Termari mahdollistaa tehokkaan retkipäivän

Ulkoliikunta, luonnon rauha, kauniit maisemat ja raikas ulkoilma ovat herkkuja joihon ei  kyllästy. Mutta jotain maustetta ulkoilupäiväänkin silti kaivataan. Täydelliseksi sen tekee vasta lämmin ruoka tai juoma.

Ulkoilureissu tuntuu vajaalta ilman mitään lämmintä syötävää tai juotavaa. Pelkän kylmän evään ja juoman varassa taukohetki kannon nokassa, kallion mättäällä tai laavulla jää lyhyeksi. Matka jatkuu nopeasti kohti lämpimämpiä aterioita ja juomia.

Monilla kulkeekin retkikeitinsetti mukana kaikilla retkillä. Nykyaikainen pieni retkikeitin, polttoainepullo ja kattilaa ovat niin kevyitä, että ne tarttuvat helposti mukaan lyhyillekkin reissuille.

Aina retkikeitin ei kuitenkaan olisi tarpeellinen tai järkevin varuste. Termospullot ja -astiat saattavat tarjota lämpimät retkinautinnot paljon helpommin ja varmemmin. Kysyimmekin retkeilyn asiantuntijoilta vinkkejä järkevään termosastioiden käyttöön.
 

Termari sopii helppouden ystäville

Painon säästämisen näkökulmasta termari häviää nykyään kevyelle keittimelle, varsinkin jos maastosta on saatavilla keitettynä juomakelpoista vettä, Mutta helppoudessa termari voittaa”, tiivistää kokenut eräopas Jaakko Heikka. Hän jättää tarvittaessa keittovehkeet pois ja luottaa pelkkään termariin lähinnä päiväretkillä ja lyhyillä yhden yön retkillä.

Nykyään retkikeittimen, polttoainepullon ja kattilan saakin reilusti alle 500 gramman settinä. Useamman hengen seurueella termarit painaisivat helposti saman. Mutta retkikeittimen kanssa lämpimän ruoan tai juotavan valmistaminen on vähintään vartin operaatio. Termarin kanssa juotava tai syötävä taas kulkee repusta suuhun alle minuutissakin.


Tässä on täydellinen ruokasetti kahden hengen lämmintä retki-illallista varten. Mahtuisi pienempäänkin reppuun.
 

Vesi voi ratkaista välinevalinnan

Termospullon ja keittovälineiden välillä mietittäessä kannattaa huomioida erityisesti veden merkitys. Nesteet painavat helposti enemmän kuin muut retkeilytarvikkeet. Grammoja viilaavan kevytretkeilijän kannattaa ensimmäisenä minimoida mukana kannettavan nesteen määrä.

Retkikeittimiin tai muihin keittovälineisiin turvauduttaessa mukana kannettavasta vedestä on vain haittaa. Keittimien avulla ruoan saisi valmistettua kokonaan keittopaikan läheltä löytyvällä vedellä.

Termospulloa käytettäessä mukana kannettava neste taas on välttämättömyys. Se on kriittinen energianlähde vastaavasti kuin akku sähkölaitteelle. Ilman nestettä termospullo ei lämmitä, sillä juuri kuumat nesteet sisältävät eniten lämpöenergiaa. Termosastiaa kannattaakin käyttää kuuman veden lisäksi lähinnä kuumille juomilla tai keitoille. Kiinteämmät ravinnot sisältävät vähemmän lämpöenergiaa eivätkä pysy lämpiminä termarissakaan.

Keitot toimivat hyvin termospulloissakin. Myös joitakin nestepitoisimpia pataruokia voi tarvittaessa pitää lämpimänä termospullossakin”, sanoo Partioaitalla termosastioihin perehtynyt myymäläpäällikkö Ville Norppa.

Termari onkin järkevä valinta retkille, joiden lähtöpaikoissa on vettä, mutta reitin varrella ja lopussa puhdasta vettä taas on vaikea saada. Tällaisilla retkillä vettä joutuisi kuitenkin kantamaan mukana. Valmiiksi lämmitettyä vettä termoksessa kantamalla ei silloin häviä mitään, mutta säästää aikaa veden lämmittämiseltä.

Suomessa puhdasta vettä on kesäkaudella usein helposti saatavilla ja retkikeittimiä pääsee käyttämään melkein missä tahansa. Talvella veden sulattaminen lumesta taas olisi erittäin hidasta ja tehotonta. Myös ulkomailla veden saaminen luonnosta voi olla vaikeaa vuodenajasta riippumatta. Talvella ja ulkomailla termarin käyttäminen onkin usein järkevää.
 

Hyvät retkiruokapussit tarvitsevat vain termarivettä

Ruokaan termosta hyödynnettäessä vaihtoehtona on joko laittaa valmis ruoka termokseen tai valmistaa ruoka termokseen laitettavalla kuumalla vedellä. Jälkimmäinenkin vaihtoehto on heppo ja nopea. Monet nykyaikaisista retkiruokamerkeistä myyvät kuivaretkiateriat valmistukseen käytettävissä pusseissa. Pussin suu auki ja kuuma vesi sisään. Pussin suu kiinni ja  muutamassa minuutissa sisältö kypsyy valmiiksi ruoaksi. Lusikka tai haarukka pussiin ja ruoka suuhun. Paljoa helpommaksi ja nopeammaksi ei retkiruokailu voi mennä.

Nämä nopeat ja helppokäyttöiset retkiruokapussit suosivat termarireissuja. Termarista kuuman veden saa helposti pussiin. Ruokatauosta tulee tarvittaessa todella nopea.

Retkiruokapusseja käytettäessä termaria tai mitään muutakaan astiaa ei tarvitse edes sutata ruoalla. Haarukka tai lusikka on silloin ainoa likastuva väline. Termari taas täytetään pelkällä kuumalla vedellä ja se pysyy puhtaana. Termarin puhdas vesi käy samalla ruoan valmistuksen lisäksi myös lämpimien juomien valmistamiseen kahvitauolla.

Termaria moneen käyttöön hyödynnettäessä on kuitenkin muistettava suosia täpötäysiä termareita. Kaikki termarissa oleva kuuma vesi kannattaa käyttää melko nopeasti. Vajaan termarin sisältö nimittäin jäähtyy nopeammin. Kuuma vesi kannattaakin tarvittaessa laittaa ennemmin muutamaan erilliseen pienempään termariin kuin yhteen isoon. Tällöin saa usemmin tyhjennettyä koko termarin ja pidettyä toisen termarin pidempään aivan täytenä ja avaamattomana.


2000-luvun retkiruoat syntyvät äärimmäisen helposti ja nopeasti.
 

Termari pelastaa sekä aamu-  että iltauniset

Nopeus ja helppous veden kantamista muutenkin vaativilla retkillä ei kuitenkaan ole ainoa järkiperustelu termarille. Termarin avulla voi muulloinkin tehostaa ulkoilupäiviä tuntuvasti.

Joskus retkillä on iltaisin hämärässä paljonkin aikaa, mutta aamuisin valoisassa taas tuntuu olevan kiire. Silloin vedet voi keittää termariin jo illalla ja aamulla pääsee suoraan ilman keittopuuhia aamiaiselle ja liikkeelle”, Ville Norppa vihjaa.

Oikein käytettynä termarilla saa siis säästettyä aikaa kaikkein kriittisimmistä paikoista. Tällainen aikaa yhdestä paikasta toiseen paikkaan siirtävä väline voi olla retkeilijälle arvokas.

Tällainen tarve voi tulla eteen esimerkiksi pohjoisessa talven randoretkillä. Silloin on tärkeää päästä mahdollisimman aikaisin aamulla liikkeelle, jotta voidaan varmistaa kaamosajan lyhyen valoajan riittäminen vielä viimeiseen laskuunkin. Laadukkaimpien termosten avulla illalla on voitu aamiaisvesien lisäksi tehdä valmiiksi myös kuumat lounasvedet. Parhaissa termoksissa vesi pysyy kuumana yli 18 tuntia.

Joskus tilanne taas on ajankäytöllisesti päinvastainen. Retkiporukalla voi olla aamuisin aina paljon aikaa ja energiaa kun taas päivän päätteeksi ollaankin väsyneitä ja kireitä. Silloinkin kannattaa käyttää termaria ja lämmittää vedet aamulla valmiiksi myös lounasta ja päivällistä varten. Näin päästään päivän päätteeksi nopeasti käsiksi ruokaan tai lämpimiin juomiin.

Termospulloja huonommin lämpöä eristäviä ruokatermoksiakin voidaan käyttää tällaisten retkien tehostamiseen. Parhaissa ruokatermarissa ruoka pysyy kuitenkin lämpinänä useita tunteja ja hautuu samalla valmiiksi.

Ruokatermarissa saa haudutettua kypsäksi yllättävän monenlaisia ruokia: valmiit pasta-ateriat, makaronit, kuskus, hiutalepuurot, mannasuurimot, jne. hautuvat hyvässä ruokatermoksessa kypsäksi päivätaipaleen alkupuolella. Aamulla hautumaan laitetut ruoat ovat lounasaikaan syömävalmiita. Vettä kannattaa lisätä normaalia enemmän kun hautumisaika on pitkä”, Jaakko Heikka neuvoo.
 

Termari eristää helteelläkin

Termarin edut eivät rajoitu tilanteisiin joissa vettä kannattaa kuitenkin kantaa mukana tai pitää optimoida ajankäyttöä aamuihin tai iltoihin. Termarille löytyy erityisesti kesäkaudella muitakin keittimistä puuttuvia etuja. Termarissa sisältöä voi nimittäin pitää kylmänäkin.

Kesähelteillä on mukava raikastaa ja viilentää itseään jääkylmällä juomalla. Jääkylmän juoman lisäksi termarilla saattaa onnistua erikoisempikin kesäherkuttelu.

Kaverit voi myös yllättää tai tehdä kateelliseksi kesähelteillä jäähdyttämällä avoimen termoksen korkkeineen pakastimessa ja täyttämällä sen jäätelöllä ennen retkelle lähtöä”, kertoo Jaakko Heikka.

Hyvä termari onkin ympärivuotinen ystävä, jonka kanssa pystyy lyhyilläkin retkillä viettämään nautittavia herkutteluhetkiä.
 

Lue myös yhteenveto termariteknologiasta ja laadukkaan termarin ominaisuuksista termarikokonaisuuden toisesta artikkelista 'Huipputermos on simppeli teknologiaihme'.

Markku Jussila