Solamäen luolat

Kävimme pari viikkoa sitten Solamäen luolissa Siuntiossa. Löysimme suomalaisittain ison hallin sekä useita hauskoja sivuhalkemia.

Erityisesti pidin kaarevasta, vinossa kulkevasta "kaarevan halkeaman luolasta". Halkeama on noin 45 asteen kulmassa ja kääntyy hieman edetessään. Halkeama on melko korkea, ehkä 5-6 metriä. Piipputekniikka on tarpeen halkemassa liikuttaessa, vaikka varsinaista putoamisvaaraa täällä ei olekaan. Lopussa on pieni huone, johon mahtuu aikuinen noin puoliksi. Luola jatkuisi siitä mielenkiintoisena eteenpäin kahteenkiin suuntaan, mutta jatkohalkeamien alku on liian tiukka (ainakin minulle). Olisiko luola ollut ehkä yhteydessä pääluolaan?
 
Pääluolassa on myös hauska sivuhalkeama, josta voi tulla sisään pääluolaan melko helposti. Ja pääluolan lopussa on kiviä, joiden joko alta tai päältä voi kulkea, kiivetä kivien kautta kallion huipulle, tai jatkaa eläimen pääkallon ohi pääluolan jatkoluolaan, pieneen halkemaan, josta pääsee kallionjyrkänteen alapuolelle.
 
Löysimme myös pari sivuluolaa kauempaa, pieni lippaluola jonka alle mahtuisi juuri ja juuri 2-3 ihmistä istumaan. Toinen luola oli ison siirtolohkareen alla, rako joka pieneni edetessään. Lopussa oli varsin pieni kolo, jonne ilmeisesti jokin eläin (kettu?) on majoittunut.
 
Pääluola on koordinaateissa 60°16'57.4"N 24°17'45.5"E, sivulippuluola koordinaateissa 60°17'00.7"N 24°17'17.8"E, ja lohkareen alusluola koordinaateissa 60°16'53.9"N 24°17'53.9"E. Saimme tietää luolasta Tuomo Kesäläisen erinomaisesta kirjasta "Uudenmaan luolat". Suosittelen kesälukemiseksi!

Piirsin myös skissin luolien kartoista:

Korkeamman resoluution versiot kartasta löytyy sekä JPG:nä että PDF:nä.
 
Lähellä on taloja ja teitä, jos käytte täällä niin olkaa varovaisia älkääkä häiritkö paikallisia! Itse parkkeerasimme kauaksi luolasta metsän toiselle puolelle ja kävelimme paikalle. Solamäki on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Espoosta ja Kauniaisista.
 

Pääluola:

Sivuluola "kaareva halkeama":

Sivuluola "lippa":

Sivuluola "kiven alus":

Metsäkävely:

Kuvat ja video (c) 2017 Jari Arkko, Jarmo Ruuth, Eino Ruuth ja Eetu Ruuth. Videoeditointi ja soundit Apple iMoviesta. Ks. discussions.apple.com/docs/DOC-4201.

This blog is also available at TGR and Blogspot.

jariarkko