1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Surffisukset

Kajakkikauppojen valikoimiin on tullut "surffisuksia". Näyttävät sellaisilta sit-on-top-/avokajakkien ja kapeiden ratakilpakajakkien ristisiitoksilta.

Onko joku perehtynyt näihin? Mihin nämä on tarkoitettu? Reipasvauhtiseen kuntomelontaan järvellä vai "surffiin" aallokossa?

steppenwolf

Testasin viime kesänä Epic V10L-suksea. Vakaampi kuin kilpakajakki, ja nopean tuntuinen. Surffiin ne on tehty, mutta mikä ettei niillä sileääkin vettä meloisi. Pidin muuten tuosta Epicistä, mutta oma suksi jäi toistaiseksi ostamatta, koska vesien kylmyys ja suksen avoimuus jäivät mietityttämään. Jäi sellainen fiilis, että suksella pitää meloa märkäpuvun housuissa sellaisilla keleillä, joissa kajakeilla voi jo huoleti meloa shortseissa ilman aukkopeitettä. Suksessa istuu vähän kuin pienessä ammeessa.

Markku Jussila

Netin perusteella ymmärsin, että näillä "surffataan" lähinnä melko loivia maininkeja ja veneiden peräaaltoja siellä missä ne eivät vielä murru kunnolla matalaan rantaan. Mutta jyrkkiin rannoilla murtuviin aaltoihin tällaisilla yli 5 m pitkillä haloilla tuskin on asiaa. Eli surffisuksilla samoja aaltoja kun SUP:illa, mutta jopa vielä loivempinakin jolloin niitä ei edes SUP:illa saisi napattua?

Surffilaudan kanssa rannoilla jyrkissä murtuvissa aalloissa leikkiessä ajatuskin tuollaisesta 5 m pitkästä halosta kainalossa tai edes SUPista pelottaa. Usein kun tuntuu pelkkä longboardmittainen (noin 2,5 m) surffilautakin vaarallisen isolta ja kankealta kapistuksella pyöritellä vesimassojen ja kanssasurffaajien keskellä.

Vai olenko ymmärtänyt jotenkin väärin? Leikitäänkö näillä rannassa jyrkissä murtuvissa aalloissakin ja hiotaan nopeita käännöksiä tai temppuja siinä missä surffilaudoillakin?

Olen nähnyt surffirannoilla kajakkeja surffaamassa ihan jyrkkiä rantaan murtuvia aaltojakin, mutta ne ovat olleet silloin sellaisia ultrapieniä koskikajakkia muistuttavia härveleitä.

Menevätkö nämä surffisukset muuten jotenkin sujuvasti surffirannoilla valkoisten vaahtolinjojen läpi ulospäin mennessä vai pitääkö näille löytää aina joku ulosmenoreitti, jossa ei tule vastaan murtuneita vaahtolinjoja?

Ilmeisesti  aika tuoreesta asiasta kyse, koska netistä löytyy tietoa ja vastauksia melko niukasti.

Tuorala

Surffisuksella melonta näyttää tältä

[url=]Molokai Surfski World Championships 2009[/url]

Varsinaisella surffikajakilla melonta taas näyttää tältä:

[url=]Indospective Kayak Surfari 2010 - Big waves at Balian[/url]

"Go out and hurt yourself before your body looses it's ability to heal itself"

Markku Jussila

Kiitos Tuorala selventävistä videoista!

Surffaaminen ilman aktiivista tiukkaa kääntyilyä on vähän hankala juttu. Ihan kivaakin voi olla sellainen pelkkä vauhdikas aallon mukana liukuminen, muutamilla loivilla käännöksillä fiilistely ja liukumatkan maksimimoinen mahdollisimman pitkäksi. Mutta käytännössä se käy nopeasti aika tylsäksi. Kivaa tunnin verran kerrallaan. Kivaa päivittäin ehkä viikon ajan. Mutta aika booring sitä enemmän tehtynä.

Näin ainakin omien surffilautakokemuksien perusteella. Siksi surffilaudalla suurin osa jengistä vaihtaa pitkällä tähtäimellä taitojen kartuttua fiilistelyliukumiseen parhaiten soveltuvat pisimmät lonkkarit joihinkin tiukemman kääntyilyn mahdollistaviin lyhyisiin härveleihin. Ja alkavat surffatessaan sitten treenata käännöksiä ja hakea nautintoa entistä enemmän juuri käännöksistä ja niiden tuomista lisähaasteista.

Surffisuksella ja aaltokajakeilla vetäminen ja aalloilla SUP:illa surffaaminen ovatkin tosi lähellä kaikkein isoimmilla lonkkareilla surffaamista. Sopii varmasti jollekin harvoille aktiiviseksikin harrastusmuodoksi, mutta suurimmalla osalla aalloista innostuneilla jalostuisi varmaankin pitkällä tähtimellä johonkin muuhun surffimuotoon tai jäisi vain harvoin tehtäväksi passiivisemmaksi sivuharrasteeksi piristämään muuta melomista tai kunto-SUPpailua.

Tämä ihan mutu-fiilis. Pitää päästä joskus kokeilemaan sekä surffisuksella että SUP:illa surffaamista, niin pystyy paremmin vertaamaan normaaliin lautasurffiin. Pistäkää kommentteja jos olette noita eri vaihtoehtoja itse kokeilleet. Olisi kiva hahmottaa niiden eroja ja yhtäläisyyksiä.

Tuorala

Lisäksi myös freestylekajakeilla surffataan jonkin verran meren aaltoja. Yleensä jokien seisoviin aaltoihin suunniteltuja freestylekajakkeja pidetään turhan hitaina meren aalloille, mutta riittävän jyrkissä meren aaltojen murroissa nekin toimivat. Esimerkiksi alankomaiden freestylemelojat harjoittelevat paljon meren aalloilla, kun heillä ei noita suuria jokiaaltoja liiaksi asti ole.

Tässä oma videoni parin vuoden takaa Torniojoen aalloilta:

"Go out and hurt yourself before your body looses it's ability to heal itself"

steppenwolf

Jep, surffisukset eivät ole mitään temppuvehkeitä, vaan kestävyysurheiluvälineitä. Ne kannattaa rinnastaa ennemmin ratakajakkiin kuin SUPeihin tai surffilautoihin. Pitkä ja kapea kajakki lähtee lyhyttä kajakkia helpommin liukuun myötäaallossa, jolloin matkavauhdit nousevat. Kaatumisen jälkeen surffisuksen kyytiin nousemisen pitäisi olla selvästi helpompaa kuin ratakajakin, joten niillä voi meloa suht turvallisesti kauempana rannasta ja korkeammassa aallossa.