Arjen ulkoilut lumettomana talvena

Voisiko sitä lunta jo pikku hiljaa alkaa tulla tänne eteläänkin? En ole varmasti ainoa joka tätä toivoo. Tähän aikaan vuodesta olisi kiva päästä ainakin hiihtää, laskettelee, retkiluistelee ja ihan vain ihastelee talven sinistä hetkeä. Pakkaslumen narskunta jalkojen alla aurinkoisena talvipäivänä on ihan parasta. Mutta nyt ulkona on vaan synkkää, märkää, tuulista ja sateista. Mutta ei kannata luovuttaa ulkoilujen suhteen. Tässä muutamat arkiset esimerkit mitä ulkosalla voi touhuta lumettomina talvipäivinä.

City-surffarit tapaninpäivän tuulessa 26.12.2011. Kuva: Tomi Tähti

 

Kite- tai purjesurffi

Vesi on kieltämättä hieman viileää tähän aikaan vuodesta mutta mitäs se karaistuneita surffareita haittaa kun on tarpeeksi tuulta ja paksu märkäpuku. Tällä tavoin ainakin muutamat tuttuni näköjään ajattelevat kun olen kuullut heidän talvisista surffisessioista.

Kylmin ajankohta kun olen itse testannut purjelautailua on vappu. Mulla oli 5/3mm märkäpuku, alla ohut lycrapaita sekä päässä neopreenihuppu. Olin hankkinut lainelautailuun tarkoitetut neopreenihanskat ja ne eivät sopineet purjelautailuun ollenkaan. Surffasin sitten ilman hanskoja. Minulle ei tullut edes kylmä vaikka pääsin pulikoimaan useampaan otteeseen. Parhaat hanskat purjelautailussa ovat ilmeisesti Dakinen rukkaset jotka ovat kämmenen puolelta sen verran ohuet että tuntuma puomiin on hyvä. Lainelautailuhanskat olivat avian liian jäykät ja jo parin minuutin puomista pitelyn jälkeen sormet kramppasivat.

Ensikertalaisille nämä talvikelit ehkä vähän haasteellisia kun tulee ehkä uitua enemmän kuin surffattua. Mutta vähän treeniä kesällä ja sitten ensi talvena talvisurffailemaan vaan jos (toivottavasti ei) lumiolosuhteet ovat yhtä huonot kuin nyt täällä etelässä. Purjesurffaus alkaa selvästi nousemaan pikku hiljaa takaisin suosioon. Surffiseuraan johon itse kuulun niin on ainakin kovasti tunkua.

 

Pyöräily

Pyöräily on kyllä ihan yksi parhaista hyötyliikuntamuodoista. Ihan sama mikä vuodenaika niin pyörällä pääsee ulkoilee sekä töihin kunhan vähän panostaa vaatetukseen sekä pyörän lisävarusteluun. Valot päälle ja nastarenkaat alle. Eiköhän niistä nastoista ole apua maastossakin vaikka polut olisivat vielä enemmän mutaisia kuin lumisia?

Kävin juuri äsken ensimmäistä kertaa pyöräilemässä sitten onnettomuuteni jälkeen. Fiilis on ihan mahtava nyt! Pyöräilin Espoon keskuspuiston ulkoiluteillä ja noin 40 minuutin aikana ei tullut ketään muuta pyöräilijää vastaan vaikka keli oli ihan hyvä ja tiet loistavassa kunnossa. Ilmeisesti hiihtäjät odottavat latuja ja suurin osa pyöräilijöistä on jo lopettanut kauden.

Voisin itse asiassa kaivata vinkkejä hyvistä pyörän valoista. Ilmeisesti sellaista kohtuuhintaista hyvää ratkaisua ei ole olemassa? 200 euroa pyörän lampusta tuntuu hurjalta mutta jos ei ole vaihtoehtoa niin mikäs siinä. Tänä talvena minulla ei taida tosin olla paljoa asiaa pimeille metsäpoluille. Tulen pyöräilemään enimmäkseen työmatkaa joka on valaistu koko matkalta mutta jossain vaiheessa on kyllä tarkoitus hankkia kunnon valo. Tärkeintä minulle pyöräilijänä on nyt siis, että muut näkevät minut.

 

Fillaroimassa ensimmäistä kertaa säären murtuman jälkeen 30.12.2011. Jee!

 

Maastojuoksu

Harmi ettei ilta- tai viikonloppurasteja järkätä tähän aikaan vuodesta. Itse säästän aina kaikki suunnistuskartat joita saan rasteilta jotta niitä voi käydä sitten juoksemassa joskus toistekin. Toisinaan otan kartan mukaan jopa lähimetsäänkin jos vaikka oppisi pikku hiljaa lukemaan karttaa ihan juostessakin. Maastossa juokseminen on minusta paljon mielekkäämpää puuhaa kuin kadun reunan tuijotus. Polut ovat tälläisillä lumettomilla kosteilla keleillä ihan hyvin juostavissa jos ei pelkää pientä mutakuorrutusta. Juoksukenkien päälle laitettavat pienet säärystimet ovat ihan hyvä pikku lisä jotta välttää mudan kengissä.

Maastojuoksukenkiä ja nastalenkkareita on moneen lähtöön ja kannattaa panostaa niiden valintaan. Itse en omista oikeita suunnistuskenkiä ja juoksin kokeilumielessä Venlojen Viestin kesäkuussa IceBugin nastalenkkareilla joilla juoksen yleensä talvisin. Toimiihan nekin jos ei halua panostaa useampiin juoksukenkiin. Itseltäni ainoastaan löytyy kolmet juoksukengät ja neljännet hankin heti kun saan taas alkaa juosta muutaman kuukauden päästä.

Olen käynyt nyt muutaman kerran kuntosalilla kuntouttamassa jalkaa ja tällä samaisella salilla on sisäjuoksurata… Ymmärrän, että joillekin esimerkiksi 100m juoksijoille treenaaminen onnistuu siellä paremmin mutta siellä näyttää kiertävän tavallisiakin kuntoilijoita. Minua vaan vähän ihmetyttää miten suosittua on juosta sisällä tylsää samaa rataa ympäri ja ympäri. Ulkona riittää valaistuja ulkoiluteitä jotka eivät ole vielä edes liukkaita. Kukin tavallaan mutta pienellä panostuksella varusteisiin niin ulkona juoksentelu onnistuu kaikkina vuoden aikoina ja keleillä.

Talvinen luontopolku Espoon keskuspuistossa 30.12.2011.

 

Uinti

Miksiköhän tuntuu helpommalta mennä talviseen avantoon kuin veteen jossa ei ole vielä jäätä ympärillä? En voi sanoa harrastavani avantouintia kun käyn yleensä kerran tai kaksi avannossa talven aikana. Mutta se on kyllä pakko sanoa, että ihan mahtava olo siitä tulee. Ei pelkästään se, että mitä se tekee fyysisesti vaan se, että saa itsensä menemään sinne. Ilman kiljahduksenomaisia äänitehosteita se ei minulta kyllä onnistu.

Omat vesiurheilut keskittyy nyt jalan kuntoutuksen aikana vesijuoksuun. Espoossa Tapiolan uimahallin pihalla on ulkoallas, jossa vesi on seitsemänasteista. Minusta se tuntuu, että olisi lähempänä nollaa ja tähän mennessä olen pystynyt juuri ja juuri kastautumaan siellä. Eräs setä hiljattain kertoi, että siellä käy joku kaveri treenaamassa enempikin ja viimeksi hän ui ulkoaltaassa 400 metriä. Hatunnosto tälle kaverille!

En ole nähnyt uimareita nyt joulun aikaan rannoilla mutta kertokaa toki kokemuksia jos joku harrastaa jotain märkkärissä uintia tähän aikaan vuodesta. Jotenkin en yhtään ihmettelisi, että joku tämmöistäkin tekisi.

Ainoat uimarit Lauttasaaren rannalla joulun aikaan.

Bongasin eräästä lehdestä maininnan maastorullaluistelusta - kuvassa neitoset olivat skikeillä keskellä niittyä. Onko jollain täällä kokemuksia tuosta? Kertokaa foorumilla lisää muistakin lumettoman talven arkisista touhuista! Muistakaa myös näkyä autoilijoille heijastimien ja valojen turvin sekä yrittäkää saada kaikki irti näistäkin ulkoilukeleistä!

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38748.0
Käyttäjän AnneD kuva

AnneD