Kekestetö

Suomessa on liian kylmää, -29 astetta. Aika lähteä etsimään parempia hiihtosäitä etelästä! Miten olisi Unkari? Maa numero 49.

Olin jo pitkään halunnut käydä Unkarin Kekestetön hiihtokeskuksessa, mutta lumitilanne oli aina ollut huono, tai en ollut päässyt lähtemään. Kekestetö on Unkarin korkein vuori ja suurin laskettelukeskus, mutta tämä ei sinänsä ole vielä paljon. Korkeus 1014 metriä ei ole keski-Euroopassa paljon, kausi on lyhyt ja lunta löytyy paikalta lähinnä satunnaisesti. Sään pitää olla juuri oikea, jotta keskus olisi auki.

Mutta tammikuussa 2016 tähdet olivat vihdoin kohdallaan. Pystyin lähtemään reissuun ja vuorella olisi lunta.

Kekestetö sijaitsee kauniilla, metsäisellä Tatra-vuoriston alueella. Itse rinne ei ole kovin pitkä eikä jyrkkä. Vain yksi kahdesta rinteestä oli auki. Se auki oleva, pitkä rinnekin oli vain puoliksi auki. Jostain syystä aiemmin koko rinteen kattanut hissi oli siirretty alkamaan rinteen puolivälistä. Mikäli koko rinne olisi ollut käytössä, olisi alhaalta ollut bussikuljetus ylös. Epäselväksi jäi mikä oli johtanut tähän järjestelyyn, ehkä lumetuksen riittämättömyys, tai rinteen alaosan loivempi profiili. 

Mutta kaikesta tästä huolimatta Kekestetö on kokonainen hiihtokeskus: siellä on päärinne ja hissi, aloittelijoiden harjoitettelurinne ja naruhissi, ravintola ja afterski-baari. Ja lisäksi vielä näköalatasanne TV-tornista ja alueelta löytyy myös hotelleja. 

Afterski löytyy rinteen vieressä sijaitsevasta pyöreästä punaisin valoin valaistusta "He-Do Bar" -baarista. En ole ihan varma mitä hän ("he") tekee, mutta ei nimi baaria pahenna, ellei baari nimeä. Paikasta löytyy pikkusyötävää ja alkoholittomia ja alkoholillisia juomia. Kaakao maistui kylmänä päivänä, vaikka -6 olikin Suomen lämpötiloihin verrattuna lämmintä.

Mainitsinko jo vapaahiihdon rinteiden ulkopuolella? Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, jos voitte uskoa tämän! Tarvitaan vain lunta, joka toki on siis melko harvinaista herkkua. Mutta jos lunta on, lähes koko vuori on hiihdettävissä. Käydessäni lumipeite petti koko vuoren. Jos en olisi ollut yksin, olisin laskenut reittejä ympäri vuorta ja liftannut takaisin ylös. Mutta yksin hiihtäminen isolla metsäalueella ei ollut hyvä idea. Eikä lumipeite ollut kovin paksu, paremmat sukseni olisivat kärsineet monesta kolauksesta matkan aikana. Mutta kaverin kanssa ja huonommilla suksilla vuorelta olisi voinut löytyä monta reittiä! Tai ehkä parin kaverin kanssa, kaksi hiihtää ja yksi ajaa autoa...

Mutta hiihdin toki keskuksen viereisissä metsissä nyt yksinkin. Sieltäkin löytyi joitakin kaatuneita puunrunkoja, oksia... kaaduin myös kerran suksien osuttua kiveen. Ja metsä on hieman liian tiheä kovavauhtiseen hiihtoon. Ja loivakin. Mutta silti, metsähiihto oli hauskinta mitä Kekestetöstä löysin.

Kahden rinteen välinen alue on helpoin kohde metsähiihtoon. Hiihtokeskuksen aidat haittaavat kuitenkin metsään siirtymistä. Ilmiselvin reitti tuolle alueelle on kiivetä rinteiden yläpäästä kohti mäen huipulla olevaa TV-tornia, ja laskea sieltä alas. Hieman lyhyemmällä kiipeämisellä pääsee siitymällä metsään miesten vessanrakennuksen takaa :-)

Lisähauskaa projektiin saa hiihtämällä metsässä pimeällä. Kekestetö on auki myös iltaisin, joinakin viikonpäivinä.

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko. This blog is also available in English at the Blogspot and TGR sites.

jariarkko