Alle kaks viikkoa laukasuun

Näin se aika kuluu. Huomasin just, että meillä on jäljellä alle kaks viikkoa laukasuun. Lähtö on siis 22.5. ja tarkoituksena olisi valloittaa ensimmäisinä Suomalaisina Mt. Logan. Ainakin mun käsityksen mukaan me ollaan ensimmäisiä - jos tää käsitys on väärä, niin saa korjata. :-)

Stortoppen häämöttää

Logan tarjoaa useita mielenkiintoisia reittejä; esimerkiksi itäharjanne on kuuluisa näköaloistaan. Vuorelle on myös paljon kokonaan kiipeämättömiä reitteja ja sellaisia, jotka on kiivetty joskus vuosikymmeniä sitten, mutta jäneet sen jälkeen toistamatta. Meillä määrääväksi tekijäksi tuli sukset ja sitä myöten King's Trench -reitti. 

Mulla on tarkoitus kirjoitella tähän blogiin muutamia mietteitä matkan varrelta. Luonnollisesti mukaan tulee kuvia ja jotain juttua noista keikalle spesiaalimmista varusteista. Ne, jotka haluavat lukea aiheesta myös englanniksi, voivat tutustua myös mun omaan blogiin osoitteessa: www.climbingextreme.com ... ja varuste friikit voivat utsia tuota mun varuste arsenaalia, josta toki löytyy muutakin kuin Logan kamaa myös Tribevinestä suoraan.

Mutta mikä ihmeen Logan? Ja miksi juuri se?

Mt. Logan on Kanadan korkein vuori ja Pohjois-Amerikan toiseksi korkein vuori. Liki 6000m korkea jättiläinen, ympärysmitaltaan maailman suurin ei vulkaaninen vuori. Wikipedia tietää kertoa, että Logania on yksi Unescon maailmanperintökohteista ja sitä ympäröivät suurimmat jäätiköt, joita napa-alueiden ulkopuolelta löytyy (Gröönlanti taidetaan laskea napa-alueiksi). Sen sanotaan myös olevan pohjoisen pallonpuoliskon kylmin paikka. Pakkasta on mitattu -75.5 astetta - eli lunta pitäs vielä olla jonniin verran jäljellä. Logan sijaitsee Kanadan ja Alaskan rajalla, siis vähän samoilla kulmilla kuin Denali. Tän "toiseksikorkein" -statuksen, sekä hieman haasteellisten etäisyyksien ja täydellisesti puuttuvan infrastruktuurin vuoksi vuorella kuitenkin käy melko vähän retkikuntia. Basecamp, tarvittavat polttoaineet, ruoka ja ylipäätään kaikki mahdollinen kulkevat siis retkikunnan perässä ahkiossa.

Tää projekti sai alkunsa Mammutin juhlavuoden kunniaksi järjestämästä 150-peaks kilpailusta. Mä olin jo jonkin aikaa katsellut erilaisia mielenkiintoisia ja vähän syrjäisempiä paikkoja pidemmälle ski-touring reissulle. Menin ehdottamaan Loganin reissua niiden kilpailuun ja sain tuekseni huikeat 9-kannattajaa. Se riitti sijoitukseen Suomen kiintiössä 300:n kovimman peaks projektin joukkoon. Ihan ihme mäihä... ja vähän tosiaan avitti se, että Suomessa toi ei ihan hirveesti näkynyt. Joo-o, mä myönnän, että vähän epäreilua kun jollain Sveitsiläisillä "huipuilla" oli satoja kannattajia. Mutta ei voi mitään, joskus kannattaa olla Suomalainen. No tohon kärkiporukkaan pääsy alkoi sitten realisoimaan hanketta, sain rekryttyä mukaan hyvän tiimin ja sitä myöten keikka tuli lopullisesti valituksi yhdeksi Mammutin juhlaprojektin huipuista. Tämä tapahtu joskus tuossa syksyllä. Tässä on sitten rapeat puolivuotta treenattu, hankittu untuvia ja overbootseja, sekä kaikkea muuta mitä tollanen reissu vaatii, varailtu lentoja jäätikölle, sekä selvitelty kiipeilylupia ja amerikkalaisten waivereita. Ja siinä se sitten vajaan kahden viikon päässä köllöttää. Vieläkin vähän hankala uskoa todeksi...

Retkikunnan sponsorit:

Niin, ne sponsorit. Saatiin pientä jeesiä Mammutin lisäksi mun omalta fimalta tribevine.com:sta, Untracediltä, Flagmoresta ja Adventure Partnersilta. Niinku taulukosta näkyy, niin "sponsoritilillä" on vielä vähän tilaa. :-)

Mammut Logo 100x100 on Black Tribevine Logo 100x100 on Green Untraced Logo 100x100 on Black Adventure Partners 100x100 on Black Flagmore logo 100x100 on blue

Lisätietoja:

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40658.0

Juho Risku