Onsen vuorten takana

Laskureissut eivät välttämättä ole pelkkää laskemista. Joskus ne ovat myös vierailuja kuumissa lähteissä, jotka löytyvät vuorten takaa, kiipeilyn, skinnauksen, ja vapaalaskun päätteeksi.

Kiipesimme Mt. Niseko Annupurille (1308m), laskimme vuoren taakse ja löysimme onsenin, japanilaisen kuuman lähteen tai kylpylän.
 
Onsenit ovat tietenkin suosittuja Japanissa. Mutta tämä onsen oli erityinen, keskellä vuoristoa ja vaikeasti saavutettavissa. Kesällä tästä vie tie ohitse. Mutta talvella tie on suljettu ja monimetrisen lumikerroksen alla. Tunnelitietä pitkin pääsee edelleen Goshiki Onseniin, mutta ei siitä eteenpäin, ja matka kestää reilu puoli tuntia. Mutta me aloitimme matkamme onseniiin Annapurin hiihtokeskuksen korkeimmalta hissiltä, 1152 metrin korkeudesta, josta kiipesimme 150 metriä kohti Mt. Niseko Annupurin korkeinta huipua.
 
Nisekossa saa takamaastoon mennä vain merkityistä porteista. Vuoren huipulle pääsee porteista G2 ja G3. Käytimme molempia kahtena eri päivänä, mutta G2 on kunnon jyrkkä kiipeilyreitti ja näköalat hienompia, joten sitä voin suositella vaikka G3:sta pääsee muutamaa kymmentä metriä lyhyemmällä kiipeilyllä perille.
 
Vuoren huipulta suuntasimme hiihtokeskuksesta poispäin, mutta valitsimme helpoimman reitin, reitin joka kiertää hieman ja vei meidät suljetulle tielle. On myös olemassa suorempi ja jyrkempi reitti suoraan kohti onsenia.
 
Lumi ylhäällä oli tuulen pakkaamaa ja kovaa, alempana puiden katveessa se muuttui pehmeämmäksi ja pääsimme laskemaan hieman puuterissakin.
 
Tielle päästyämme hiihdimme sitä pitkin pari kilometriä kohti onsenia. Reitti on melko tasainen, toisella kertaa en edes viitsinyt avata takasiteitäni.
 
Onsenista pääsee takaisin Nisekoon joko taksilla, tosin jo pelkkä taksin saapuminen kestää puoli tuntia, ja toisen puoli tuntia takaisin Nisekoon. Se maksaa noin 40€. Toinen vaihtoehto on joko kävellä tai skinnata 65 metriä ylemmäksi harjanteelle, josta voi suoraan laskea kohti hiihtokeskusta metsien ja pensaiden läpi.
 
Onsen-vierailu maksaa 1000-1300 Yeniä eli no 10-13€, riippuen siitä monta pyyhettä luulee tarvitsevansa. Japanilaiset onsenit toimivat siis niin, että niissä on pesupaikka jossa kävijät ensin peseytyvät, ja itse kuumaan altaaseen mennään alasti. Miesten ja naisten puoli on erikseen. Vesi oli altaissa välillä liiankin kuumaa.
 

Kiipeilyä Niseko Annupurille, lähtien portista G2 kohti 1308m huippua:

 

Zachin suksilla on viesti:

Niseko Annupurin huipulla, laskun alussa:

Matkalla kohti Onsenia laskun jälkeen:

Nopeusrajoitus:

Saavuimme Onseniin:

Onsenista kiipesimme harjanteelle, josta laskimme metsien ja pensaikkojen läpi takaisin kohti hiihtokeskusta:

Auringonlasku hiihtokeskuksessa:

Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

jariarkko