Multisporttia vai seikkailu-urheilua?

Jotkut varmaan miettivät, että mitä eroa on multisportilla ja seikkailu-urheilulla. Multisportilla tarkoitetaan yleensä lyhyempiä, n. 3-8h mittaisia kilpailuja, joissa lajeina yhdistyy pyöräily, juoksu, melonta sekä yllätystehtävät. Joukkueet suunnistavat näissä kaikissa lajeissa. Multisport-kisoissa on yleensä ainakin Suomessa useampi sarja: kilpasarja ja kuntosarja ja näissä erona on lähinnä miten pitkä rata on kilometreissä ja miten vaikeaa suunnistus on. Joukkueissa on yleensä kahdesta kolmeen jäsentä. Pähkinänkuoressa homma menee niin, että ennen kisaa tai vasta kisan alussa joukkueet saavat kartan (tai kartat) sekä reittikirjan, jossa ohjeistetaan missä järjestyksessä lajit on suoritettava ja missä rasteilla pitää käydä missäkin järjestyksessä. Rasteilla käynti leimataan ja yleensä joukkueen jäsenet eivät saa olla yli 50 metrin päässä toisistaan.

Seikkailu-urheilu on periaatteessa sama laji kuin multisport mutta sillä viitataan enemmän pitkiin kisoihin, jotka kestävät 24 tunnista viikkoon. Useamman päivän kestävissä kisoissa joukkuekoko on yleensä 4 henkeä ja ainakin yhden jäsenen on oltava nainen. Nyt kun olen muutaman vuoden isompia kisoja seurannut niin enpä ole kertaakaan nähnyt kärjessä joukkueita jossa naisia olisi ollut useampi. On ilmeisen rankkaa puuhaa painaa melkein unetta ja tauotta yli 500 kilometriä. Tälläiset pitkät kisat ovat äärimmäisen kuluttavia ja enää ei kilpailla pelkästään fyysisillä kyvyillä vaan henkisillä voimavaroilla on myös valtava merkitys.

Itse en ole käynyt näissä useamman päivän seikkailukisoissa. Voin kyllä sanoa, että on se jonkinlainen haave joskus pystyä osallistumaan mutta tällä hetkellä niihin ei ole menemistä: kestävyyskunnossani on vielä erityisen paljon kehitettävää. Realistinen tavoite voi ehkä olla, että joskus 5-10 vuoden päästä voisin olla mukana jos vaan pystyn nyt tauoitta treenaamaan näitä kaikkia lajeja. Mutta onneksi monenlaisia sekä -pituisia kisoja on tarjolla - parin vuoden sisään pääsen toivottavasti osallistumaan johonkin 24h kisaan.

Ace Xdream Tallinnassa

Huhtikuun lopussa osallistuimme Tallinnassa järjestettyyn Ace Xdream multisport-kilpailuun - joka oli varsin seikkailuhenkinen! Osallistuimme kisaan oman SnowFlakes-tiimin jäsenten Päivin ja Petran kanssa. Kisan joukkuekoko oli siis kolme henkeä ja kisassa oli kolme eri rataa mistä valita. Olisimme halunneet päästä pisimmälle A-radalle muuten mutta siinä olisi noin 20 kilometriä rullaluistelua ja meistä kaksi ei tätä hallitse ollenkaan. B-radalla voittajan ajaksi arvioitiin noin kolme tuntia, eli kisa ei ollut kovinkaan pitkä.


Pyöriemme parkki hotellissamme.

Kisan startti oli Tallinnan keskustassa Vapaudenaukiolla ja voisi sanoa, että siinä oli aikamoista urheilujuhlafiilistä kun yli 800 urheilijaa fillareineen lähti liikkeelle poliisisaattueessa. Kisan tehtävät ja kartta olivat aika erilaisia kuin mihin olemme Suomen multisport-kisoissa tottuneet niin sai kyllä pari kertaa paperia käännellä, että tajusi mitä pitää tehdä ja missä järjestyksessä. Innoissaan lähdimme kuitenkin liikkeelle mutta heti kisan alussa teimme tyhmän mokan päättelytehtävässä. Kartassa olevista nopista piti päätellä yksi piilotettu nopan luku ja hakea sitä numeroa vastaava rasti. Haimme siis väärän rastin mutta tätähän emme tienneet ennen kuin olimme maalissa.

Päivi oli joukkueemme kokenein suunnistaja ja pakko sanoa, että tässä kisassa hyvällä suunnistuksella on kyllä erittäin iso merkitys. Itse olen vasta aloitellut suunnistusharrastusta ja vaikka nyt muutamat Jukolat ihan hyvällä menestyksellä takana niin pakko sanoa, että tämä kartta olikin jotenkin paljon vaikeampi. Veikkaan, että ilman Päiviä radalla olisi viihdytty aika paljon pidempään. Onneksi kaikilla joukkueen jäsenillä oli kuitenkin omatkin kartat niin pystyi ainakin yrittää pysyä kartalla.

Pieni osa kartasta. Meidän kartat ja reittikirjat olivat kyllä englanninkieliset onneksi. Lähde: xdream.ee

Kisan aikana pääsimme muun muassa suunnistamaan kauniissa kangasmetsässä, juoksemaan polvia myöden mudassa, melomaan inkkarikanootilla, kuskaamaan sahanpurua kottikärryillä, kiipeämään valtavalle kivenlohkareelle, ajelemaan fillarilla helppoja polkuja sekä jopa vähän pitkospuita. Maalialueelle päästyämme meitä odotti rivi soutulaitteita - kaikki joukkueen jäsenet pääsivät soutamaan kilometrin. Laite oli tietysti säädetty ihan tappiin ja pakko sanoa että yli kolmen tunnin kisailun jälkeen tämä tuntui reisissä! Kisan viimeinen rasti piti vielä leimata maalirakennelman päällä noin viiden metrin korkeudessa jonne johti 25cm leveä ja 5m pitkä silta.

Selvisimme maaliin ajassa 3.36 B-sarjan naisista viidenniksi nopeimpina mutta se alun virhe päättelytehtävässä toi vielä 45 minuuttia aikasakkoa! Aika suolainen hinta siitä virheestä ja tipuimme sijalle 13. Naisjoukkueita oli mukana 37 ja tietääkseni olimme ainoa tiimi ulkomailta. Eli sikäli ihan hyvä suoritus! Ensi kerralla enemmän tarkkuutta kehiin. Kokonaisuudessaan oli kyllä ihan huippu reissu ja hienosti järjestetty kisa. En malta odottaa ensi vuotta!


Järjestäjien tekemä hieno kisavideo!

Spring Adventure

Meidän Suomen multisportkauden avaus tapahtui Nummi-Pusulassa 11.5 Spring Adventuressa. Alueelta löytyy paljon harjuja ja suppia - eli mäkitreeniä oli odotettavissa. Osallistuimme Päivin kanssa kilpasarjaan ja olimme siten varautuneet noin kuuden tunnin kisaan eväiden puolesta. Kisa starttasi juosten noin kolmen kilometrin muistisuunnistuksella. Tämä sai varmasti jo hyvän hajonnan aikaan joukkueiden kesken.

Kisan startti. Kuva: Liisa P.

Seuraavaksi oli sitten hieman pidempi fillarointiosuus. Fillareita pääsimme välillä kantamaan ja työntämään läpi pajupusikon sekä suoalueen. Suurimmaksi osaksi oli kuitenkin aika vauhdikkaita asfaltti- ja hiekkatieosuuksia. Tämä fillariosuus päätyi Pusulanjärven rantaan. Sieltä lähdimme meloen hakemaan seuraavia rasteja. Yksi rasteista oli aikaisempien joukkueiden leimauksen johdosta uponnut ja sitä etsimme useamman tiimin toimesta aika pitkään kunnes luovutimme. Jokaisesta väliinjätetystä rastista tulisi tunti aikasakkoa mutta tämä rasti oli osa yhtä lisätehtävää niin siitä tulisi vain 10 minuuttia. Meidän olisi pitänyt tajua lähteä sieltä samantien kun emme rastia heti löytäneet.

Melontaa Pusulanjärvellä. Kuva: Liisa P.

Minä odottelemassa kajakissa kun Päivi käy rannassa lukemassa questin ohjeita. Kuva: Liisa P.

Melonnan jälkeen suuntasimme taas kohti kisakeskusta ja vaihtoaluetta. Seuraavaksi oli vuorossa kuuden kilometrin suunnistus ja taaskin oli kyllä Päivin hyvistä suunnistustaidoista iso hyöty. Mäkiä ja suppia tosiaan riitti ja reidet alkoivat olla aika lopussa. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja hiki virtasi. Maalialueella odotti vielä yksi quest-tehtävä missä toisen joukkueen jäsenen piti suorittaa köysirata. Se vaati aikamoista keskittymistä ja virheisiin ei ollut varaa koska muuten olisi joutunut aloittamaan sen alusta. Selvitin sen onneksi ihan kunnialla. Maaliin pääsimme viidentenä ajassa 5h 32min ja sijat 2-4 eivät olleet kovin kaukana. Eli ihan kivasti meni tämäkin kisareissu ja ennen kaikkea oli todella hauskaa sekä tunsi urheilleensa!

Melonnan jälkeen takaisin fillarin päälle. Kuva: Liisa P.

Ambitin käppyrä, korkeimmat kohdat punaisella. Kilsoja kertyi 50,5m ja korkeuseroa 700m.

 

Pienenä mainoksena voisin sanoa, että jos ei ole ikinä multisporttia testannut niin voin lämpimästi suositella meidän SnowFlakes -tiimin järjestämää SnowFlakes Seikkailua elokuussa Tuusulassa! Kilpailusta löytyy sarjat myös kokeneemmille menijöille.

Nyt sitten seuraava oma kisa onkin Venlojen viesti Jämsä-Jukolassa! Kivoja ulkoiluhetkiä kaikille!

Käyttäjän AnneD kuva

AnneD