Lintukiiman Silmäsuon luola

No ainakin tällä luolalla on mielenkiintoinen nimi! Ja paikalla on itse asiassa kaksikin luolaa.

Kaikki osat tuossa nimessä ovat mielenkiintoisen outoja. Onko paikka saanut nimensä lintujen kiimasta? Edes Internet ei tiedä asiasta juuri mitään. Kuka tietäisi historian? Ja ymmärtäisin suonsilmän, mutta silmäsuo? Onneksi kävimme luolassa talvella kun suolla oli lumipeite, sillä näen mielessäni kelluvien silmien täyttämän suon.

Päädyimme vierailemaan tässä luolassa jälleen kerran Retkipaikan erinomaisen artikkelin vuoksi -- ja jälleen kerran artikkeli oli Antti Huttusen kirjoittama.

Olisimme normaalisti pystyneet jättämään auton melko lähelle luolaa, metsäautotielle, mutta Volvoni ei tykännyt kulkea auraamattomassa lumessa, joten peruutin takaisin edelliseen risteykseen, ja parkkeerasimme auton sinne. Kävelimme kohti luolaa, tien jälkeen matka kävin hieman hankalammaksi syvän lumen ja suon ja pienten kumpareiden vuorotellessa jyrkkine reunoineen. Lähestyimme luolaa jyrkänteen yläpuolelta, ja pian löysimmekin luolan lumisen suuaukon. Laskeuduimme sisään, kaunis mutta pieni luola. Pidän niin paljon jäisestä, huurteisesta kivestä! Muutama reitti avautui luolasta, mutta ne joko loppuivat tai muuttuivat aivan liian ahtaiksi ihmiselle. Korkbergetin ahtaiden reikien tutkimusten jälkeen olen huomannut, että arviointikykyni kivenhalkeamien koosta on muuttunut huonommaksi :-) sillä aivan liian usein kuvittelen, että jostain voisi päästä vaikka todellisuudessa se ei olekaan mahdollista. No, kuten Janne sanoo, ehkä olen sitten parantunut klaustrofobiasta...
 
Kiipeämme sisäänkäyntireiästä takaisin ylös ja lähdemme kohti autoa. Tosin tällä kertaa jyrkänteen alareittia suon reunassa. Tapahtuu kaksi asiaa. Ensinnäkin, Janne liukastuu kiven päällä ja loukkaa hieman kättään (onneksi se oli kunnossa jo seuraavana päivänä). Toisekseen, löydämme pari uutta reikää johonkin isolta vaikuttavaan tilaan. Koiranjäljiltä vaikuttavat jäljet johtavat reiästä sisään, joten olen hieman epäileväinen, haluanko mennä tutkimaan, mutta menen kuitenkin. 
 
Reikien takaa paljastui toinen, huomattavasti isompi luolahuone. Tämä luola oli noin kymmenen metriä ensimmäisestä luolasta kohti tietä, eikä se käsittääksemme ollut yhteydessä ensimmäiseen luolaan. Mutta tämä toinen luola oli ison kivipaaden alla oleva tila, helposti seisaaltaan käveltävissä. Ja jyrkänteen puoleisella seinällä kalteva kallio oli jäätynyt kauniisti. Olikohan Antti käynyt tässä luolassa, artikkelin kuvia oli vain ensimmäisestä. Mutta joka tapauksessa mielenkiintoinen luola, käykää toki katsomassa molempia osia jos liikutte Nummi-Pusulassa tai haluatte vierailla oudonnimisissä paikoissa :-)
 

Ykkösluolan kuvia:

Kakkosluolan kuvia:

Auringonlasku Karkkilan kirkon luona:

Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko ja Janne Arkko. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

 

jariarkko