Urbaania tutkimusretkeilyä: hylätty rautatietunneli

Illan retkikohde oli hylätty rautatietunneli Helsingissä. Tunneli on yli 600 metriä pitkä, keskeisellä paikalla josta olen usein kulkenut, mutta en silti ollut koskaan kuullut tästä tunnelista.
 
Ja miten hieno tunneli se onkaan! Sen rakenteet tuntuvat hyväkuntoisilta, kuin betoni olisi eilen valettu. Silti joissakin kohdissa voi nähdä ajan kulumisen, vaikkapa hiljalleen valuvan veden muodostaessa uusia luolamaisia muotoja seiniin.
 
Ja ne tavalliset kaupunkitermiitit ovat tietysti vierailleet täälläkin, levittäen roskia ja polttaen kitaroitaan (!). Onneksi tosin vain tunnelin päissä, keskemmällä, kunnon pimeydessä eivät siis edes he viihdy! :-) Kuka muuten polttaa kitaransa?!? Löysimme tunnelista kaksi poltettua sähkökitaraa.
 
Ja vaikka en yleensä ollenkaan pidä graffitin sotkemisesta paikkoihin, joihin sitä ei ole tarkoitettu, niin silloin kun se on oikealla paikallaan eikä häiritse ketään, se voi olla loistavaa. Ja tässä tunnelissa se ei todellakaan häiritse ketään, ja on aivan loistavaa!
 
Valitettavasti tunneli on ilmeisesti tarkoitus sulkea tai täyttää, tai ainakin sinne on ajettu louhintajätettä. Tunnelin sulkemisessa ei kuitenkaan mielestäni ole mitään järkeä. Voitaisiinko se pysäyttää? Tai jos ei voida, niin voitaisiinko luolailijoita varten jättää muutaman kymmenen sentin rako, tuollainen reilun 600 metrin ryömintäluolahan selkeästi puuttuu Helsingin kaupungin urheilupaikkojen valikoimasta.
 
En muuten kerro tunnelin tarkkaa sijaintia, turvallisuussyistä ja tunneliin kohdistuvan mielenkiinnon rajoittamiseksi. Tuonne olisi nimittäin vielä kiva päästä jatkossakin käymään. Ja mitä tahansa teettekin mihin menettekin, muistakaa turvallisuus ja tietoisuus ympäristöstä. Älkääkä menkö yksin. Ei lapsille eikä leikkipaikaksi.
 
Ja kiitokset Tor:lle opastuksesta paikalle, Jarmolle jälleen kerran loistavista valokuvista sekä Jannelle, Velmalle, Eetulle, ja Einolle hyvästä seikkailuseurasta!
 

Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

jariarkko