Vettä saappaissa

Hulubergsgrottan, Sipoo. Pieni luola, vain ryömittävissä. Ja nyt täynnä likaista vettä. Mikä voisi olla sen hauskempaa tutkia?

Hulubergsgrottan on yksi harvoista karstiluolista Suomessa. Se on muodostunut veden ja kiven kemiallisen liukenemisprosessin myötä; hiilihappopitoinen vesi liotttaa tietyjä kivilaatuja. Hulubergsgrottan on vain muutaman metrin mittainen, mutta silti hauska matalan korkeutensa ja metsän piilottaman suuaukkonsa vuoksi. Vaikka meillä oli luolan GPS-koordinaatit, pyörimme sen ympärillä kymmenen metrin säteellä muutaman minuutin, ennen kuin löysimme luolan. 

Luolassa on kaksi kammiota, ensimmäinen niistä on yleensä kuiva. Mutta ei tällä kertaa! Jouduimme ryömimään veden ja mudan seassa päästäksemme liikkumaan kammiossa. Kammion katto on kivan näköistä mutta Suomessa melko harvinaista kalkkikiveä.

Ensimmäisen kammion perällä on matala suuaukko toiseen kammioon, mutta suuakko oli nyt kokonaan veden peitossa, joten emme päässeet edes kurkistamaan toiseen kammioon.

Antti Huttusen Retkipaikan artikkeli on paras lähde tähän luolaan liittyvälle tiedolle, mukaanlukien kuvia toisesta kammiosta. Luolan koordinaatit ovat N 60° 19.406' E 25° 16.633'. Luola on suojeltu, mutta valitettavasti (kuten niin monesti) sen ympäristöstä löytyy vierailijoiden jättämiä jätteitä.

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko ja Janne Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko