1 viestiä / 0 new
Uusin kirjoitus
Markku Jussila
Kuusamon kaivoshanke

Kuusamon kaivosasiassa on sen verran kuumana käyviä tunteita että vaikea löytää selkeimpiä infopaketteja ja tilannetietoa. Olisiko heittää hyviä linkkejä joissa selkeästi keskeisimmät asiat. Kiinnostaisi nähdä esim. kartalla kaivosalue ja sen läheiset ulkoilun kannalta kiinnostavat paikat mutta sellaiseen en ole törmännyt missään uutisoinneissa. Kiitos!

sakariatrelaa
Markku Jussila

Kiitos!

Tuo Kaivorekisterin Karttapalvelu (http://geomaps2.gtk.fi/tukes//) oli se mitä itse kaipasin. Ilmeisesti siitä saa kuvan kaivosalueista kun klikkaa näkyviin Valtaukset, Valtaushakemukset ja Kaivoslupahakemukset.

Mutta mitä ovat nuo Varausilmoitukset ja Varausilmoitushakemukset?

Onko noilla ulkoilun kannalta merkitystä eli onko Varausilmoituksen alueella oleva maa vapaata ulkoilumaastoa vai ei? Nuo Varausilmoitukset muuttavat Kuusamon kartan ihan toisenlaiseksi.


Minä olen ikuinen optimisti. Kaivoksilla on ympäristömielessä mokailtu ja laiminlyöty vastuu moneen kertaan ja monessa paikassa. Silti uskon että oikeasti pystyisi kyllä 2000-luvun osaamisella toteuttamaan kaivoksen joka ei olisi lähialueen luonnolle haitallinen. Kaivosalue on tietysi menetetty tapaus maisemien, luonnon ja ulkoilun suhteen. Mutta jos kaivos olisi tehty niin kuin kaivokset kuuluisi tehdä niin kaikki alueet 500 metrin päässä kaivosalueesta olisivat ihan kelvollista ulkoilumaastoa. Siksi minua kiinnostaa juuri tuo kaivosaluekartta enemmän kuin paljon käyty keskustelu laajemman alueen vesistöstä ja uraanista. Vesistö- ja uraanikeskustelu perustuu aina siihen ajatukseen ettei kaivosta kuitenkaan toteuteta nykyaikaisesti ja huolellisesti (ja kalliisti) vaan vanhanaikaisesti ja vastuuttomasti (ja halvalla).

Henkka

Eikös Talvivaara ole juuri sellainen kaivos, jossa on otettu käyttöön aivan uusi ja uudenlainen liotusmenetelmä. Viimeisintä teknologiaa ja kemiaa. entinen ympäristöministerikin siellä oikein puuhanaisena ja osakkaana.

Harza

Olen Markku hieman skeptisempi kuin sinä kaivosasiassa. Tämä nyt menee hieman Kuusamosta ohi mutta jospa Talvivaara menisi samojen pesuvesien mukana.

Juuri vastikään uutisoitiin Talvivaaran kaivoksen hakevan lupaa yli kaksinkertaistaa kaivoksen pinta-ala.

http://www.taloussanomat.fi/perusteollisuus/2012/09/19/hs-talvivaara-suunnittelee-miljardi-investointia-tyopaikkoja-luvassa/201238072/12

Samalla toisaalla selvitellään, mitkä ovat Talvivaaran ensimmäisen vaiheen ja käyttöönoton vaikutukset ympäröivään luontoon.

http://yle.fi/uutiset/talvivaara_saamassa_nipun_korvausvaateita/6317706

Lisäksi Talvivaara on äskettäin saanut Valtioneuvostolta luvan myös uraanin talteenottoon. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lupa kuitenkin vielä puuttuu.

http://www.hs.fi/talous/Talvivaara+sai+luvan+uraanin+talteenottoon/a1305556763151

Kyllähän se aika vahvasti alkaa näyttää siltä, että pohjois-Suomesta tehdään kaivosyhtiöiden leikkikenttä välittämättä muista. Valtio toivoo saavansa edes pienen osan kaivosten tuotoista, ulkomaillehan rahat pääasiallisesti menevät.

Henkka

Talvivaara se kuitenkin vaan jatkuvasti jää rankasti tuotantotavoitteistaan. Päästöt ylittyy monikertaisesti ja nikkelitonnit alittuu vastaavasti. Ihan susi koko laitos.

Yudi

[quote author=sakariatrelaa link=topic=41932.msg207833#msg207833 date=1349162866]
Eiks toi ole hyvä  http://geomaps2.gtk.fi/tukes//
Rukakeskuksen PDF kuvaa parhaiten ongelmaa
http://www.naturpolis.fi/dynamic/Miia-Porkkala-Ruka-240220121.pdfTämä on tietysti mielenkiintoinen haaste/ongelma. Nythän Pohjois-Suomi on muuttumassa etelän ihmisten puuhamaaksi, jonne on kiva mennä hiihtelemään, patikoimaan, laskettelemaan ja juopottelemaan. Toki muitakin aktiviteetteja siellä on.

Toki kaivokset muuttavat ympäristöä, kuten kaikki ihmisen toimenpiteet. Mietitäänpä miten käyttökelvoton pk-seutu on nykyään luontoaktiviteetteihin. Pitäisikö rakennelmat sieltä purkaa/poistaa, jotta ihmiset voisivat harrastaa kotiseuduilla?

Totuudessa pysymisen nimissä Rukakeskuksen tätinkin olisi pitänyt laittaa esitykseensä miten Rukan alueen luonto on muutettu matkailukäyttöön ja kuinka peruuttamatonta se on. 80-luvun alussa Ruka oli vielä kohtuullisen kokoinen matkailukeskus, mutta nyt koko tunturi ja sen liepeet on uhrattu matkailuteollisuuden palvelukseen.

Tietysti kaivos on aina lisäkuormitus ympäristölle ja aika usein ympäristöasiat on hoidettu melko heikosti. Kaivosten vaikutusten minimointiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota jotta ne eivät pilaa lähiympäristöään.

teesaa

Huonoltahan tuo Ruka ja Talvivaaran laajennus näyttää.  Tätä buumia on vaikea pistää mittasuhteisiin, kun perspektiivi on kotomaa.

On ilmeisesti helpompi arvostella Kanadan liuskeöljykaivoksia ja niiden vaikutusta paikallisten intiaanien elämään, kuin tajuta näiden kaivoshankkeiden haitallisia vaikutuksia kotomaan ihmisten elämään.

Suomessa on hyviäkin kaivoksia, joista ei mediassa juurikaan mitään kuule, ja se juurikin asettaa esimerkiksi juuri Talvivaaran mielestäni todella huonoon valoon. Sorsaporukassa meillä onkin kestovitsinä päästä linnustamaan Talvivaaran altaille, kun ei tarvitsisi edes ampua saalista saadakseen.

Wannabe mies monessa lajissa!

Henkka

Teesaa osuu naulankantaan siinä, että meillä on paljon kaivoksia, jotka ovat toimineet pitkään ja vastuullisesti aiheuttamatta kohtuutonta haittaa ympäristölleen. On sääli, että yksi mätä omena (Talvivaara) pilaa koko kaivosalan maineen. Kyllähän mineraalit ovat kansantaloudellemme tärkeitä, mutta ei hintaan mihin hyvänsä.

Tuo Mia Porkkalan esitys Kuusamon matkailusta/kaivoshankkeesta oli muuten erinomainen.

sakariatrelaa
niilo

Jos etelän median tiedot pitävät paikkansa, että kaivoksen jätevedet("puhdistetut") aiotaan laskea Kitkajokeen, on kyseessä törkein hanke ainakin viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen. Nyt kyllä etelänmieskin suuttuupi, asia ei jää tähän. Pitäkääpä muutkin mielessä niin ei tarvitse ihan yksin lähteä tervan ja hyöhenten kanssa asialle.

niittäjä

tuosta ei ole kennellekään hyötyä paitsi kaivosyhtiölle.Ei kunnalle eikä valtiolle.Väittävät että luovat työpaikkoja mutta todellisuudessa muu elinkeino kuolee niin ei paljon järkeä.Kaivossota pystyyn tuota ja soklia vastaan ja kansalaisliike pystyyn

Henkka

Minäkin jo ehdin miettiä, että pitääkö tässä vanhankin vielä kahlita itsensä puuhun. Toisaalta voishan sitä tehdän toisinpäin eli laittaa ne kaivospäälliköt sissilukolla puihin.

Harza

Kyseenalaistan vahvasti Ympäristökeskusten roolin kaivosasioissa. Ei nyt ihan äkkiä tule mieleen tapauksia, joissa kaivosasioihin olisi puututtu oikeasti tiukalla kädellä. Pikemminkin tulee vain mieleen tapauksia, joissa liiallisille päästöille asetetaan vain venyviä aikarajoja, joiden sisällä ne olisi hyvä saada kuntoon.

En tiedä ketä kaikkia pitäisi muiluttaa ja minne mutta jonkinlaista muilutustempausta tämä selvästi alkaa vaatimaan. Toisaalta Henkan ehdotuksessakin on puolensa, kaivosasioista vastaaville ja kaivospampuille reipas uitto Kitkajoessa ja sissilukolla petäjän ympärille kuivumaan.

ak88

Itse olen meittiny, että mikä on ympäristökeskuksen vastuu, vai onko niillä moista ollenkaan?

Talvivaara ei ole hoitanut hommia kunnolla, mutta onko valvovat viranomaietkaan?

sakariatrelaa
Olof

https://www.facebook.com/pages/Ei-uraanikaivoksia-Kuusamoon/176573525686757?ref=ts&fref=ts

Tuolta löytyy tietoa.

Sen Juomasuon kaivoshankkeen mukaan on hyvin mahdollista, että kevät- ja syystulvien aikaan niitä saostusaltaita yms. joko pitää ja tai joudutaan huuhtomaan suoraan Kitkajokeen.. Ongelmanahan kaivosyhtiölle on nyt tuo Uraani. Sitä kun ne ei halua ottaa sieltä. Uraanikaivokset kuuluvat ydinegergialain piiriin.

Mulla on menny täysin luotto ely-keskukseen. Eihän ne ala omia mokiaan myöntään ja korjaileen päätöksiään. Talvivaara on ollu yks katastrofi. Nythän siellä on taas yks allas pettäny.. Se on Kuusamon matkailu bisnekselle exsodus jos kaivos tulee. Valitettavasti. Ja samoin kyllä en ite enään ikinä käy siellä suunnalla. Vaikka Kitkajoki onkin erittäin rakas paikka...

Powder to the people

Harza

http://suomenluonto.blogit.fi/talvivaaran-allasonnettomuus-on-jo-maailmanluokkaa/

Talvivaaran vuoto näyttää olevan pahempi kuin moni on ymmärtänytkään, tietysti tuo on yksi näkemys asiasta mutta eiköhän tuossa ainakin pääasiallisesti ole faktat kohdallaan. Mielenkiintoista nähdä mistä päästä alkaa päitä tipahdella, Talvivaara, Ely vai ympäristöministeriö.

Eiköhän nämä tapahtumat osallaan tule vaikuttamaan myös Kuusamon suunnalla kaivossuunnitelmiin. Harmi vain että Suomessa perinteisesti mennään perse edellä puuhun oli asia mikä hyvänsä.

Markku Jussila

Lisää kaivosasiaa:

Nyt Puolangalla on laajennettu talkkikaivoksen tulevaa aluetta tosi lähelle Hepoköngästä (Suomen korkein vesiputous). Luvat on hollantilaisella Mondo Mineralsilla. Ei siis hollantilaisetkaan arvostaneet vesiputoustamme vaikka oma maansa on niille liian litteä.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Kaivokset sentään työllistävät paikallisia, toisin kuin vesivoima.

Ei ole Posoaapaa enää, eikä Korvasta, Riestoa tai Muteniaa, eikä nouse kala Kitiseen, mutta saapahan Helen ainakin niitä päästöoikeuksia, että Suomen vihrein kaupunki voi jatkossakin polttaa kivihiiltä.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Olof

Se mitä matkailu työllistää välillisesti on ihan eri luokkaa, kuin se mitä joku kaivos arvioidun 10-vuotisen historian aikana työlllistää. Te saatanan tampiot jotka, ette edes tajua kaivosten maksavan kaivosverota siitä, että paikallinen luonto, vesistöt ja muiden elinkeinojen harjoittamisen mahdollisuudet tuhotaan.

Hävetkää. Menkääpä johonkin Kitkajoki varteen tulille näitä kaivosjuttuja kertomaan. Että saadaan ukot töitä. Pääset Kitkajoen uimakouluun, ja siinä koulussa mennään pinnan alla.

Powder to the people

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote author=Olof link=topic=41932.msg215418#msg215418 date=1362406812]
Se mitä matkailu työllistää välillisesti on ihan eri luokkaa, kuin se mitä joku kaivos arvioidun 10-vuotisen historian aikana työlllistää.Totta. Lapin kaivosteollisuuden liikevaihto oli jo 2010 yli kaksinkertainen alueen matkailuun nähden. Pelkästään Lapin kaivosklusterin rekrytointitarve vuoteen 2022 asti ylittää sen mitä matkailu tällä hetkellä välittömästi työllistää.

[quote author=Olof link=topic=41932.msg215418#msg215418 date=1362406812]
Te saatanan tampiot jotka, ette edes tajua kaivosten maksavan kaivosverota siitä, että paikallinen luonto, vesistöt ja muiden elinkeinojen harjoittamisen mahdollisuudet tuhotaan.


Maa-alueiden pakkolunastus on myös eräs todella tehokas keino elinkeinojen tuhoamisessa. Kyseistä menettelyä on harjoittanut aina silloin tällöin eräs nimeltämainitsematon energia-alan yritys Kemijoki Oy. Kyseinen lafkahan myy vesivoimalla tuottamansa sähkön (ja päästöoikeudet) polkuhintaan osakkailleen, joihin kuuluu muun muassa Helsingin Energia. Samaa omakustannusperiaatettahan harjoittaa myöskin Pohjolan Voima, jonka osakkaana on muun muassa Helsingin kaupunki. Tällä tavalla vältetään yritysveron maksaminen. Nykyään nuo ryöstöfirmat joutuvat sentään maksamaan jo kiinteistöveroa, aiemmin eivät sitäkään.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Olof

Liikevaihto, mutta kuinka paljon ne maksaa veroja? Ja mitäs sitten sen jälkeen, kun kaivos laitetaan kiinni? Matkailu jatkaisi yritystoimintaansa mutta ei voi kun kaivos sotki omien nurkkien lisäksi  yhden maakunnan vedet ja ilman.

Powder to the people

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote author=Olof link=topic=41932.msg215445#msg215445 date=1362422866]
Liikevaihto, mutta kuinka paljon ne maksaa veroja? Ja mitäs sitten sen jälkeen, kun kaivos laitetaan kiinni? Matkailu jatkaisi yritystoimintaansa mutta ei voi kun kaivos sotki omien nurkkien lisäksi  yhden maakunnan vedet ja ilman.Itse olen sitä mieltä, että sotkemisen ja luonnontuhoamisen tulisi olla kaikille yhtä kallista.

Ajatusleikkinä asiaa voi lähestyä esimerkiksi pohtimalla minkä ottaisit mieluimmin: kaivos Hepokönkään viereen, jätevedenpuhdistamo Hepokönkään viereen, vesivoimala Hepokönkääseen, avohakkuu Hepokönkään ympärille, tuulivoimala Hepokönkään viereen, golf-kenttä Hepokönkään viereen.

-Hepoköngäs siksi, kun se tuli tässä aiemmin esille.
-Jätevedenpuhdistamot laskevat myös p*kansa tulvien aikaan jokiin.
-Avohakkuut ovat mitä parasta luonnontuhoamista, ainakin Lapissa menee jokunen hetki ennenkuin kasvaa takaisin.
-Kukaan ei varmaan väitä, että Imatrankoski ei matkailullisesti olisi kärsinyt vesivoimalasta.
-100 metriset propellit häiritsevät maisemaa paljon laajemmin kuin kaivos.
-Golf-kentät jo korkeat rakennukset ovat hieno juttu, Pelkosenniemelläkin sen tietävät: http://www.pelkosenniemi.fi/download/NOITATUNTURINTIE_SELOSTUS.pdf

Kemijärvellä taitaa vieläkin olla se yksi 80 ha jätelampi odottamassa puhdistajaansa valtion sijoituksen jäljiltä. Kukas sen siivoaisi?

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

Markku Jussila

Jos kaivoskehitys kiinnostaa niin kannattaa lukea tuore LongPlay-artikkeli Malmivaara.

LongPlayn mainostekstistä saa käsityksen sisällöstä:

-----------------------------------------

Miten Suomesta tuli koko maailman kaivosteollisuuden lempimaa

Kesäkuussa Long Play tarjoaa pohdiskeltavaa kesämökeille. Uusi juttumme sai alkunsa seitsemän vuotta sitten, kun sen kirjoittaja sai kuulla, että hänen kesämökkijärvensä alle tulisi kaivos. Nyt Suomesta on jo 50 000 neliökilometriä varattuna malminetsintään tai kaivostoimintaan. Se on Tanskan kokoinen alue. Mutta miksi kaivosteollisuus on nyt niin kovin kiinnostunut Suomesta? Se selviää tiedetoimittaja Annikka Mutasen artikkelista Malmivaara!

-----------------------------------------

Henkka

Mikäs noissa tuulivoimaloissa nyt pelottaa? Tietysti olisi kiva, jos maisemassa ei näkyisi mitään ihmisen rakentamaa, mutta kun teitä, voimalinjoja, linkkitorneja yms infraa kuitenkin tarvitaan. Luolissakaan ei porukka suostu asumaan vaan pitää tuupata rumia taloja joka lammen rannalle. Sitten kun haluaa ihailla tyyntä järvenselkää niin siellähän joku SUP ajelehtii.