1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
teesaa
Härkätaistelu on extreme-laji!

Koska ei se juuri paljon extrememmäksi tästä muutu.

Kuvat: 
Markku Jussila

Onko kukaan käynyt Pamplonan härkäjuoksussa?

Artturi Kröger

Whoa. Aika paljon visuaalista virikettä näinä päivinä pyyhkii silmien ohi, mut tämä teesaan postaama foto kyllä pysäyttää. Suht' extremeä, kyllä.

Joutuu tosin dumaamaan homman yleisellä tasolla aika syvälle kellariin. Ei pysty lukiopohjalta ymmärtämään, että jossain pidetään siistinä tuikkailla miekkoja elävän olennon lihaan viihdemielessä.

Pampalona olisi aika kova homma, vaikka tuskin on elukoiden valinta olla mukana siinäkään... Kaipa siellä jotain suomipekkoja ja -pirkkoja on käynyt? Aika hyvät adrenaliinipaukut tarjolla.

Mikko Piironen

[quote author=Markku Jussila link=topic=36222.msg190886#msg190886 date=1306925719]
Onko kukaan käynyt Pamplonan härkäjuoksussa?Sanferminissa et juokse härkien vaan lähinnä humalaisten turistien kanssa. No ehkä vähän härkienkin.

Härkäjuoksujahan on kerran vuodessa varmaan joka toisessa maalaiskylässä kyläjuhlien yhteydessä. Festarit on pienemmät ja ilman paikallista isäntää tietysti jää helposti ulkopuoliseksi. Mutta tämä lienee kuitenkin paras mahdollisuus oppia ymmärtämään perinteistä espanjalaisuutta. Mistään extremestä ei ole kyse.

Mikko Piironen

Lisätään vielä se, että kuvan matadorin nimi on Julio Aparicio. Juutubesta löytyy sit videotkin.

Korpijaakko

[quote author=Mikko Piironen link=topic=36222.msg190904#msg190904 date=1306952860]
Lisätään vielä se, että kuvan matadorin nimi on Julio Aparicio. Juutubesta löytyy sit videotkin.Ja nimenomaan on. Ainakin silloisten lehtijuttujen mukaan kaveri selvisi, muta vaati vissiin jonkin verran paikkaamista.

Mikäs on muuten extreme-lajin määritelmä? Matadori on kuollut viimeeksi Espanjassa 1985, joten tilastollisesti riski on kai ihan siedettävä jos vertaa vaikka kiipeilyyn tai takamaiden laskemiseen...

teesaa

Suhteutetaanpa hommaa harrastajien määrään. Matadoreja lienee joitain satoja, ja kiipeilijöitä ja skimbaajia/lautaheeboja "vähän" enemmän.

Onkohan noilla matadoreilla releiden alla joku kevyt kevlar-tyyppinen liivi, joka suojelee sisäelimiä + nivusten isoja valtimoita?

Wannabe mies monessa lajissa!

niilo

Jos sattuu kohdalle niin kylien/pikkukaupunkien härkäjuoksuun kannattaa ehdottomasti osallistua, valkoinen paita päälle ja viivalle muiden kanssa pelkäämään, aitoa urheilujuhlan tuntua, ollaan paikallisen kulttuurin ytimessä.. Itse hyppäsin heti sivuun kun tunsin härän raskaan läähätyksen niskassa.

Korpijaakko

[quote author=teesaa link=topic=36222.msg190934#msg190934 date=1307082688]
Suhteutetaanpa hommaa harrastajien määrään. Matadoreja lienee joitain satoja, ja kiipeilijöitä ja skimbaajia/lautaheeboja "vähän" enemmän.
- -Totta kai harrastajia on paljon enemmän, enkä halua vähätellä härkätaistelujen vaarallisuutta (kovin kunnioitettavana urheiluna en silti sitä pidä). Mutta jos nyt lasketaan, että 1985 kuoli yksi matadori niin se on 1/26 vuotta. Paljonkohan vaikkapa kiipeilijöitä kuolee vuosittain? Mietin, että ollaanko samassa suhteessa?

Ja edelleen kiinnostaisi tuo extreme-lajin määritelmä? Millainen on extreme-laji? Onko Extreme Run extremeä? Onko rinteiden ulkopuolella laskeminen? Lapin tuntureille yksin vaeltaminen? Valtamerisoutaminen?

Mikko Piironen

[quote author=Bound link=topic=36222.msg190929#msg190929 date=1307053926]
Ja nimenomaan on. Ainakin silloisten lehtijuttujen mukaan kaveri selvisi, muta vaati vissiin jonkin verran paikkaamista.Niin tarkoitin toki, että se pikkukylän härkäjuoksu ei ole extremeä niinkuin Sanfermin, koska sieltä puuttuu ne tsiljoonat juopot. Sellaiseen kannattaa osallistua. Härätkin päästetään monesti takaisin laitumelle juoksun jälkeen.

Toi pro-tason härkätaistelu on sitten. No, jokainen päättäköön itse mitä se on.

Mikko Piironen

[quote author=teesaa link=topic=36222.msg190934#msg190934 date=1307082688]
Onkohan noilla matadoreilla releiden alla joku kevyt kevlar-tyyppinen liivi, joka suojelee sisäelimiä + nivusten isoja valtimoita?Ei kai niillä mitään ole. Alemmilla tasoilla sitten on kesymmät härät ja tupet sarvien  päässä (tai ainakin katkaistut sarvet) niin ei satu niin pahasti jos härkä rullaa. Keskiäksy härkäkin pyörittelee kyllä miestä mielensä mukaan jos siihen eteen sattuu kaatumaan. Taistelun jälkeen sit kehään lasketaan semivihaisia vasikoita joita kadunmiehet ja junnut väistelevät punaviinipäissään koko yön.