1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
meloja
Nopea merikajakki (kuntoilu/päiväretket)

Haussa olisi nopea merikajakki kuntoiluun ja päiväretkeilyyn.

Ominaisuuksia joita olisi hyvä olla:

-istuinaukko ja jalkatuet jotka mahdollistavat ns. jalat yhdessä melonnan. Etukansi suht kapea ja/tai reunoista viistettyä mallia.

-peräsin jotta hyvän melontatekniikan voi pitää mahdollisimman pitkään kelistä huolimatta.

-paino noin 20kg tai alle, hinta kuitenkin alle 2000€

-laipiot edessä ja takana, ei niinkään säilytystilan takia, vaan turvallisuudeen.

Lähinnä nettispeksailujen tuloksena päällimmäisinä vaihtoehtoina on jäänyt mieleen seuraavat:

Seabird Designs H2O
-pituus 547
-leveys 54
-istuinaukko 80x40
-paino 20kg semi carbon
-hinta n. 1700€
http://seabirddesigns.com/en/Details/H2O-kayak.html

Zegul Multisport
-pituus 520
-leveys 52
-istuinaukko 95x40
-paino 19-21kg
-hinta n. 1800€
-etulaipio puuttuu!
http://www.zegulmarine.com/index.php?page=Zegul-Multisport

Muita vastaavia?


steppenwolf

Jomman kumman laipion puutteen voi korvata ilmapusseilla, sitä ei kannata asettaa kynnyskysymykseksi.

Lettmann Streamliner saattaisi olla yksi vaihtoehto. Myös Nelo Razoria saa laipioilla ja luukuilla yms. varustettuna, mutta se ei ole aivan joka kelin kajakki.

puusuutari

Mulla Z Multisport, ihana peli remontin jälkeen! Jalkatuet/-ohjaimet piti nostaa pohjalta mahdollisimman ylös ja syvän kuppi-istuimen tilalle tein Fimfoamista paremman. Kajakki on hieman alkukiikkerä ainakin 67 kg painavalle, mutta kulkee liukkaasti. Streamliner saman tyyppinen, mutta siinä on ergonomia pantu kohdalleen jo tehtaalla.

meloja

Streamlineria harkitsin, mutta hylkäsin ilman testimelontaa siinä olevan jalkatuen takia. Eikö siinä paineta enemmän kantapäällä tukea vasten kuin päkiällä? Sinänsä levyjalkatuki jossa yläreunassa ohjainpedaalit voisi olla kyllä erinomainen melontatekniikalle.
Mutta jos kajakin etuosa on suht kapea niin luultavasti laidoille asennetuilla jalkatuilla saa jaloille kapean asennon.

On tämä valinta vaikeaa...Kajakkina nyt Nordkapp, mutta kaipaisin enemmän nopeutta kuntoilun merkeissä meriolosuhteissa. Jos maksuhalukkuutta olisi enemmän niin vaihtoehtoina olisi mm. Epic 18X, Rapier ja Kayakpro Marlin. Lisäksi sellainen juttu, että ihan kaikkia kajakkeja ei kauppojen varastoista löydy, hyvä kun tilaustavarana ensi kesäksi. Saa muuten tarjota käytettynä ketjussa mainittuja pelejä  Wink

steppenwolf

En ole uusien Streamlinerien ohjaussysteemejä nähnyt, mutta hyvän melonta-asennon nimenomaan saa, jos jalat saa keskelle kajakin pohjaa. Melon yleensä jalkaterät yhteenpainettuina siten, että jalkojen väliin ei mahdu kuin ohjauspinna. Polviin ja nilkkoihin ei silloin tule ylimääräisiä vääntöjä. Tämä vaatii tietysti joko keskeltä korkeahkoa kantta, tai pitkää aukkoa kuten kunto- ja kilpakajakeissa, ja pystyä melontatekniikkaa.

Jos Rapier on vaihtoehto, Seabirdin kajakeista Sport 600 on lähempänä sitä kuin H2O. Tähän sellainen pieni varoitus, että niiden kaltaisten kajakkien merikajakkius on suhteellinen kysymys. Varmista, että tasapainosi riittää ennen kuin hankit.

Lisätään vielä ehdotukseksi kaikkien nopeiden merikajakkien äiti Nelo Inuk. Käytettynä kannattaa katsella myös nopeiden merikajakkien isoäitiä VKV Anitaa. Käytetty sellainen saattaisi kiinnostaa itseänikin. Anita ei myöskään ole kajakkina jokaisen makuun, joten koemelonta pitää päästä suorittamaan. Se on "eläväinen".

melojaStreamlinerin jalkatuki. Pystyykö tuossa painamaan päkiällä?

Tasapainosta ja kiikkeryydestä sananen. Matkavauhtia olisi tosiaan tarkoitus lisätä lähinnä paremman melontatekniikan mahdollistavalla kajakilla. Ei kiikkeryyttä lisäämällä. steppenwolf

Näyttäisi, että ei pysty. En silti kokeilematta sudeksi sanoisi, saattaisin itse silti käyttää tuota silti mieluummin kuin kajakin seiniin pultattuja jalkatukia. Yhdessä seuran kaksikossa on tuon tyyliset paitsi alaosastaan saranoidut, ja sen melontaergonomia on parempi kuin muuten täysin samanlaisen mutta seinään kiinnitetyillä tuilla varustetun kaksikon.

Jos kiikkeryys ei saa lisääntyä, vaihtoehdot vähenevät kovasti. Nopeuden lisäys tulee helpommin kapeudesta (pienemmästä vesipinta-alasta) kuin pelkästä melontaergonomiasta. Vasta testaamalla selviää, mikä toimii itselle parhaiten. Pelkkiä kajakin mittoja tuijottamalla nopeuteen (ja kiikkeryyteen) liittyvät asiat eivät selviä.

herra nylppy

Mikä on kiikkerä? Sport 600-kajakilla on yritetty kiertää mm. Tanska, ja Rapierilla on melottu Brittein saarilla kovissa olosuhteissa kilpailuvoittoja. Luulen, että kysymys kiikkeryydestä on pitkälti hallittavissa oleva seikka, harjoittelu- ja oppimiskysymys.

Mutta edelleen, kenelläkään ei taida olla Rapierista persetuntumaa? Pystyykö sillä melomaan aleuttityylillä (jota itse pääasiassa käytän), siis jalat tikkusuorina, jalkaterät ojennettuina? Riittääkö kabinetissa tila iso- ja pitkäjalkaiselle? Vaiko onko pakko hyväksyä kilpailullisempi asento?

Entä tuo Seabird? Kokemuksia? Siinä olisi eittämättä hinta kohdallaan, etenkin kun hiilari-kevlarrakenteinen lähtisi puolella valuuttamäärällä diolenista ja lasikuidusta leivottuun Rapsuun verrattuna, mutta ilmeisesti se on jonkin verran raskaampi meloa etenkin strategisella 8-10km/h alueella? Lisäksi siinä taitaa olla huonompi sekundaarinen tukevuus, Rapierhan vastaavasti on alkukiikkerä, mutta kuitenkin tukeva kallistuksen lopulla.

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

steppenwolf

Totta kai tasapaino on harjoittelu- ja oppimiskysymys. Kyse on vain siitä, pyrkiikö sen opettelemaan pienissä pykälissä vai suurissa. On vaikea opetella melomaan kajakilla, jolla ei pysy pystyssä muutamaa vetoa pidempään. Siinä oppii lähinnä joko hyväksi uimariksi tai eskimontekijäksi.

Rapier-kokemuksia kannattaa varmaan kysellä joko Merimelojien foorumilla, tai itse Rautavuorelta. Ne ovat harvinaisia paatteja.

M-J-B

Kiikkeryys voi vaihdella paljonkin painon muuttuessa, eli vaikea arvailla suhteellista nopeutta tai kiikkeryyttä kun ei tiedä millä Nordkappilla meloja meloo ja paljonko meloja painaa.

Seabirdistä pysyttelisin loitolla. H2O on ainakin meikäläiselle 70-75 kiloisena ja 175cm pitkänä iso raskas lotjake. Hiili- kevlarin saa halvalla mutta halvan oloinen on myös työn jälki ja paino käytännössä kutakuinkin samoissa kuin mitä vastaavan kokoiselta laadukkaalta diolenkajakilta voisi odottaa.

herra nylppy

Tämä meloja on 190/86, meloo Melaniella (tarpeeksi pitkiä matkoja tarpeeksi kovaa) ja uskoo omaavansa tarpeeksi voimaa sporttisempienkin laitteiden liikuttamiseen vieläkin kovempaa.

En ole Seabirdin tekemiä kajakkeja nähnyt, mutta jos jälki on huonompaa kuin minun Avalonissani, niin tehtaalla on todellakin nukuttu. Painon suhteen ihmettelen, että kuinka moni diolenkajakki painaa oikeasti tuon 16 kg, kuin hiilikuitu-kevlarrakenteinen Seabird 600? Esim. edellä mainittu diolen Rapierhan painaa 22,5 kg (mitähän hartsia käyttävät?), vaikka mitat ovat karkeasti ottaen verrannolliset.  (H2O:sta en sano mitään, eikä se minua lähtökohtaisesti kiinnostakaan niin paljoa, kuin em. kaksi kajakkia.)

- Nylpytystä jo vuodesta 1973!

M-J-B

[quote author=herra nylppy link=topic=41181.msg205819#msg205819 date=1343574933]
Painon suhteen ihmettelen, että kuinka moni diolenkajakki painaa oikeasti tuon 16 kg, kuin hiilikuitu-kevlarrakenteinen Seabird 600?Moniko hiili-kevlar Seabird 600 painaa oikeasti tuon 16kg? Pari H2O:ta ja yhden Expeditionin nähneenä en voi kuin todeta että Seabirdin viralliset kuvastopainot on ilmeisestikin arvottu satunnaislukugeneraattorilla... ainakin 20% on ollut ylipainoa.

plehti
Käyttäjän plehti kuva

Mites olisi jokin Tiderace Pace 18 (http://tideraceseakayaks.com/index.php/kayak-models/pace18.html)?

/ panu.

Gravity Fabulous - Sleep well, Climb more! (http://www.facebook.com/gravityfabulous / http://www.gravityfabulous.com)

meloja

Hankintaprojekti on mennyt eteenpäin, tutkittu lisää ja hiukan koemelottukin. Alkaa tuntumaan siltä, että levyjalkatuki on pakko olla, vaikka itselleni muuta halusinkin uskotella. Tämä vaatimus rajaa monta kajakkia pois, ellei itse rakentele...

Kaksi H2O tuli tsekattua, työnjälki kamalaa, mutta kyllä ne muutaman vuoden kasassa pysyy. Ainakin pikkufiksauksilla. Mutta levyjalkatukea ei näissä ole joten se siitä.steppenwolf

Levyjalkatuki ja pinnaohjaus ovat ykkösiä. Joko olet tsekannut Nelo Inukin? Sitä saa em. varusteilla.

meloja

[quote author=steppenwolf link=topic=41181.msg205852#msg205852 date=1343725547]
Levyjalkatuki ja pinnaohjaus ovat ykkösiä. Joko olet tsekannut Nelo Inukin? Sitä saa em. varusteilla.Istuinaukko niin pieni mulle, että en ole edes harkinnut. Harmitellut vaan juuri tuota seikkaa.

Epic 18X saisi Ruotsista haettua, mutta hinta alkaa kolmosella.

Kayakpro Marlin tuntui muuten hyvältä, mutta levyjalkatuen korkeus ehkä hiukan liian matala. Täytyy vielä miettiä.

Streamliner saisi olla enemmän merikajakkimainen. Lisäksi levyjalkatuki voisi olla sen mallinen, että mahdollistaisi paremmin päkiällä painamisen.

Täytyy kai miettiä uusiksi omat painotukset vaatimuksissa ja tyytyä kompromissiratkaisuun.Eepo

Hei, minulla on myynnissä Zedtech Python kajakki. On kevytkulkuinen ja sopii aaltoihin, levyjalkatuki ja laipiot, ulkoperäsin yms. **Tsekkaa yksityisviestit**. Facebook multisport cup -ryhmästä löytyy myös myynti-ilmoitus.