Mikä ihmeen mykoplasma?

Pari vuotta sitten kun katkoin sääreni niin opin paljon itsestäni enkä enää pidä asioita kuten terveys tai hyvä kunto itsestäänselvyyksinä. Opin kärsivällisyyttä sekä todella arvostamaan kykyä liikkua, urheilla, olla ulkona luonnossa ja tehdä juttuja yhdessä ystävien ja muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Tänä syksynä olin kovasti meno päällä ja kalenteriani täyttivät monenlaiset kilpailut ja treenit mistä kirjoittelinkin tässä kirjoituksessani.

Osa onkin ehkä lukenutkin aikaisemmista kirjoituksistani, että minulla ei ole mitään pitkän linjan kestävyysurheilutaustaa, vaan olen aloittanut muun muassa juoksuharrastuksen vasta viime vuosien aikana. Tämä tarkoittaa myös sitä, että en tiedä miltä tuntuu kun on hyvässä juoksukunnossa tai, että olisin saanut joskus yllättyä positiivisesti miten hyvin joku juoksusuoritus sujui. Olen toki kehittynyt koko ajan ja se onkin tätäkin harrastusta motivoinut.

Viime vuonna juoksin ensimmmäisen maratonini ja tänä vuonna sitten toisen ja kolmannen. Odotin selvää kehitystä, sillä on niitä treenitunteja kuitenkin jonkun verran kertynyt. Mutta tulokset eivät osoittaneetkaan kovin mittavaa kehitystä. Välillä treenilenkit ovat tuntuneet todella raskailta. Olen syyttänyt niistä vain huonoa juoksokuntoani yhdistettyänä huonoon päivään. Joskus nukkuu huonosti tai ei vain ole energiaa. Keksin aina jotain selityksiä itselleni miksi ei kulkenut hyvin ja kun sitä huippujuoksukuntoa ei ole ikinä ollutkaan niin ei tullut mieleenkään, että asiassa voisi olla muutakin.

 

Neljä pitkää kisaa viiteen viikkoon

Kesällä kävin Ranskan Alpeilla juoksemassa yhden kisan ja seuraava isompi koitos oli Nuuksiossa järjestetty polkujuoksumaratoni. Jutuista selviää, että ne sujuivat ihan hyvin mutta vähän jäi hampaankoloonkin. Nuuksiota edeltävä pidempi harjoituslenkki oli todella raskas mutta sitkeästi jatkoin harjoitusta. En kuunnellut kroppaani. Tunsin, että nyt en jaksa normaalisti mutta jatkoin silti. Syytin huonoa palautumista ja lenkkiä edeltävää kahden viikon aktiivilomaa pohjoisessa. Maratonia edeltävällä viikolla lepäsin sitten urakalla ja jätin työmatkapyöräilytkin väliin. Maratoni sujui sitten ihan tyydyttyvästi, mutta vähän jäi tulos kyllä mietityttämään - miksi en saanut nipistettyä ajasta vähän enemmän pois?

Seuraava kisakoitos oli pyöräillen jo kaksi viikkoa Nuuksion maratonin jälkeen. Kyseessä oli 89km pyöräilymaraton Virossa päällystämättömillä teillä, helpoilla poluilla ja pelloilla. Tiesin, että palautumisaika on lyhyt, mutta järkeilin, että kyse on eri lajista kuitenkin ja menen sellaista vauhtia, kun vielä hyvältä tuntuu. Kisa meni mielestäni hyvin. Olin vain onnessani, että selvisin haavereitta maaliin noin neljässä tunnissa 3200 muun pyöräilijän joukossa. Seuraavat pari yötä nukuin todella huonosti. Enkä vieläkään ajatellut, että joku muukin kuin huono palautuminen voi olla syynä tähän.

Tartu Rattamaraton 15.9.

Pölyisenä maalissa. Väsynyt mutta onnellinen. Ja ei todellakaan mitenkään kipeä olo.

Pian pyöräilykisan jälkeen sain flunssan, josta paranin melko pian ja uskalsin lähteä kaksi viikkoa myöhemmin multisport-kisaan, jossa vaihdetaan lajia lennossa. Noin kuuden tunnin koitos sisälsi melontaa, juoksua ja fillarointia. Muuten kisa sujui ihan mallikkaasti, mutta juosta en jaksanut. Sanoin toistuvasti kisaparilleni, että kävellään hetki samalla kuin selitin, että nyt on sitten liian vähän aikaa flunssasta sekä edellisistä kisoista. Keuhkot eivät oireilleet mitenkään. Olimme molemmat menossa viikon päästä Vaarojen maratonille, joten otimme suhteellisen maltillisesti myös senkin takia.

Näinä aikoina nukuin toistuvasti vähän huonosti. Heräilin ja olin jotenkin levoton. Mutta tästäkin minulla oli kokemusta, niin en nähnyt siinäkään mitään hälyyttävää. Olin vaan usein melkoisen väsynyt.

Syksyn viimeinen koitos oli Vaarojen maraton, joka juostiin 5.10 Kolilla. Matkaa oli 43km ja nousumetrejä kertyi 1160 metriä. Reitin varrella oli ihan uskomattoman upeita maisemia. Minulla oli aikaa ihailla niitä kun tuntui, että seinä tuli vastaan jo ennen puoliväliä. Oli ensimmäinen kerta kun juostessa mietin, että olisipa kiva kellahtaa tuohon mättäälle hetkeksi nukkumaan. Ajatus kunnon tauosta ei kuitenkaan menny läpi kilpailuviettiselle luonteelleni vaan jatkoin. Välillä juoksin ja välillä kävelin. Puolen välin jälkeen kävelin enemmän kuin juoksin. Samalla kipeytyi myös toinen lonkka. Loppumatka oli aikamoista tuskaa, mutta en ajatellut luovuttavani. Näissä maisemissa kelpasi retkeillä kävellenkin. Kilometrit täyttyivät todella hitaasti ja katselin kelloani: en tulisi ehtimään maaliin alle seitsemän tunnin.

Tällöin tajusin vihdoin, että nyt ei kyllä ole kaikki ihan kunnossa ja parempi mennä lääkärin juttusille. Varasin ajan suoraan urheilulääketieteen erikoislääkärille.

Syy ja seuraus

Diagnoosi: mykoplasma.

Nyt ei ole tapahtunut mitään peruuttamatonta enkä ole sairastunut mihinkään vakavaan tautiin, eli sinänsä kaikki hyvin. Eli tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole voivotella tai valittaa kurjaa kohtaloani. Minulla on bakteeri-infektio nimeltä mykoplasma, joka lähtee lääkityksellä ja oikealla hoidolla pois. Tämä pöpö on varmasti monelle urheilijalle tuttu myös mutta monelle vieras.

Kun kävimme läpi lääkärin kanssa flunssahistoriaani niin totesimme, että tauti on ollut minulla todennäköisesti maaliskuusta asti. Silloin minulla oli useita viikkoja kestävä yskä. Minulta testattiin nielutulehdus mutta sitä ei löytynyt. Yskä lähti ja sitten aloin taas urheilemaan. En pitänyt mitään pidempää urheilutaukoa puoleen vuoteen. Minulla oli kyllä viikkoja, kun keskityin palautteluun, mutta tämän pöpö lähteminen olisi vaatinut jo varmasti useiden viikkojen tai jopa kuukausien totaalisen urheilutauon. Elimistöni ei kyennyt noin viikon parin tauon aikana palautumaan taudista sekä urheilusuorituksesta. Edellä mainittuihin asioihin ei ole tietääkseni lääketieteellistä todistetta mutta siltä se vaikuttaa.

Popsin parin viikon Doximycin antibioottikuurin. Ensimmäinen minulta mitattu mykoplasman vasta-ainearvo IgG arvo oli 241 ja tuoreen infektion arvo IgM on ollut koko ajan negatiivinen. IgG viitearvo on 45. Välittömästi kuurin jälkeinen arvo ei ollut laskenut ollenkaan. Lääkärin mukaan arvot laahaavat perässä jonkun verran. Seuraava testi otetaan ehkä vasta tammikuun lopussa.

Vaikuttaa siltä, että lääkärit eivät testaa mykoplasmaa automaattisesti, koska se on joillekin heistä suhteellisen vieras tauti, sen oireet vaihtelevat ja sen tutkiminen on melko kallista. Pelkät verikokeet eivät sitä myöskään paljasta vaan siihen liittyy aina jotain muita oireita. Täältä linkin takaa löytyy jonkinlainen yhteenveto mykoplasmasta. Kohdallani pahimmat oireet ovat olleet se 8 kuukauden takainen yskä, alipalautuminen sekä väsymys.

Mitä nyt?

Olin 2,5kk täysin juoksematta. Lääkärin ohjeistus oli, että en saa nostattaa sykkeitä yli 120. Tällöin annan elimistölle mahdollisuuden parantua, kun sen ei tarvitse palautua urheilusta samalla. Tänä aikana kävelin metsässä, pyöräilin hissukseen, kävin pilateksessa, salilla ja muutaman kerran kiipeilemässäkin - aina sykemittaria seuraten.

Olen ollut pirteämpi mutta edelleen väsyttää aika ajoin. Eilen kävin juoksemassa ensimmäisen erittäin rauhallisen testilenkin. Energiat oli hyvät, jalat toimivat mutta sykkeet olivat melkoisen korkeat. Vaikea sanoa, mistä tuo johtuu sillä syitä voi olla useita. Tai sitten se on edelleen tuo bakteeri. Minua suoraan sanottuna jännittää, että en osaa edelleenkään lukea kroppaani. Tässä asiassa en halua ottaa riskiä ja aion mennä jälleen lääkärin juttusille.

Mykoplasma on suoraan sanottuna aika ovela pirulainen. Vakuutun siitä mitä enemmän asiasta luen. Se on hengitystieinfektio, mutta eipä se tuo kaikille mitään pahempia hengitystieoireita. Olotila voi olla vaihteleva, toisinaan parempi ja sitten taas huonontua. Taudin voi saada periaatteessa kuka vaan, sillä se leviää pisaratartuntana. On vain omasta vastustuskyvystä kiinni tarttuuko se. Moni sairastaa sen normaalina flunssana. Mutta sitten jos on kestävyysurheilija niin on on riskiryhmässä, että tauti jääkin piileväksi alipalautumisen myötä.

Viime vuosina olen löytänyt elämääni kestävyysurheilulajeja, joista nautin ja jotka ovat tuoneet sisältöä elämääni. Nyt olen ollut vähän hukassa kun en ole päässyt tekemään kunnon hikitreeniä. Tuntuu siltä, ett väsähdän sitä enemmän mitä vähemmän urheilen. Lihaksia on jo kadonnut. Tämä takapakki tuntuu melkoisen turhauttavalta mutta kuten sanoin, onneksi mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.

Jos joku jaksoi lukea tänne asti niin tahdon sanoa teille vielä yhden jutun: Kuunnelkaa kroppaanne. Tiukan treenin kuuluukin tuntua raskaalta, mutta jos et palaudu normaalisti, on hengitystieoireita, toistuvia flunssia tai/ja nukut huonosti niin kannattaa ottaa se vakavasti. 

Käyttäjän AnneD kuva

AnneD

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Olisi kiva kuulla relaalaisten kokemuksia ja vinkkejä aiheesta :)

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Tada
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Minulla on ollut sama riesa. Sain tartunnan jo reilut kaksi vuotta sitten työpaikalta, mikä keskeytti puolimaratontreenit ja toi tilalle parin kuukauden miedon yskän, hurjan väsymyksen ja kohonneen leposykkeen. Lopulta edes portaiden nousu ei onnistunut ja sain työpaikkalääkäriltä oireiden ja meneillään olleen epidemian perusteella diagnoosin mykoplasmasta ja keuhkoklamydiasta, vaikkeivat vasta-ainearvot mitenkään korkealla olleetkaan. Saamani antibioottikuuri taisi olla liian lyhyt, sillä epämääräinen sairastelu ja väsymys jatkuivat vielä vuoden verran ennen kuin löysin Kuopiosta (epätoivosta kertoo, että jaksoin matkustaa Espoosta Kuopioon asti lääkäriin... :P) urheilulääkärin, joka vihdoin uskoi mykoplasmavaihtoehtoon. Hän antoi kuukauden tujun doksisykliinikuurin ja astmalääkettä, koska keuhkot olivat kuulemma ehtineet jo vaurioitua pitkittyneen taudin aikana. Kuurin jälkeen mykoplasma on pysynyt poissa, mutta tilalle ovat tulleet toistuvat flunssat ja epämääräinen lämpöily, mikä nykyisen lääkärin mukaan johtuu siitä, että kehon puolustusjärjestelmä on a) rasittunut b) reagoi turhiin juttuihin. Uskon, että syynä tälle on nimenomaan tuo liian pitkään hoidotta jäänyt mykoplasma. :/

Oma vinkkini on siis sama kuin sinun: pitää kuunnella kehoaan ja reagoida ajoissa, jos jokin on pielessä. Minulla on mennyt pari vuotta hukkaan sairastellessa siksi, että vuoden ajan ravasin lääkäriltä toiselle ja uskoin kaikkien sanoessa, että kyse on jostakin pian itsekseen paranevasta, kuten pitkittyneestä flunssasta tai stressioireilusta.

Toisena vinkkinäni on ulkoilla, vaikka olisikin sairaana. Tähtitaivasta makuupussista katsellessa mieli paranee siinä määrin, että paraneminenkin nopeutuu varmasti. :)

frostig
Käyttäjän frostig kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Kiva lukea optimismista pitempiä sairauksia kohdatessa ja myös hyvästä muistutuksesta kuunnella kroppaansa. Itsellä hieman vaatimattomampi vaiva, jalka poikki, mutta silti koko laskukausi käytännössä pilalla. Kyllä alkaa arvostamaan hyvinkin pieniä asioita, ulkoilua, liikkumista, itsenäisyyttä tai ihan vaan kykyä kantaa vesilasia.

Pysytään reippaina vastustuksista huolimatta! Lähdenpä siis ulos lumisateeseen ensimmäiselle lenkille kipsin kanssa.

huitelua.wordpress.com

Alibaba
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tässä muutama raaka tosiseikka: Meillä kaikilla on kropassa koko joukko viruksia ja bakteereja, jotka eivät pääse valloilleen kun vastustuskyky, eli hormoonitasapaino ja rasituspalutumistasapaino ynnä muut seikat ovat kunnossa. Sitä voi kasvattaa kestävyysurheilijamaista rasitustaan turvallisesti viitisen prosenttia vuositasolla, sinne seitsemään sataan tehokkaaseen tuntiin jos päivittäiset toimet sitä tukevat. Mykoplasmaakin on piilevänä monella. Se ja moni muu tauti pääsee valloilleen kun rasitus ylittää liiaksi totutun. Tiedäthän, kun rajoilla mennään, pitää palkintopallilla kättelytkin jättää väliin. Liian suuria harppauksia treenauksessa ei voi ottaa. Nuorena aloitettu kestävyysurheilu on eri asia kuin aikuisiällä. Se pitää ottaa huomioon. Ei mopolla mahottomia.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tada: Ikävä kuulla, että sulla on jäänyt jotain tosta pöpöstä päälle edelleen.. toivottavasti helpottaa ajan kanssa. Ja oikeassa olet.. kyllä ulkona olo piristää paljon ja ainakin mä uskon, että kyllä asenteellakin on jotain merkitystä paranemisessa! Tsempit sinne!

Frostig: Tsemppiä kintun kanssa! Ei tuokaan helppoa ole.. kävin pari vuotta sitten läpi samaisen (sääriluu meni poikki). Siihen mun vinkki on huolellinen kuntoutus ja kannattaa etsiä hyvä fyssari. Jos kiinnostaa lukea niin kirjoitin silloin aikoinaan tänne Relaaseen jutun "Miltä tuntuu kun jalka menee poikki".

Alibaba: oikeassa olet ja olen kyllä yrittänyt ottaa tuon huomioon. Se on vaan vaikea kun ei tiedä missä raja menee. Olen sentään onnistunut liikkumaan niin, että mitään pahempia rasitusvammoja en ole saanut esim jalkoihin. Mutta tämä tauti oli ihan vieras ja siihen en ole osannut varautua. Mutta uskoisin, että opin jotain ja tulevalla kaudella keskityn huolelliseen treeniin sopivissa määrin ja hieman vähemmän kisoja kalenteriin. Nyt ensimmäisenä pitää saada tämä tauti kukistettua ja sitten maltilla treenaamaan.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Johanna K.
Käyttäjän Johanna K. kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Ajatuksia herättävä ja hyvä kirjoitus.

Parin vuoden sisällä muutama kaveri on sairastanut mykoplasman. Pitkään jatkunut selittämätön yskä oli heillä selvin oire, jolle lopulta löytyi selitys.

Ymmärrän hyvin tuon omien rajojen löytämisen vaikeuden. Itsekin aloin liikkua aktiivisemmin ja säännöllisesti vasta aikuisiällä. Mykoplasman ja monen muun taudin oireet voivat niin yleisluonteisia, että niitä on helppo selittää itselleen luonnollisilla syillä. Yleensä itsekin selittelen itselleni huonoa palautumista sillä, että on nukkunut liian vähän, ja sitä puolestaan sillä, että töissä on stressiä.

Oman kropan kuunteleminen on vaikea laji. Joskus liikunta on oikea valinta väsymyksen ylittämiseen, joskus taas väsymys on ihan todellista, ja keho vaatisikin lepoa. Toisinaan orastavan flunssan oireet ovat lähteneet liikunnan tuomalla adrenaliinipiikillä (ja c-vitamiiniövereillä tietty), toisina kertoina olisi ollut fiksumpaa painua heti petiin.

Itse huomasin tämän nyt pyöräreissullani Thaimaassa. Yritin selitellä ensin, että nuhaoireeni olivat allergiaa, mutta lopulta myönsin, että oloni oli myös aavistuksen kuumeinen ja pitkin hampain alistuin pitämään lepopäivän. Silloin onnistuin kehoni kuuntelemisessa, mutta on kertoja, jolloin olen puskenut tanssitreeneihin, vaikka jo Kisahallille kävely nostaa sykettä ihan epänormaalisti.

Toivottavasti mykoplasma on lähtenyt lopullisesti ja pääset treenaamaan taas normaaliin tapaan. Kehoa kuunnellen! :)

Alibaba
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Vielä vähäsen... ...jotta kroppa vastaa rakentavasti rasitukseen on tietenkin lepo ja ravinto oltava kunnossa. Kuitenkin voimakkaasti rasittava rasitus saa aikaan aina hormonitasapainon heilahduksen. Miehillä se näkyy ensisijaisesti testosteroniarvoissa, naisilla vastaavasti mm. estrogeeni. Näillä hormoneilla on erittäin suuri merkitys urheilijan palautumisessa. Ja ilman palautumista ei voi rakentaa kuntoa vaan pelkästään hajoittaa sitä. Tiettyjä ravintoaineita suosimalla ja tiettyjä välttämällä, sekä elämäntavoilla voi kasvattaa hormonitasojansa huomattavasti. Mm. D-vitamiini, sinkki, voimaharjoitukset, unen laatu, säännöllinen seksi jne. Pitkäjänteinen ja maltillisesti nousujohteinen harjoittelu tukevat vastetta. Mykoplasmalla on taipumus jäädä "parannuttuaankin" piileväksi, josta taas ponnistaa muiden kaveriensa kanssa valloilleen rasituksen mennessä överiksi.

Markku Jussila
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Sulla on hyvin aikaa toipuilla. Seuraava kiinnostava koitos kauniissa maisemissa on vasta la 17.5 ;-) : http://www.relaa.com/comment/172283#comment-172283

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Näissä pitkittyvissä hengitystieoireissa joihin liittyy puolikuntoisuutta ja väsymystä pitäisi aina muistaa kuvata poskiontelot, UÄ on epäluotettava, sinuiitit yleisin pitkittyvien oireiden syy. Köhäisiltä kuvataan yleensä aina keuhkot, unohdetaan ottaa samalla ontelokuvat mistä se vaiva huomattavasti useammin löytyy, perusterveillä pitkittyvät keuhko-ongelmat kovin harvinaisia.

Samulijp
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Myko löytyy vain täsmällisillä verikokeilla ja niissäkään se ei erotu kunnolla kuin varhaisessa vaiheessa.

Itselläni oli oireena toistuvat flunssat, niiden välillä huono kunto ja välillä lämpöily/kuumeilu. Mut lähetettiin aikoinaan monta kertaa lääkäristä kotiin "levähtämään", kun valitin kuntoa. Lääkäri sanoi että treenata toki voi, jos ei ole kuumetta, mutta kroppaa kannattaa kuunnella eikä repiä saa.

Kuulin kaverilta mykoplasmasta ja löysin googlen avulla lääkärin, joka ottaa asian vakavasti, eli pääsin heti verikeisiin ja sain lääkkeet. Muistaakseni kaksi antibioottia saattaa toimia mykoon. Ensin sain parin viikon kuurin toista, ei auttanut. Oireet olisi pitänyt lähteä kuurin aikana. Sitten sain toista kuukauden kuurin ja olo parani melkein heti kuurin aloitettuani. Sinänsä ikävä tauti myös, ettei mitään vastustuskykyä tule. Verikokeissa näkyy ilmeisesti vuosia sairastettu infektio ja kun uusi myko iskee, voi arvot laskea alas aika nopeasti tartunnasta.

Ainiin, mulla lääkäri laittoi ensin viestiä, että mulla on klamydia ja mykoplasma. No olin hieman paskana, että mistä se klamydia nyt on iskenyt ja vastasin lääkärin viestiin, että onko näin? No lääkäri sitten tuli kertoneeksi, että se on KEUHKOklamydia, eli ihan normaali virusflunssa. Kuulemma myko alentaa vastustuskykyä ja näin pääsee iskemään kaikennäköistä flunssaa.

Henkka
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Niiloa kompaten ja omastas kokemuksesta sanoisin, että poskionteloissa asustaa monesti krooninen tulehdus, joka ei näy crp:ssa eikä kuvissa. Sitä ei ole sairas, mutta ei tervekään. Semmoisen häätäminen on vaikeaa ja tahtoo tulla takaisin. Kuuri ja kortisoninenäsumute tehostettettuna ahkeralla nenäkannun käytöllä helpotti minulla, mutta ei kuitenkaan ratkaissut ongelmaa kokonaan. Mykoplasma viitearvot olivat minulla kyllä korkeammat kuin säikeen aloittajalla, mutta se ei ollut se ongelma.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

^Juuri näin, kokenut tulkitsija yleensä hoksaa limakalvoturvotuksen merkit perus rtg.kuvissa, paras on sivuonteloiden CT. Mykoplasma on IMO ylidiagnosoitu koska vasta-ainemääritykset merkitykseltään suhteellisia/epäselviä, väittäisin jopa että suurimmassa osassa näissä todellisuudessa kytevä sinuiittiongelma, on niin pirun yleinen.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Kiitos vinkeistä! Läheiselläni oli aika tiukka poskiontelontulehdus samoihin aikoihin kun tämä minun myko diagnosoitiin. Hän oli selvästi todella tukkoinen ja hoidettiin antibiootein, punkteeraamalla, kortisonikuurilla ja sumuttein jne ja homma näyttää menneen ohi. Igg Arvot hänellä oli n. 90. Lääkärilleni yritinkin vähän vihjata, voisiko minulla olla myös poskionteloissa jotain mutta hän ei sanoi, että tuskin näillä oireilla. Nenä on vähän tukkoinen öisin ja valuu ulkoillessa mutta mitään paineen tunnetta en tunne poskionteloissa.. tosin korvissa olen tuntenut viime päivinä jotain lievää painetta. Uusin käänne on nyt huonontuneet yöunet jolle en keksi muuta syytä..

Tässä muuten tuoreahko artikkeli mykosta: http://yle.fi/uutiset/outo_mykoplasma_jaa_usein_tavallisen_flunssan_varj...

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

No noi on just klassisia pitkittyneen sinuiitin oireita, särkyoireet loppuvat yleensä jo 1-2 ensimmäisen viikon aikana, jää pelkkä puolitukkoinen ja puolikuntoinen olo, usein juuri makuulle mennessä voi huomata kuinka limaa valuu nielun suuntaan. Korvien lukkoilu sopii hyvin kuvaan koska korvat ilmastoituvat korvatorvea pitkin nenän taakse nenänieluun, sinuiitti aiheuttaa täällä limakalvoturvotusta ja huonontaa korvien ilmastointia.

IlkkaL
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tässä blogissa juttua siitä, mitä hoitamaton mykoplasma voi aiheuttaa: http://jarkkolinkosuonio.blogspot.fi/

Henkka
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Anne sun oireet kuulostaa just mun oireilta : ) Mulla oli onneksi lähipiirissä urheileva lääkäri, jolla oli omia kokemuksisa vastaavista ongelmista. Minähän myös väitin, että mykoplasma se täytyy olla, mutta kuten Niilo tässä on kuvannut niin se on vähän "muotijuttu" ja todellinen roisto onkin usein pitkittynyt/krooninen sinuiitti. Minulta kyllä puuttui kokonaan klassiset sinuiitin paineentunteet ja kipu onteloissa, mutta ääni on koko ajan pikkuisen "nasaali". Olo parani merkittävästi kun hoidettiin oikeaa sairautta. Flixonase-nenäsumute on ollut omiaan, se vähentää limakalvojen turvotusta, rauhoittaa tulehdusta ja näin lisää limakalvojen kestävyyttä uusia mikrobihyökkäyksiä vastaan. Tuoksuukin hyvälle.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

^Näitä hoitaneena vähän monta kertaa naurattanut kun telkussa joku urheilija tilittää just sillä puolihonottavalla sinuiittiäänellä kuinka nyt hoidetaan jotain pitkittynyttä "keuhkoputkentulehdusta" tms. Puheäänestä tosiaan katoaa sointi ja resonanssi kun sivuontelot tukkeutuvat ja täyttyvät osittain limalla.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tänään lekurissa taas. Sanoin selvästi näistä oireista että korvissa painetta, nenä vuotaa makuulla sekä ulkoillessa ja kurkussa limaa. Sain vain jonkun kortisonipohjaisen sumutteen.. ja sitten kasan kaikkea muuta lääkettä kun unet olleet vikan viikon tosi huonona. Seuraavat mykotestit vasta tammikuun lopussa.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Henkka
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Sumute säännöllisesti käytettynä + sinuiittiin sopiva kuuri (Sulfa?) + säännöllinen nänkannun käyttö ja saattaisi tuottaa tuloksia.

Ilmeisesti toi mykoplasman testaaminen vaatii, että nähdään mihin suuntaan arvot on menossa. Yksi mittaus kertoo vaan, että tautia on joskus kropassa ollut...

Pitkän päälle tämmöinen sairaan ja terveen välillä keikkuminen kyllä kyrsii.

Tada
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Niinpä! Tuossa poskionteloteoriassa saattaa olla perää, mullakin on joskus ennen ollut poskiontelovaivoja. Kävin juuri ennen joulua lapsuuden korva-, nenä- ja kurkkulääkärilläni ja hänkin epäili pitkittynyttä tulehdusta. Mulla ei ole sumutteista (mm. Flixonase) eikä limakalvoja supistavista lääkkeistä ollut apua. Lääkärini laittoi minut poskionteloiden kartiokeilakuvauksiin, ja ehdotti nyt alkuun nenäkannun käyttöä pävittäin niin, että laitan mukaan pienen pisaran lasten lisäaineetonta pesunestettä. Se kuulemma saattaisi rikkoa pitkittyneen tulehduksen luoman kalvon poskionteloiden pinnalla. Katsotaan...

Alibaba
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Huonot unet viittaa joskus lähimenneisyydessä koettuun liialliseen kokonaisrasitukseen. Sellaiset unet että keskellä yötä herättyään kroppa käy kierroksilla ja lyhyt herääminen venyykin tuntien mittaiseksi. Kun sellainen tilanne on päällä, saattaa päivisin rasituksenkesto olla todella kehno. Jo päivittäiset rutiinit ja työ saattavat täyttää sen määrän, jonka kroppa maksimissaan ottaa vastaan. Mahdollisen sairastamisen ja ylikunnon perimmäinen syy on ettei luontainen tervehtyminen ja palautuminen toimi = luontainen hormonitasapaino ei ole kunnossa.

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Täällä kanssa kokemuksia mykoplasmasta. Keväällä 2013 sairastettu harmiton flunssa ja liian lyhyt toipumisaika ennen harjoittelua aiheutti rytmihäiriöitä ja hakkaavaa yskää. Tutkittiin sydäntä ja ihmeteltiin veriarvoja, mutta mistään ei löytynyt selkeää vikaa. Sydänfilmissä oli osittaista haarakatkosta ja sydämessä sivuääni (ei aikaisemmin kuulunut), mutta verikokeet olivat hyvät ja lääkäri ilmoitti ettei mykoplasmaa oteta koska tulehdusarvot eivät ole korkealla. En edes osannut vaatia mitään, kun ei ollut oma tietämys taudista riittävän hyvä. Tuttavapiirissä keuhkokuumeen sairastanut poika sai antibiootit mykoplasmaan, mutta tämäkään ei vielä aiheuttanut hälytyskellojen kilinää päässä.

Siitä asti on olleet rytmihäiriöt kiusana, ja niitä aina välillä käynyt tutkituttamassa. Olen aikaisemmin kulkenut keväästä syksyyn töissä pyörällä (20 km suuntaansa), mutta nyt ajatuskin polkemisesta tuntui mahdottomalta. Kävin yksityisellä kardiologilla, joka epäili että sairastin keväällä sydänlihastulehduksen jonka jälkioireita nämä rytmihäiriöt ovat. Ei myöskään suositellut mykoplasmatestiä, sillä ei pitänyt sitä mahdollisena. Erityisesti iltaisin kaverina oli tämä tosi voimakas, yökkimistä aiheuttava yskä jota pidettiin työpaikan sisäilmaongelmista johtuvana, vaikka työskentelen keväästä syksyyn ulkona enkä ole näiden saastuneiden tilojen kanssa tekemisissä, sillä toimipisteeni on muualla. Iltaisin oli vaikea nukahtaa hengenahdistuken vuoksi. Välillä kunto salli treenaamisen, ja välillä tuli romahdus jolloin makasin illat sohvalla ja kuljin töissä hissillä kun hengästytti niin ja sydän muljui miten sattuu. Tutkimuksia taas, ja todettiin että mee tyttö takas töihin kun olet ihan terve. Rytmihäiriöt on tosi yleisiä jne. Työterveyslääkäri suositteli jatkamaan treeniä, sillä minulla on lähinnä päässä vikaa.

Nyt vuodenvaihteessa käytiin hiihtovaelluksella, ja epäilytti lähteä koko reissuun kun marraskuusta asti taas kärsinyt pahoista rytmäreistä ja hengästyn niin pienestä. Iltaisin kovan päivän jälkeen makasin makuupussissa monta tuntia ja mietin että nytkö se lähtö tuli. Siitä suivaantuneena läksin taas lääkäriin, ja vaadin niitä mykoplasmatestejä. IgM-arvo oli negatiivinen, ja IgG 199. Työterveyslääkärin mukaan tämä on ihan normaalia, ja olen joskus sairastanut mykoplasman. Kyseenalaistin hänen mielipiteensä asiasta, sillä oireeni ovat edelleen niin pahat. Ei suostunut määräämään antibiootteja, ei suostunut lähettämään sydänultraan, ei suostunut ylipäänsä mihinkään. Säästösyistä, nähkääs.

Kävin taas yksityisellä kardiologilla, joka otti ongelmani tosissaan. Hän määräsi mykoarvojen perusteella antibiootin Azithromycin (250 mg), joka oli tosin vain 5 päivän kuuri, jonka pitäisi vaikuttaa kymmenen päivää. Sain myös lääkettä yskääni ja Propralia tarvittaessa pahoihin rytmihäiriöpäiviin. Nyt on läääkekuuri syöty, ja pohdiskelen että millaisia parannuksia olotilassa pitäisi tulla ja kuinka nopeasti, vai soittaisiko sitä lääkärille että saisko lisää troppeja, kiitos. On tämä vain syvältä.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Joo eihän tuo mykoplasmalta vaikuta, IgM pitäisi olla selvästi koholla päällä olevassa taudissa, jotain muuta häikkää nyt.

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

IgM ei väittämän mukaan nouse reinfektiossa, ja kertoo muutenkin vain tuoreesta mykosta (muistaakseni alle 3 kk sitten sairastetusta ?).

Mykoplasma on sellainen hammaskeiju lääkärimaailmassa. Osa uskoo ja vaikka mihin, ja osa taas on hyvin skeptisiä. Mutta mitäpä se haittaa vaikka antibiootteja popsii muutaman kuurin kun niitä ei tule muulloin harrastettua. Mieluummin nyt näin kuin menisin heti pumppuleikkaukseen. :/ Ensimmäinen hoito jota tähän vaivaan on tarjottu, niin menee kyllä ääntä kohti. :)

IgG tosiaan kertoo vain siitä sairastetusta mykoplasmasta, mutta joidenkin asiantuntijoiden mukaan mykoplasma voi jäädä hoitamattomana hengailemaan elimistöön, ja aiheuttaa juuri tällaisia kausittaisia pahentuvia oireita, jolloin nousee elimistön rasittuessa jostain syystä taas pintaan. Toisaalta myös liian lyhyet antibioottikuurit voivat vaikuttaa mykoon tainnuttavasti, mutta toivuttuaan siitä on taas entistä vahvempi.

Mutua tämä kaikki. Kuten sanottua, työterveyslääkäri(t) ei usko ollenkaan mykoplasmaan, ja yksityinen taas on varma että oireet johtuu siitä.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Roskakoppadiagnoosi, kun ei muuta keksitä niin jotain tarjotaan, borrelioosi toinen samanlainen, valitettavasti. Siinä sairastetussa sydänlihastulehduksessa oli jo paljon enemmän järkeä varsinkin jos EKG:stä löytyi jotain tätä tukevaa, oireilu tuollaisen jälkeen voi kestää kauan, vuoden hyvinkin.

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Mutta eikös sydänlihastulehdus ole mykon aiheuttama? Ja eikö nuo mykoarvot ole kuitenkin suhteellisen korkeat, jos IgG on normaalisti alle 45? Minäkään nyt sokeasti usko tuohon diagnoosiin, vaikka toivonkin että sairastaisin jotain joka olisi lääkittävissä.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Ei ole spesifisti mp:n aiheuttama, myokardiitin voi saada jos rasittaa fyysisesti esim. tavallisen flunssan "kuumassa" vaiheessa(viremia). Yleisesti kannattaisi muistaa että voimakas fyysinen rasitus flunssaisena on melkein tyhmintä mitä voi tehdä.

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

No sen minäkin olen aikalailla kantapään kautta oppinut. ;) Ja vaikkei nyt enää olisi flunssa päällä, niin kannattaa ottaa aika rauhallisesti.

Tässä nyt vain odotellaan ja ihmetellään. Mielestäni tuo mykoplasma ei ole mitenkään poissuljettu, ja aion seuraavaksi pyytää samoja antibiootteja jolla tutulta hoidettiin keväällä myko pois. On totta että mykoplasmaa syytetään joissakin tapauksissa liikaa, mutta omassa tapauksessani voisi sanoa että liian vähän. :)

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tässä aika hyvää juttua myokardiitista, kaikkia flunssaisena rehkiviä uhkaavasta riesasta. Kannattaa keskittyä asioihin jotka mainitaan tyypillisiksi ja yleisiksi, harvinaiset kun on harvinaisia:)
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Myokardiitti

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Myokardiittihan (kuten flunssakin) on jonkin aiheuttamaa. Eli kyllä se mykoplasma voi aiheuttaa sydänlihastulehdusta. Esim. http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00003

Sori, tullut vähän tahkottua. Ja omassa tapauksessa läheisen samaan aikaan sairastama myko on suhteellisen selvä viittaus siihen mistä omat oireet johtuu. Ja tarkoitus olikin vissiin keskustella siitä mykoplasmasta. :)

Henkka
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

No mulla oli kyllä ne mykoplasma-arvot kohtuu paljon reippaammat kuin Sintulla. Loppupeleissä kroononen sinuiitti. Eli ihan hölmöä olisi lääkäriltä ollut hoitaa sitä mykoa, joka oli joskus noita vasta-aineita kehittänyt. Toisaalta mitään lääkäreitä tarvita kun on Google, Suomi24 ja taksikuskit. Kirurgia hoituu Väiskin lihatiskillä. Ymmärrän Sintun tuskan kun tässä toista vuotta itsekin sinnitellyt puoliterveenä.

Sinttu
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Tuskaa on joo turkasesti. Mutta edelleen, haluan uskoa sisätautien ja kardiologian erikoislääkäriin, joka sanoo että mykoplasman reinfektiossa IgG-arvot ovat ne joita katsotaan ja kaikki yli sadan arvot on syytä tulkita reinfektioksi ainakin jos potilaan muut oireet tukevat tätä teoriaa. Ei kannata ainakaan sulkea tätä ovea, jos sen takana voi olla tie tervehtymiseen. Mykoplasma ei ole niin yksiselitteinen eikä myöskään harvinainen. Sehän on varsin tavallinen varusmiesten ja urheilijoiden tauti.

Ilmeisesti Henkalla syy löytyi muualta. Onko oireet jo helpottaneet?

Mikko Piironen
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

[quote=niilo]Kannattaa keskittyä asioihin jotka mainitaan tyypillisiksi ja yleisiksi, harvinaiset kun on harvinaisia:)
[/quote]

Voihan sitä voittaa lotossakin. Itse kuulun viime vuoden voittajiin, kun flunssan jälkeen kyllään tuli Guillain-Barre. Tai mistäs sitä varmaksi tietää mistä helvetistä se tuli, mutta onneksi tuli myös lisänumero eli heti ensimmäisellä luukulla vastassa oli lääkäri, joka tiesi mistä on kyse.

niilo
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Siis tarkoitin sitä myökardiittilinkkiä että siinä kannattaa kiinnittää huomio tyypillisiksi sanottuihin seikkoihin, eikä heti laukata kaikkien harvinaisuuksien perään.

Mikko Piironen
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Ok. Ymmärsin vähän väärin. No joka tapauksessa ihmiskroppa on aika monimutkainen viritys ja periaatteessa mitä vaan voi tapahtua. Mutta olet oikeassa, mattinykäsmaisesti voisi sanoa, että harvinaiset asiat ovat harvinaisia ja hyvin harvinaiset hyvin harvinaisia. Yleensä vaivat on tavallisempia.

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Kuulostaa kyllä siltä, että mykoplasmainfektioissa on selkeesti joku piikki parhaillaan. Tuttavapiirissä on monia, joille on tehty nyt diagnoosi. Ja kaikilla heillä, kuten mullakin, kyse vanhasta infektiosta eli IgG arvot koholla. Mulla itsellä ollut sellainen käänne, että unet olleet ihan kadoksissa nyt kuukauden verran ja lekuri diagnosoi ylirasitustilan ja myko on vaan sivuraide. Autonominen hermosto ilmeisesti reagoinut aika vahvasti. Miten mä oon lukemistani jutuista käsittänyt niin ehkä molemmat vaikuttaneet toistensa tulemiseen tai jommin kummin päin. Joka tapauksessa olen urheillut mun pohjille liikaa ja sitten vielä kroppa joutunu taistelee mykoa vastaan.

Sinuiittia kun arvottiin viimeksi niin nenän valuminen ainakin loppui kortisonisuihkeen myötä. Paineen tunnetta on ollut korvassa edelleen ja sainkin jo yhden saikun "akuutin nielurisatulehduksen" takia. Korvassa näkyi jotain, kuulemma viruksen aiheuttamaa ja imurauhanen oli tosi kipeä turvoksissa. Nämä meni levolla ohi.

Maanantaina testattiin ferritiini ja myko, nyt odottelen mielenkiinnolla tuloksia olenko nyt parin kuukauden aikana tehnyt mitään oikein / urheillut sopivasti ja sopivalla intensiteetillä. Ferritiinin alhainen arvo selittäisi myös jotain.

Yleisesti ottaen lääkäri ohjeisti minua, että parempi ehkä ottaa iisisti 1-2v ja harkita, että jättäisin juoksemisen vähemmälle. Sen verran ainakin kuuntelen, että eka (juoksu)kisa missä on nyt nimi listassa on kesäkuun lopussa ja senkin valmis skippaamaan jos en ole täysin kunnossa ja päässyt sopivasti treenaamaan. Aikamoinen hinku olisi lenkkipolulle näin melkein 4kk tauon jälkeen.. mutta onneksi on kuitenkin juttuja mitä pystyy tekee. Toivon vain, että saisin unet kuntoon ja pääsisin lääkkeistä eroon.

Nyt yritän kaikkeni - vedän aika tavalla erilaisia lisäravinteita, loikoilen piikkimatolla (lääkärin suosituksesta), urheilen alhaisilla sykkeillä ja määrällisesti vähän, vältän viljojen syöntiä sekä vähentänyt sokerin minimiin ja myöskin vähemmän maitotuotteita mutta pidän kuitenkin huolta, että saan tarpeeksi hiilareita. Nämä siis ruokavaliovinkkinä muilta kokeenemmilta mykon sairastaneilta.

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

Alibaba
Re: Mikä ihmeen mykoplasma?

Kaikki oireesi viittaavat edelleen hormonitasapainon järkkymiseen. Boostaa estrogeenitasosi. Urheilijoilla sitä kutsutaan harmaalla alueella liikkumiseksi.