Davosin huippukokous

 
Maailman johtavat eskimot tapaavat joka vuosi Davosissa ns. World Eskimo Forumin eli WEF:n kokouksessa. No ei oikeastaan, mutta yllätykseni tämä lähinnä maailman johtohenkilöiden kokouksista tunnettu paikka oli yllättävän hyvä hiihtomesta.
 
Ei ehkä paras mahdollinen, mutta hyvä kuitenkin. Tänä vuonna lunta ei tosin ole ollut kovin paljon, joten vapaahiihtomahdollisuudet olivat rajalliset. Ja rinteet olivat käytännössä kovaa jäätä. Mutta ne rinteet olivat silti loistavia, vaikkapa Weissfluhjochista to Davosin kylään johtava: reilu kilometri verttiä, eikä oikeastaan yhtään löysää turhaa kohtaa, vaan pelkkää kapenevaa jääränniä kohti kylää. Muistin taas jalkalihasteni olemassaolon tuon laskun jälkeen! Samoin rinne kohti Schiferiä tai Serneousia on hyvä, vaikka alkaakin hieman löysemmin.
 
Davosin hiihtoalueet ovat lähellä toisiaan, mutta eivät suoraan liitoksissa toisiinsa. Nuo mainitut rinteet olivat Parsennin alueella. Laakso vastakkaisella puolella on Jacobshornin alue, molemmat varsin isoja. Jacobshornissa pidin erityisesti Moräne-rinteestä Brämabüelin huipulta Jschalpin väliasemalle, 600 metriä jyrkkää jäätä, jälleen Davosin ja järven yläpuolella.
 
Vaikka lunta olikin varsin vähän, löysimme silti Jatz-rinteen oikealta puolelta koskemattoman lumen laakson, jonka pystyi helposti hiihtämään. Hiihto tuossa laaksossa tai kurussa oli hieman hermostuttavaa, sillä lumipeite ei kuitenkaan ollut kuin paikoitellen muutaman sentin paksuinen. En kuitenkaan osunut isompiin kiviin.
 
Mutta tämä oli siis sitä hiihtoa. Kaverini oli maininnut, ettei Davos oli kovin mukavan näköinen kylä, mutta olin silti yllättänyt miten kaukana se oli hienosta alppikylän ideaalista. Davos vaikutti ehkä eniten keskikokoiselta agraarikaupungilta, rumine kerrostaloineen. Mutta suurin ongelmani kylän kohdalla oli liikenne, pysäköinti, ja ohjeistus. Voisi kuvitella, että ne maailman johtoihmiset haluavat päästä nopeasti hotelleihinsa, mutta Davosin liikenne on täysi katastrofi. Puolitoista tuntia kylän läpi ajamiseen, siis pariin kilometriin. Ei mitään opastetauluja, missä kerrottaisiin pysäköintialueiden tilateesta, ei busseja pysäköintialueilta hisseille, jne. Ehkä se WEF:n konferenssin liikenne hoidetaan koptereilla? En tiedä, mutta en ole kovin innokas tulemaan tänne uudestaan liikenneongelmien vuoksi.
 
Enivei, hiihdimme pari päivää Davosissa, ja päätimme mennä muualla viimeisenä päivänä. Hotellimme oli puolen tunnin matkan päässä Davosista, sopivalla etäisyydellä sekä Davosista että monesta muustakin paikasta. Kuten sieltä Liechtensteinistä, josta olimme tulossa. Huoneemme oli varsin kohtuuhintainen, ja puolihoidon illallinen oli... loistava, ehkä jopa Michelin-tasoa. Mutta muuten OK hotelli oli jostain syystä hoitanut Internet-yhteytensä huonosti. Tämä melko suuri "gasthof" Pragg-Jenazissa ei todellakaan voi pärjätä yhdellä surkealla tukiasemalla, mutta niin he vain yrittävät. Ja väittävät vielä esitteessään netin toimivan kaikkialla. Joo... kun valitin, ettei meidän huoneessa toimi, niin he siirsivät sitä ainoata tukiasemaa kokoushuoneessa hieman meidän huoneen suuntaan. Se auttoi, vähäsen, ja vielä enemmän auttoi se, kun tajusin käydä resetoimassa tukiaseman kerran tunnissa. Miksi nämä nettiasiat ovat niin vaikeita hotelleille?
 
Mutta jos tuosta voi antaa hieman moitteita, niin ruoka tosiaan oli loistavaa, ja samoin oli sauna: 80 astetta ja vesiämpäri kiukaan vieressä. Näin se pitää mennä!
 
 
 
Kaksi hampparia, juomat ja hedelmäjälkiruoka = 80€. Saarioisilta olisi ollut paljon parempi...
 
 
Suomessa ehkä vielä tuntematon mutta hauska sveitsiläinen merkki:
 
 
Sauna:
 
 
Tukiasema:
 
 
Hieman oudon näköinen pesuallas. Vai pesinkö käteni urinaalissa?
 
 
Luistelurata Davosin keskustassa:
 
 
Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko ja Janne Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR websites.
 

jariarkko

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva
Re: Davosin huippukokous

Kiitos näistä! Omakohtaiset kokemukset ja arvioinnit eri paikoista on mahtavia!

jariarkko
Re: Davosin huippukokous

Kiitos! (Ja sori, etten vastannut aiemmin, huomasin tämän kommentin vasta nyt.)