Breithorn 4167 metriä

 

Kolmas kerta toden sanoo! Onnistuin vihdoin laskemaan Breithornin. Kaksi aiempaa yritystä... ja loistava kolmas kerta, vauhdikkaalla alaslaskulla. Oli hauskaa laskea pitkällä marsilla olevien kiipeilijöiden ohitse vauhdilla ja huutaen keuhkojeni täydeltä! :-)
 
Ensimmäinen yritys laskea Breithornilta oli muutama vuosi sitten, mutta se epäonnistui jäärautojen rikkouduttua ja hieman hätäisen oppaan vuoksi. Toisella kertaa menin ylös kesällä, oppaan kanssa, ja ilman suksia. Tarkoitus oli päästä käymään huipulla, katsoa miten raskasta kiipeäminen korkealla on, oppia reitti, ja selvitellä hiihtomahdollisuuksia.
 
Mutta jälleen kerran, sveitsiläiset oppaat ovat hieman kiireisiä. Meillä ei ollut aikaa pysähtyä ylös mennessä kuin kerran, vaikka olisin halunnut ottaa lisää kuvia ja levätä enemmän :-) Ja alas tullessa miltei juoksimme. En ole ihan varma miksi, minusta turvallisuussyyt eivät vaatineet tuota kiirettä. Mutta ehkä oppaalla oli kiire kotiin.
 
Mutta kolmas kerta oli täydellinen!
 
Kaksi päivää toisen yrityksen jälkeen, menin ylös yksin suksien kanssa. Opasta ei tälle reissulle ollut tarjolla, mutta nyt tunsint reitin ja mahdolliset railokohdat. Minulla ei siis ollut köysistöä, mutta suksien kanssa tunsin oloni kohtalaisen turvalliseksi. En itse asiassa ollut edes ottanut tälle elokuun reissulleni mukaan vaelluskamoja, mutta löysin Zermatin kylästä kaupan, Yosemite, joka pystyi vuokraamaan skinit.
 
Tarkoitus oli skinnata ylös, kunnes matkanteko muuttuisi mahdottomaksi, ja laittaa sitten lumiraudat ja kävellä sukset selässä loppumatka. Mutta tämä ei ollutkaan tarpeen, vaikka reitti oli jyrkkä niin sen pystyi hyvin skinnaamaan kokonaan.
 
Ylhäällä tiesin suositellun reitin, mutta hieman irtonainen kova lumikuori sai minut mietteliääksi. En myöskään ole koskaan nähnyt kenenkään laskevan Breithornilta, näinä kolmena päivänä kun olen itse ollut siellä tai muuten vaan Zermatissa hiihtäessäni. Päätin muuttaa reittiä, ja laskea yläosan sen jyrkemmän kävelyreitin vieressä. Tämä reitti ei laittaisi minua ihan avoimimpaan ja jyrkimpään rinteeseen, ja lisäksi irtoava lumi ei tippuisi alla olevien kiipeilijöiden päälle. Laskin yläosan varovasti, ylitin kävellen kivikkokohdan ja ne muutamat railot polun vieressä, ja pääsin sitten laskemaan kunnolla.
 
Hauska lasku, loistavaa lunta, aurinkoa. Ja ilmava tunnelma, vaikka oltiinkin alppien helpoimmalla nelitonnisella. Laskusta jäi hyvä fiilis!
 
Aikaa jäi sitten myös Zermatin kesähiihtorinnealueen testailuun ja Klein Matterhornin jääluolassa vierailuun. Rinnealue on muuten lähes kokonaan ratalaskijoiden käytössä, mutta puolenpäivän maissa joukkueet kasaavat kamppeensa pois. Itse ehdin kokeilla muutamaa laskua suurpuikkaradalla, oli hauskaa laskea rataa vaihteeksi.
 
 
 
 
 
 
 
Ryhmässä oli mukana Japanilaisia kiipeileijöitä, mukavia heppuja. Tässä heistä yksi:
 
 
Klein Matterhornin jääluola:
 
 
Päivän lopuksi olin niin väsynyt, että pitkä gondolimatka alas tuli tarpeeseen:
 
 
Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko

keljukoo
Re: Breithorn 4167 metriä

On tullut laskettua telluilla joitakin vuosia sitten. Parin sentin jääkansi hajosi joka käännöksellä, täytyi olla tarkkana, ettei suksi nappaa kiinni. Aivan karmea kokemus.

jariarkko
Re: Breithorn 4167 metriä

Oho, näin voi kokemukset olla erilaisia. Lumen laatu tietysti merkitsee niin käsittämättömän paljon. Mihin aikaan vuodesta tuo oli?

keljukoo
Re: Breithorn 4167 metriä

Tais olla maaliskuun loppua. Sekin siinä oli vielä, että ylös tarvottiin suht hyvän näkyvyyden vallitessa, mutta alas laskeskeltiin pilvessä. Laskun jälkeen alhaalla jäätiköllä näkyvyys oli jo todella huono. Ylhäällä oli ihan kiva käydä, mutta kyllä ei jäänyt hyvää muistoa Breithornin laskusta.