Ruokaa vuorelle, no ei sit

Siinä se ois vaan ku ei saa

Meillä on ollut ajatuksena syödä Loganilla pääasiassa kylmäkuivattuja "lisää vain vesi"-aterioita. Eri vaihtoehtojen pähkimisen jälkeen päädyttiin siihen, että Kanadassa saatavilla olevista parhaita ois Mountain Housen Pro Pak tyhjiöpakatut pussit useammastakin syystä; Mountain House kuulemma maistuu paremmalta kuin se toinen saatavilla olevista eli Backpackers Pantry ja valmistuu nopeammin, lisäksi noi tyhjiö pussit ei laajene korkealla ja ne menee pienempään tilaan kuin tavalliset "typpitäytteiset".

Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että tuollaisella 22-päivän reissulla tarvitaan aika monta pussia. Kolmeen pekkaan laskeskeltiin, että niitä tulee reilusti päälle sata kappaletta ja osoittautui, että Whitehorsesta ei välttämättä saa niin montaa. Eikä varsinkaan noita tyhjiöpakattuja. Niitä ilmeisesti ei ole siellä lainkaan. Ei siinä mitään, käännytään suoraan Mountain Housen puoleen, ne neuvoo Kanadan tukkurille, joka neuvoo jälleenmyyjälle, joka on Whitehorsessa ja jolla ei ole niitä pusseja. Uudestaan Kanadan tukkurin puoleen, joka kertoo, että niitä Pro pusseja on heillä ylipäätään vain neljää eri laatua - ei yhdeksää. Jostain syystä Norjassa kaikki ihan vähän mutkaisempaa; alkaa tuntua siltä, että Kanada on pohjois-amerikan Norja.

Yhteys pääkallon paikalle USA:han paljastaa, että vapaakauppa alue ei ole aivan niin vapaa kuin kuviteltiin, Amerikkalaiset pussit kun eivät täytä Kanadalaisia standardeja, eikä niitä siten voi toimittaa rajan yli. No luultavasti syödään sitten niitä tavallisia typpitäytteisiä. Ei se nyt suuri tappio ole. Jos niitä saadaan tarpeeksi monta. Jos ei sadaa, niin ainahan me voidaan kaataa vaikka hirvi ahkiossa vedettäväksi proteiinivarastoksi. No opetuksena kuitenkin se, että melko triviaalikin asia, kuten ruuan ostaminen, voi tulla haasteeksi tällasella retkikuntareissulla. Jopa sellaisissa teollisuusmaissa kuin Kanada.

Tässä kohtaa voidaan kuriositeettina mainita, että jossain vaiheessa pohdittiin kuivaruuan rahtaamista Suomesta - mä kun olen tykästynyt Norjalaisen Drytechin Real Turmat tuotteisiin. No joo-o vähän kuolleena syntynyt ajatushan se oli... eikä pelkästään noiden rajamuodollisuuksien takia (ovat tuskin Suomesta tuotaessa sen sallivammat) ...siis likelle parikymmentä kiloa kuivaruokaa lentomatkatavaroissa, ku muutenkin ollaan vähän ihmeissään ylipainomaksujen kanssa. Eh.

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40678.0

Juho Risku