1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Anonyymi
Jim Brandenburg: Valon jäljillä

Eilen tuli TV:stä aivan mielettömän hieno dokumentti: FST: Liikkeellä luonnossa: Valon jäljillä. Dokumentti kertoi National Geographicin valokuvaaja Jim Brandenburgista joka menetti inspiraation kuvaamiseen yhdessä vaiheessa ja päätti tehdä jotain poikkeuksellista. Kaveri päätti ottaa vain yhden kuvan päivässä 90 peräkkäisen päivän ajan syyspäiväntasauksesta talvipäivänseisaukseen. Siis ei niin että olisi valinnut liudasta kuvia vain yhden, vaan sananmukaisesti yksi laukaisimen painallus päivässä.

Tuloksena 90 toinen toistaan upeampaa ja yllätyksellisempää kuvaa, todellinen mestariteos. Täytyy sanoa että dokumenttia katsellessa oli lähes tippa linssissä, niin hyvin oli luonnon kauneus ja kaverin rakkaus luontoa ja eläimiä kohtaan läsnä. Aivan mahtava dokumentti luonnon kauneudesta ja valokuvauksesta. *huokaus*

Jos joku missasi dokumentin niin aiheesta on tehty myös kirja, jonka aionkin nyt viipymättä laittaa tilaukseen:edit: kuvat on nähtävissä täällä mutta stoorin pointti ei ole vain kuvat vaan myös tarina niiden takana. Suosittelen siis edelleen dokumentin katsomista tai kirjan hankintaa.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

Melkoinen virtuositeettishow. Pistää miettimään millaista jälkeä itse saisin aikaan jos ottaisin yhden kuvan päivässä ja kaikki päätyisivät isoon kuvakirjaan.

Brandenburgilla on sen verran ikää, että hän lienee aikanaan kuvannut filmille jolloin piti paremmin osata arvioida kuvaa jo ottaessa.

Osalle digi-sukupolvea tuo pitäisi olla aika kunnioitustaherättävä projekti. Kiitos linkistä.

Anonyymi

Juu, uskomatonta miten hyviä kuvia, yksikään ei epäonnistunu! Meikäläinen jos ottais yhden kuvan päivässä niin tuskin jaksaisin edes itse katsoa niitä räpellyksiä läpi. Todella vakuuttavaa ammattitaitoa, mutta toisaalta onhan sillä kaverilla kokemustakin enemmän kuin useimmilla.

[quote author=Rowana link=topic=18580.msg122055#msg122055 date=1182936793]Brandenburgilla on sen verran ikää, että hän lienee aikanaan kuvannut filmille jolloin piti paremmin osata arvioida kuvaa jo ottaessa.


Nämäkin kuvat on otettu filmikameralla (Nikon F100).  :shock:

Jahar


Eipä vaan kolahda, ehkä noissa kuvissa ei ole mitään sellaista mistä itse kiinnostuisin? Itse ohjelmaakin katsoin ja ajattelin, että nyt tulee hyvä jakso.... Eipä tullut. Noin vartin jälkeen olin kypsä laittamaan töllön kiinni. Mikäli tämän saman 90pv jutun olisi tehnyt joku muu kuin "kuuluisa", ei sitä olisi edes näytetty televisiossa. Jollakin tavalla tyypin omakehu/kehuminen vain tuntui tulevan läpi tästä ohjelmasta. Rehellisesti, onko nuo kuvat nyt niin erikoisia?

Tällaisia juttuja voi jokainen kokeilla itsekseen, eikä niitä välttämättä tarvitsisi tunkea väkisin kaikkien nähtäville. Rahastustahan tämäkin oli.  Sad

Anonyymi

Ajattelinkin että nämä rahastukseen liittyvät salaliittoteoriat sikiävät välittömästi, ihmisten palstalla kun ollaan. Jos olisit katsonut dokumentin loppuun olisit havainnut että kaveri teki projektin ihan omaksi ilokseen ja ammatillista motivaatiotaan kohentaakseen, eikä siis National Geographicin palkkaamana. Tämän lisäksi kuvat lojuivat Brandenburgin omassa kansiossa pari vuotta kunnes NG:n edustaja ne sieltä sattumalta bongasi ja julkaisi lehdessään. Kuvia ei siis otettu tienaamistarkoituksessa vaan ihan puhtaasti rakkaudesta luontoon ja haasteena kuvaajalle itselleen.

Mutta, kaikesta ei kaikki pidä. Itse löysin dokumentista paljon yhteistä omaan ajatusmaailmaani, meikäläinen kun on yksinvaeltaja joka todella nauttii koskemattomassa luonnossa liikkumisesta kaukana muista ihmisistä, ja kiväärin sijaan käyttelen mieluummin kameraa. Brandenburgin ikuistama maailma on juuri se mistä itse saan voimia tähän hektiseen ihmishässäkkään. Luulenkin, että dokumenttia ymmärtää vain luonnon kauneuteen ja rauhaan lähes sairaalloisen ihastunut erakoitunut henkilö kuten meikäläinen. Harmi ettet kokenut samaa, meikäläiseen dokumentti ainakin teki vaikutuksen, sekä valokuvausharrastuksen että luontoharrastuksen näkökulmasta.

Ja jos valokuvauksesta mitään ymmärtää, tajuaa myös kuvien olevan ihan omaa luokkaansa yksittäisotoksiksi. Mainitsemasi "omakehu" on kaverin tuotantoa laajemmin tuntevalle täysin oikeutettua. Hienoa katsoa kun joku todella asiansa hallitsee, ja tuolloin turha vaatimattomuus olisi paljon läpinäkyvämpää kuin tosiasioiden toteaminen. Sama kun Einstein olisi uikuttanut olevansa tyhmä, ja Marilyn olisi kitissyt rumuuttaan. Turhaa sanahelinää ja teeskentelyä.

Rowana
Käyttäjän Rowana kuva

[quote author=Jahar link=topic=18580.msg122062#msg122062 date=1182946387]

Eipä vaan kolahda, ehkä noissa kuvissa ei ole mitään sellaista mistä itse kiinnostuisin?Olettaen että tarina 1 kuva/pvä 90 päivän ajan on totta, tuo on ihan mielenkiintoinen projekti. En tiedä paljonko vastaavia on tehdty aiemmin mutta ideana ihan mielenkiintoinen. Jos kuvat ja aiheet eivät kiinostakaan kaikkia, on kuvausprojektin tyyli silti vähän erilainen. Voisin kuvitella että kuuluisalle tyypille joka on kuvannut paljon hienoja kuvia tuo projekti on sellainen "mistähän sitä tänään repisi motivaatiota, kokeilenpa nyt tätäkin" tyyppinen juttu.

Kiinostaisi paljonko kuvia ja rajauksia on muuteltu fotarissa ennen julkaisemista. Jos tuo diashow tulisi alkuperäiskuvina meidän kylille, niin melkeinpä menisin katsomaan.

Anonyymi

[quote author=Jahar link=topic=18580.msg122062#msg122062 date=1182946387]Mikäli tämän saman 90pv jutun olisi tehnyt joku muu kuin "kuuluisa", ei sitä olisi edes näytetty televisiossa. Jollakin tavalla tyypin omakehu/kehuminen vain tuntui tulevan läpi tästä ohjelmasta.Pakko vielä palata tähän, anteeksi vain, varsin mustavalkoiseen kommenttiin. Annat ymmärtää että "kuuluisuus" on vain leima joka joillakin on otsassa ja joillakin ei, ja onnekkaita ovat ne joilla on? Noh, seiskalehteä jos lukee niin huomaa että kuuluisuus on varsin suhteellinen käsite, mutta tosiaan... kuuluisuutta on monenlaista. Jim brandenburgin kohdalla kuuluisuus on ammattitaidolla ansaittua, eikä suinkaan vain aallonharja jolla ratsastaa.

Tässä hieman knoppitietoa JB:stä: Työkokemusta lehtikuvaajana 10 vuotta ja National Geographicin kuvaajana 25 vuotta. Palkattiin NG:n kuvaajaksi huomattavasti vähemmällä kokemuksella varustettuna kuin kukaan aiemmin, johtuen nimenomaan kaverin lahjakkuudesta löytää yllättäviä yksityiskohtia. 1981 ja -83 hänet valittiin vuoden lehtikuvaajaksi National Press Photographer's Associationin toimesta. British Museum of Natural History valitsi JB:n vuoden luontokuvaajaksi vuonna 1988. Vuonna 1991 kaveri palkittiin Global 500 Environmental World Achievement Awardilla työstään luonnonsuojelun saralla. Ja mainitsemani dokumentti "Chased by the Light: A Photographic Journey with Jim Brandenburg" voitti Emmyn 02-03 gaalassa. Kirjoja JB on julkaissut yhdeksän.

Hmm... mahtaakohan "itsekehulle" olla mitään pohjaa vai onko kyseessä vain kuuluisuutensa aallonharjalla ratsastava wannabe?  :roll:

Meikäläiseen projekti teki vaikutuksen, ja itse asiassa pari vuotta myöhemmin sattumalta julkaistu kirja johti siihen että kyseinen alue rauhoitettiin kansallispuistoksi. Oli siis rahastusta tai ei, oli lopputulos joka tapuksessa rahaa arvokkaampi.

Lotja

Kovasti on vaikea uskoa, että kamera on laukaistu vain kerran päivässä. Pikemminkin niin ,että valitusta kohteesta on useita kuvia joista valitaan parsa. Smile

Mr C

[quote author=TRB link=topic=18580.msg122057#msg122057 date=1182940486]
Nämäkin kuvat on otettu filmikameralla (Nikon F100).  :shock:


Fiksu tyyppi kun on osannut valita juuri oikean kameran retkíkuvaajalle. Nykyään tietysti olisi lisäksi (tai uutena ainoastaan) vaihtoehtona Nikon F6. Sellaisen minäkin haluaisin toiseksi, mutta se hinta jo muiden lisäksi ...
Ja tuo F100 on todella hyvä luontokuvauskäyttöön. Hyvät käsisäätöiminaisuudet ja säätimet. Millään automaattitoiminnoilla ei ainakaan osaa noista kuvista olisi pystynyt kuvaamaan.

[quote author=Lotja link=topic=18580.msg122079#msg122079 date=1182955485]
Kovasti on vaikea uskoa, että kamera on laukaistu vain kerran päivässä. Pikemminkin niin ,että valitusta kohteesta on useita kuvia joista valitaan parsa. Smile


Sää et vaan osaa.  :twisted:
Jim varmaan pystyisi ostamaan hyvää diaa vaikka 10 rullaa per päivä ja niistä valitsemaan parhaan, mutta sillain ei tule hyviä kuvia. Hyvät kuvat tulee ajattelemalla ja "näkemällä" kuvan jo ennen sen ottamista. Ei huitomalla kameralla ympäriinsä ja räiskimällä räkä poskella.
Nykyään monet "kuvaajat" napsii monia kuvia ja katselee kameran pikkunäytöstä että onnistuiko, vaikka se onnistuminen pitäisi tietää silloin laukaisinta painaessa.