos haluaa siitä kestävämmän. Peruslasikuitukajakit taitavat olla polyesterihartsista tehtyjä, joten sillä samalla voi jatkaa. Käsittääkseni myös epoksi (joka on mielyttävämpää käsitellä) käy polyesterin päälle. Tämä kannattaa varmistaa liikkeestä.

Ensin karhennetaan alue, johon vahvike laitetaan. Sitten leikataan matto (kudottu) alueen kokoiseksi, asetetaan paikoilleen ja kyllästetään hartsilla. Matto imee hartsia ja kostuu läpi asti. Kuivuttuaan paikka hiotaan kevyesti ja hartsataan uudelleen, kunnes kudoksen kuvio on kokonaan kadonnut. Tämän jälkeen viimeistelyhionta ja jokin maali tai lakka päälle. Vahvikkeena voi käyttää oikeastaan mitä kuitua vaan, laskuitu on edullista, mutta hieman painavampaa kuin vastaavan lujuinen hiilikuitu tai kevlar. Ero tässä yhteydessä lienee mitätön.

Hankalampi kysymys on, että mihin mattoa pitää laittaa, jotta se lisää kestävyyttä. Pohjassa se lisää toki hankaumakestävyyttä, mutta esim. kiviä päin ajo koskissa aiheuttanee rasitusta paljon laajemmalle alueelle kuin vain pohjaan. Itse laitoin kolme kerrosta mattoa rimakajakin pohjaan, mutta en ole kokeillut käytännössä sen kestävyyttä. Normaali retkeilykäytön on kestänyt hyvin, koskiin ei moisella kaunottarella rohkene mennä. Smile


J-N

Omalla liimallaan kiinnittyvää teippiä löytyy osoitteesta http://www.chillcheater.com/aqshop/catalogue.php?id=2505. Tähän ei siis tarvita epoksia, hartsia, laminointia tai muuta askartelua.