Hakkujen heiluttelua ja maisemia Korouomalla

Vietin viime viikonlopun tienoilla neljä päivää upeissa talvimaisemissa jääkiipeilystä ja retkeilystä nauttien. Korouoma sijaitsee noin 140km Rovaniemeltä Posion suuntaan. Korouoman parkkipaikalta on noin puolen tunnin kävely hyvää polkua pitkin alas laaksoon. Ihan kivaa urheilua - varsinkin kun kantaa kaikki ruuat, retkeily- ja jääkiipeilyvarusteet. Tällä reissulla ensimmäisen yön vietimme majatalossa Autissa ja kaksi viimeistä kodassa lähellä jääputouksia.

Kun saavuimme ensi kertaa alueen suurimman jääputouksen Ruskeavirran juurelle niin haukoin hetken henkeä. Putous sijaitsee aika korkealla rinteellä joka saa sen tuntumaan entistä massiivisemmalta. Kokemattomuuteni jääkiipeilijänä vaikutti asiaan toki myöskin. Hieman epävarmoin askelin lähdin ystävieni kanssa polkua pitkin ylös putoukselle miettien että mihin sinne muka saa yläköyden. Paikalla olleiden muiden ystävällisten jääkiipeilijöiden avustuksella pääsimme kuitenkin pian kiipeilemään. Ensimmäinen oma nousuni oli Ruskeavirran vasemmassa laidassa ja linja oli kyllä aikamoisen tiukka minulle sen pituudesta johtuen. Ruskeavirta oli kyllä aika hieno aloitus meidän jääkiipeilyreissulle.

Ruskeavirta.

Muut alueen putoukset sijaitsevat niin sanotusti samalla rinteellä mutta pidemmällä laaksossa. Seuraavana päivänä kiipeilimme putouksella jota kutsutaan Mammutiksi. Tämän putouksen jää oli aivan uskomattoman kaunista sillä se oli ihan sinistä. Yöt olivat olleet pakkasen puolella ja päivät siinä nollan tuntumassa niin kiipeilyolosuhteet olivat kyllä todella ideaaliset. Kiipeilyn ohella tykkäsin kovasti niistä lähestymisistä putouksille. Taivallettavaa oli putouksesta riippuen kodalta 20 minuutista 45 minuuttiin per suunta. Polut olivat hyviä mutta kuitenkin tarpeeksi pieniä että tuli sopiva haikkailufiilis. Välillä lunta oli polun vieressä miltei metrin verran.

Ulkoilmakiipeilyreissulla on kyllä niin oma fiiliksensä - varsinkin kun jos yöpyy vielä teltassa, laavussa tai kodassa kuten nyt. Juomaveden saimme läheisestä pienestä joesta johon oli tehty ämpärinkokoinen avanto. Kodassa oli pienet ikkunat mutta luonnonvalosta huolimatta sisällä oli sen verran hämärää, että sai touhuta otsalamppujen valossa. Kodassa on kamina joka herkästi lämmitti kodasta enempi saunaa muistuttavan tilan kuin yösijan. Mutta aamua kohden lämpö karkasi nopeasti ja lämmin makuupussi oli kyllä tärkeä mukavuustekijä.

Tälläinen pitkä viikonloppu on ihan mahtavaa vaihtelua arkeen. Neljässä päivässä ehdimme kiipeillä ihan riittämiin.  Alueelle oli kerääntynyt jääkiipeilijöitä eripuolilta Suomea aikamoinen määrä ja erityisesti pääkaupunkiseutu oli hyvin edustettuna. Näyttää myöskin siltä, että laji alkaa olemaan aikamoisen suosittua naistenkin keskuudessa. Tänä vuonna ehtii vielä kiivetä jäätä esimerkiksi Pyhällä mutta itse pakkaan nyt jäähakut varastoon odottamaan ensi vuoden jäitä.

Kotoisa kotamme.

Sininen Mammutti.

Lähdössä kiipeämään Mammuttia.

Talvisen luonnon kauneutta laaksossa.

Kumpareita Ruskeavirran edustalla.

Lisää laaksoa.

Minä elämäni ekalla jäämultipitchillä kakkostamassa Ruskeavirralla. Kuva: Jose K.

Hakkuhelena-Ulla aloittelemassa vertikaaliavantouintiaan.

Kiitos kaikille reissulla mukana olleille hauskoista hetkistä, kiipeilyvinkeistä- ja seurasta! Ensi talvena uusiksi!

-Anne

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40053.0
Käyttäjän AnneD kuva

AnneD