Blogit: Alppi matkailua

Kirjoittanut Hautsi

Omalta kohdaltani laskukausi pyörähti käyntiin Joulukuun puolessävälin matkalla Innsbruckin maisemiin, jossa paikallis oppaana toimi luonnollisesti possen Itävallan vahvistus Juho.

Tällä kertaa ei ollut mahdollisuutta kytätä optimi lumia, vaan reissuun päätettiin lähteä halpojen lentojen siivittämä joka tietysti on näin lyhkäisille matkoille melkoista arpapeliä, laskupäiviä reissuni sisälsi 5 kpl:tta.

Onneksi Itävaltaankin oli juuri tullut noin metrin dumppi, josta pienen tuulen avustuksella olikin tullut varsin hyvät pohjat jo rinteiden ulkopuoliseenkin slalomharrastamiseen.

Hienointahan näissä alkutalven matkoissa on se että missään ei ole ruuhkaa ja korkattavaa riittää yleensä koko päiväksi jos lunta on tullut. Onneksemme mekin saimme muutaman lumisateen reissuumme ja näin ollen pääsimme itse asiaan varsin mukavasti Lech/Zürsin alueella, jossa korkattavaa riitti kolmeksi päiväksi varsin vaivattomasti, hienointa oli se kun meille pyöri käytännössä oma tuolihissi jonka lähimaastossa riitti paljon laskematonta maastoa ja näin ollen porukan jihaa-huudot raikasivat mukavasti metsän siimeksessä.

Alkutalven laskukunto ei tietenkään ihan mahdottoman hyvä tietenkään ole ja reidet ei happoa vielä mahdottomia kestä, varsinkaan kun aloitus päivänä intoutuu laskemaan 8 tuntia tauotta. Tämän vuoksi olikin tarve ottaa vähän rennommin suksilla ja niinpä kävimmekin tutustumassa muutamaan Innsbruckin lähikeskukseen, jotka osoittautuivatkin varsin toimiviksi pyydänlasku paikoiksi kun keli vain osuu kohdalle. 

Alla kauden avauspäivän fiilistelyä.

 

 

 

Joulun välipäivinä aloin seuramaan alppien sääennusteita ja nehän lupasivat varsin isoa dumppia lännestä alkaen, lähempänä uutta vuotta ennusteet vain vahvenivat ja niinpä oli tehtävä nopeita päätöksiä ja uuden vuoden aatonaattona lentoliput varaukseen ja seuraavana päivänä jo matkaan. Tällä kertaa matkani suuntasi kohti Chamonixia, joka olikin saanut ennen joulua todella hyvin lunta ja näin ollen pohjat oli varsin hyvässä kunnossa. Sää ennusteet lupasivat noin 5 päivän sadetta ja muutaman päivän olikin jo sadellut ennenkuin pääsin itse paikalle, jännityksellä seurailin hissien statuksia matkalla Chamonixiin ja harmikseni ne näyttivätkin punaista, eli laaksossa suurin osa hisseistä kiinni ja sadetta vain luvattu lisää. Tässä vaiheessa olin jo aika huolestunut että minnekäs sitten laskemaan, asiaa ei auttanut yhtään sekään että Mont Blancin tunneli oli kiinni kuten myös juna yhteys Sveitsiin oli poikki runsaan lumen tulon vuoksi.

Niin hassulta kun se kuulostaakin niin reissuni pelastavaksi jutuksi taisikin näin jalkeenpäin ajateltuna muodustua vesisade, lumisade oli muuttunut tulo päivänäni vesisateeksi ja vettä oli tullut noin 2000 m saakka ja näin ollen se oli pakannut aikaisemmin sataneen puuterin kiinni ja onnekseni tämän vuoksi seuraavana päivänä hissit saatiin auki ja vaikkakin lunta tuli lisää, niin jossain oli kumminkin hissi auki koko 10 laskupäiväni ajan, Jiihaa!!!

Tämän jälkeen koko reissu olikin yhtä pehemeänlumen laskun iloitteua, kunhan vain osasi aamulla taktikoida itsensä oikealle hissille. Muuttuvia tekjöitä oli edelleen runsas lumentulo sekä voimakas tuuli yläosissa jotka vaikeuttivat ratkaisujen tekoa mille hissille kannatti minäkin aamuna mennä kun Chamonixin hissiyhtiön nettisivujen infoon ei voinut luottaa hissien aukeamisista. Tuurilla ja taidolla luovimmekin varsin hyvin oikeille mestoille oikeina päivinä ja näin ollen saimme todella hyviä laskuja joka päivälle ja suurimmaksi osaksi pääsimme korkkaamaan paikkoja varsin suurella prosentilla ja muutenkin löysimme sellaiset hissit ja alueet jossa saimme touhuta rauhassa, esimerkkinä tästä mm:ssa ekana aurinkoisena päivänä sateiden jälkeen Breventissä hotellin korkkaus kahteen kertaan Suomi possella.

Reissu oli fyysisesti ehkä yksi raskaimmista mitä olen vapaalasku hommissa tehnyt, 10 päivää putkeen aamusta iltaan suksilla heti alkukaudesta, mutta kaikki se aamusärky polvissa ja nivelissä unohtui kun pääsi taas liukumaan pehmeällä lumella. Reissu oli kerrassaan mahtava ja yksi parhaistani jo pelkästään lumien vuoksi, mutta iso suuri tekijä myös reissuni onnistumiseen oli myös hyvillä laskukavereilla joiden kanssa sain touhuta ja jakaa ilon tunteet sekäriemukkaat huudot vuorilla, kiitos heille! 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39047.0

Head Posse