Naiset Jukolassa

Ennen joulua rupesimme SnowFlakes tiimimme kesken miettimään kokoonpanoja seuraavan vuoden Venlojen ja Jukolan viestiin. Minulla oli jalka paketissa ja sanoin, että haluan mukaan mutta en tiennyt vielä pystynkö. Mutta kevään tullen alkoi näyttää siltä, että juoksu onnistuu niin onnekseni varasijani muuttui paikaksi Venla-joukkueessa. Ja sitten muutamien peruutusten ja vaihtojen vuoksi ajauduin lopulta ihan Jukola-joukkueeseen! Johan minä olen noin 15 kertaa elämässäni suunnistanut niin eikun metsään vaan äijien kanssa!

Ei kyllä kaduta pätkääkään, että päätin lähteä mukaan. Vaikea kuvailla, että miksi suunnistus onkin nyt jotenkin niin hauskaa ja virkistävää puuhaa. Ainakin olen alkanut pikku hiljaa tykkäämään juoksemisesta enemmän ja enemmän, viihdyn metsässä ja sitten rastien hakeminen tuo aavistuksen seikkailufiilistä lisää touhuun. Mielestäni omaan ihan hyvän suuntavaiston -  mutta niin sanottu kenraaliharjoitukseni Espoon Keskuspuiston kiintorasteilla meni ihan mönkään parin pummin vuoksi ja yksi rasti jäi kokonaan löytymättä. Olen ihan varma, että joku oli käynyt poistamassa rastin ja lisäksi sen vieressä olevan ison kiven. Aikamoista. Ja vielä viikkoa ennen Jukolaa en osannut puoliakaan rastimääritteistä.

Kovinkaan luottavainen olo minulla ei siis ollut kisaa edeltävänä päivänä. Saavuin Hakunilaan viiden aikaan lauantai-iltapäivästä kun Venlat alkoivat saapua jo maaliin. Ohjelmassa oli teltan pystytys, kilpailunumeron kiinnitys T-paitaan, osuuksien aika-arviointeja, ruokailua ja sitten eikun ihailemaan starttia. Meillä oli siis joukkueet niin Venloissa kuin Jukolassakin. Pimeäsuunnistukseen minusta ei kyllä vielä varmaankaan ole niin olin ihan tyytyväinen saamaani neljänteen osuuteen, jolla oli mittaa suorinta tietä kartalla 7,7km. Arvioimme porukalla, että starttini tulisi olemaan todennäköisesti noin kuudelta aamulla.

Jukolan startti oli siis klo 22.30 lauantai-iltana. Matkaan lähti 1686 juoksijaa. Yhteensä Valio-Jukolassa juoksijoita oli 16 866. En siis ollut suinkaan ainoa, joka osaa tai kuvitteli osaavansa suunnistaa. Osuuksia Jukolan Viestissä on seitsemän ja niiden mitat näkyy alla olevassa kuvassa.

Muutama minuutti ennen Jukolan starttia.

Näkymiä screeniltä.

Kömmin telttaan joskus puolen yön aikaan tietäen, että unta tuskin saan. Kisan selostukset kuuluivat korvatulppienkin läpi ja kisajännitys teki tehtävänsä. Nukuin kuitenkin joitakin pätkiä ennen kuin toisen osuuden juoksija tiimistämme tuli herättämään kello 4.20. Vaihdoin juoksukuteet päälle, söin energiapatukan aamupalaksi ja tankkasin vähän vettä. Tarkastin kännykällä kolmannen osuuden juoksijan väliaikoja totesin, että varmuuden vuoksi minun kannattaa olla jo 5.40 vaihtoalueella.

Vaihtoalueella tuli jotenkin ihan epätodellinen olo ja kävi jopa mielessä, että kiva jos joku rasti jää löytymättä ja koko joukkue hylätään minun takia. Odotin hermostuneena, että kolmannen osuuden juoksijamme saapuu vaihtoon. Jukolan voittajajoukkueen viimeinen juoksija pääsi juuri maaliin silloin odottaessani. Kun lopulta tiimikaverini saapui vaihtoon noin klo 6.20 ja lykkäsi minulle kartan niin jännitys vaihtui adrenaliiniksi! Eikun juoksemaan!

Isossa kartassa joukkueemme kaikki rastit yhdistettynä ja pienempi on oman 4. osuuteni kartta.

Reittini. Alusta jäi muutama sata metriä kun unohtui painaa starttia samalla kun itse starttasi.

Alussa oli viitoituksia ensimmäiselle rastille noin kilometrin verran. Olin päättänyt juosta sen melkein niin lujaa kun pellolla pääsen sillä tiesin, että vauhti hidastuu heti kun pitää alkaa suunnistamaan. Vauhti kyllä hidastui jo ensimmäiseen ylämäkeen. Alun rastit löytyivät ihmeen helpolla ja aloin päästä fiilikseen. Nousut olivat aikamoisia ja niitä oli pakko kävellä välillä. 

Ensimmäinen ihan selkeä pummini tapahtui seitsämännellä rastilla. Rastiväli oli karttani pisin ja matkan varrella useita samannäköisiä kallioalueita sekä suoalue, jonka päätin hieman kiertää. Ajauduin aika tavalla pohjoisemmaksi kuin mitä rasti oli. Tässä menetin varmaan ainakin viisi minuuttia. Pieni epäuskon tunne valtasi mielen kun ei näkynyt edes muita juoksijoita hetkeen lukuun ottamatta yhtä neitosta joiden kanssa meillä sattui olemaan sama hajonta neljän rastin osalta. Onneksi rasti kuitenkin löytyi lopulta. Ja pian tämän jälkeenkin minulla oli vähän hakemista muutamien rastien kohdalla. Löysin muutamaan otteeseen väärän rastin ja kiroilin mielessäni, että olisi pitänyt käydä niillä iltarasteilla vähän aktiivisemmin treenaamassa. 

Energiatasoni oli kuitenkin suhteellisen hyvä. Olisin tosiaan jaksanut mennä lujempaa kuin mitä osasin suunnistaa - paitsi niissä ylämäissä. Nousua osuudelleni kertyi kuitenkin 325m. Pääsin ylämäiden lisäksi voimistelemaan ihan kunnon suohon muutamaan ottteeseen. Enkä liioittele kun sanon, että olin siellä polviani myöten. Tuoksukin oli aika ihana.

Kaikki rastit kuitenkin löytyivät ja sitten vikat mehut irti viimeisellä pätkällä kohti vaihtoaluetta. Annoin kartan käteen seuraavalle ja huokaisin tyytyväisenä, että en ainakaan kovin pahasti mokannut. Aikani oli 1:44 ja lopullinen sijoitukseni 4. osuudella oli 1277 ja onnistuin kuitenkin nostamaan joukkuetta 44 sijaa. Kokemukseeni nähden siis voin olla ihan tyytyväinen. Kilometrejä mulle kertyi GPS:ni mukaan noin 9,3. Eli en nyt ihan suorinta tietä mennyt. Viime vuonna juoksin aavistuksen lujempaa, mutta pakko todeta, että Venloissa juokseminen oli aika tavalla sosiaalisempaa touhua kuin Jukolan äijien kanssa. Eli nyt joutui ihan oikeasti suunnistamaan itse suurimmaksi osaksi. 

Suunnistus on kyllä hauskaa - suosittelen kokeilemaan! Venlojen ja Jukolan viestiin voi lähteä ilman mitään paineita menestyksestä sillä tasoerot ovat siellä aika mittavat. Kärki tuli maaliin ajassa 7:56 ja viimeinen joukkue ajassa 29:20. Meillä meni aikaa 16:19. Joukkueemme oli lopputuloksissa 1105. Eli sekin ihan hyvin neitosilta, joista kukaan ei harrasta suunnistusta mitenkään aktiivisesti. Mutta ensi vuonna ollaan alle tuhannen! Hyvä me naiset! 

-Anne

Shoppailusaaliini Jukolasta. Pinkit Bold Stardust suunnistusnastarit sekä kevyet Inov8  X-Talon 212 maastojuoksukengät. Jee!

Linkkejä:

Jukolan sivut

Kaikki tulokset

Järjestäjän valokuvia

 

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40943.0
Käyttäjän AnneD kuva

AnneD