Kangasalan maanalainen liike

 
Olemme usein käyneet Jannen kanssa Tampereen seudulla hiihtolomalla. Niin tänäkin vuonna, ja tällä kertaa päädyimme Kangasalan luoliin.
 
Ensimmäisenä vierailimme Lempokiven luolassa, joka oli pieni mutta pippurinen luola :-) Sen kellertävät kiven värit olivat kauniit, ja kuin tilattuna iltapäivän kirkas aurinko paistoi suoraan metsän puiden välistä ja luolan suuaukosta sisään! Luolassa on yksi kolmionmuotoinen päähuone, ja pari halkeamaa joista pääsee hieman eteenpäin mutta ei kuitenkaan mihinkään muuhun tilaan.
 
Emme olleet varmoja siitä, viitsisimmekö jatkaa vielä toisen luolaan, Ohtolan Pirunkallion luolaan. Netistä löytyvät kuvat luolasta vaikuttivat vähemmän mielenkiintoisilta verrattuna Lempokiveen, ja emme tienneet jaksaisimmeko purkaa varusteemme ja laittaa ne takaisin päälle. Mutta päätimme kuitenkin levittää autonpenkeille paperia ja ajaa kuraisissa haalareissamme tuon kymmenen minuutin ajomatkan päässä olevaan toiseen luolaan.
 
Onneksi!
 
Molemmat luolat ovat muuten sopivasti tien vieressä, ja parkkimahdollisuuskin löytyy Lempokiven (tilavalta) bussipysäkiltä ja Ohtolan metsäautotieltä. Paikat eivät kuitenkaan näytä siltä, että niissä voisi mitään luolia olla, mitään suuria kallioita tai mäkiä ei ole näkyvissä.
 
Mutta takaisin siis siihen toiseen luolaan. Luolaan johtava suuaukko on vain pienen metrin korkuisen kallioreunan kolossa, mutta luola johta siitä alaspäin. Heti pari tiputuksen jälkeen löytyy luolan päähuone. Mutta tällä kertaa luola jatkuu eteenpäin. Ahtaasta reiästä eteenpäin löytyy toinen huone, hieman matalampi mutta edelleen iso. Siitä eteenpäin taas jatkuu edelleen reitti, mutta se on jo ahtaampi -- minä en sinne mahtunut, ainakaan ilman suurta vääntöä, mutta Janne meni pidemmälle. Perällä olisi ehkä ollut vielä jotain lisää, mutta Jannekaan ei ahtautunut aivan sinne asti. Onko joku muu käynyt?
 
Luolassa on paljon savea, ja vaatteemme olivat tämä luolan jälkeen vielä sotkuisemmassa kunnossa. Riisuimme haalarit ennen autoon menoa.
 
Olimme molemmat tyytyväisiä tähän toiseen vierailuun. Mielenkiintoinen luola.
 
Luolien koordinaatit löytyivät retkipaikan artikkeleista, ks. yllä olevat linkit, mutta tässä myös Google Maps linkit: eka luola, toinen luola.
 
Video:
 
 
Lisää kuvia Lempokivestä:
 
 
 
Ja tässä kuvia Ohtolan Pirunkallion luolasta, aluksi kultaa ja hometta ("gold and mold"):
 
 
Toinen huone:
 
 
Minä tulossa huoneiden välisestä ahtaasta raosta:
 
 
Päähuone:
 
 
Minä toisen huoneen ahtaissa paikoissa:
 
 
Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko ja Janne Arkko. This blog is also availablein English from Blogspot and TGR.
 

jariarkko