Pingviinit hallitsevat surffilaudan tekemisen

Käsityöläisyys on nosteessa ja ulkoilijatkin haluavat nyt kokeilla yksilöllisten harrastusvälineiden valmistamista itselleen. Surffaajien keskuudessa käsityöläisyyden aatelia edustavat yksilöllisiä mittatilauslautoja vaativille surffaajille ja itselleen valmistavat surffilautasheippaajat.

Käsityöläisyys ja oman surffilaudan sheippaaminen kiinnostaa minuakin, mutta valitettavasti peukaloni on keskellä kämmentä. En kuitenkaan ole ainoa surffaava poropeukalo ja Tamperelainen Pinguino Surfboards onkin päättänyt auttaa kaltaisiani surffaajia. Pinguinon ideana on lainata oman surffilaudantekemiseen työtilat ja välineet sekä erityisesti tarjota niiden käyttäjille opetusta ja apua.

Eräänä kaamosaamuna huomaankin olevani Pinguinojen pajalla sähköhöylä kädessä suuren eristelevyn ääressä. Pinguinon Pauli Hakala seisoo vieressäni ja antaa ohjeita. Hän on luvannut auttaa minua koko projektin ajan ja kertoa surffilautojen tekemisestä.

Ensimmäisenä Paulin on vakuutettava minut siitä, että saamme valmistettua oikean surffattavan surffilaudan. En haluaisi käyttää aikaani pelkän koriste-esineeksi osoittautuvan turhakkeen tekemiseen.

“Kaikki tekemäni surffilaudat ovat toimineetkin. Jonkinlaisen oikeasti surffattavan laudan tekeminen onnistuukin varmasti keneltä tahansa.”

Surffaaminen riippuu kuitenkin aina enemmän surffaajan taidoista kuin välineistä: ”Kelly Slater on surffannut ihan hyvin pöytälevylläkin.”

Pauli saa vakuuteltua minut siitä, että projektin lopputulos tulee olemaan hyvän näköinen ja toimiva surffilauta. Aikaisempi käsityöosaaminen vaikuttaisi vain siihen kauanko prosessissa menee aikaa.

”Käsityökokemuksesta on hyötyä mutta se ei ole välttämätöntä. Käsityöläiset ja käsityöharrastajat onnistuvat vain muita helpommin ja nopeammin heti ensimmäisellä kerralla.”
 

Sheippaamisessa maltti on valttia

Lyhyen tutustumisen jälkeen aloitamme työskentelyn. Pauli sahaa ja höylää eristelevynpalaa niin sanottua surffilautablänkkiä muistuttavaksi. Valmiita surffilautablänkkejä voi tilata maailmaltakin. Ne ovat karkeasti halutun surffilaudan muotoisia palasia, joista pitää vielä hioa 5-15 cm pois laudan saamiseksi täsmälleen halutun kokoiseksi ja muotoiseksi.

Lautani mitat ja sheipin Pauli on suunniteltu cad-ohjelmalla. Suunnitelmista on printattu tarkkoja piirrustuksia, mittoja ja ohjeita. Niiden pohjalta Pauli piirtää blänkiksi muotoiltuun eristelevypalaan apuviivat, jotka minun pitäisi hioa pois näkyvistä. Paulille laudan suunnittelu ja suunnitelman konkretisoiminen tarkasti piirretyiksi apuviivoiksi on rutiinia. Minulta se olisi vaatinut varmasti viikkojen työn.
 


Surffilautablänkki on lähtökohta varsinaiseen sheippaamiseen. Katso kuvasarja koko laudanvalmistusprosessista oikean laidan kuvista.
  

Ensimmäisessä muotoiluvaiheessa eristelevyä muotoillaan sähköhöylällä. Vietän intensiivisen tunnin sähköhöylän enkä silti löydä hyvää tuntumaa höyläämiseen. Minulla on höyläyskokemusta vain puusta. Puuhun verrattuna pehmeä levy tuntuu tunnottomalta. 

Pauli muistuttaa moneen otteeseen, että materiaalia saa aina lisää pois, mutta vahingossa liikaa poistettua materiaalia ei saa takaisin. Minulta höylääminen ja viilaaminen sujuvat niin hitaasti ettei vaaraa liialle ohentamiselle luulisi todellakaan olevan. Mutta sekin oletus on väärä. Onnistun ohentamaan dekkiä yhdestä kohdasta hieman liikaa. Itse en edes huomaisi pientä painaumaa väärässä kohtaa laudan pintaa. Paulin tarkat silmät taas huomaavat sen heti. Laudan muodon ohentaminen montun ympäriltä tasaiseksi ja toimivaksi vie Pauliltakin tovin. Omalla osaamisellani ja silmälläni lauta olisi jäänyt muotopuoleksi.

“Eristelevy on erilainen työstää kun esimerkiksi puu. Koneiden ja työkalujen aikaisemmasta käyttökokemuksesta on kuitenkin hyötyä. Samoja tai vastaavia työkaluja nämä kuitenkin ovat.”

Sähköhöylän jälkeen siirrytään käsihöyliin ja erilaisiin viiloihin. Hiomisvaiheen viimeistelevät hiekkapaperit ja harja. Piquinon pajalla onkin todella kattava valikoima erilaisia höyliä, raspeja, viiloja ja hiekkapaperipaloja. Surffilaudan sheippaaminen on paljolti juuri hiomista.
 


Sheippaaminen on lähinnä höyläämistä, viilaamista ja hiomista.
 

Erikoisvälineet ja tilat tarpeellisia

Sheippaamisen hiomistyökalut ovat pääasiassa samoja kuin puutöissä, mutta erikoistyökalujakin on Pinguinolla runsaasti. Esimerkiksi laudan mittailuun ja muodon varmistamiseen suunnitelmia vastaavaksi käytettävän mittalaudan Pinguinot ovat tilaneet ulkomailta.

”Moniin sheippauksessa tarvittaviin erikoisvälineisiin löytyy netistä ohjeita niiden itsevalmistamiseen. Netistä valmiita välineitä tilaamalla pääsee helpommalla ja nopeammin alkuun sheippaamisessa. Osa erikoistyökaluista on yllättävän kalliita ja niitä ostelemalla ensimmäisille laudoille tulisi korkea hinta.”

Laudan tekoa suunniteltaessa homma ei yleensä jää kuitenkaan työkaluista kiinni. Sopivan työtilan löytäminen voi olla vaikeampaa.

”Huoneita olisi hyvä olla kaksi. Toinen huone on hyvä varata pölyiseen sheippaamiseen ja hiontaan. Toinen tarvitaan sitten märkäpuolen hommiin eli laminointiin ja maalaukseen.

Sheippaamisen onnistumisen kannalta huoneiden valaiseminen on tärkeää. Vain riittävässä ja oikeasta suunnasta tulevassa valossa laudan muodot näkee hyvin.”
 

Väriä ja laminaattia pintaan

Huolellisen hiomisen jälkeen sheippaaja saa tutustua toiseen keskeiseen laudanvalmistuksen osa-alueeseen. Laudan laminoiminen lasikuiduilla viimeistelee laudan. Laadukas laminointityö näyttää hyvältä ja ennen kaikkea pitää laudan ehjänä. Virheet laminointivaihessa vesittävät koko aikaisemman hiomisvaiheen.
 


Laminointi vaatii sekä nopeutta että tarkkuutta. Katso kuvasarja koko laudanvalmistusprosessista oikean laidan kuvista. 
  

Työnä laminointi on nopeatempoista aineiden sekoittamista ja levittämistä. Tärkeimpiä työkaluja ovat erilaiset sekoitusvälineet ja levityslastat. Laminoidessa tarvitaan tietysti hyvät hengityssuojatkin.

Laminointiaineet kovettuvat tai menevät pilalle, jos homma etenee liian hitaasti. Annankin Paulin suosiolla hoitaa laminoinnin. Paulin työskentelyä katsoessani tajuan että laminointi olisi sujunut itseltäni varmasti yli puolet hitaammin.

Laminoinnin yhteydessä lauta myös koristellaan. Laudan pintaa voi maalata tai siihen voi laiminoida erilaisia kuvioita tai kuvia. Pinguinolla lasikuidun alle jätettäviä kuvia voi tulostaa äärimmäisen ohuelle aasialaiselle erikoispaperille. Maalauksissa pingviinit antavat mielellään penseelinjäljen näkyä.

Oma customlauta merkitseekin monille juuri omia maaleja ja kuvioita. Surffaajilla on tarve erottua massasta ja customlauta personoi surffaajaa korujen ja vaatteiden tavoin.

Pinguinojen kanssa työskennellessä surffilautasheippaamisen syvemmät arvot tulevat kuitenkin nopeasti esiin. Laudan sheippiä suunniteltaessa alkaa ymmärtää surffauksen monipuolisuutta ja erilaisten lautojen erityispiirteitä. Lautaa hioessa alkaa arvostaa valitsemansa lautasheipin muotoja, muotojen yksityiskohtia ja esimerkiksi onnistunutta symmetriaa.

Laminoidessa taas alkaa arvostaa laudan kestävyyttä ja pinnan tasaisuutta. Laudan väri ja koristekuviot alkavat tuntua tässä vaiheessa jo turhamaisilta yksityiskohdilta.

Mutta kyllähän omat grafiikatkin lämmittävät mieltä. Huomaan hypisteleväni valmista lautaani vielä enemmän kuin aikaisempia tehdasvalmisteisia lautojani.
 


Valmis lauta omassa kodissa lämmittää mieltä.
  

Surffihenkistä ajanvietettä

Lopulta surffilaudan tekeminen Pinguinon pajalla osoittautui hyödylliseksi kokemukseksi. En kadu oman laudan tekemiseen uhrattuja päiviä, vaikka surffit laudalla ovatkin jääneet vähiin. Enkä surffatessa edes rajallisten taitojeni vuoksi edes huomaa eroa uuden itse tehdyn lautani ja vanhojen tehdaslautojeni välillä.

Lopulta surffilaudan tekemisessä Pinguinojen kanssa ei ollutkaan kyse omiin tarpeisiin räätälöidystä surffilaudasta. Taitavimmillekin erikoislautoihin mieltyneille suomisurffaajille löytyisi omaa surffaustyyliin sopivia lautoja eurooppalaisista nettikaupoistakin. Puhumattakaan tavallisemmilla laudoilla pärjäävistä aloittelijoista ja keskitasoisista suomisurffaajista.

Eikä surffilaudan tekemisessä ollut siis lopulta kyse lautojen ulkoasustakaan. Netistä saisi tilattua tyylikkäitä, erinäköisiä, värikkäitä ja räätälöityjäkin lautoja.

Eikä surffilaudan itse tekemisessä ollut lopulta kyse rahastakaan. Pinguinojen kanssa oman laudan saattaa saada tehdaslautoja halvemmalla. Yleisesti ensimmäistä surffilautaa itse tehdessä laudan lopullinen hinta nousee helposti työkaluhankintoineen tehdaslautoja kalliimaksi.

Lopulta projektista muodostui itselleni mielekäs tapa oppia lisää surffilaudoista ja erilaisista surffilautamuodoista. Lautapajalla heräsi vahva halu tutustua erikoisiinkin lautatyyppeihin ja saada monipuolisia lautoja omaan lautavalikoimaankin. Lautapajan jälkeen ei tee mieli päästä vain surffaamaan. Nyt tekee mieli päästä surffaamaan erilaisilla ja erikoisillakin laudoilla.

Yleisfiilis sheippauspajassa on erittäin surffihenkinen. Tuskin mistään muualta Suomessa löytyy yhtä paljon ja yhtä monipuolisia lautoja katsottavaksi ja hypisteltäväksi. Muilta pajalaisilta saa samalla tietoa surffista, surffispoteista ja surffimatkoista enemmän kuin netistä. Eräänlainen surffipyhäkkö siis.

Suomisurffaajalle oman laudan sheippaaminen sopii hyvin. Härmässä surffaajille tulee valtavasti viikkoja tai kokonaisia kuukausia ilman surffiaaltoja. Oman surffilaudan valmistaminen on silloin tapa ylläpitää tai kasvattaa surffifiilistä. Ja juuri fiilis surffissa on tärkeintä.

Geolocation

Markku Jussila

PeeTee

Mitä tuollaisen peruslaudan tekeminen Pinguino-pajalla sitten maksaa?

Pauli Hakala
Käyttäjän Pauli Hakala kuva

Moi,
Hinnasto 2015 vuodelle seuraavanlainen, eli oman laudan veistely maksaa 289e

Prices 2015 (negotialble :P)

Custom surfboards 339e
(Design your own board with us, shapes, colors and fin setups...sky is the limit)

Shape it yourself Surfboard 289e
(Everything is possible, but you will shape it with us. So you will have the fun part and we will do all the rest grin emoticon )

((((Sometimes we shape also SUP boards, maybe... 790e))))

Catalog coming out March 14th.

www.lautadiaries.com

Huikeita pioneereja!