Luolahiihtoa

 

Pidän sekä luolista että laskemisesta, mutta näitä harrastuksia voi harvoin yhdistää. Paitsi Cerviniassa. Jos uskaltaa...

Aivan Cervinian Rocco Nere 1 rinteen vierestä löytyy kalliomuodostotelmia, joiden luona on pieni luola. Rinteeseen pääsee Pancheron tuolihissistä alhaalta päin oikealle menemällä. Luolan tarkka sijainti löytyy tästä Google Maps linkistä.

Luola on pieni, se todennäköisesti luokiteltaisiin vain luola-köyhässä Suomessa luolaksi. Luola on muodostunut iso kallioosan haljetessa ja avatessa 70-90 senttisen raon. Toinen iso kivi muodostaa luolalle katon. Mutta se mikä tässä luolassa on mielenkiintoista on, että sen läpi voi laskea. Hieman lumiolosuhteista riippuen luolaan sisäänpääsy on helppoa. Tai no, sinne pääsee aina helposti suksilla, mutta jos aikoo pysähtyä ennen ulostulon jyrkännett, lumitilanteen on oltava sopiva :-) vaikka toki luolan seinistä voi myös yrittää jarruttaa.

Ulostulo on kuitenkin se haastavampi osa. Vaikka tuo rako on suora ja riittävän leveä laskemiseen, niin lasku alkaa parin metrin lähes pytysuoralla lumiseinällä, ja vaikka rinne kaartuu mukavasti sen jälkeen, niin huoli on lähinnä pysyä riittävän suorassa, ettei vahingossa törmää raon seiniin. Vasen seinä kaartuu vielä aivan lopussa hieman hiihtäjää kohti. Mutta lumiolosuhteet vaikuttavat taas poistumisenkin vaikeuteen. Poistumisen jälkeen reitillä on myös kiviä, joiden on syytä olla lumen peitossa.

No, ei tämä nyt mikään vaikea hiihdettävä ole, mutta jostain syystä en pitänyt ajatuksesta kiveen törmäämisestä edes pienessä vauhdissa. Vietinkin pitkän tovin miettiessäni, uskallanko laskea alas. Jarmo odotteli alhaalla, ja loppujen lopuksi päätin olla laskematta. Jatkoimme hiihtämistä muualla, mutta palasin myöhemmin yksin ja laskin luolasta alas, vain muutamaa minuuttia ennen kuin meidän piti siirtää kamat autoon ja lähteä ajamaan takaisin kohti Milanon lentokenttää.

Kävimme myös Zermatin puolella Klein Matterhornin hissiasemalla olevassa jääluolassa. Luolaan mennään ensin alas pari kerrosta hissillä, kävellään pitkää oudon muotoutuvan näköisestä jäästä tehtyä tunnelia, kunnes päästää varsinaiselle isommalle luola-alueelle. Jäähän on kaivettu (kaivinkoneella!) isoja huoneita, joissa on erilaisia jääveistoksia. Ja vieläpä liukumäki. Sääli, ettemme ehtineet kokeilla mäkeä, kun henkilökunta tuli juuri kokeilun edellä sulkemana paikkaa siltä päivältä.

Ihmettelen kyllä edelleen, että miten se kaivinkone oli jääluolaan saatu, miten se saadaan sieltä pois, ja miten sen pakokaasut tuuletetaan ulos.

Hiihdimme Cerviniassa myös monessa muussa paikassa, rinteillä ja rinteiden ulkopuolla. Noista enemmän myöhemmin. Sanon nyt kuitenkin sen verran, että kannattaa varoa niitä kylpyammeita rinteiden ulkopuolella!

Olin ollut Cerviniassa aiemmin, mutta en koskaan kylässä. Kylä oli yllättävän pieni, mutta siellä oli kuitenkin yksi ruokakauppa ja lukuisia ravintoloita. Mielestäni paras ravintola, jossa kävimme oli "Ymeletrob", paikka jossa yhdistyy baari, grilli ja gourmet-ruokailu. Suosittelen erityisesti lohiburgeria. Ja tietty suklaafondueta jälkkäriksi. 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English on the Blogspot and TGR sites.

jariarkko