Julkisilla polkemaan: Tour de Helsinki esittelee pääkaupunkiseutua

Kuvat: Tour de Helsinki / Sampo Carlenius, Mikko Pitkänen, Matti Viskari, Mika Leppälä ja Kim Öhman
 

“Helsinki on keskellä maaseutua.”

Näin toteavat lentomatkustajat nähtyään totuuden lintuperspektiivistä. Tour de Helsinki –pyöräilytapahtuma on kääntänyt asian edukseen. Harvassa metropolissa voidaan järjestää pyöräilytapahtumaa, jonka reitti kulkee rauhallisissa maalaismaisemissa.

Relaan Julkisilla polkemaan –sarjan päätösjaksossa tutustutaankin Tour de Helsingin reittiin tapahtuman tuottajan Tuomas Pernun johdatuksella. Tour de Helsinki, eli TdH, tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden polkea reitin kaupunkiosuus poliisin sulkemilla autoväylillä.

Ennen tai jälkeen Tour de Helsinkiä suosittelemme poliisin sijaan kuormittamaan julkisia kulkuneuvoja. Samalla TdH:n 140 kilometriä pitkää lenkkiä saa lyhennettyä tarvittaessa.

Reitin kohokohdat

  • Kunnarlantie ja Bodominjärven rannat
  • Velskolan peltomaisemat
  • Palmenin kyläkauppa Koillis-Vantaalla

 
Omatoimisesti suunta on vapaa

Tour de Helsinki lähti liikkelle yhteislenkistä, jonka tarkoituksena oli kiertää loppukesästä pitkänä lenkkinä läpi kaikki kesän aikana paljon poljetut reitit”, kertoo Pernu reitin lähtökohdista. Yhteislenkillä olikin mittaa yli 200 km ja se kierrettiin vastapäivään idästä länteen. Tapahtuman muututtua yhteislenkistä viralliseksi pyöräilytapahtumaksi reitti lyheni ja suunta vaihtui.

Tour de Helsinki poljetaan siis nykyään myötäpäivään. Lännestä itään kulkemalla saa siis itsenäiseen retkeen autenttisen TdH-tunnelman. Toisaalta itse pyöräilemällä on vapaus tarvittaessa vaihtaa suuntaa ja pyöräillä reitti vastapäivään idästä länteen.

Isoksi tapahtumaksi kasvaneelle Tour de Helsingille suunnan vaihtaminen olisi mahdotonta. Lännestä pääsee tapahtumakeskuksena toimivalle Velodromille helposti vain isoja autoväyliä pitkin. Niitä ei voida sulkea Tour de Helsingin loppupäässä. Loppupään reitin varrelta tiet olisi suljettava pitkiksi ajoiksi tai moneen eri otteeseen pyöräilijäjoukon hajottua matkan aikana lukuisiin erilaisiin joukkoihin usean tunnin aikahaitariin. Idän suunnasta Velodromille taas päästään helpommilla liikennejärjestelyillä.

Relaa opastaakin reitin Tour de Helsingin suuntaa kunnioittaen. Reitti on lyhennetty julkisia hyväksi käyttäen 100 km mittaiseksi.
 

Tarvittavat julkiset kulkuneuvot ja pysäkit

Reitillä kannattaa hyödyntää paikallisjunia. Lännessä hyviä vaihtoehtoja ovat kaikki asemat Lepäävaaran ja Koivuhovin välillä. Idässä hyviä asemavaihtoehtoja taas ovat kaikki asemat Puistolan ja Korson välillä.

Tähän ohjeeseen on valittu lännessä Kauniaisen asema. Silloin saa Kauniaisten kunnan mukaan reitille. Idässä ohjeeseen on valittu Koivukylän asema.
 

Pyöräreitti

Valituilla juna-asemilla tämän Tour de Helsingin reittiversion pituus on noin 100 kilometriä. Reitti kulkee Tour de Helsingin tavoin kokonaan päällystettyjä teitä pitkin.

Reitti on kansainvälisesti ajateltuna tasainen. Suomalaisittain se sisältää kuitenkin melko paljonkin mäkiä. Reisissä tuntivia ylämäkiä on alkumatkalla Bembölen ja Takkulan välissä, myöhemmin Nikkilässä ja loppumatkasta Kuninkaanmäellä. “Pyöräkilpailun kannalta mäkiä saisi olla huomattavasti enemmänkin”, lohduttaa Pernu. Varsinaiseen pelkoon raskaista mäistä ei siis ole tarvetta.

Bembölen ja Takkulan valiset mäet sekä Kuninkaanmäki on merkitty Tour de Helsingin reittiprofiilissa legendaarisella Hors catégorie –merkinnällä. “Alunperin TdH:n Hors catégoriet olivat vitsi. Nyt jotkut ovat alkanet ottaa niihin tosissaan”, Pernu toteaa.

Vaikka nousut ovatkin aika pieniä, niin niillä on kuitenkin merkitystä TdH:n kisassa. "Kuninkaanmäellä on usein tapahtunut ratkaiseva irtiotto”, Pernu muistuttaa.
 

Palvelut reitillä

Reitti kulkee usein taajamien läpi. Poikkeamalla reitiltä niihin löytyy tarvittaessa kauppoja, baareja ja huoltoasemia.

Reitin loppuun kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan tauko Palmenin kyläkaupalle. Palmenin kyläkauppa on pääkaupunkiseudun klassikko. Pienessä kaupassa hyllyneliöt ovat tehokäytössä ja asiakkaita palvelee jopa erinomainen lihatiskikin. “Tour de Helsingin yhteydessä sunnuntaipäivisin Palmenin kyläkauppa yleensä suljettu. Sen kohdalla sijaitsee kuitenkin huoltopiste”, Pernu kertoo.


Palmenin kyläkauppa. Kuva: Mikko Pitkänen / TdH
 

Kauniaisista Velskolaan

Kaunaisten asemalta pääsee suoraan Asematietä pitkin Tour de Helsingin reitille Turuntielle. Pyöräillessä kannattaa oikaista Bembölentien, Karvasmäentien ja Glimsintien kautta. Glimsintien päästä kulkee idyllinen pyörätie Turuntien varteen. Tämän Glimsintien pyörätien kautta oikaisemalla TdH:n kanssa yhteisestä reitistä putoaa muutama kilometri pois. Se ei kuitenkaan haittaa kun vastineena saa mukavan rauhallisen pyörätiereitin.

Bembölen Kahvituvan ja Shellin jälkeen ylitetään Kehä III. Pyörätie Kehä III:n yli kulkee Kunnarlantien länsireunalla.

Kunnarlantie on pyöräreittiklassikko. Rauhallinen tie kulkee kauniissa maisemissa. Reitin varrella on useita uimapaikkoja. Esimerkiksi heti alkupäässä Oittaalla on tunnettu uimaranta ja ulkoilualue.

Kunnarlantien jälkeen vuorossa on yhtä mukava Velskolantie. “Velskolantie on TdH:n reitin parhaita osuuksia. Sopivan mäkinen ja mutkainen”, kertoo Pernu. Mäet ja mutkat tarjoavat vaihtelua. Ison pyöräilutapahtuman kannalta hyvää on sekin, että ne pilkkovat isoimmat ryhmät usemmiksi pieniksi porukoiksi.


Velskolantien nousut hajoittavat TdH:n ryhmiä. Kuva: Sampo Carlenius / TdH
 

Peltomaisemia ja kylätaajamia

Veiskolantien jälkeen maisemaa alkavat hallita Etelä-Suomessa tyypilliset pellot. Perttulaan asti maisema pysyy samankaltaisena ja matka taittuu ripeästi.

Tällä osuudella Lepsämä on kaunista. Lepsämän mäen ympärillä on tunnelmallista kylämaisemaa peltojen ja laaksojen keskellä”, Pernu vinkkaa. Lepsämään onkin sijoitettu yksi TdH:n huoltopisteistä.

Tiet peltojen keskellä ovat pääasiassa hyväkuntoisia pyöräretkeilyyn. Esimerkiksi Lepsämässä tie on tosin melko kapea ja piennar olematon.

Isojen peltojen keskellä tuuli on joskus voimakas. Tämänkin pyöräreitin polkemissuunnan voi valita tuulen mukaan jos ennusteet lupaavat tuulista päivää. Kunnarlan ja Perttulan välissä myötätuulesta pääsee nauttimaan monta kertaa.
 

Taajamakierros

Pettulan jälkeen pyöräreitti jatkuu Nurmijärven keskustan läpi. Myöhemmin Jokelassakin pääsee ihailemaan tyypillistä asuinkeskusta.

Nurmijärven ja Jokelan jälkeen vastaavia asutuskeskuksia tulee säännöllisesti. Silti suurin osa matkasta kulkee edelleen maalaismaisemassa. “Jokelan jälkeen on mukava metsäisempikin osuus”, Pernu huomauttaa.

Itäpuolelle siirryttäessä reitillä sijaitsee myös erikoinen Linjatie. Se on harvinaisen pitkä ja suora tie. “Linjatie on kuitenkin sen verran kumpuilevaa ettei se näyttäydy pyöräilijälle yhtenäisenä”, Pernu tarkentaa. Tasaisempana näin pitkä suora voisikin olla pitkästyttävä poljettava.

Paippisten ja Sipoon kirkonkylän jälkeen käännytään Vanhalle Porvoontielle. Sen varrella sijaitsee edellä mainittu Palmenin kyläkauppa. Kyläkaupan aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen.

Kyläkaupan tauon jälkeen edessä on loppuhaasteena Kuninkaanmäki. Kuninkaanmäessä voi kokeilla omaa ylämäkivauhtiaan sillä sen jälkeen on enään lyhyt matka Koivukylän asemalle.

Kuninkaanmäki on loiva mutta pitkä. Loppuosassa on mutka ja mäki jyrkkenee mutkan jälkeen. Monelle voi tulla yllätyksenä että pitkän ylämäkeen polkemisen jälkeen mäki vasta kunnolla alkaakin”, varoittaa Pernu.

Hyvä pyöräreitti Kuninkaanmäen jälkeen juna-asemalle kulkee esimerkiksi Kytötien ja Karsikkokujan kautta.
 

Tämä Tour de Helsingin reitin lyhennetty versio sopii kaikille polkupyöräilijöille. Sen avulla on myös hyvä valmistautua oikean Tour de Helsingin polkemiseen.

 
 
Tour de Helsinki
ja Bicycle Film Festival Helsinki muodostavat elokuun lopussa pyöräilyn superviikonlopun. Bicycle Film Festival Helsinki perjantaina ja lauantaina. Tour de Helsinki sunnuntaina.

 
Kuvat: Tour de Helsinki / Sampo Carlenius, Mikko Pitkänen, Matti Viskari, Mika Leppälä ja Kim Öhman

Artikkelisarja: 

Markku Jussila