Iso-Syöte Freeride tarjosi makkaraa ja kovia kaksintaisteluita kisaseinämällä

Jo perinteeksi muodostunut Iso-Syöte Freeride –vapaalaskukilpailu ja –tapahtuma järjestettiin viime viikon viikonloppuna Pudasjärven Iso-Syötteellä. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty pohjoisen laskukansan kokoontuminen juhli jo viisivuotissyntymäpäiviään.

Lauantaiaamun reilut 20 pakkasastetta verottivat järjestäjien mukaan hieman yleisöä, mutta kisakaavioon saatiin kilpailijoita täysi määrä sekä yksi ekstrakin: ilmoittautuneita oli 33.

Ison maailman tyyliin kisassa olivat myös esilaskijat, joista toinen on tuttu nimi muillekin kuin vapaalaskuun vihkiytyneille. Vapaalaskurinteen korkkasi nimittäin kumparelaskun entinen maailmanmestari ja olympiamitalisti Mikko Ronkainen.

”Sekä Mikko että toinen esilaskija Jaakko Rapeli selvittävät mäen oikein tyylikkäästi ja pääsivät turvallisesti alas”, kertoo freeride-puuhastelija Santtu Kaikkonen.

 


Parikilpailu toi lisäjännitystä katsojille. Kuva: Ilkka Uusitalo


Kisoissa nähtiin niin lautailijoita, suksijoita kuin telluilijoitakin. Kuva: Ilkka Uusitalo.

 

Parikilpailu lisäsi dramatiikkaa

Kilpailu käytiin pudotuskamppailuna. Kaksi laskijaa lähti samaan aikaan mäkeen, ja paremmin suoriutunut pääsi jatkoon.

”Dual-homma oli hauska lisä tapahtumalle. Selostajana sai itsekin jännittää mitä tapahtuu, kun pari tulee samaa mäkeä rinta rinnan. Paikoin nähtiin todella näyttäviä kaksintaisteluita”, Kaikkonen kerto.

Voiton vei Iso-Syötteen freestyle-koulun kasvatti Väinö Löytynoja, joka sai vastaansa Janne Lääkön. Lääkkö oli pisimmälle kisassa selvinnyt lumilautailija, joka taisteli hienosti tiensä finaaliin suksijoiden ylivallasta huolimatta.

Naisten sarjassa voittajaksi selviytyi telemark-laskija Hanne-Mari Valtonen.Perinteiseen tapaan talo tarjosi makkarat ja mehut kaikille. Kuva: Ilkka Uusitalo


Testikylää ja ilmaista makkaraa

Iso-Syötteelle oli tuotu myös laaja valikoima vapaalaskusuksia testattavaksi.  Kisa-alueella tarjoiltiin myös perinteiden mukaisesti ilmaiseksi mehua ja makkaraa.

”Kisan jälkeen  after skit järjestettiin Pärjänkievarilla, jossa katseltiin myös videoidut laskut screeniltä. Jatkot olivat pool party –henkeen hotellin saunalla, ja sieltä jatkettiin yökerhoon.”

Kaikkonen on ollut yhtenä tapahtuman järjestäjistä alusta asti. Tapahtuma tuntui onnistuneelta myös tänä vuonna.

”On aina hauskaa, kun saa reilut 50 vapaalaskijaa samaan paikkaan. Hyviä laskuja ja paskoja juttuja ainakin riittää”, Kaikkonen nauraa.

Iso-Syöte Freeride järjestetään myös ensi vuonna.

”Etelän laskijat ovat erittäin tervetulleita, mukaan mahtuu, vaikka toki aina on sieltä muutama tähänkin mennessä tänne eksynyt.”

Freeriden järjestävät Kaikkosen ja Jaakko Rapelin kanssa yhteistyössä Oulun yliopiston laskuseura YKHS sekä Läskikymppi Freeride Team. Palkinnoissa ja puitteissa avustivat tänä vuonna Iso-Syöte, City Sport, Real Deal ja Pärjänkievari.

 


Palkitut rivissä afterilla. Kuva: Ilkka Uusitalo

Iso-Syöte Freeride 2012 tulokset:
Freeride 2012 voittaja: Väinö Löytynoja
Paras naislaskija: Hanne-Mari Valtonen
Paras lumilautailija: Janne Lääkkö
Paras alppi(naiset): Hilkka Rapeli
Paras lauta(naiset): Eeva-Leena Juvani
Paras tellu(mies): Joel Kauppinen
Paras yksittäinen lasku: Väinö Löytynoja

Lisäksi tuomaristo ja yleisö jakoi erinäisen määrän kunniamainintoja kisan aikana sattuneista
näyttävistä suorituksista.


Kisasuorituksia voi ihailla Youtubesta. Varsinkin ensimmäiset 40 sekuntia kertovat, miten kisaseinä tullaan vauhdilla alas. Tiivistetympi versio tulossa myöhemmin:


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39346.0

Arttu Muukkonen