Hvitträskin kalliomaalaus

Laiska lauantai, ja kaikki lähiseudun luolat on jo käyty! Päätimme Jannen kanssa käydä katsomassa Kirkkonummen Hvitträskin rantakallion kalliomaalausta.

Kalliomaalauksista Suomessa kertoo parhaiten Suomen Kalliomaalaukset -- Bongarin Käsikirja, jonka ostin muutama kuukausi sitten Laurin vinkistä. Voin suositella kirjaa lämpimästi! Yksi Suomen parhaista kalliomaalauksista sijaitsee myös Kirkkonummella, mutta valitettavasti sinne pääsy on estetty. Hvitträskiin kuitenkin pääsee helposti. Auton voi jättää joko museolle tai Rauhalantielle. Polku maalaukselle alkaa Rauhalantieltä aidatun piha-alueen jälkeen. Maalauksen koordinatiit ovat N 60.185181, E 24.522139.)

Polku kulkee kohti järveä ja korkeata kallionjyrkännettä. Kymmenen metriä ennen jyrkännettä pitää siirtyä oikealla, josta löytyy helpohkoa maastoa lasketua hieman alemmaksi. Itse asiassa osa polusta on luonnon muodostamilla portailla. Maalaus sijaitsee jyrkänteen puolessavälissä, hyllyllä jossa voi kulkea myös talvella turvallisesti, jos osaa olla riittävän varovainen. 

Reitillä alas löytyy myös siirtolohkareen alta pieni noin 2x2m luola.

Itse maalaus on yllättävän pieni, mutta paikkana ja maisemana vierailu täällä on aivan loistava!

Kuvat (c) 2016 Jari Arkko

 

jariarkko

SA
Re: Hvitträskin kalliomaalaus

Paikka on hieno, mutta kulku kalliomaalauksille on artikkelissa kuvattu virheellisesti. Oikea ja virallinen kulkureitti alkaa ennen mäen päällä sijaitsevaa rakennusta. Polku kulkee kahden aidan välissä. Mitään virallista pysäköintimahdollisuutta ei taida alueella olla poislukien Hvitträskin museon parkkipaikka. Raujalantie itsessään on sen verran kapea, ettei tien varteen oikein mahdu pysäköimään.